Dodaj do ulubionych

Studia we Francji?

03.01.02, 14:12
Co i gdzie warto studiować i ile to kosztuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: NYSE2000 Re: Studia we Francji? IP: *.sympatico.ca 03.01.02, 15:15

uniwersytet jest za darmo - placisz okolo 1000 FRF na poczatku za karte
      studenta, biblioteke i takie rzeczy

potem wszysko free

smile

najlepjej to zalezy co chcesz studiowac - w roznych miastach poziom jest rozny -
      po 3 latach na prowincji nie masz szans na 4 rok w paryzu bo zalicza ci tylko
      2 lata ze wzgledu na poziom wyzszy

wiem ze polacy studiuja w paryzu (wszysko), lyonie (glownie administracja i
      takie rzeczy) i rouen (szkola plastyczna)

poza tym nie masz prawa do akademika ani zadnej pomocy przez 1 szy rok

potem mozesz dostac jak masz dobre oceny - w paryzu musisz liczyc kolo 1000 FRF
      na miesiac za pokoj maly w akademiku, na prowincji jest taniej ale najczescij
      nie ma miejsc wienc musisz wynajac mieszkanie

smile
    • marseille30 Re: Studia we Francji? 03.01.02, 15:43
      dzięki! Czy wiesz to załasnego doświadczenia? jeżeli tak,napisz jeszcze,
      proszę, jakiego poziomu francuskiego wymagaja na początku? Ja przymierzam się
      do DALF.Ile czasu trwa załatwianie formalności i czy ciężko jest się dostać?
      Jeśli studiujesz- to co i czy warto?
      • Gość: sullivan Re: Studia we Francji? IP: 172.29.179.* 03.01.02, 17:46
        co - to zalezy, co Cie interesuje i do czego sie w ogole przymierzasz ? na
        uniwerku studia sa na ogol latwe, z wyjatkiem medycyny. trzeba wiedziec, ze
        oprocz uniwerku jest we Francji drugi system tzw. "grandes ecoles", wlasciwie
        we wszystkich dziedzinach (najpopularniejszy w studiach inzynierskich i
        handlowych). jest to, na ogol (nie zawsze), sciezka bardziej "elitarna" i
        trudniejsza pod wzgledem akademickim. dokladniej znaczy to, ze trzeba zdawac
        egzaminy konkursowe, do ktorych przygotowuja przez rok lub dwa tzw. "ecoles
        preparatoires". napisz, jakie studia Cie w ogole interesuja ?
        • Gość: marseill Re: Studia we Francji? IP: *.acn.waw.pl 03.01.02, 17:56
          Językowe- LEA, - chcę doskonalić francuski i angielski. Myślę, że kiedy
          wejdziemy do Unii, wzrośnie zapotrzebowanie na profesjonalnych tłumaczy
          marseille@poczta.gazeta.pl
      • Gość: NYSE2000 Re: Studia we Francji? IP: *.sympatico.ca 04.01.02, 15:58
        marseille30 napisał(a):

> dzięki! Czy wiesz to załasnego doświadczenia? jeżeli tak,napisz jeszcze,
        > proszę, jakiego poziomu francuskiego wymagaja na początku? Ja przymierzam się
        > do DALF.

nie wiem co to jest dalf - ja znalem francuski przed studiami ale na 1 roku byla
        dziewczyna z armeni i miala troche problemow bo np nie pozwalali jej na slownik w
        czasie egzaminow itp

wiem tez ze u nas bylo cos jak association des etudiants etrangers - ale nie wiem
        jak to dzialalo - moze oni by ci pomogli na poczatku - to nic nie kosztuje
        chodzic i pytac ludzi o wszystko

> Ile czasu trwa załatwianie formalności i czy ciężko jest się dostać?
        > Jeśli studiujesz- to co i czy warto?

nie wiem tez jak to sie zalatwia bo ja nie bylem w polsce jak to robilem

studiowalem na sorbonie sciencies humaines do maitrise

warto jak wiesz co bedziesz robic pozniej - nie wszyskie kraje maja umowy o
        equivalence - mnie zrobili bez problemu w kanadzie (francuskojezycznej) ale tylko
        dlatego ze to byla sorbona - dla innych odejmuja rok i musisz robic maitrise od
        nowa

jestes juz we francji ? jak tak to idz sie dowiec na miejscu

poza tym jaki poziom studiow juz masz (z polski ? francji ???) a jaki chcesz
        miec ?

smile
    • Gość: sullivan Re: Studia we Francji? IP: 172.29.179.* 03.01.02, 18:52
      a, to akurat jest chyba tylko na uniwerku.
      powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka