marseille30 03.01.02, 14:12 Co i gdzie warto studiować i ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NYSE2000 Re: Studia we Francji? IP: *.sympatico.ca 03.01.02, 15:15 uniwersytet jest za darmo - placisz okolo 1000 FRF na poczatku za karte studenta, biblioteke i takie rzeczy potem wszysko free najlepjej to zalezy co chcesz studiowac - w roznych miastach poziom jest rozny - po 3 latach na prowincji nie masz szans na 4 rok w paryzu bo zalicza ci tylko 2 lata ze wzgledu na poziom wyzszy wiem ze polacy studiuja w paryzu (wszysko), lyonie (glownie administracja i takie rzeczy) i rouen (szkola plastyczna) poza tym nie masz prawa do akademika ani zadnej pomocy przez 1 szy rok potem mozesz dostac jak masz dobre oceny - w paryzu musisz liczyc kolo 1000 FRF na miesiac za pokoj maly w akademiku, na prowincji jest taniej ale najczescij nie ma miejsc wienc musisz wynajac mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
marseille30 Re: Studia we Francji? 03.01.02, 15:43 dzięki! Czy wiesz to załasnego doświadczenia? jeżeli tak,napisz jeszcze, proszę, jakiego poziomu francuskiego wymagaja na początku? Ja przymierzam się do DALF.Ile czasu trwa załatwianie formalności i czy ciężko jest się dostać? Jeśli studiujesz- to co i czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sullivan Re: Studia we Francji? IP: 172.29.179.* 03.01.02, 17:46 co - to zalezy, co Cie interesuje i do czego sie w ogole przymierzasz ? na uniwerku studia sa na ogol latwe, z wyjatkiem medycyny. trzeba wiedziec, ze oprocz uniwerku jest we Francji drugi system tzw. "grandes ecoles", wlasciwie we wszystkich dziedzinach (najpopularniejszy w studiach inzynierskich i handlowych). jest to, na ogol (nie zawsze), sciezka bardziej "elitarna" i trudniejsza pod wzgledem akademickim. dokladniej znaczy to, ze trzeba zdawac egzaminy konkursowe, do ktorych przygotowuja przez rok lub dwa tzw. "ecoles preparatoires". napisz, jakie studia Cie w ogole interesuja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marseill Re: Studia we Francji? IP: *.acn.waw.pl 03.01.02, 17:56 Językowe- LEA, - chcę doskonalić francuski i angielski. Myślę, że kiedy wejdziemy do Unii, wzrośnie zapotrzebowanie na profesjonalnych tłumaczy marseille@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYSE2000 Re: Studia we Francji? IP: *.sympatico.ca 04.01.02, 15:58 marseille30 napisał(a): > dzięki! Czy wiesz to załasnego doświadczenia? jeżeli tak,napisz jeszcze, > proszę, jakiego poziomu francuskiego wymagaja na początku? Ja przymierzam się > do DALF. nie wiem co to jest dalf - ja znalem francuski przed studiami ale na 1 roku byla dziewczyna z armeni i miala troche problemow bo np nie pozwalali jej na slownik w czasie egzaminow itp wiem tez ze u nas bylo cos jak association des etudiants etrangers - ale nie wiem jak to dzialalo - moze oni by ci pomogli na poczatku - to nic nie kosztuje chodzic i pytac ludzi o wszystko > Ile czasu trwa załatwianie formalności i czy ciężko jest się dostać? > Jeśli studiujesz- to co i czy warto? nie wiem tez jak to sie zalatwia bo ja nie bylem w polsce jak to robilem studiowalem na sorbonie sciencies humaines do maitrise warto jak wiesz co bedziesz robic pozniej - nie wszyskie kraje maja umowy o equivalence - mnie zrobili bez problemu w kanadzie (francuskojezycznej) ale tylko dlatego ze to byla sorbona - dla innych odejmuja rok i musisz robic maitrise od nowa jestes juz we francji ? jak tak to idz sie dowiec na miejscu poza tym jaki poziom studiow juz masz (z polski ? francji ???) a jaki chcesz miec ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sullivan Re: Studia we Francji? IP: 172.29.179.* 03.01.02, 18:52 a, to akurat jest chyba tylko na uniwerku. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś