Dodaj do ulubionych

To juz 16 lat!

20.10.03, 17:40
... wczoraj minelo odkad sie wyprowadzilem z PL. Pamietam zimny
pazdziernikowy wieczor i samolot otoczony wopistami z dluga bronia. Od tego
czasu bylem raz. Odwiedzilbym starych,poza tym od dawna nic nie "ciungnie", a
coraz wiecej odstrecza. Jak ten czas szybko leci. Ale chociaz zawsze byla
akcja, zawsze cos sie dzialo, nie zawsze na plus zreszta, wiem, ze zylem.
Nie, nie balowalem, nie zylem jak milioner, ale nie narzekam. Gdybym zostal w
PL prawdopodobnie dawno ukrecilbym sobie sznur z nudow i beznadziei. Ja sie
nie rozczarowalem na emigracji. A wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kalifornian Re: To juz 16 lat! IP: *.oc.oc.cox.net 20.10.03, 17:47
      Wyjechalem 3 lata temu.
      Jest niezle. Jest nawet bardzo dobrze.
      16 lat temu to ja jeszcze w podstawowce bylem.
      Latalismy po korytarzach lapiac kolezanki z co wiekszymi
      cyckami. Ale byla radocha. Wreszcie wynieslismy sie gdzie
      na dach, na koc...
      Kurna, uslyszalem ze klopoty moga byc po jakims czasie.
      Wynioslem sie wiec do US a tam odkrecila gas i nikt nie
      zajrzal w tym czasie.
      Mam kaca...
      Moj ojciec nadal w hucie pracuje.
    • Gość: VIP-1 Re: To juz 16 lat! IP: *.mt.sfl.net 20.10.03, 17:53
      no to 2 lata po mnie
      najbardziej to mi sie podobalo
      jak matka mowila, ze te glupki
      z WKU to jeszcze przez pare lat
      po moim wyjezdzie przydupic mnie probowali
      • waldek.usa Re: To juz 16 lat! 20.10.03, 19:08
        Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> no to 2 lata po mnie
        > najbardziej to mi sie podobalo
        > jak matka mowila, ze te glupki
        > z WKU to jeszcze przez pare lat
        > po moim wyjezdzie przydupic mnie probowali

hehehe, dokladnie. Powiedzialem matce zeby wyslali bilet do Bostonu buahahaha!
        Swoja droga miejscowi mnie tez chcieli. Przeszedlem sie do werbunkowego zeby
        zobaczyc czy przejde przez egzaminy itd. Rozmyslilem sie na koniec i moj
        sierzant nimal sie zalamal. Z twoimi kwalfikacjami, wyksztalceniem,
        przeszloscia, jezykiem, marudzi, to my juz mamy dla ciebie przydzial w
        Berlinie, nie rob mi tego. No coz, komisji za moja glowe nie dostal.
        • salceson.kujawski Re: To juz 16 lat! - u mnie tyz !! 20.10.03, 19:17
          i pobudowolem bez tyn czas w Polszu pikne domy dla corki i ziecia i biznesy
          im kupiulem i sa na swoim ,a ziec to nawet teroz Jaguara se sprowadzil z
          Angliji ,niech se chlop mo czymu nie - niech susiedzi patrza i niech widzom
          ze jo jezdem w Americzku i dbom o swoje dzieci. A dom to maja caly z
          klinkierowej cegly naladniejszy w calym lomzynskim powiecie. A jak teroz
          zajedzie do kosciola tym Jaguarem na 12 w poludnie w niedziele to dopiro
          bendum patrzec i oglundac sie .
          • waldek.usa Re: a lusterka i tynk baranek tyz som? ;) 20.10.03, 19:25

• Gość: VIP-1 Re: a lusterka i tynk baranek tyz som? ;) IP: *.mt.sfl.net 20.10.03, 19:32
              to chyba jakis brunera kumpel
              • salceson.kujawski pikny dom 20.10.03, 20:23
                a wy tygo miec nie byndziecie do smierci co jo zym pobudowol juz w Polszu,bo
                jo jezdym oszcyndny chlop i roboty cienzkiej nauczony ,a wy ino po tych glupich
                Go-Go Barach byscie lototali za kurwami i do roboty zesta nie nauczone po 16
                godzin na dzien jak jo to robie. Jeszcze tyz mumy w Polszu pikna Pizzeryje
                caly budynek zem kupil razem z kotlami,piecem i i wszystkim i teroz curuchna
                mo tam dzien i noc biznes pelno klienteli ze drzwi sie nie zamykaja bo do tygo
                mumy piwo "Lomza" i "Okocim" a i wodki pod stolem idzie u nas kupic jak ktos
                mo zyczenie.
          • Gość: grafiti do salcesona IP: *.lu.dl.cox.net 20.10.03, 20:44
            salceson.kujawski napisał:

> i pobudowolem bez tyn czas w Polszu pikne domy dla corki i ziecia i
            biznesy
            >
            > im kupiulem i sa na swoim ,a ziec to nawet teroz Jaguara se sprowadzil z
            > Angliji ,niech se chlop mo czymu nie - niech susiedzi patrza i niech
            widzom
            > ze jo jezdem w Americzku i dbom o swoje dzieci. A dom to maja caly z
            > klinkierowej cegly naladniejszy w calym lomzynskim powiecie. A jak teroz
            > zajedzie do kosciola tym Jaguarem na 12 w poludnie w niedziele to dopiro
            > bendum patrzec i oglundac sie .

Ja bym sie na twoim miejscu z tego tak bardzo nie cieszyl. No, bo wiesz co
            komuch robia z tzw."burzuazja" w ciezkich czasach. Wtedy oni tylko tak
            mysla: "Oni maja a ja nie mam. To musi byc ich wina i dlatego ja im to odbiore
            (przemoca jak trzeba)"

Komuchom nie mozna tak bardzo pokazywac ze sie Wam dobrze powodzi. Bo oni sa
            bardzo msciwi i zlosliwi ludzie.
    • luiza-w-ogrodzie 11 lat 21.10.03, 00:53
      11 lat minelo 11 wrzesnia. Wyprowadzilam sie z Polski z nudow i beznadziei,
      wyladowalam w Australii z ciekawosci i dochodze do podobnego co Split wniosku,
      ze w Polsce ukrecilabym sznur, jezeli nie sobie, to komus innemu ;oD Nie
      wyobrazam sobie przezyc te ostatnie 11 lat w Polsce, patrzac na to co sie tam
      dzieje.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
      .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
      • lalka_01 Re: 11 lat 21.10.03, 09:20
        Z tych ostatnich 11 lat mieszkalam w Polsce 8. Wcale nie zaluje, skonczylam co
        mialam do skonczenia, popracowalam, napatrzylam sie tez niezle. W kazdym razie
        nie jestem krytykantem-teoretykiem i nie widze tylko i wylacznie brudu, smrodu
        i ubostwa. Choc piwo faktycznie nie kosztuje 2 zl....
        • Gość: Kan_z_oz Re: 11 lat IP: *.mega.tmns.net.au 21.10.03, 12:49
          16 lat temu skonczylam studia w Polsce i uswiadomilam sobie, ze dobre czasy
          sie skonczyly. Czasy gdzie piwo, parowki i dobre towarzystwo znaczylo tyle
          samo lub wiecej co dobrobyt zachodu.
          Decyzja wyjazdu przyszla naturalnie jako efekt konca lat 80 tych, ktory byl
          dla nas nudny i uciazliwy. Mam na mysli kartki, kolejki, brak wszystkiego i
          nas mlode malzenstwo z malym dzieckiem w malym miasteczku pracujacych jako
          nauczyciele. Przeroslo nas to zdecydowanie.
          Przeprowadzka do Australii byla znacznie prostsza niz do W-wy, wiec od 12 lat
          jestesmy za granica.
          Rozmyslania co by bylo gdybysmy zostali, jest bez sensu gdyz pewnie tez
          bylibysmy zadowoleni i jakos ulozyli sobie zycie w Polsce lub innym kraju.
          Australia jest zdecydowanie krajem do ktorego jestem bardziej emocjonalnie
          przywiazana niz do Polski i nie wyobrazam sobie zycia gdzie indziej.
          Polske przymuje taka jaka jest i nie mam zamiaru krytykowac lub zmianiac.
          pozdrawiam
          • Gość: VIP-1 Re: 11 lat IP: *.mt.sfl.net 21.10.03, 13:01
            no to ty niezle musialas nagrzeszyc na tych studiach
            skoro cie bozia australia pokarala
            • Gość: Kan_z_oz Re: 11 lat IP: *.mega.tmns.net.au 21.10.03, 13:14
              Moglo byc gorzej, moglo mnie pokarc wyjazdem do USA.
              Dobranoc 'my dingaling'
              • Gość: VIP-1 Re: 11 lat IP: *.mt.sfl.net 21.10.03, 13:29
                no widzisz, a mnie za to
                ze zawsze taki milusi bylem
                Kanadom nagrodzila
                • Gość: Kan_z_oz Re: 11 lat do VIP IP: *.mega.tmns.net.au 22.10.03, 11:19
                  Canada nas nie chciala. Za pozno sie staralismy. Mysle, ze nie mielibysmy
                  zadnych problemow z zadomowieniem sie w tym zimnym kraju. W tej chwili
                  interesuje nas tylko z punktu widzenia turystycznego. Zanim bede musiala
                  wymienic kolana (ze starosci oczywiscie) mam plany pojezdzic tam u was na
                  nartach. W Oz narciarstwo 'sucks', same skaly i lod i do tego cholerne
                  eukaliptusy, ktore nie zginaja sie tak 'piknie' jak swierczki. Nie daj boze
                  uderzyc w cos takiego.
                  Pozdrawiam z Oz
    • Gość: Breslauer Re: To juz 16 lat! IP: *.sympatico.ca 21.10.03, 18:12
      Na poczatku pazdziernika stuknelo mi 15 lat w Kanadzie, a z PRL-u nawialem
      kilka lat wczesniej. Tez mnie do Polski nic nie "ciungnie" i pojechalem tam
      dopiero w 1999, gdy zmarl moj ojciec. Lokalny polski konsulat taka mi wtedy
      sciezke zdrowia zafundowal, ze juz nawet pogrzebow tam nie bede zaliczal. Nie
      odpowiadalbym na ten post, ale wlasnie przeczytalem jakiegos Bruno555 na tym
      forum i niniejszym padam na kolana i Bogu dzieki skladam, ze tak daleko jestem
      i ze wizy sa. Dziad walczyl z Niemcem i Moskalem, ale ja tam z Rodaczkami znad
      Wiselki walczyc nie bede. Jak to sie mowilo: wygrali lokowerem (walk-over?).
    • Gość: sp;it Cwierc wieku z hakiem , tutaj ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 21.10.03, 21:21
      Dwie nieudane proby przedtem .

Pierwsza ; '70 , Przez Hiszpanie , zabrano nam paszporty na lotnisku , po
      paru miesiacach okazalo sie ze kolesia zona podlozyla nam swinie ze uciekamy a
      nie na Costa del SOL ,... Nie wierzyla mezowi , bitch !

Druga ; Kilka lat pozniej bo mi dziewczyna zrobila niespodzianke i zaszla smile
      Ostatni rejs Batorego do Montrealu ,... Przerznelismy sami , "badalismy opcje"
      Zarcie , spanie i balowanie za darmo na statku , to wracalismy , spadac
      postanowilismy w ostatni dzien ,... Prawie wszyscy podrozni zjawili sie
      przeddzien , wiedzieli o nadciagajacej zamieci snieznej ,... Rano ponad 2 metry
      sniegu , zycie zamarlo ,... Ostatnich dowiezli helikopterem a nam zostalo
      skakac w zaspe na nadbrzezu albo wracac bo nawet schodow nie spuscili .

Trzecia udana , azyl przyznali po 10 ciu dniach .(ma sie chodywink Bylem pare
      razy w Europie ,... W Hiszpanii , spotykalem sie z rodzina w Danii z kolesiem
      ktory pojechal z wystawa swojej grafiki (w stanie wojennym) zeby przekonac
      zachod ze zycie w stanie wojennym wcale nie jast takie jak pokazuja na
      zachodzie ,... Wystawe zaaprobowano na wysokim szczeblu z mala cenzura ,
      (rybacy dowiezli reszte za mala oplatasmile Mozecie sobie tylko wyobrazic mine
      ambasadora ktorego wyslali na otwarcie ,... Porozmawiamy po powrocie , panie
      F,... Pokazalismy mu palucha w odpowiedzi ( Nigdy w zyciu nie mialem takiej
      satysfakcji za jednego "tauzena",... Smutno-szarzy odplacili mi sie , ale
      przedtem moja naj zdazyla mi przyprawic rogi ,... No big deal . Corcia dobila
      po 7-miu latach (jak przestalem wysylac szmal)

Ojciec zmarl w stanie wojennym wiec nawet sie nie fatygowalem , konsul w NYC
      znal mnie napewno ze zdjec z demonstracji z akcji-imprez zbierania datkow na
      internowanych a jedna fotke , grupowe zdjecie w Nowym Dzienniku z pania B
      Johnson-Piasecka z milionowym czekiem podejrzewam ze trzymal pod poduszka .

Nie jezdze bo nie mam po co , polowa kolesi nie zyje , samobojstwa ,
      alkoholizm , a ci co zostali wygladaja jak dziadkowie ,... Zreszta mam nowa
      rodzine , parke dzieci (jakby sie ktos pytal) i znam wiele interesujacych
      miejsc w promieniu 1-go do 3-ch dni drogi autem , ktore jeszcze chcialbym
      zwiedzic zanim wydam centa na zagraniczne eskapady ,... 29 pieczatek z roznych
      krajow w paszporcie mi wystarczy , Polska poczeka .

Nie zaluje ani sekundy , corcia ustawiona , para wnuczkow , w '91-szym
      potrzebowalem zastawke aorty serca ,... Gdybym zostal wachal bym kwiatki
      dzisiaj ,... Od spodu smile
      • lauriane Re: Cwierc wieku z hakiem , tutaj ,... 22.10.03, 17:41
        Czytajac Twoj tekst przypomnial mi sie Hlasko.... Dobre.
        J.C.
      • lauriane Re: Cwierc wieku z hakiem , tutaj ,... 22.10.03, 17:41
        Czytajac Twoj tekst "mgliscie" przypomnial mi sie Hlasko..... Dobre.
        J.C.
        • Gość: sp;lit Re: Cwierc wieku z hakiem , tutaj ,... IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 22.10.03, 18:24
          lauriane napisał:

> Czytajac Twoj tekst "mgliscie" przypomnial mi sie Hlasko..... Dobre.

> J.C.

========================================================================

Nawe ci reka zadrzala ,... Oj te nicki ,... Niestety nie Hlasko sad
          Tez go lubialem , facet widzial co dla innych bylo niewidoczne , humor
          rubasznosc ,... Czasem zbieral ciegi od tych "wyksztalconych" , chyba z
          zadrosci bo nie umieli dotrzec do normalnego czytelnika jak on

Pozdrowionka ,...
          • Gość: Kan_z_oz Re: Cwierc wieku z hakiem; do Sp;lit IP: *.mega.tmns.net.au 23.10.03, 11:59
            Ciekawy zyciorys... a swoja droga ile lat ma ten hak?
            Pozdrawiam z OZ
            • Gość: sp;lit Re: Cwierc wieku z hakiem; do Sp;lit IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 23.10.03, 17:48
              Gość portalu: Kan_z_oz napisał(a):

> Ciekawy zyciorys... a swoja droga ile lat ma ten hak?
              > Pozdrawiam z OZ

==============================================================================

Jak kupuje gorzale (ten hak) to o prawko juz nie pytaja smile
              • Gość: bruno5 Autor watku jest bardzo sfrustrowany IP: *.tpl.on.ca / 192.30.226.* 23.10.03, 20:10
                Sa ludzie i jest i duzo co zyja w Polsce doskonale .To o czym nas zapewnia autor watku jest nie prawda .Jest mocno sfrustrowany.
                Daje do zrozumienia ze Kanada uratowala mu zycie .Kiedy wyjezdzal w 1987 rku Polska zaczela sie zmieniac .To ze byl w Polsce raz
                to z zawisci ze wielu sie w Polsce powiodlo on musi sie szmacic na emigracji.Jaka on ma nienawisc do wolnej Polski az trudno zrozumiec.
                • soup_nazi Re: Autor watku jest bardzo sfrustrowany 23.10.03, 20:37
                  Brunon, wytrzepali ci te kaszanke z majtek na Pearson, ehehe? Jak ci sie
                  podobala moja powiesc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka