Gość: Apollo IP: *.enter.net 17.01.02, 17:26 Tak po prostu nie reagujcie na tego barana i bedzie ok Pozdrawiam Apollo z Pensylwanii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muzaaa Re: GLUPKA ZBIC MILCZENIEM 17.01.02, 17:53 Apollo z Pensylwanii, czy w okolicach gdzie mieszkasz widujesz Amish? Czy robia jeszcze na Tobie wrazenie czy juz sie przyzwyczailes? Ciekawa jestem czy oni naprawde nadal nie korzystaja z wyanalazkow techniki, czy w obecnych czasach mozliwe jest odciecie sie od swiata, gdzie zycie jest ulatwiane przez wyzsze technologie. Mozesz cos powiedziec na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: GLUPKA ZBIC MILCZENIEM 17.01.02, 18:05 muzaaa napisał(a): > Apollo z Pensylwanii, czy w okolicach gdzie mieszkasz widujesz Amish? Czy robia > > jeszcze na Tobie wrazenie czy juz sie przyzwyczailes? Ciekawa jestem czy oni > naprawde nadal nie korzystaja z wyanalazkow techniki, czy w obecnych czasach > mozliwe jest odciecie sie od swiata, gdzie zycie jest ulatwiane przez wyzsze > technologie. Mozesz cos powiedziec na ten temat? Zastanawialem sie nad tym, w kontekscie owych amishow i niejakiego "Amish Market" na manhattanie (skelp spozywczy): nie widzialem konnych bryczek dowazacych tam towar, wiec albo market jest tylko z nazwy Amish, albo tradycje ojcow poszly w niepamiec (na widok mozliwosci zrobienia sporej kasy) albo tez uzywaja czegos w rodzaju "amish-gojow" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lexi Re: GLUPKA ZBIC MILCZENIEM IP: 193.133.143.* 17.01.02, 18:26 przypuszczam ze z Amishami i technologia to tak jak z wegetarianami i krowami. How many vegetarians does it take to eat a cow? .... One, when no one's watching. Przynajmnie z moich obserwacji (jak mysleli ze sie nie patrze). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plexi Re: GLUPKA ZBIC MILCZENIEM IP: *.netcom.ca 17.01.02, 19:07 Znalem takiego "chlopca" o tej samej ksywie, on lubil siadywac na Lexington przy 47-ej. Mial ladne wlosy i byl wysoki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: GLUPKA ZBIC MILCZENIEM IP: *.enter.net 17.01.02, 20:06 Amiszowie do dzisiaj zyja bez pradu telewizorow ale robia kase na turystach serwujac na swoim terenie zwiedzanie ich gospodarstw domowych oraz kusza posilkami w ich nazwijmy to restouracjami.Osobiscie bylem w Hrabstwie Lancaster w ktorym mozna zwiedzic wszystkie te cudenka.Niestety bardziej ortodoksyjnii czlonkowie tych grup przeniesli sie do Ohio i Iowa.ogolnie jest to duze wrazenie w jednym miejscu strasznie duza ilosc bryczek i wszystko na czarno i z brodami.Hrabstwo to lezy 50 mil na zachod od Filadelfii.Na pewno trzeba to zobaczyc bedac w okolicy.Ja mam blizej do innej grupy amiszow kolo Williamsport tj 80 na zachod okolo 1.5 godziny .Tam rowniez mozna zwiedzic cos nie cos lecz wiekszosc terenu jest nie dla turystow.Mozna i owszem przejechac samochodem lecz wscipskosc nie jest wskazana np krecenie kamera robienie zdjec.W wydzielonych miejscach nie ma problemu.Sam na wlasnej skorze poczulem niechec do krecenia bylo to jakies uczucie jakbym chcial zrobic tym ludzia krzywde.Po prostu nie krecilem.W Pensylwanii jest duzo atrakcji dlatego jak wspomnialem gdzies wczesniej jeszcze niedawno byla tablica z napisem WITAMY TUTAJ ZACZYNA SIE PRAWDZIWA AMERYKA.Komus widac przeszkadzala i zostalo witamy.Dlatego dziwie sie osobnika ktorzy byli rok na Grinp........... i z okien piwnicy opisuja AMERYKE.Ale coz z tym trzeba Zyc.Tacy sa i beda ci DZIWNI Pozdrawiam i Zapraszam do Pensylwanii. Ps.Zaraz po przekroczeniu mostu godzina od Nowego Jorku sa wyciagi narciarskie pola golfowe i wiele wspanialych osrodkow wypoczynkowych.Ponadto Bushkill Fals Przepiekny teren ze swoimi wodospadami taka mala Niagara.Spokojnie mozna tam spedzic 5 godzin.Pozwole wspomniec o jeziorze Wallenpaupackprzy 84 exit 6 stary.Raj dla tych na deski motorowki i narty wodne Wspaniale zagospodarowany Camping To na Tyle Zapraszam i Pozdrawiam. Ps.Ja mam to szczescie mieszkac w Bushkill tam gdzie jest Niagara of Pensylwania Jest przepieknie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lexi to Plexi IP: 193.133.143.* 18.01.02, 09:48 Gość portalu: Plexi napisał(a): > Znalem takiego "chlopca" o tej samej ksywie, on lubil siadywac na > Lexington przy 47-ej. Mial ladne wlosy i byl wysoki! Niejednemu psu Burek na imie. A poza tym to ja jestem dziewczynka. Ale to dygresja poza tematem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Amish 12.02.02, 19:29 w okolicy gdzie mieszkam sa rowniez Amish. Sa to ci bardzo ortodoksyjni. Potato chips sa wielka niezwykloscia. Widzialem raz takiego przy kasie jak znalazl jakis blad na paragonie! Widac umial lepiej liczyc jak wiekszosc klientow. Sa fantastycznymi contraktorami. Jezeli sie komus uda to polacam wynajecie ich do budowy. Cena i jakosc sa jak marzenie. Czas budowy niesamowity. Wyjatkowo uczciwi. Mozna im dac spokojnie cala kwote z gory a jak powie, ze bylo iles tam za malo to bez gadania zaplacic, bo sprawdzanie to strata czasu. Jezdza tymi czarnymi bryczkami i to jest troche niebezpieczne w nocy. Jest duzo wypadkow najechania. Zle traktuja zwierzeta, np konie. Ziemia ktora uprawiaja czy zywia zwierzeta jest WYEKSPLOATOWANA do granic mozliwosci. Po prostu zniszczona. W domach lampy naftowe lub na propan. Niektorzy moga miec np. cell phone ale musza placic dzialke do kosciola. Opiekuja sie swoimi starszymi, taki system rent. Mowia narzeczem chyba podobnym do flamish. Po niemiecku maja problem zrozumiec, chociaz podobne. Pakuja olbrzymie ilosci cukru do przetworow owocowych. Chleb kupuja w sklepie - nie pieka chleba. Domostwa poznac bo nie ma TV dish czy anten TV. Rowniez elektrycznosci. Na ogol sa bardzo biedni. Zdarzaja sie pedofile, jak np ostatni rozdmuchane w prasie. Maja swoj sad i stosuja "shunning". Nie uznaja interesu w niedziele. Fajni ludzie, ale lepiej stac od nich "up wind". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Amish IP: *.ne.ch 13.02.02, 15:46 Ciekawie opowiadasz, drapiezniku ... Kiedys pracowalem ze Swiadkami Jehowy ( z niektorymi przyjaznie sie do dzis) i mialem identyczne wrazenia : najlepsi, najuczciwsi pracownicy na swiecie. Bylo w nich, tak jak u "twoich" Amiszow, cos z pierwszych chrzescijan z opowiastek dla dzieci i gawiedzi. Ci "moi" nawet nie nawracali, po prostu bomba ... To se ne vrati .... Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruha Re: GLUPKA ZBIC MILCZENIEM, XYZ? IP: *.tor.pathcom.com 13.02.02, 15:26 Odpowiedz Link Zgłoś