chewela 31.10.07, 00:00 jak wyzej piszcie bo chyba jestem tu sama((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachula_gr Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 31.10.07, 16:10 chewela napisała: > jak wyzej piszcie bo chyba jestem tu sama((( chyba nie jest az tak tragicznie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=68349152&v=2&s=0 pozdrawiam po sasiedzku, z Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
terka82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 09.11.07, 14:53 ja tez jestem z Cypru, z Pafos spodziewam sie dziecka w lutym. Chcialam sie dowiedziec jak wyglada opieka medyczna w szpitalach cypryjskich w czasie porodu etc.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: opieka 01.12.07, 12:15 Kochana rodziłam w Larnace w państwowym szpitalu, jestem zadowolona! Opieke miałam bardzo dobrą z tym ze mozesz zapomnieć o środkach przeciwbólowych tj.znieczulenie itp. jeśli tylko to bedzie poród naturalny bo jak cesarka to wiadomo.Ja akurat miałam poród rodzinny,takze było tez wesoło :0) w szpitalu byłam 5 dni, w pierwszą noc nie miałam córki przy sobie bo to czas na odpoczynek dla mamy,kopiel dzieci w towarzystwie mamy- rano, pokazą połozne co i jak, dostaniesz wiele prezentów- Pieluchy z paru firm, oczywiście nie po sztuce bo to nie Polska,tylko po 30/70 szt, zalezy od firmy, balsamy itp.Jak masz jakieś pytania to śmiało, zaglądam tu często.PA Odpowiedz Link Zgłoś
diala Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 01.12.07, 20:15 witam tez jestem z Pafos. mam 4,5miesiecznego synka, rodzilam w Evangelismos. w ktorym szpitalu bedziesz rodzic? do jakiego lekarza chodzisz? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
terka82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 02.12.07, 19:27 Chyba sie zdecyduje na General Hospital ze wzgledu na koszty. zalatwilam taka karte z polskiego NFZ i wedlug przepisow opieke mam miec bezplatna.A do lekarza sie wybieram w tym tyg. bo dotychczas bylam w polsce. Boje sie troche tych cypryjskich realiow ale w polsce w panstwowych szpitalach tez nie najlepiej. Sledze w internecie,jakie teraz wyglada akcja "rodzic po ludzku" to zimno mi sie robi. Mam pytanie czy tu tez jest standartowe nacinanie krocza zarowno w prywatnych klinikach jak i general hospital? dzieki i pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
diala Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 02.12.07, 22:55 fakt, porod i pobyt w szpitalu (5 dni, bo zoltaczka sie przedluzala i moj maluch musial byc pod lampami)kosztowal nas majatek, bo cos ponad 1000£... no, ale od samego poczatku wiedzielismy, ze bedziemy tam rodzic. mialam nacinane krocze i nie narzekam, goilo sie ladnie i teraz nie widze zadnej roznicy. z tego co wiem, to w GH w Pafos standardem jest raczej cesarka ale pewnie nacinanie krocza rowniez. polecalabym ci wizyty u prywatnego lekarza (nie sadze, ze musze robic reklame, ale w Evangelismos sa najlepsi ginekolodzy, moim jest Michalis Chrysostomou, ale jest tez jeden, ktory mowi po polsku - Akis Chrystodoulides o ile dobrze pamietam), a porod w GH - tak zrobila moja znajoma. a co do cypryjskich realiow masz racje, wiec uwazaj na siebie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
diala Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 02.12.07, 22:57 P.S. i w GH nie ma mozliwosci rodzic z mezem. takie przepisy podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 03.12.07, 11:43 A tak na marginesie rodziłam w państwowym szpitalu i miałam poród rodzinny :0)i w pewnych momentach mąż był wazniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 03.12.07, 11:35 Kochana nie powinnaś mieć obaw jeśli chodzi o poród w GH, nie wiem czy masz Alien book jeśli tak to bez problemu moze wyrobic sobie Medical cart,co uprawnia cią do korzystania z państwowych usług medycznych.To wszystko bedzie do zrealizowania nawet jeśli nie posiadasz Alien book a ma ją Twój mąż np.A jeśli chodzi o nacinanie krocza to zapewniam cię ze lepiej jeśli natną niz miałabyś pęknąć na niewiadomo ile cm.Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania dotyczące co i jak po porodzie śmiało pisz, napewno Ci pomoge przyblizyć realia na Cyprze. Odpowiedz Link Zgłoś
terka82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 03.12.07, 15:58 dzieki wielkie, musze przyznac ze boje sie bardzo ale to tez dlatego ze malo wiem jak to tutaj wyglada i w ogole jak to wygladaBardzo bym chciala rodzic z mezem wiec mysle ze jak w Larnace moglas to w Pafos rowniez, chyba maja ujednolicone te przepisy. Mam alien card i tez taka karte z nfz, jako ze aktualnie na cyprze jestem turystycznie...albo raczej bez pracy. A na poczatku produ musialas lezec czy moglas sobie chodzic?pozwola mi wczesniej obejrzec odzial czy nie bardzo? maja tendencje do stymulowania porodu? oksytocyne zeby szybciej czy wlasnie jesli naturalny to bez przyspieszaczy? i mozna rodzic w pozycji jakiej sie chce czy raczej narzucaja?pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
diala Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 03.12.07, 20:05 moja znajoma rodzila w GH w Pafos i jej wyraznie lekarz powiedzial, ze nie ma mozliwosci rodzenia z mezem, bo taka jest polityka szpitala. natomiast drugi jej powiedzial, ze jak on bedzie mial zmiane (bo nigdy niewiesz kto bedzie na zmianie jak zaczniesz rodzic, a twoj lekarz z GH nie przyjedzie specjalnie - to tez slowa lekarza) to przymknie oko i jej maz wejdzie (nie wszedl bo miala cesarke). jesli chodzi o rodzenie w GH to musisz miec tzw. medical card, wtedy rodzisz bezplatnie, inaczej placisz i lepiej sie zacznij dowiadywac w tej sprawie, bo slyszalam, ze placisz nawet wiecej niz w prywatnej klinice (a warunki...no nie te same). nie wiem nic o tej karcie z nfz, wiec popytaj, zebys sie za pozno nie obudzila. jesli chodzi o moj porod, to wrecz kazali mi chodzic, oddzial na pewno bedziesz mogla obejrzec (dlatego tez wybierz sie wczesniej). jesli chodzi o oksytocyne w GH to nie wiem, ja mialam podana, ale moj porod byl wywolywany (mialam problemy). tu w Pafos lubia sobie ulatwiac sprawe i tna po prostu, tak wiec lepiej uprzedz, ze chcesz rodzic naturalnie. rodzilam w pozycji polsiedzacej i nie sadze, zebys mogla na ten temat dyskutowac w GH. pozdrawiam. a na kiedy masz dokladnie termin? Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 04.12.07, 12:16 Witaj!Pewnie duzo czytasz na temat porodu itp. musisz jednak pamiętać, że kazdy poród wygląda inaczej.Czy rodzisz tu czy w Polsce.Twoje obawy są jak najbardziej naturalne i będą się nasilać az do dnia porodu, ale przestań się zadręczać czy podadzą Ci jakiekolwiek leki np.oksytocyne bo mozesz jej nawet nie potrzebować,a ten lek to ostateczność.Mi nic nie podali poza solą fizjologiczną w godzinie porodu no i często robili KTG.Mogłam robić co mi się podoba,w czasie skurczy siedziałam pod prysznicem- relaksuje i zmniejsza bół.A o pozycji zdecydują lekarze, ale raczej standarowa.Mi np.mąż podpierał głowe przy parciu, a stopy miałam oparte o biodra lekarzy,jak dla mnie było wygodnie.Przed porodem oprowadziła nas połozna po sali porodu, takze wiedziałam gdzie co i jak.Było wesoło bo po drodze dostałam super skurczy :0) Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 04.12.07, 12:30 Nie wiem jednak co z tą kartą z NFZ bo ona jest z Polski tak?Wiem jedno-wszędzie w państwowych szpitalach na Cyprze potrzebna jest Medical cart, bo ona zawiera twoje dane, nr.Alien book,ubezpieczenia itd.z tą kartą się rejestrujesz u kazdego lekarza.Po 2.jeśli masz tu papiery ciązowe z Polski to i tak ponownie badania musisz zrobić tutaj bo nikt z nich nic nie zrozumie, chyba ze lekarz do którego będziesz chodzić rozumie po polsku:tak było w moim przypadku,więc mnie to ominęło.Medical cart mozesz wyrobić nawet jak nie pracujesz a pracuje Twój mąż bo wtedy jesteś na jego ubezpieczeniu, tylko w takim przypadku musicie mieć przetłumaczony akt małzeństwa na j.angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 04.12.07, 13:06 Musicie się tym zająć bo po porodzie czekają was inne papierkowe sprawy do uzyskania aktu urodzenia i oczywiście becikowe, juz nie wspominając o paszporcie.Tak więc troche tego jest, proponuje zebyś jak najszybciej odwiedziła szpital w którym ma odbyć się poród i dowiedzieć się jak najwięcej a przede wszystkim umówić się na wizyte. Pozdrawiam :0) Odpowiedz Link Zgłoś
terka82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 08.12.07, 20:37 Ha, bylam w General i jestem umowiona na wizyte we wtorek.A ile jest becikowego na cyprze? a to o akt urodzenia trzeba sie starac czy w szpitalu sie dostaje? sorry jestem kompletnie zielona w tych kwestiach a moze sie orientujesz jak dlrgo trzeba pracowac by dostac zasilek? tutaj jest w ogole cos takiego? dzieki ogromne za wszelkie inf i pomoc))) Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: odp. CYPR 12.12.07, 12:31 Witaj!No i jak po pierwszej wizycie?A więc tak- akt urodzenia:w szpitalu dostaniesz odpowiedni formularz do wypełnienia. Z tym pismem trzeba skierować się do (Ministerstwo Pracy i Ubezpieczeń Społecznych)Minstry of Labour and Social Insurance.(odpowiednik polskiego ZUS)Ale zanim urodzisz, do tego biura musisz zgłosić się wcześniej po wniosek na becikowe,wniosek musi być równiez wypisany przez twojego lekarza w 37tyg. ciązy i przez Twojego ostatniego pracodawce-jesli był.Potem do tego dołączysz akt urodzenia i zaniesiecie go do tego biura.Czeka się na czek ok.miesiąc- 250f.Z reguły w tym biurze załatwia się wszystko,również zasiłek-minimum 8mieś.pracy na otrzymanie macierzyńskiego,chociaz róznie to bywa bo to zalezy od wysokości składek ubezp.wpłacanych przez pracodawce.Jeśli będą te najmniejsze to min,rok czasu,zawsze mozna spróbować bo decyzja o przyznaniu przychodzi pocztą, od razu Ci tego nie powiedzą.A jeśli chodzi o zasiłek rodzinny taki jak w polsce gdzie płacą co miesiąc- tak zwana zapomoga to nie ma tu takiego czegoś dla obywateli z Uni Europejskiej,jedynie dla takich którzy muszą mieć wize na pobyt.Dla nas jest wypłacany tzw.prezent, co rok na święta ok.240f, ale na to trzeba osobny wniosek.Ale się napisałam co?!I tak to jest, wrazie czego pytaj śmiało! Pozdrawiam :0) Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ria Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 01.12.07, 12:02 kochana nie jesteś sama mieszkam w Larnace i mam 7 miesięczną Córke A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
terka82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 24.12.07, 10:18 Zycze wszystkim cypryjskim mamom radosnych i serdecznych i cieplych rodzinnie Swiat Bozego Narodzenia, oraz duzo milosci, radosci i pozytywnych zmian w Nowym Roku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terka82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 03.01.08, 12:03 dopisuje do starego watku z Cypru.Pytanie do mam z Pafos, gdzie najlepiej kupic pieluchy flanelowe lub tetrowe? i drugie czy istnieja tutaj secondhandy gdzie mozna by kupic uzywany a w dobrym stanie fotelik do samochodu lub/i wozek dla malucha? Odpowiedz Link Zgłoś
martysha Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 28.10.08, 20:04 czy mamusie z Cypru dalej sa tutaj obecne? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka6666 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 27.02.09, 07:13 Jestem na Cyprze od trzech lat. Mam 2-czne dziecko, czyli można powiedzieć "jestem na czasie" w kwestiach porodowych i poporodowych. Jeśli mogę w czymś pomóc, odpowiedzieć na pytania ... Odpowiedz Link Zgłoś
chewela Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 25.08.09, 22:27 Witam, aktualnie mieszkam w Limasol mam 2,5letnia coreczke. Czy sa mamuski z tych okolic??? Odpowiedz Link Zgłoś
fontanna82 Re: jest ktos z Cypru:))))????????????? 04.09.09, 18:50 moja tesciowa, zeby nie bylo pozniej- z greckiej czesci Odpowiedz Link Zgłoś