Dodaj do ulubionych

ile trzeba miec w Polsce zeby.....

21.04.07, 00:24
normalnie przezyc miesiac !!,mam na mysli koszty utrzymania dwu osobowej
rodziny na w miare przyzwoitym poziomie,a wiec obliczmy

1. wyzywienie tygodniowe w tym owoce,warzywa ,miesa itp, okolo 300zl na
tydzien x 4 = 1200 zl

2. prad ,gaz ogrzewanie okolo 300 - 600 zl miesiecznie

3. internet,telefon = 200 zl/miesiac
4. ubezpieczenie samochodu nowego pelne okolo 280 zl/miesiac
5. koszt utrzymania samochodu ,benzyna ,oleje itp okolo 500zl/miesiac
6. koszty odziezy ,kultury [ gazety ,ksiazki wyjscie do restauracji itp]
500 zl

a wiec !!/!! plus minus , zeby w miare norlmanie zyc w obecnej Polsce
potrzeba okolo 1100 US$ to duzo ?? czy malo ??
Obserwuj wątek
    • robinhood101 Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 05:32
      bo my gdzie indziej zyjemy i w Polsce nigdy mieszkac juz nie bedziemy.
      • nadau Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 10:01
        Gdybym ja nie chciał mieszkać w jakimś kraju nie śledziłbym tak dokładnie mediów
        i forum tego państwa.

Właśnie! Co ciebie to wszystko obchodzi! Nie powinno przecież.
        • robinhood101 Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 12:41
          Ja wcale nie sledze mediow w POlsce, ja odwiedzam jedynie forum Polonia, gdzie
          pozwalam sobie dyskutowac na tematy, ktore Polonusy tu zamieszczaja, a to jest
          zasadnicza roznica. Ja nawet nie czytam strony informacyjnej GW tylko od razu
          wskakuje na forum.
          • unaswameryce Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 13:27
            a ja z przykroscia jednak odnotowuje ze jest na tym forum pare osob ktore bacznie sledza zeby czasem w Bulbie nie bylo sytuacji ze zarobki przekrocza te 1100 usd i nawet hdyby sie tak stalo beda wmawiac sobie i innym ze tak nie jest.
        • jp.hi Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 22:47
          nadau napisał:

> Gdybym ja nie chciał mieszkać w jakimś kraju nie śledziłbym tak dokładnie
          mediów i forum tego państwa.
          >
          > Właśnie! Co ciebie to wszystko obchodzi! Nie powinno przecież.

Gdybym ja mieszkal w Polsce nie siedzial bym calymi dniami na forum Polonia.
          No, chyba ze chcialbym wyjechac z kraju.
          • hotdog1 Re: Nas to jednak to obchodzi....... 21.04.07, 22:55
            bo jak zajedziesz pewnego dnia do Polski odwiedzic babcie lub kuzyna !!
            to szczeka ci opadnie z wrazenia kiedy zobaczysz dokladnie to samo co
            masz w Kanadzie lub Australii czy USA

Globalizacja ,panie !!!,globalizacja
          • nadau Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 23:15
            Ja jestem u siebie: na polskim forum polskiej witryny polskiej gazety.
            A ty?
            • za_morzem ceny w polsce i nie tylko.... 21.04.07, 23:30
              wolabym nie ogladac tego samego co w kanadzie.
              domy wole zaprojektowane przez architekta a nie wybudowane wedlug najtanszego
              projektu dostepnego w internecie. i to jeszcze z dykty i plastykowego sajdingu.
              tak jak kiedys bylo w poslce z kostka i tluczonym szklem tak samo od lat dziala
              w kanadzie.
              dzieki temu mamy cale miasta takich samych, niezbyt ladnych domow.
              nie chcialbym tez widziec wallmartow i drutow ciagnietych w 21 wieku na
              drewnianych slupach. no i amerykanskich samochodow ktore przyprawiaja o szok
              estetyczny (z wyjatkiem paru ktore sa calkiem ok)
              co by bylo fajnie zapozyczyc z kanady to profesjonalizm i dofinansowanie policji
              (choc mogliby by sie troche wyluzowac na zachodnio europejska modle),
              bezpieczniejszy sposob prowadzenia samochodow (choc nie taki do przegiecia ze
              wszyscy jedziemy tyraliera prawym i lewym pasem, obok siebie 30 km /h. a jak sie
              zatrzymujemy na 4 ways stop to nie wiemy kto ma ruszyc pierwszy.) fajny tez jest
              stosunek nauczycieli do uczniow, to raczej w polsce bylo nieciekawe.
              tak mi wpadlo na pierwszy rzut...

