Dodaj do ulubionych

Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 11 lat

14.07.07, 01:25
waluty.onet.pl/1571469,1,wiadomosci.html
Obserwuj wątek
    • pendecha Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 01:46
      a to peszek
    • viper39 Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 02:02
      Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1

bambooko napisał:

> waluty.onet.pl/1571469,1,wiadomosci.html

a co to oznacza dla ciebie? jesli mozna wiedziec?
      bo USA ma z tego dosc duze korzysci, o ktorych tacy ktorzy zachwycaja sie
      spadkiem kursu dolara nie maja pojecia.
      no sa jeszcze kagany i jego wcielenia no ale to sa przypadki chorob klinicznych
      wiec oni sie nie licza.
      • pendecha Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 02:18
        jaki korzysci ze spadku $ ma USA? pytam serio
        • harlista Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 02:41
          Serio ?
          Oplaca sie kupowac amerykanskie towary - zobacz ile amerykanskich samochodow
          (tak, tak, tego yankeskiego badziewia i syfu) sprzedaje sie w Europie. Porownaj
          z danymi sprzed np 5 lat.

Oplaca sie inwestowac w USA. Wiele europejskich firm, np BMW zamiast inwestowac
          w Niemczech rozbudowuje fabryke w Spartanburg. I tak wiekszosc produkcji trafi
          na rynek USA

A to oznacza wzrost produkcju i zatrudnienia
          • viper39 Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 03:41

harlista napisał:

> Serio ?
            > Oplaca sie kupowac amerykanskie towary - zobacz ile amerykanskich samochodow
            > (tak, tak, tego yankeskiego badziewia i syfu) sprzedaje sie w Europie.
            Porownaj
            > z danymi sprzed np 5 lat.
            >
            > Oplaca sie inwestowac w USA. Wiele europejskich firm, np BMW zamiast
            inwestowac
            > w Niemczech rozbudowuje fabryke w Spartanburg. I tak wiekszosc produkcji trafi
            > na rynek USA
            >
            > A to oznacza wzrost produkcju i zatrudnienia

harlista ma racje, bezrobocie w USA jest w tej chwili 4.5%
            tzw "Outsourcing" zmalal, a wrecz niektore firmy przenosza swoje "call centers"
            do USA!!
            w NYC (i nie tylko) okolo 25% mieszkan kupuja europejczycy...itd..

nie wiem czy pamietasz ale kiedys Wlochy byly mistrzami tej gry w europie, lira
            wloska stala nisko, a samochodami wloskimi jezdzili wszyscy, dzis maja euro i
            wloskie samochody maja tylko okolo 12% (a moze i mniejszy juz?) udzial w rynku
            europejskim zmniejszylo sie to z prawie 25-28%!!!
            wloskie ciuchy dobrej jakosci kupowalo sie na zachodzi tanio...te czasy minely,
            we wloszech bezrobocie jest pond 10% (podobno okolo 15%)... wlochy rozwazaja
            odejscie od euro nawet sprawdzaly jakie beda konsekwencje (tak samo jak niemcy)
            wysokie euro nie znaczy ze jest ono mocne, bo wysokie euro to tragedia dla
            exporterow ze strefy euro.... a jak dlugo mozna importowac?
            wysokie ceny zywnosci dobijaja strefe eu....

jak wiadomo chiny na sile wchodza do euro... scenariusz taki jak byl z USA,
            wysoko stal dolar, fabryki uciekaly za granice (szczegolnie do chin), itd...
            niski dolar to tez jedyna bron w walce z yenem i juanem obie gospodatki sa
            bardzo expansywne (mimo ze japonia miala kilkanascie lat duzo problemy)

produktem ubocznym jest rozwoj rosji, ktora dzieki niskiemu dolarowi i walki na
            rynku paliw zarabia duza kase ktora wydaje na poprawianie sily wladzy...

itd.....

a teraz co to oznacza dla zlotego, mniejsze inwestycje, mimo ze one sa ale sa
            napewno mniejsze niz moglyby byc.... szybki wzrost zarobkow jaki notuje sie w
            Polsce, oraz ucieczka ludzi na zachod z Polskiego rynku pracy powoduje to ze
            Polsce bedzie coraz mniej atrakcyjnym rynkiem, a szybki wzrost jak wiadomo
            bedzie przejedzony dzieki krotkowzrocznosci obecnej (i poprzedniej) wladzy w
            Polsce.
            ekonomisci w Polsce zapomnieli ze stabiolnosc pieniadza to nie to samo co jego
            wysoki kurs, z tym ze w Polsce problem jest zlozony... za dlugi temat...

mysle tez ze Polska stracila szanse na bycie liderem w europie srodkowej, a to
            jest blad, z tym ze z drugiej strony przeciwnikami byli i niemcy z francuzami
            oraz rosjanie, Polacy nie umieli rozegrac swojej karty dobrze no i jest co
            jest. a szkoda
            • bambooko wysokie ceny zywnosci dobijaja strefe eu....hehehe 14.07.07, 09:35
              odkad mieszkam w Europie takiego taniego jedzenia nie mialem. Czesto 2-4 razy
              taniej niz w USA
            • japonczyk1 Hehe :) 15.07.07, 18:25
              >Oplaca sie

Polska ma mozcy zloty i dzis Polska kwitnie jak nigdy w swej historii smile
              Sam sie do pracy wybieram chociaz nie planowalem, ale jak tu nie isc do roboty
              jak moge zarobic wiecej niz w USA ?!! (Niektorzy tu wiedza co robilem i nie
              pisz mi tu jeden z drugim ze na dachch pracowalem i w zimie siedzialem w domu).
              A jak wyjezdzalem z US to wszystko drozalo jak oglupiale, benzyna skokal kolo4
              dolcow za galona a kolesi zegnalem smetnie siedzac nad pitczerkiem piwa za 20
              dolarow smile
      • bambooko USA ma z tego korzysci ale............. 14.07.07, 09:32
        Polonia z USA nie ma
        • harlista Re: USA ma z tego korzysci ale............. 14.07.07, 17:54
          Mozesz cos wiecej dodac ?
          Jak jest roznica wg ciebie pomiedzy korzysciami USA i strata Polonii z USA?
      • japonczyk1 Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 15.07.07, 18:19
        Korzysci ty biedny cepie?
        Jkby to byo korzystne to by oslabiono dolara do 100 za euro. Co sie zreszta
        stanie. Ty zawsze piszesz ze wszystko jest "korzystne"dla USA, jakby dolar
        szedl w gore to bys to samo napisal. jak tam legalizacja, dostales juz te
        tymczasowe pozwolenie na prace ?
    • piss.doff Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 04:49
      jestem przerazony tym faktem! Wiec skrajna nedza naprawde zaglada w oczy tej
      nieszczesnej emigracji amerykanskiej, tak?
      • polanderos Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 22:10
        Nedza nie , jedynie dziadowizna po przyjezdzie do Polski .
        A to niebywaly dyskomfort dla emigranta .
    • kwiatek_leona Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 05:20
      Slabnie, to fakt. Ale dla wszystkich, ktorzy tu mieszkaja to ganz egal. Pensja
      ta sama, ceny produktow te same. Tylko ci, ktorzy wybieraja sie z powrotem do
      Polski na emeryture dostana po garach na wymianie...
      • bambooko Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 09:38
        kwiatek_leona napisała:

> Slabnie, to fakt. Ale dla wszystkich, ktorzy tu mieszkaja to ganz egal. Pensja
        > ta sama, ceny produktow te same. Tylko ci, ktorzy wybieraja sie z powrotem do
        > Polski na emeryture dostana po garach na wymianie...
        >

ceny zywnosci te same? Bylem w USA pol roku temu i stwierdzilem ze wszystko jest
        2 razy drozsze niz bylo 5 lat temu
      • wyksztalciuch_pl Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 10:10
        No i ci, którzy wybiorą się na wakacje do innej strefy walutowej.
        Do Kanadady, Japonii, Europy. Ganz egal.
        • soup.nazi Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 18.07.07, 05:52
          wyksztalciuch_pl napisał:

> Do Kanadady, Japonii, Europy. Ganz egal.

A propos Kanady. Wlasnie wrocilem z urlopu spedzonego w USiech, i musze
          przyznac, ze, aczkolwiek nie jestem wrogiem greenbacka, bardzo przyjemnie mi sie
          nabywalo dobra i uslugi wszelakie przeliczajac niemalze 1:1, bo coz znaczy
          roznica 5 czy 6 centow na dolarze. Hm, i kanadyjski ciagle rosnie (albo
          amerykanski spada, co za roznica). Dla mnie moze tak zostac, nie jestem msciwy,
          hehehe
    • a_cali Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 06:50
      jesli pomagasz komus w Polsce np.starym,schorowanym Rodzicom albo placisz za
      studia dzieciom to ma znaczenie i to duze i bardzo wymierne
      • kwiatek_leona Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 18:44
        No rzeczywiscie, o tym nie pomyslalam sad
    • kuba.peerelski Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 09:19
      przywalimy iranowi to sie wzmocni
      • wyksztalciuch_pl Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 14.07.07, 10:08
        Raczej kolejna wojna go osłabi.
        Przecież rośnie niepotrzebnie zadłużenie USA na te wojny.
        To musi osłabiać walutę.
      • starypierdola Madrosc narodow ... 14.07.07, 10:17
        > ...przywalimy iranowi to sie wzmocni....<

Przywalilismy Irakowi i do dzis nie mozemy sie pozbierac: dolar spadl o 50% (w
        stosunku do Euro) i stworzylismy najwieksza w dziejach wylegarnie terroryzmu...

No to jak przywalimy Iranowi, wiekszemu niz Irak, widze przyszlosc
        wyjatkowoczarno. 1 dolar = 1 zloty? Cztery godziny 'security checks' na
        lotniskach?

A jak Iran nam przywali? W koncu przywalaja nam od 2,500 lat (re.:Grecja) a "my"
        jestesmy swiatowym zandarmem dopiero od 20-tu lat!

Chyba sie przeniose do Chin. Ha, ha. Mei-wen-ti.

Przywalacz SP

• zadyma1 bedom wybory 14.07.07, 10:24
          to znow dolar i euro zdrozeja...
        • kuba.peerelski Re: Madrosc narodow ... 14.07.07, 10:44
          ciekawe w jakiej walucie prowadzi swoje rachunki Cheney?.... do 1971 dolar byl
          wymienialny na zloto, dzis dzieki interwencji w iraq wciaz jest wymienialny na
          rope (z wyjatkiem Wenezueli Chaveza), a jutro.... ?
          • szyderca75 Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 14.07.07, 11:40
            wybije przynajmniej czesci z nich pomysl powrotu do polski bo jakby to bylo jakby ktorys wrocil i nie daj boze zalozyl business w polsce i zaczol zarabiac wiecej niz starzy emigranci?
            Viper ciekawe posty piszesz zlotowka slaba ch..owo dla polski zlotowka mocna tez ch..owo dla polski wiemy wiemy viper w polsce jest strasznie ch..owo powiedz to tym ktorzy 10 lat temu wrocili z usa i zarobione pieniadze ulokowali w ziemi rolnej a teraz miesiecznie kasuja z doplat tyle ile ty zarabiasz przez caly rok. Lubie czytac to miotanie sie co poniektorych cala tragaedia ich polega na tym ze czym lepiej w polsce to tym gorzej sie czuja choc ch..a ich to powinno obchodzic ale to takie typowo polackie.
            • kuba.peerelski Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 14.07.07, 11:53
              typowy dla bulbonow zupnych, wychowanych na jedynej slusznej Ksiazce, brak
              rozumienia tekstu albo slowa pisanego
            • viper39 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 14.07.07, 13:07

szyderca75 napisał:

> wybije przynajmniej czesci z nich pomysl powrotu do polski bo jakby to bylo
              jak
              > by ktorys wrocil i nie daj boze zalozyl business w polsce i zaczol zarabiac
              wie
              > cej niz starzy emigranci?

wlasnie o to chodzi aby kapital nie odplywal z USA, jesli przyjechales jako
              nielegal i chcesz wrocic po dwoch latach to moze tobie sie nie oplacac wracac,
              ale jesli zamierzasz zyc w USA to jest wszystko OK

> Viper ciekawe posty piszesz zlotowka slaba ch..owo dla polski zlotowka mocna
              te
              > z ch..owo dla polski

ja nie napisalem o zlotowce slabej czy mocnej ale o kursie wysokim lub niskim,
              widocznie twoje braki wiedzy nie pozwalaja tobie odroznic tej powaznej roznicy
              wysoki kurs zlotego nie jest dobry dla Polski, co i nie tylko Polscy ekonomisci
              powtarzaja, ale megalomania i nieznajomosc tematu pcha tumana nad przepasc,
              pytanie czy bedzie chcial skoczyc

> wiemy wiemy viper w polsce jest strasznie ch..owo

ja tego nie mowie (poczytaj moje posty), choc to ze w Polsce jest tak jak jest
              kazdy widzi, nie jest to piekne. fakt w Polsce sie poprawia, ale to nie znaczy
              ze jest dobrze.

> powiedz
              > to tym ktorzy 10 lat temu wrocili z usa i zarobione pieniadze ulokowali w
              ziemi
              > rolnej a teraz miesiecznie kasuja z doplat tyle ile ty zarabiasz przez caly ro
              > k.

sluchaj nie masz pojecia ile ja zarabiam wiec nie pultaj sie, co do doplat do
              ziemi to poniewaz posiadam takowa w Polsce (ktos mi polecil kupic ziemie jak
              sie rozpadaly PGRy) to nie ma takich wielkich pieniedzy jak tutaj nam spiewasz
              ptaszku, choc nie narzekam, bo pieniadze zainwestowane dawno sie zwrocily.
              tak samo jak nie narzekam na wysokie ceny mieszkan (posiadam w Polsce kilka) w
              Polsce bo mnie to jest na reke, z tym ze nie wiem czy to jest na reke tym
              ktorzy zarabiaja srednia krajowa (lub mniej) a oni wlasnie zyja w Polsce a ja
              nie, i to oni potrzebuja te mieszkania

> Lubie czytac to miotanie sie co poniektorych cala tragaedia ich polega na ty
              > m ze czym lepiej w polsce to tym gorzej sie czuja

to widzisz ty tak odbierasz bo czytajac niektore posty zolc cie zalewa ze ktos
              moze sobie za granica normalnie zyc, nie szarpac sie z zyciem tak jak to sie
              dzieje w Polsce, widzisz ty nawet nie wiesz co to normalne zycie jest i to cie
              boli

> choc ch..a ich to powinno obchodzic ale to takie typowo polackie.

mnie to obchodzi bo nadal tam pare rzeczy posiadam, wiec musze dbac o swoje,
              mam tez tam rodzinie, wiec jak moge sie nie interesowac co sie dzieje w kraju
              moich przodkow i w miejscu gdzie sie urodzilem i wychowalem? wiem tobie to
              ciezko zrozumiec, ale to nie moja wina ze nie masz zbyt dobrej edukacji?

ty widzisz nie mozesz zrozumiec tego ze ludzie wyjezdzajac za granice nie
              pojechali tam aby zyc tak jak w Polsce ale aby zyc lepiej i przedewszystkim
              normalnie, tej normalnosci brakuje w Polsce, smiem twierdzic ze przynajmniej
              85% (cyferka nie przypadkowa) ludzi w Polsce nie wie co to normalne zycie.
              i tu tobie i tobie podobnym gula lata
              pomijajac posty kaganca i jego wcielen na ktore nie warto odpisywac popatrz ile
              oszolomow z Polski chce udowodnic tak jak ty ze na emigracji jest zle, mimo ze
              nigdy pewnie nie wychylili nosa poza Polske, i to jest typowo "polackie"
              • starypierdola Ho, Ho! Tos Ty bogaty czlowiek, Viper!! 14.07.07, 15:12
                PGR-y, mieszkania, i nikt nnie wie ile zarabiasz....

Chyba bede musial zmienic zdanie o Tobie. Bo ja tez bogaty! Mam skuter na Hawajach!

Bogaty SP

• bad_dziudziu Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 14.07.07, 16:45
                viper, przestan z ta proagagandowa linia partii: chodzi o to zeby obywatela
                oddzielic od jego zaoszczedzonego dyskretnego dochodu.
              • fan.club No nareszcie, inżynierze zaskroniec! 14.07.07, 16:54
                Już myślałem, że na wieki pozostaniesz przy swoich tekstach o cenach paliwa.
                Jak chcesz, to potrafisz się jeszcze trochę wzbić. Od dziś ten tekst (pod
                roboczym tytułem "następca PGR-u") jest twoim najwybitniejszym osiągnięciem.
                A może byłeś na jakimś "podnoszeniu wiedzy"? Harlista coś kiedyś pisał o takim
                uzupełnianiu braków z zawodówki.
              • szyderca75 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 14.07.07, 17:18
                he he viper wszystko sie zgadza mam moze i braki w edukacji ale za to mam tez 900 hektarowe gospodarstwo ktore kupilem za pieniadze zarobione w usa i wiem ile dostaje z doplat pewnie sie to kiedys skonczy ale teraz jest doskonale. I dalej twierdze ze kazdy kto ma przynajmniej 100 ha ziemi zarabia na doplatach wiecej niz na etacie w usa w przecietnym zawodzie.
                a czytajac twoje inne pposty zwlaszcza motoryzacyjne smiem twierdzic ze wlasnie taki srednioplatny zawod wykonujesz.
                • viper39 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 02:03

szyderca75 napisał:

> he he viper wszystko sie zgadza mam moze i braki w edukacji ale za to mam tez
                  900 hektarowe gospodarstwo ktore kupilem za pieniadze zarobione w usa i wiem ile
                  > dostaje z doplat pewnie sie to kiedys skonczy ale teraz jest doskonale. I dale
                  > j twierdze ze kazdy kto ma przynajmniej 100 ha ziemi zarabia na doplatach
                  wiecej niz na etacie w usa w przecietnym zawodzie.
                  > a czytajac twoje inne pposty zwlaszcza motoryzacyjne smiem twierdzic ze
                  wlasnie
                  > taki srednioplatny zawod wykonujesz.

ee yaponczyk znow sie sam rozszyfrowales.... 900ha powiadasz teraz masz, ty sie
                  zastanow nad klamstwami jakie masz mowic bo sie mylisz...
                  zbyt latwo mozna cie rozszyfrowac, pamietaj w internecie nie jestes anonimowy

o jakich postach motoryzacyjnych mowisz? bo jestem ciekaw yaponiec

a tak na boku ze 100ha nie mozna sobie wyzyc na takim poziomie do jakiego ja
                  jestem przyzwyczajony (mowie o doplatach)
                  jaki wykonuje zawod to malo wazne dla ciebie, ile zarabia to tez malo wazne dla
                  ciebie yaponczyk, to jest wazne dla mnie, jedno jest pewne ze bylbys bardzo
                  szczesliwy gdybys zarabial tyle w zlotowkach ile ja zarabiam w $$$

dla ciebie yaponczyk jedno jest wazne tobie tak malo placa ze cie nie stac na
                  nic. no i pozniej cie watroba boli od tego wszystkiego
                  wez sei za robote a nie za liczenie pieniedzy innych ludzi. oni sobie napewno
                  dadza rade, fantazje tez przestan tutaj nam opowiadac bo ludzie wiedza jak jest
                  w Polsce...
                  no moze opowiedz nam raz jeszcze o tych slawnych oprawkach i zegarku od
                  chinczyka... posmiejemy sie
                  • starypierdola Nie badz swinia, Viper!! 15.07.07, 02:32
                    Napisz ile zarabiasz bo mnie zzera ciekawosc.

I jak dostane zawalu serca to bedzie Twoja wina.

Cierpiacy SP

• szyderca75 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 12:36
                    viper nie jestem japonczykiem ok stary kozystasz z doplat krotka pilka ile mozesz dostac doplat do 100 hektarow (moje gospodarstwo jest na mazurach)jesli faktycznie masz o tym pojecie to napiszesz a jesli nie masz to dalej bedzieszm pisal tak jak do tej pory, a twoje motoryzacyjne posty dotyczyly rozmowy z canadian5
                    • viper39 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 15:44

szyderca75 napisał:

> viper nie jestem japonczykiem ok stary kozystasz z doplat krotka pilka ile
                      moze
                      > sz dostac doplat do 100 hektarow (moje gospodarstwo jest na mazurach)jesli
                      fakt
                      > ycznie masz o tym pojecie to napiszesz a jesli nie masz to dalej bedzieszm
                      pisa
                      > l tak jak do tej pory, a twoje motoryzacyjne posty dotyczyly rozmowy z canadia
                      > n5

ej yaponiec z ciebie to jednak smieszny facet, cos w rodzaju kaganca
                      candian5 to tez byl yaponiec... nie przypominam sobie tego watku ale moze
                      strzel nam tutaj linka

co do ziemi to doplaty sa zroznicowane zaleznie od klasyfikacji ziemi oraz od
                      regionu (chyba), jednym z powodow dla ktorych kupowalem ziemie bylo jej
                      polozenie (rzeka i dwa jeziora), licze na to ze kiedys mi sie uda czesc tej
                      ziemi przekwalifikowac na zabudowe a wtedy napewno mozna zarobic kase niezla
                      jak na Polskie warunki

wracajac do doplat, doplata z ha wacha sie za niektore kawalki mniej wiecej
                      250zl/ha do 500zl/ha, z tym ze jesli prowadzi sie gospodarstwo sa tez inne
                      doplaty np na inwestycje (mnie tam nie ma ziemia jest uzytkowana przez osoby
                      dzierzawiace te ziemie)
                      teraz policz sobie 100ha i jak widzisz nie sa to duze pieniadze

w zasadzie powiedzialem juz tobie kiedys ze nie rozmawiam z takimi jak ty...
                      narazie koles to ty strzelasz idiotyzmy na tym forum od jakiegos czasu pod
                      roznymi nickami, gaybar=yaponczyk=japonczyk1=szmaciasz (chyba taka pisownia to
                      byla)=johnxxv a teraz szyderca75.... i wiele innych nickow ktorych juz nie
                      pamietam a nie chce mi sie sprawdzac, bo ladna pogoda i lece poplywac sobie
                      latwo cie rozszyfrowac
                      • szyderca75 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 19:48
                        wracajac do doplat, doplata z ha wacha sie za niektore kawalki mniej wiecej
                        > 250zl/ha do 500zl/ha, z tym ze jesli prowadzi sie gospodarstwo sa tez inne

i teraz wiem ze twoja bajka z pgrem to bujda albo nie pobierasz doplat wiec ci wyjasnie ze doplaty sa obszarowe i strukturalne ja za hektar pobieram 800 zlotych (pastwiska+trudne warunki) do 2100 zlotych (teren zalesiony) za hektar.
                        wiec jesli masz podobne dochody musisz byc neurochirurgiem
                        • viper39 szyderca75 = yaponiec, a mialo go juz nie byc 16.07.07, 00:24
                          szyderca75 napisał:

> wracajac do doplat, doplata z ha wacha sie za niektore kawalki mniej wiecej
                          > > 250zl/ha do 500zl/ha, z tym ze jesli prowadzi sie gospodarstwo sa tez inn
                          > e
                          > i teraz wiem ze twoja bajka z pgrem to bujda albo nie pobierasz doplat wiec
                          ci
                          > wyjasnie ze doplaty sa obszarowe i strukturalne ja za hektar pobieram 800
                          zloty
                          > ch (pastwiska+trudne warunki) do 2100 zlotych (teren zalesiony) za hektar.
                          > wiec jesli masz podobne dochody musisz byc neurochirurgiem

widzisz jak latwo cie mozna zlapac yaponiec...
                          kurs euro na dzis to 3.76zl = 1 euro

"W przyszłym roku dopłata do łąk i użytków zielonych miałaby wynosić ok. 80
                          euro (~300 zl) od hektara (to jest podstawowa unijna dopłata), a dla rolników,
                          którzy posiadają hodowle zwierzęce - nawet 200 euro (~750zl), na co złożyłyby
                          się pieniądze unijne i krajowe."

ja nie mam hodowli zwierzat wiec nie moge miec powyzej 500zl

"Co ciekawe, najrzadziej ziemię rolną dokupują sami rolnicy. Srednia dopłata
                          unijna do hektara wynosi okolo 500 zł, ale mając gospodarstwo można liczyć na
                          wiele innych dopłat, choćby do inwestycji."

Srednia czyli moze byc wiecej lub mniej ( ale nie przekroczy to 750 zl za ha,
                          oprocz lasow) zalezy co jest na tej ziemi i jak jest zakwalifikowana

Grunty można też po przekwalifikowaniu zalesic. Tu korzysci też są niemale to
                          prawda ale aby przekwalifikowac trzeba miec na to zgode. Jednorazowa doplata do
                          ha jako rekompensata za sadzonki i wykonanie zadania wynosi od 4300 do 8300 zl,
                          przez kolejne 5 lat wyplacana jest tzw. premia pielegnacyjna - do 1100 zl za ha
                          rocznie. Przez kolejne 20 lat wlasciciel lasu dostaje 1400 zl za ha rocznie.
                          Poniewaz mam niewiele lasu a nieudalo mi sie przekwalifikowac gruntow wiec nie
                          moge dostac 1400 zl za ha od calej ziemi ale tylko od tego ile jest tam lasu,
                          wiekszosc ziemi to laki.

www.odr.net.pl/index.php?czytaj=001234
                          tu gosc tlumaczy dlaczego w Polsce sa nizsze doplaty z ha

"Podstawą wyliczenia dopłat dla danego kraju był tzw. plon referencyjny zbóż,
                          dla Polski przyjęto 3 tony z hektara, dla Czech 4 tony, Węgier 4,7, dla Francji
                          jest to 7 ton. - Skutek jest taki, że Polacy dostają do hektara 500 zł dopłat,
                          Węgrzy ponad 800 zł, a rolnicy francuscy 2000 zł. To sprawia, że w takim roku
                          jak ten polscy producenci zbóż leżą na łopatkach, bo w najlepszym razie
                          dostaniemy tylko zwrot kosztów. - tłumaczy Kaszuba."

to powyzej tlumaczy dlaczego mamy takie a nie inne doplaty i jak je obliczano

tak wiec yaponiec zlapales sie sam na klamstwach i to swoich, za lasy mozna
                          dostac do 1400zl za ha
                          za laki od 250zl do 500zl za ha (sa zaleznosci)
                          wcale nie musze byc wysokospecjalizowanym lekarzem aby w USA zarabiac dobrze
                          a tobie polecam sprawdzic to o czym bedziesz klamal...

Nie wiem czy wiesz ze na wielkopolskich polach uprawia sie duzo ziol, o ile
                          jest to bardzo oplacalne o tyle doplaty sa male wlasnie okolo 250 za ha
                          ale mozna wyciagnac z hektara nawet 8000 zl
                          ja nie uprawiam sam tego bo mnie tam nie ma, dlatego ci ktorzy dzierzawia
                          doplacaja mi do sredniego dodatku... i jakos sie to kreci
                          ale jak mowilem ja czekam na mozliwosc przekwalifikowania ziemi na nie rolnicza
                          wtedy beda to niezle pieniadze

yaponiec czekam na linka gdzie rozmawialem z canadian5 czyli yaponcem o
                          samochodach i po ktorym to poscie poznales jakie mam zarobki... bardzo to
                          ciekawe
                          co do twoich trudnych warunkow yaponiec to my wiemy jakie ty masz warunki...
                          naprawde trudne
                          • szyderca75 Re: szyderca75 = yaponiec, a mialo go juz nie byc 16.07.07, 00:38
                            po raz kolejny ci tluke do lba ze nie jestem japoniec ale jak chcesz to sobie uwazaj co chcesz
                            po drugie sprawdz sobie roznice miedzy pastwiskami a lakami (mala wskazowka wystarczy ze masz jedna doslownie jedna koze a juz sie lapiesz na dodatkowe doplaty pogadaj z ontarianem i donkiem moze ci pozycza) a co do lasow sprawdz sobie jakie obowiazuja doplaty do zalesienia na terenach polozonych w niekozystnych miejscach.
                            Malo ktory rolnik dostaje do hektara tylko 500 zlotych nie mowiac juz o twojej rewelacji 250 te dane wyczarowales chyba ze swojej czarodziejskiej glowy.
                            A co do linka sam sobie go szukaj kiedys to czytalem pouczales faceta ze nie moze miec jakiegos tam modelu mercedesa bo przeciez sam go nie masz .
                            • viper39 Re: szyderca75 = yaponiec, a mialo go juz nie byc 16.07.07, 01:23

szyderca75 napisał:

> po raz kolejny ci tluke do lba ze nie jestem japoniec ale jak chcesz to sobie
                              u
                              > wazaj co chcesz
                              > po drugie sprawdz sobie roznice miedzy pastwiskami a lakami (mala wskazowka
                              wys
                              > tarczy ze masz jedna doslownie jedna koze a juz sie lapiesz na dodatkowe
                              doplat
                              > y pogadaj z ontarianem i donkiem moze ci pozycza) a co do lasow sprawdz sobie
                              j
                              > akie obowiazuja doplaty do zalesienia na terenach polozonych w niekozystnych
                              mi
                              > ejscach.
                              > Malo ktory rolnik dostaje do hektara tylko 500 zlotych nie mowiac juz o
                              twojej
                              > rewelacji 250 te dane wyczarowales chyba ze swojej czarodziejskiej glowy.
                              > A co do linka sam sobie go szukaj kiedys to czytalem pouczales faceta ze nie
                              mo
                              > ze miec jakiegos tam modelu mercedesa bo przeciez sam go nie masz .

oj yaponiec ty jestes glupszy niz ustawa przewiduje

widzisz normy i wielkosc doplat regulowane sa przez przepisy unijne a one
                              dokladnie mowia co i jak kiedy laka staje sie pastwiskiem itd....
                              jak mowilem cieciu nie wiesz o czym mowisz

co do merca... koles co za roznica co ja mam i tak nie stac ciebie na takie
                              autka...
                              kiedys jako chyba johnxxv pisales ze masz hyundaya czy kia i wysmiewales sie ze
                              ludzie kupuja lepsze samochody... smiem twierdzic ze i takich samochodow nie
                              posiadasz bo jestes zbyt glupi aby cokolwiek miec

co do rolnictwa to mimo ze moja wiedza jest ograniczona w tym temacie bo
                              interesuje mnie to tylko ze wzgledow wiadomych to ty masz te wiedze duzo
                              mniejsza co dokladnie mowi kazdemu ze nie wiesz o czym mowisz.
                              co do miejsca to moze byc bardz i to bardzo nie korzystne to jednak nie ma
                              zadnego znaczenia, musi zostac ono przekwalifikowane (taka to procedurka
                              urzednicza) bez tego mozesz sobie i sekwoje amerykanskie posadzic i tak nikt
                              tego nie zmieni na las cieciu jeden
                              i to by bylo na tyle nie bede sie bardziej znecal nad toba bo wiem ze plutonowy
                              da ci popalic za to ze sie znow nie spisales yaponiec,
                              a swoja droga ja wiem ze jest bezrobocie w Polsce ale zeby z siebie robic
                              idiote codziennie za pare groszy yaponiec czy to naprawde sie tobie oplaci? nie
                              lepiej czegos sie nauczyc i pracowac i zarabiac? (oczywiscie to jest pytanie
                              retoryczne... jesli wiesz co to jest oczywiscie)
                              • szyderca75 Re: szyderca75 = yaponiec, a mialo go juz nie byc 16.07.07, 01:37
                                nic glupolu nie wiesz !
                                co ty pieprzysz o jakims przekwalifikowaniu ?
                                zalesiasz grunt musisz go utrzymac w odpowiedniej kulturze ( jesli znajduje sie na terenie uciazliwym np pagorki piaski wzgorza morenowe dostajesz dodatkowa kase) musisz zadeklarowac rodzaj drzewostanu.
                                wiec mi nie pitol tutaj
                                w dodatku mnie z kims mylisz i pieprzysz cos o jakis hyundayach he he to mowisz ze jezdzisz maybachem exelero faktycznie mnie na niego nie stac witamy na forum panie kulczyk a wlasciwie kluczyk do starego vipera za 25k usd he he.
                                • viper39 Re: szyderca75 = yaponiec, a mialo go juz nie byc 16.07.07, 05:13
                                  szyderca75 napisał:

> nic glupolu nie wiesz !
                                  > co ty pieprzysz o jakims przekwalifikowaniu ?

wlasnie tak sie znasz na tym pajacu, nie masz zielonego pojecia o czym mowisz
                                  • szyderca75 Re: szyderca75 = yaponiec, a mialo go juz nie byc 16.07.07, 10:37
                                    wiesz co szkoda mi czasu panie kluczyk z pgru na ciebie moze sie nie znam w kazdym razie doplaty otrzymuje w wielkosci jakie podalem a ty dalej czaruj na forum
                              • japonczyk1 biednemu Viperkowi w glowunie 16.07.07, 16:11
                                Sie kompletnie pomieszalo I japonczyka wszedzie widzi. smile
            • bad_dziudziu Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 14.07.07, 16:43
              myslisz tradycyjnie, to jak dziala slaba czy mocna zlotowka na polska
              gospodarke zalezy wcale nie od slabej czy mocnej zlotowki tylko od iloscui
              kredyty jaki POlska w danym roku dostanie i zaraz wezmie. Jak dadza wiecej to
              gospodarka leci do gory a jak dostanie mniej niz za malo to jest taki fajny
              termin ekonomiczny: gospodarka siem przegrzewa, hehehe
              • hotdog1 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 04:26
                dokladnie jest tak kto ma forse to rzadzi !!
                • hotdog1 Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 04:30
                  hotdog1 napisał:

> dokladnie jest tak kto ma forse to rzadzi !! ok
                  czyli kto nie ma forsy to musi siedziec na dupie !! obojetnie czy to kanada
                  czy torun !!!
                  • bad_dziudziu Re: Bzdury Slaby dollar dziala na rzecz poloni! 15.07.07, 04:57
                    bo kto nie ma miedzi niech na dupie siedzi
    • edytkus Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 15.07.07, 06:12
      co tam zlotowka, kto ma glowe na karku ten inwestuje w Chinach - wraz z dalszym upadkiem dolara
      wzrosnie wartosc inwestycji
      • szyderca75 Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 15.07.07, 12:38
        kto ma pieniadze i nie glowe na karku bez 10mln usd nie masz sie nawet po co tam wybierac.
        • edytkus Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 15.07.07, 20:18
          szyderca75 napisał:

> kto ma pieniadze i nie glowe na karku bez 10mln usd nie masz sie nawet po co ta
          > m wybierac.

nigdy nie mow nigdy smile
          • prawdziwawadera2 Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 16.07.07, 05:10
            Poczytalam o tych doplatach dla "pseudo-rolnikow".
            Dosc imponujace kwoty doplat w skali rocznej mi tutaj "wychodza".
            Zakladam, ze jutro kupie 100 ha ziemi rolnej, doplata to 500 zl za 1 ha w skali
            rocznej/ wiem ze jest zroznicowana, ja poprostu strzelam kwota ktora ktos podal
            nie wnikajac w uwaronkowywania/. Czyli rocznie dostane doplaty 50.000 zl.
            To ja sie zapytam jakie warunki musze spelnic, zebym mogla kupic w Polsce
            ziemie rolna? Zaznaczam, ze posiadam polski paszport z numerem PESEL.
            Dawno temu/ to nie bajka tylko historia/smile) trzeba bylo byc rolnikiem z dziada
            pradziada albo "zaliczyc" 7-mio miesieczny kurs rolniczy i uzyskac "dyplom"smile))
            wykwalifikowanego rolnika by moc kupic gospodarstwo rolne/ ilosc ha nie wazna/.
            Prosze sobie kpin nie robic, calkiem powaznie pytam.
            Ps.
            Coraz ciekawiej w tej naszej Ojczyznie.
            Pozdrawiam Polakow
            i Ojczyzne.
            Wadera
            • fan.club Inżynier Zaskroniec ma prawo do hektarów, bo... 16.07.07, 08:08
              jest rolnikiem z dziada, a dokładniej mówiąc jest synem PGR-u.
            • szyderca75 Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 17.07.07, 11:36
              torche sie pani wadera spoznila jakies 7 lat teraz za 100 ha musi pani zaplacic minimum 2mln zlotych a otrzymywane doplaty sie moga zmienic tzn moze byc pani zmuszona do produkcji rolnej lub moga byc wprowadzone inne obostrzenia tak wiec teraz jesli ktos mysli tylko o doplatach a nie o produkcji nie jest to juz taki dobry business.
    • polonus5 Silne euro szkodzi Europie 16.07.07, 05:20
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070716/ekonomia/ekonomia_a_11.html
      Silne euro szkodzi Europie

Jeszcze nigdy dolar nie był tak słaby względem euro i funta. Od początku roku
      stracił 4,5 proc. i wkrótce będzie kosztował tylko 70 eurocentów. Wyroby z
      Europy nie są w stanie konkurować z amerykańskimi i japońskimi
      • bad_dziudziu Re: Silne euro szkodzi Europie 16.07.07, 16:24
        "Konkurencyjność europejskiej gospodarki nie jest uzależniona od kursu wymiany
        euro, ale od umiejętności przeprowadzenia restrukturyzacji i innowacyjności -
        dodał Peer Steinbrueck odpowiedzialny w rządzie niemieckim za resort finansów"

czyli po naszemu oznacza to, musimy tak robic zeby miec gleboko w d. amehyke z
        jej za$ranymi produktami.
        • prawdziwawadera2 Re: Silne euro szkodzi Europie 17.07.07, 06:56
          Alleluja!!!!-bad_dziudziusmile)
          Pozdrawiam
          Wadera
          • soup.nazi Milcz babo, bo cie kaze ocwiczyc, hehehe 17.07.07, 18:47

• prawdziwawadera2 Re: Milcz babo, bo cie kaze ocwiczyc, hehehe 17.07.07, 23:13
              soup- bo przywroce dawna sygnaturke i jeszcze cos do niej doloze.
    • drizzlys Re: Dolar słabnie w oczach, złoty najdroższy od 1 17.07.07, 23:40
      Ciekawa opinia:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=65956956&a=66068907

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka