ratpole 26.07.08, 09:12 "I złoty Polski został zrównany z najsilniejszą walutą świata, walutą pokoju, jaką jest rubel. Oczywiscie, czesc ludnosci pracujacej poniosla pewne straty" buahahahaha www.youtube.com/watch?v=LJA-jVoSdGM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekqbn Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 09:24 Rewelacyjny materiał! hehe Swoją drogą zauważyliście, że narrator ma jakąś dziwną manierę językową... nie wymawia 'Ł' tylko zamiast tego 'L'. Śmiesznie to brzmi. Rodzice do logopedy w porę go nie zaprowadzili Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 09:39 stanislawa wybryk i obywatel wajgiel nie narzekali ani tez obywatelka franca Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 09:43 maciekqbn napisał: > Rewelacyjny materiał! hehe > > Swoją drogą zauważyliście, że narrator ma jakąś dziwną manierę > językową... nie wymawia 'Ł' tylko zamiast tego 'L'. Śmiesznie to > brzmi. Rodzice do logopedy w porę go nie zaprowadzili A nazywal sie Andrzej Lapicki hehehe Czy on jeszcze zyje? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 09:50 To był Łapicki? Ale jaja. A taki z niego niby antykomuch teraz. Według wiwi jeszcze żyje: pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_%C5%81apicki Co ciekawe, obecnie (ostatnio osłyszałem go parę lat temu) mówi 'normalnie' - może na stare lata poszedł do logopedy i pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 10:23 maciekqbn napisał: > To był Łapicki? Ale jaja. A taki z niego niby antykomuch teraz. Wiesz, ze mlodys i glupis to jeszcze nie jest takie ponizajace, gorzej jak z mlodys robi sie powoli starys. Ale i tego ci bardzo nie wytykam. Rozumiemiem, ze w twojej sytuacji musiales sie dewolucyjnie (ewolucja dolowa, ang. dumbing down hehe) dostosowac do srodowiska. Tak po prostu jest ci latwiej funkcjonowac hehe Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 10:30 Nadal nie mogę się nadziwić, skąd masz w sobie tyle wredniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 10:35 maciekqbn napisał: > Nadal nie mogę się nadziwić, skąd masz w sobie tyle wredniaka. Kazdy ma jakiegos konika co go gryzie hehe Mnie wcurwia ludzka przyglupawosc. A ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 10:40 ratpole napisał: > Kazdy ma jakiegos konika co go gryzie hehe > Mnie wcurwia ludzka przyglupawosc. A ciebie? > A mnie brak życzliwości wobec innych. Permanentne wredniactwo to wg mnie stan charakterystyczny dla tzw. wampirów emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 10:49 maciekqbn napisał: > A mnie brak życzliwości wobec innych. Przecie mowie... nie kazdy zasluguje na zyczliwosc. Przyglupy zasluguja na kopa w doope i to tylko wtedy jak mily przyglup, bo sa jeszcze inne hehehe > Permanentne wredniactwo to wg mnie stan charakterystyczny dla tzw. > wampirów emocjonalnych. A coz taki wampir moze wyssac? Przyglupow cechuje posiadanie ilosci emocji rownej stadu baranow na pastwisku Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 11:01 maciekqbn napisał: > A mnie brak życzliwości wobec innych. > Permanentne wredniactwo to wg mnie stan charakterystyczny dla tzw. > wampirów emocjonalnych. O! Daleko nie trzeba szukac. Tu masz przyklad wredniactwa PO-lactwa czyli twoich funfli hehe wiadomosci.onet.pl/1,15,11,46404590,125727829,5375740,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa L a l 26.07.08, 18:19 ratpole napisał: > maciekqbn napisał: > > > Rewelacyjny materiał! hehe > > > > Swoją drogą zauważyliście, że narrator ma jakąś dziwną manierę > > językową... nie wymawia 'Ł' tylko zamiast tego 'L'. Śmiesznie to > > brzmi. Rodzice do logopedy w porę go nie zaprowadzili > > A nazywal sie Andrzej Lapicki hehehe > Czy on jeszcze zyje? > ► Zyje. Przedwojenni aktorzy z dobrych szkol wymawiali ł jak l, a wlasciwie jako cos posredniego. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club Młody człowieku! Do logopedy... 26.07.08, 10:50 chodzi głównie dziesiejsza młodzież. To, co ty słyszysz jako "l", jest niczym innym jak "ł" w takiej wymowie, jaką posiadali jedynie dobrzy przedwojenni aktorzy. Nie kieruj się tym, co słyszysz w dziejszych bulbońskich mediach. Tam usłyszysz conajwyżej język bulboński, bez ogonków, płaski i z silnie przeciągniętą ostatnią sylabąąąąąą... Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: Młody człowieku! Do logopedy... 26.07.08, 10:59 to przeciągniąąąąąącie ostatniej sylaby jest szczegolnie wku...jąąąąąące Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Młody człowieku! Do logopedy... 26.07.08, 11:30 Dziękuję za wyjaśnienie. Dzisuaj już należałoby tego typu wymowę zaliczyć do archaizmów językowych. co do nieprawidłowego akcentowania i owego przeciągania ostatniej sylaby - w pełni się z Tobą zgadzam. W ostatnich czasach nauczanie języka ojczystego w szkołach podupadło i chyba większość młodzieży źle akcentuje, zwłąszcza dłuższe wyrazy. Poza przeciąganiem, bardzo popularne stało się akcentowanie na pierwszą sylabę (z angielskiego?). W czasie gdy chodziłem do podstawówki - była to końcówka komuny - nauczyciele zwracali uwagę na złe akcentowanie - nie tylko polonistka ale i inni nauczyciele ostro reagowali na zle akcentowane nazwy ich przedmiotów (szczególnie często popełnialiśmy błędy w: matematyka, fizyka). A teraz? Każdy dzieciak mówi jak mu się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club Akcentowanie pierwszej sylaby... 26.07.08, 11:49 szczególnie pierwszej sylaby w zdaniu przyciąga ponoć uwagę słuchacza. Dziwnym trafem słyszę tą manierę najczęściej u polskich dziennikarzy. Od nich także znam tą teorię z przyciąganiem uwagi. Faktycznie: uwagę przyciąga, ale przez wqrwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Młody człowieku! Do logopedy... 26.07.08, 19:08 maciekqbn napisał: > W czasie gdy chodziłem do podstawówki - była to końcówka komuny - > nauczyciele zwracali uwagę na złe akcentowanie - nie tylko > polonistka ale i inni nauczyciele ostro reagowali na zle akcentowane > nazwy ich przedmiotów (szczególnie często popełnialiśmy błędy w: > matematyka, fizyka). A teraz? Każdy dzieciak mówi jak mu się > podoba... Jest to kolejny dowod na wyzszosc ustroju demokracji ludowej nad demokracja hehehe Jak na mlodego europejczyka jakos dziwnie tesknisz za przeszloscia. Ale nie przejmuj sie tak bardzo, komunizm byc moze umarl, ale komunisci zyja! Lacznie z czlowiekiem, ktory byl lektorem PKF. Szkoda, ze ten drugi lektor tak szybko jechal Mercedesem, bo tez by zyl hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: Młody człowieku! Do logopedy... 27.07.08, 00:50 > Jest to kolejny dowod na wyzszosc ustroju demokracji ludowej nad demokracja hehehe z demokracja amerykanska to to i demokracja szlachecka wygrywa wcuglach Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Z cyklu: najsilniejsza waluta swiata hehehe 26.07.08, 10:17 i doprowadzili do tego, ze polacy zlotowy juz nie szanuja. czekaja teraz jak na zbawienie na euro Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Latwe do przyswojenia wyjasnienie 26.07.08, 11:08 ratpole napisał: > "I złoty Polski został zrównany z najsilniejszą walutą świata, walutą pokoju, > jaką jest rubel. Oczywiscie, czesc ludnosci pracujacej poniosla pewne straty" Pomyslalem sobie, ze niektore "slow" osobniki na forum moga potrzebowac dodatkowego, zaktualizowanego wyjasnienia: "Zloty polski rowna sie z najsilniejsza waluta swiata, waluta pokoju jaka jest dolar. Oczywiscie, czesc ludnosci pracujacej poniesie pewne straty" > buahahahaha To pozostaje bez zmian hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: Latwe do przyswojenia wyjasnienie 27.07.08, 00:53 lapicki wieszczem byl... rubel jest dzis duzo mocniejszy niz dolar Odpowiedz Link Zgłoś
mcov hehehe, zobaczymy jakie straty teraz poniosa 26.07.08, 14:08 Juz widac jakie straty poniesie ludnosc pracujaca miast i wsi przy wymanie na euro. Czy Groclin, Milicz juz upadl? Odpowiedz Link Zgłoś
glupipysk Re: hehehe, zobaczymy jakie straty teraz poniosa 27.07.08, 04:40 pysk im na kwinte opadnie ,,,,jak przyjdzie do wymiany Zlowki ,,na Euro !! Odpowiedz Link Zgłoś