co do cen: ceny zarcia w polsce mozesz liczyc 1 dolar = w zloty. bo mniej wiecej
              tak to dziala. czyli 1200 na zakupy domowe bez wychodzenia z domu to przesada.
              z reszta mozna sie zgodzic choc ubezpiecznie kosztowalo jeszcze niedawno okolo
              1000 na rok bez theft a 500 na benzyne i olej to tez troche przegiete chyba ze
              liczysz jakas duza naprawde raz do roku (jelsi nowy samochod to nie powinno sie
              przydarzyc.).

• pol-prawnik Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 21.04.07, 23:41
              Czy tam do konca to jest polska witryna to dobrze bym sie zastanowil. Raz, ze
              wlasciciele roznia sie etnicznie od ciebie nadau czy nadauowa. U siebie to ty
              juz dawno nie jestes, bo Polska dawno juz zostala sprzedana, wiec mozesz miec
              takie naiwne poczucie posiadania, ktorego naprawde juz nie ma.

Poza tym witryna ta nie jest dla ciebie przeznaczona tylko dla tych, ktorzy
              zyja poza Polska. Siedzisz tu i krzyczysz na potege glupoty wprost
              nieprzecietne. Nie masz nic do powiedzenia za wyjatkiem plaskich tekstow na
              temat forumowiczow. Jesli to prawda, ze jestes redaktorka naczelna Gazety
              Prawniczej to naprawde wiecej niz smutne. Taki poziom reprezentuje wspolczesna
              polska inteligencja??? A moze ty uwazasz, ze zyjesz poza Polska, co moze sie
              zdarzyc jesli sie wezmie pod uwage, ze nie bardzo jestes w stanie zrozumiec,
              jaka masz plec, co robisz i czy masz dzieci.

Na twoim miejscu przestalbym sie osmieszac i koniecznie naladuj komorke.
              • za_morzem Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 22.04.07, 00:18
                biorac pod uwage do kogo naleza media amerykanskie, hollywood i kto byl ostatnio
                tworca i kierownikiem polityki zagranicznej usa...

w tym swietle glupio za to polske krytykowac.
                (jeszcze w polsce nie udalo sie przeforsowac kraju gorali nizinnych jako
                jednostki budzetowej)
            • jp.hi Re: Nas to jednak nic nie obchodzi....... 22.04.07, 08:24
              nadau napisał:

> Ja jestem u siebie: na polskim forum polskiej witryny polskiej gazety.
              > A ty?
              >
              >

Mozesz byc na kazdym forum nie koniecznie polskiej witryny. Nikt ci tego nie
              zabrania. Miedzy innymi poto gazeta.pl tworzy setki a moze juz tysiace
              roznorodnych tematycznie forow aby kazdy mogl znalezc cos dla siebie.
              Interesuje cie Polonia, zycie polonijne, masz zamiar wyjechac z kraju? Chcesz
              sie podzielic uwagami ktore moga zainteresowac Polonie? Jestes tu mile widziany.
          • yaponczyk1 Chyba na odwrot ?? 24.04.07, 20:57
            > Gdybym ja mieszkal w Polsce nie siedzial bym calymi dniami na forum Polonia.
            > No, chyba ze chcialbym wyjechac z kraju.

Gdybym ja mieszkal w Polsce i chcial wyjechac z kraju to nie siedzialbym
            calymi dniami na forum Polonia zeby sie nie zniechecic do wyjazdu z kraju ....
    • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 00:57
      to zalezy od punktu siedzenia. Dla przecietniaka w PL to pewnie i nie malo.
      Dla kogos mieszkajacego w stanach to malutko - przyzwoite zycie to okolo 10 razy
      tyle.

Z ciekawosci zrobilem sobie wyciag swoich wydatkow rocznych za 2006:
      ponizej glowne pozycje (rodzina 2+2)

dwa samochody, lease, benzyna, ubezpieczenie itp - $1010
      komorka urzytkowanie + 2 nowe aparaty - 2 numery - $162
      ubezpieczenie domu - $144
      podatek od domu - $1110
      charity - $225
      przedszkole - $1521
      medyczne - $120
      ubranie - $500
      dojazdy do pracy (pociag, metro) - $390
      Kultura (kino, ksiazki itp) - $150
      Jedzenie (w domu i restauracje) - $1400
      Prezenty - $100
      Hobby - $150
      Zabawki - $100
      Wakacje - $400
      Pozyczka na dom - $3000

Czyli razem ok $10500 + $1500 wydatki pominiete = 12,000*12 = $144,000

AK
      • pol-prawnik Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 01:37
        Dobrze,ze placisz tylko tyle za dom, ja place ponad 2tys podatku rocznego i
        wiecej wydaje na wakacje. Samochod zwykle kupuje na wlasnosc ale to laczy sie z
        tym, ze nie moge go wymieniac co roku na nowszy model jest tez w sumie duzo
        taniej byc posiadaczem niz wynajmujacym. Dom juz dawno splacilem ale ostatnio
        miejsce gdzie mieszkamy zrobilo sie bardzo modne wiec i ceny podskoczyly jak
        szalone. Nie mam tez wydatkow na przedszkole....
        • za_morzem Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 02:43
          "Dobrze,ze placisz tylko tyle za dom, ja place ponad 2tys podatku rocznego"...

on placi podatku 1100 za dom na miesiac....
          • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 03:41
            no coz - centralne NJ do najtanszych nie nalezy.
            • hotdog1 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 03:56
              heeheh!! to chyba musisz zarabiac na rok 120.000 US$ albo wiecej !! jesli na
              to cie stac ,a takich ludzi jest niestety malo,bardzo malo ,wiekszosc zasuwa w
              fabrykach za 45 - 50.000 US$ /rok
              • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 04:09
                nie chcialo sie nosic teczki - trzeba dzwigac dzis woreczki.
                wbrew pozorom mam sporo znajomych Polakow ktorzy zarabiaja podobnie do mnie lub
                wiecej. pare lat po studiach to normalka a i tych fabryk w usa coraz mniej.
                tabliczka mnozenia sie klania.
                wiadomo ze mozna zyc duzo taniej - ot poprostu Lenin mial racje mowiac "byt
                okresla swiadomosc" - zeby bylo weselej przyjechalem do NY (17 lat temu) ze $150
                w kieszeni sam do siebie i zeby zyc podjalem pierwsza praca na drugi dzien za
                $200 tygodniowo + obiad za 80 godzin w tygodniu. na pocztek wystarczylo na
                pokoj za firanka i mandarynki. po prostu musialo sie udac.
                samo zycie.
      • jot-23 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 04:01
        piszesz ze na "przyzwoite zycie" trzeba w "stanach" wydac 144k rocznie... ja
        zauwazysz w twoim wyliczeniu, okolo 75% wydatkow pomosisz na koszty mozliwosci
        wykonywania przez ciebie (i mozliwe, malzonki) dzialalnosci zarobkowej...to
        jest dosc taki smieszny paradox...pracujesz zeby moc pracowac: te dojazdy,
        samochody, wychowywanie twoich dzieci przez obce osoby, kuriozalnie drogie domy
        i podatki za nie.... te 75% kosztow wcale nie swiadczy o tym ze te zycie
        jest "przyzwoite"...

nas zycie w tych samych stanach o ktorych ty piszesz, kosztuje 3x mniej i,
        wiesz co...jestesmy zadowoleni, i uwazamy ze zyjemy bardzo przyzwoicie... nie
        wroce na stale do nowego jorku za nic w swiecie...bo uwazam ze zycie tam ,
        przynajmniej dla mnie, jest dalekie od "przyzwoitosci" bez wzgledu na to ile
        pieniedzy w to wpompujesz.
        • tato1 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 04:38
          ...........3X mniej?...........i komu pie..sz te glupoty.........jeszcze
          kolo wyjedzie i cie przeklnie..............
          • tato1 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 04:44
            ..........kiedys kolo w italia zyl ze mna w pokoju za 125 euro
            lozko........wpieprdalal ciasto za euro i 5 centow........wstawl o 4-j(praca do
            17-j) i zywil sie za darmo w caritas..........i jego zycie kosztowalo 3x
            mniej.........jebna na zawal w swoim mieszkaniu w polsce po powrocie......
      • a_cali Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 04:09
        z szacunkiem ale jesli tak ksiegujesz ,jak tu napisales, to to jest ta slawna
        kreatywna ksiegowosc amerykanska, hehe
      • polam5 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 00:43
        No tu chyba troche pomieszales roczne i miesieczne wydatki?
        i jesli zdasz sobie sprawe ze te wydatki te sa po podatkach (~40%) to znaczy z
        takimi wydatkami trzeba zarabic brutto ok $250k/rok ??
        • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 04:24
          o mnie sie nie martw - liczyc umiem - i podatki tez wiem jakie place.
          z tymi 40% to przesadziles - srednio efectywny wychodzi ok 20-25% uwzgledniajac
          wszytkie odpisy.
          AK
      • senioryta13 Re: ile trzeba miec w USA zeby..... 29.04.07, 15:05
        ksiegowy, nie wierze ze nic nie odkladasz.
        stwierdzilem, ze zarobki ponizej tej sumki ktora wymieniles,
        to bida z nedza.
        mnie w tym roku , z zona , wyszlo prawie 140.000 $ brutto,
        nie narzekam, ale lekko nie jest. najbardziej uciazliwy jest podatek od
        nieruchomosci.
        Ciekawy jestem czy miales jakies zwroty ? ja musialem doplacic,
        dzieci juz odchowane.
    • kwiatek_leona Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 22.04.07, 04:56
      Nie mowi sie, ile trzeba miec w Polsce zeby, tylko ile trzeba miec zębów smile
    • polam5 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 00:57
      Zakladasz ze:
      - mieszkanie nic nie kosztuje? (1000 PLN)
      - nie oszczedzasz na nieoczekiwane wydatki/ nowe suto / emeryture itp? (1000
      PLN ?)
      - nie planujesz urlopow? (1000 PLN ?)

To chyba podwoi wymagane dochody?

burgerking1 napisał:

> normalnie przezyc miesiac !!,mam na mysli koszty utrzymania dwu osobowej
      > rodziny na w miare przyzwoitym poziomie,a wiec obliczmy
      >
      > 1. wyzywienie tygodniowe w tym owoce,warzywa ,miesa itp, okolo 300zl na
      > tydzien x 4 = 1200 zl
      >
      > 2. prad ,gaz ogrzewanie okolo 300 - 600 zl miesiecznie
      >
      > 3. internet,telefon = 200 zl/miesiac
      > 4. ubezpieczenie samochodu nowego pelne okolo 280 zl/miesiac
      > 5. koszt utrzymania samochodu ,benzyna ,oleje itp okolo 500zl/miesiac
      > 6. koszty odziezy ,kultury [ gazety ,ksiazki wyjscie do restauracji itp]
      > 500 zl
      >
      > a wiec !!/!! plus minus , zeby w miare norlmanie zyc w obecnej Polsce
      > potrzeba okolo 1100 US$ to duzo ?? czy malo ??
      • bruno5 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 01:06
        W Polsce dwie osoby beda zyc na srednim poziomie za 3000 zl.To wystarczy i na
        utzrymanie samochodu.
        • polam5 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 01:58
          No to zalezy jak zdefiniowac "sredni poziom"? i co to znaczy "utrzymanie
          samochodu"
          Dla mnie sredni poziom to nie oszczedzac na jedzeniu, moc wyjsc praynajmniej
          raz w tygodniu do restauracji, miec oszczednosci na nieprzeiwdzine potrzeby
          i "czarna godzine" oraz odlozyc na sredni urlop.
          A utrzymanie samochodu to samochod sredniej klasy w miare nowy, w pelni sprawny
          z pelnym ubezpieczeniem i uzywany powiedzmy srednio 2000 km /miesiac.. Ale
          preferwane opcja to 2 samochody....

bruno5 napisał:

> W Polsce dwie osoby beda zyc na srednim poziomie za 3000 zl.To wystarczy i na
          > utzrymanie samochodu.
          • burgerking1 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 02:19
            niestety ,tego nie uwzglednilem w moich obliczeniach takich rzeczy jak
            wydatki na mieszkanie ,bo wyszedlem z zalozenia ze ma sie juz wlasny domek
            jednorodzinny,odkladnie pieniedzy na na rozne spsosby i okolicznosci tez
            nie uwzglednilem ,a wiec nalezy do tego dodac nastepne 2 tysiace zlotch !
            a co do samochodow ,to mialem na mysli samochod razceje uzywany 6 letni
            po remontach i z jazda nie przekraczajaca wiecej jak 200km na tydzien
            bo powzej tego koszty utrzymania rosna !!!!!
            • za_morzem Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 03:54
              dwie osoby posiadajace splacone mieszkanie lub domek, moga sobie niezle wyzyc z
              2500 na glowe czyli sredniej pensji w wawie.
              to obecnie raczej placa minimalna dla kogos umiejacego cokolwiek.
              pensje 3000-7000 zl to nie taka znowu rzadkosc.

warto przypomniec ze w europie wakacje w cieplych krajach sa za pol darmo w
              porownaniu do ameryki gdzie wszystko zaczyna sie od powiedzmy 1000 (chyba ze
              jakas okazja), z polski mozna pojechac sobie za 400$ czasem na 2 tyg do grecji
              czy tunezji.
              dobrze jednak odkladac cos konkretnnego na emeryture bo jak z tym bedzie za
              jakis czas niewiadomo...
              • polam5 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 17:53
                No tak, i w usa mozna spokojnie wyzyc za $2000 czy $2500 jesli sie ma splacone
                mieszkanie czy dom (kupiony dawno i placi sie male podatki) i jesli sie kupilo
                auta za gotowke, dzieci skonczyly szkoly i ma sie emeryture zalatwiona......
                No bo wyliczenie ksiegowego nie sa chyba typowymi.... $1400 na jedzenie, $160
                na komorki i $500 na ubrania z dodatkowymy $1500 miesiecznie to chyba lekka
                ekstrawagancja albo Hollywood lifestyle i smialo mozna to zmniejszyc do 1/3 no
                i ja to najpierw z kazdego czeku place sobie (na swoje konta oszczednosciowo
                emerytalne) a potem dopiero innym... ale kazdy wydaje tak jak mu sie podoba.

za_morzem napisał:

> dwie osoby posiadajace splacone mieszkanie lub domek, moga sobie niezle wyzyc
                z
                > 2500 na glowe czyli sredniej pensji w wawie.
                > to obecnie raczej placa minimalna dla kogos umiejacego cokolwiek.
                > pensje 3000-7000 zl to nie taka znowu rzadkosc.
                >
                > warto przypomniec ze w europie wakacje w cieplych krajach sa za pol darmo w
                > porownaniu do ameryki gdzie wszystko zaczyna sie od powiedzmy 1000 (chyba ze
                > jakas okazja), z polski mozna pojechac sobie za 400$ czasem na 2 tyg do grecji
                > czy tunezji.
                > dobrze jednak odkladac cos konkretnnego na emeryture bo jak z tym bedzie za
                > jakis czas niewiadomo...
                • ontarian Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 17:59
                  polam5 napisał:

> No bo wyliczenie ksiegowego nie sa chyba typowymi.... $1400 na jedzenie, $160
                  > na komorki i $500 na ubrania z dodatkowymy $1500 miesiecznie to chyba lekka
                  > ekstrawagancja albo Hollywood lifestyle i smialo mozna to zmniejszyc do 1/3
                  ksiegowego, to jest taka 'wish-list'
                  wiec nie traktuj tego na serio
                  • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 20:36
                    oczywiscie ze mozna wydawac i wiecej i mniej.
                    kazdy jest inny i kazdy z nas inaczej zarabia, wydaje, ma inne potrzeby i
                    mozliwosci.
                    Zaczynalem 17 lat temu z $150 w kieszeni i pierwsza praca za $200 tygodniowo +
                    lunch. Mieszkajac w pokoju "za firanka" i jedzac zupki za $1 odkladalem z tego
                    prawie polowe.

AK
                    • piss.doff Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 24.04.07, 21:26
                      opowiem ci bajke z przeszlosci z mrocznych czasow PRL-u. Miejsce akcji:
                      akademik, rozdzielanie sypendiow i glosowanie czy zadac podwyzek tychze. Wstaje
                      jakis chudy ch., juz zonaty (dumnie o tym wszystkim oswiadczyl) i mowi: mnie
                      700zl wystarcza na wszystko i jeszcze oszczedzam. Oczywiscie ktos przytomny
                      zauwazyl: stary, ale jak ty wygladasz. Wlasnie ta celna riposta utkwila mi w
                      pamieci.

Bajka nr 2: mlody zonkos studiujacy intensywnie przekuwanie jednej fazy stali w
                      druga mial do wyboru: egzamin albo wizyte (za darmo!!!!!!!!!!!!!!!!) u
                      dentysty. Wybral egzamin bo jak rezolutnie powiedzial "zeby to on sobie moze
                      jeszcze kupic'. Obecnie jest profesorem na jednej z waznych uczelni i widzac go
                      na necie zastanawiam sie ile wlasnych zebow mu jeszcze zostalo.

Zebow jak widzisz zaksiegowac sie nie da, byli tacy 60+ lat temu ktorym sie to
                      w jakims stopniu udalo ale to nie tabajka.
                    • doctorjames ksiegowy 26.04.07, 22:34
                      taki jesstes napchany,chyba od jedzenia tych zupek. wydajesz naprawde
                      sporo,jednak nic nie posiadasz wlasnego bo isamochody na kredyt i dom na
                      kredyt. ja z kolei dom juz dawno splacilem a honda to bym sie wstydzil do
                      restauracji podjechac.
                      • aksiegowy Re: ksiegowy 27.04.07, 15:38
                        to ja sie bardzo ciesze z twojego bogactwa.
                        zawsze twierdzilem ze polonia jest jedna z najbogatszych grup etnicznych w
                        stanch.

AK
        • doctorjames Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 26.04.07, 05:00
          do ksiegowego.glupstwa Wasc piszesz.Jezeli zarabiasz tak duzo to nie stac cie
          na kupno samochodow tylko lease. A jezeli juz bierzesz w lease to skad te
          zawrotne ceny na utrzymanie samochodu????. Mieszkam W Middlesex County i wiem
          ile i za co sie placi. A ty grubo,grubo przesadzasz(Powidzialbym ok. 50%).
          • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 26.04.07, 16:26
            a tam przesadzam - czytaj dwa razy zamin cos napiszesz

cytuje - dwa samochody, lease, benzyna, ubezpieczenie itp - $1010

mam dobry humor to ci to rozbije
            Honda - Pilot lx - $320 miesiecznie - 0 downpayment + tax wliczony w payment
            Honda - Oddyssey EXL Touring - $460 - tak samo jak pilot
            Ubezpieczenie na dwa samochody 500K/500K pelne - gaico w NJ $130 miesiecznie
            Duzo nie jezdzimy wiec na benzyne, oleje, myjnia, itp wychodzi ok 100

A czemu lease a nie kupno - bo mnie stac - i lubie co 3 lata nowym samochodem
            jezdzic. Oczywiscie ze lease moze byc troche drozszy od kupna ale nie
            koniecznie + jest tez duzo plusow tego rozwiazania.
    • henryk245 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 26.04.07, 08:00
      Re:Autor: burgerking1
      Data: 21.04.07, 00:24

Z Twoich wyliczen - 3300zl/miesiac,to daje (1PLN=2,52SEK) 8316 SEK/miesiac -
      jezeli niemieszka sie w duzym miescie z wieloma pokusami ta suma wystarcza na
      godne zycie w szwecji,ale : lapowki sa u nas pojeciem nieznanym,dzieci dostaja
      ksiazki i wszystkie pomoce dydaktyczne za darmo,sluzba zdrowia ma tzw.max belopp
      kort tzn; max 900 sek za lekarzy/szpitale i max 1800sek za leki ( rocznie)-
      puzniej wszystko gratis.
      Drogie sa koleje lecz maja rozne rabaty-taniej autem lub samolotem.

Jak to wyglada w Waszych krajach osiedlenia ? ...
      Pzdr.
      • kan_z_oz Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 26.04.07, 14:22
        dwie osoby posiadajace splacone mieszkanie lub domek, moga sobie niezle wyzyc z
        2500 na glowe czyli sredniej pensji w wawie.
        to obecnie raczej placa minimalna dla kogos umiejacego cokolwiek.
        pensje 3000-7000 zl to nie taka znowu rzadkosc.

ODP: Chyba tylko latem, bo w zimie należy zapłacić za opał. Nie wiem jak
        wygląda w Warszawie, ale wiem, że śrenia cena ogrzania domu o powierzchni 250m2
        to około 1000PLZ/miesiąc, oczywiście nie w całości.

Pozdrawiam
        Kan
        • chardonnay Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 26.04.07, 16:41
          "3000-7000 zl to nie taka znowu rzadkosc"
          smile
          • burgerking1 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 27.04.07, 00:06
            3000 - 7000 Zl to nie rzadkosc ??.,ale czy to juz po podatku na reke?? czy
            przed podatkiem brutto?
            • henryk245 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 27.04.07, 08:08
              burgerking1 napisał:

> 3000 - 7000 Zl to nie rzadkosc ??.,ale czy to juz po podatku na reke?? czy
              > przed podatkiem brutto?

W Polsce zawsze liczy sie " na renkie" !
        • peerelski Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 27.04.07, 09:17
          >> dwie osoby posiadajace splacone mieszkanie lub domek, moga sobie niezle
          wyzyc z 2500 na glowe czyli sredniej pensji w wawie. to obecnie raczej placa
          minimalna dla kogos umiejacego cokolwiek. pensje 3000-7000 zl to nie taka znowu
          rzadkosc.<<

WRACASZ?
          • aksiegowy Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 27.04.07, 15:44
            ciekawe po co byl ten post.
            wielu z nas moze wrocic do pl. kupic dom/mieszkanie urzadzic sie i nie robic
            nic do konca zycia tylko lezec pod wierzba, pic smietane i odcinac kupony.
            ale nie robimy tego z wielu wzgledow.
            • burgerking1 Re: ile trzeba miec w Polsce zeby..... 30.04.07, 03:49
              niestety ! ale koszty utrzymania sie w Polsce rosna doslownie z miesiaca na
              miesiac ! teraz juz 1500 US czyli 4500 zlotych to nie jest zaden wielki
              pieniadz i zyjac sobie na luzie mozna go spokojnie wydac na miesiac
              pobytu w Polsce ,zakladajac ze ma sie darmowe mieszkanie !!

na emeryture lepiej sie wybrac do Costa Rici o wiele taniej i zdrowszy
              klimat
            • za_morzem kto ma zeby lezec pod wierzba i odcinac kupony... 30.04.07, 03:51
              w wawie jest mnostwo ludzi zarabiajacych miedzy 3 i wiecej tys.
              gorzej jest w innych miastach.
              dlatego tez taka migracja z prowincji do stolycy,
              poza wawa inna bajka.

"wielu z nas moze wrocic do pl. kupic dom/mieszkanie urzadzic sie i nie robic
              nic do konca zycia tylko lezec pod wierzba, pic smietane i odcinac kupony.
              ale nie robimy tego z wielu wzgledow."

w kanadzie a pewnie i australii na to mogloby sobie pozwolic pewnie mniej niz 5
              % polonii. a to i tak glownie wylacznie z powodu wzrostu cen nieruchomosci (w bc
              po szly do gory kilkaset procent przes ostanie lata.). choc z drugiej strony w
              polsce teraz trzeba by wydac krocie na mieszkanie wiec moze wcale nie jest tak
              rozowo.
              w usa zarabia sie wiecej wiec napewno wsrod polonii bedzie wiecej takich ktorzy
              sie konkretnie dorobili.
              nie mieszaj jednak w to kanady i aus. tu polonia na ogol ma na "niezly styk".
              • mlody774 Re: kto ma zeby lezec pod wierzba i odcinac kupon 30.04.07, 04:03
                Z tym zarabianiem w USA, to jest roznie. Bys "upadl" za ile juz teraz mozna
                kupic dzialeke budowlana np., w Connecticut. A jest to stejt zaraz po CA w
                srednich dochodach. A reszte stejtow cen nieruchomosci na zachodnim wybrzezu
                nie wspomne.
                • za_morzem Re: kto ma zeby lezec pod wierzba i odcinac kupon 30.04.07, 05:00
                  dlatego pisze, zarobili ci ktorzy przyjechali dawno i inwestowali w stosunkowo
                  (wtedy)tanie nieruchomosci czy ziemie.

pracujac "na pensji" w kanadzie zarabiajac nawet niezle czyli 30-40$
                  zeby siedziec po d wierzba trzeba pracowac do emerytury.
                  wczesniej sie nie da.

znam mnostwo ludzi ktorym zyje sie w kanadzie niezle ale o wczesnej emeryturze
                  nie ma mowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka