Dodaj do ulubionych

Nauki Jana Pawla II

IP: *.tcpl.ca 29.01.02, 18:08
Tak sie sklada, ze obecnie prasa duzo wypowiada sie na ostatnia wypowiedz Ojca Swietego,
Jana Pawla II na temat nie rozwiazalnosci malzenstwa.

Polacy lubia sie chwalic, chlubic, ze JP II jest z Polskiej ziemi, jest ich rodakiem !

A jak Wy, drodzy Forumowicze widzicie siebie w/g nauk JP II?
Jak Wy, wprowadzacie w wlasnym/osobistym zyciu Jego nauki?

Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.unknown.uunet.be 29.01.02, 18:23
      Widac Belgii, choc to kraj katolicki, daleko do
      czolobitnosci wlasciwej Polsce.
      Sluchalem newsa o tej wypowiedzi papieza dzis rano, a
      potem komentarza jakiegos teologa z Katolickiego
      Uniwersytetu w Leuven. Powiedzial on, ze:
      1. Slowa papieza byly skierowane do rzymskiej palestry
      na spotkaniu z nia, a nie do stosowania
      "ogolnoduszpasterskiego"
      2. W terenie sporo z tego trzeba zrelatywizowac i
      dopasowac do okolicznosci, o czym zreszta papiez, jako
      byly biskup Krakowa, na pewno wie. Wie m.in., ze
      czasami rozwod jest najlepszym wyjsciem.
      Gdzie ktos z katolickich kregow w Polsce smailby sie
      tak wypowiedziec!
    • Gość: Polak Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.tpl.toronto.on.ca 29.01.02, 18:25
      Nauki Jana pawla Ii wynikaja z Ewangelii.Gdyby nie bylo Papieza Polaka to ja jako katolik zylbym tak
      samo .Dla mnie drogowskazem jest Pismo Swiete i Przykazania .Istoty wiary nie zmieni czlowiek ;
      nawet taki turysta jak Wojtyla .Wiara katolicka trwa 2000 lat i jej istota sie nie zmienia .Zywot
      Karola dobiega konca . Niech ktos spruboje obliczyc ile kosztowaly pielgrzymko J.P. II .O ile
      zubozaly biedne kraje w sensie ekonomicznym ; bo nie wieze by sie wzbogacily w sensie moralnym.
    • Gość: Maria Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.02, 22:37
      Przypuszczam ze nauki papieskie w sprawie aborcji, antykoncepcji i rozwodow nie
      maja zadnego bezposredniego wplywu na jednostke. Maja jednak ogromny wplyw
      posrednio- przez ustawy jakie wprowadzily w Polsce ostatnie ekipy rzadzace.
      Pamietacie, ze Sejm nie zgodzil sie na referendum w sprawie aborcji?
      Mam nadzieje jednak, ze to nie upor Jana Pawla II w powyzszych sprawach
      zostanie kiedys w pamieci po nim lecz jego zgarbiona sylwetka- jako symbol
      pokoju, pojednania religii i narodow. Bardzo jest nam to potrzebne.
      • wredna_asia Re: Nauki Jana Pawla II 30.01.02, 00:02
        Jan Pawel drugi jest dla mnie autorytetem moralnym, tyle ze nieosiaglnym.
        Ok, JP2 jest czlowiekiem aseksualnym wiec latwo mu sie wypowiadac o aborcji,
        malzenstwie, antykoncepcji itd.
        Jesli rozdrobnimy jedo poglady na czynniki proste to moje zdanie na ich temat
        jest takie:
        - aborcja -
        • Gość: sharky Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.btinternet.com 30.01.02, 13:41
          Asia: wyjelas mi slowa z ust. Osobiscie uwazam, ze JP2 jest wielkim
          czlowiekiem, ale strasznie denerwuje balwochwalczy stosunek Polakow do jego
          osoby. Uwazam ze jego czas juz minal i wiekszosc tego co mowi jest
          nieprzystawalna do rzeczywistosci.
          • Gość: Troy Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 13:53
            JP 2 jest niewiatpliwie bardzo duzym autorytetem
            ale czy nie pora dac koniec zaklamaniu,ze
            kazdy Polak to Katolik,bo to takie
            nietolerancyjne i nieprawdziwe.
            A jego skostniale i zbetoniale poglady
            to smiech w 21 wieku. Nie chce obrazic wierzacych
            i nie zrozumcie mego post zle.
        • drapieznik Re: Nauki Jana Pawla II 30.01.02, 17:34
          wredna-asiu,

podoba mi sie twoja logika. Troche sie zgubilem w tym buseksualizmie, ale ja
          tez tak jak ty... Gdzie sa takie babki ty??Czy zauwazalys, ze jest was bardzo
          niewiele? A szkoda!
    • Gość: Katolik Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 30.01.02, 17:17
      Jego czas juz sie dopial i gada bzdury jak malo ktory. To, ze bog jeszcze nie
      powolal go na dywanik nie oznacza, ze zostanie swietym na ziemi. Chcialbym
      wiedziec ile kosztowalo Polske jego watykanskie moznowladctwo. Od czasu kiedy
      przeniosl sie do Watykanu. Wliczajac wszelkie budowle na rzecz kk, zagrabione
      ziemie i dzialki budowlane w miastach, wyplyniete pieniadze z panstwowych kas
      na rzecz kk {okradanie obywateli}.Rzad Lobuza do ostatnich dni swoich dni
      finansowal tych prozniakow w kieckach a jego pozostalosci robia to do dzisiaj.
      Pieniedzy na zasilki moze brakowac ale dla tych pasozytow spolecznych musza
      byc.Deazni mnie to, ze przed wyborami prezydenckimi kk szkodzil Kwasniewskiemu
      jak tylko mogl, to samo robil przed wyborami do sejmu. I co? Ano po dojsciu do
      wladzy SLD Prezydent z Millerem wlaza po palcu czarnym do d... . Wstyd i hanba.
      Polska obuda nie zna granic. Niedawnemu przeciwnikowi jaja wylize w imie
      wspolnych interesow. Purpurowi chcieli uniewaznic wybory a dzis reka w reke pra
      do przodu. Do dupy z narodem, wazne aby nacieszyc sie wladza, cokoliwk jeszcze
      nakrasc. A klechy zawsze beda miec wplywy jesli wybrani przedstawiciele wladzy
      beda zdradzac idealy swoich wyborcow. Rzygac mi sie chce kiedy czytam o niedoli
      obywateli, w czasie kiedy tworzy sie zlodziejskie ustawy z mysla o rzadzacych.
      • drapieznik Bardzo dobry post! 30.01.02, 17:31
        Tak trzymac. Dziekuje za post.

Zaraz sie tu rozni tacy odezwa i bede mial ubaw tego poczytac. Skad to tylu
        tych idiotow biora?!
    • Gość: Polak Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.tpl.toronto.on.ca 30.01.02, 17:59
      Karola czas juz minal.Ten balwochwalczy stosunek Polakow do Wojtyly przeraza , oczywiscie nie wszystkich.
      To nie jest swiety czlowiek to nie sw.Franciszek to nie sw. Pawel to nie sw. Jan to czlowiek z krwi i kosci
      ktory lubi dobrze zjesc i czsem wychlac sete .Ile zubozyl kri biednych przez swoje podroze .On w swoim
      mniemaniu rowna sie o zgrozo z CHRYSTUSEM.Karolu juz czas do piachu.
      • Gość: Wladziu Re: Nauki Jana Pawla II IP: 207.61.17.* 30.01.02, 19:57
        Interesujaca rzecza pozostaje to czy ci, ktorzy tutaj wypowiedzieli sie w
        sposob obrazliwy i glupio o Papiezu byli by w stanie powiedziec to co
        powiedzieli tutaj, w obecnosci Papieza.

• Gość: Doki Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.turboline.skynet.be 30.01.02, 20:28
          Nadal marze, by kiedys spotkac Jezusa osobiscie, wyciagnac Nowy Testament i
          powiedziec "wiesz co? Tutaj (tu wskaze odpowiedni fragment tekstu) to jednak
          przegiales" i uslyszec "JA cos takiego powiedzialem??? Co za bzdura!"

Czy to Ci wystarczy za odpowiedz?
          • Gość: Troy Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 00:39
            Najpierw trzeba poczekac,zanim
            glowa(-y) tzw. Kosciola przeprosza
            za okrucienstwa podczas trwania
            tzw "Inkwizycji" i innych przedstawien udzielanych
            za pochwala Kosciola Katolickiego. Pozatym
            na przeprosinach sie nie skonczy: Tak jak kleknal
            Kanclerz Brandt w Warszawie,tak niech Jan Pawel 2
            zlorzy wyrazy skruchy w imie przestepstw popelnionych
            w wiarze fanatycznego katolicyzmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Maria Re: Nauki Jana Pawla II IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 14:56
              Gość portalu: Troy napisał(a):

> Najpierw trzeba poczekac,zanim
              > glowa(-y) tzw. Kosciola przeprosza
              > za okrucienstwa podczas trwania
              > tzw "Inkwizycji" i innych przedstawien udzielanych
              > za pochwala Kosciola Katolickiego. Pozatym
              > na przeprosinach sie nie skonczy: Tak jak kleknal
              > Kanclerz Brandt w Warszawie,tak niech Jan Pawel 2
              > zlorzy wyrazy skruchy w imie przestepstw popelnionych
              > w wiarze fanatycznego katolicyzmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Papiez za inkwizycje i za inne ciemne karty histrorii kosciola juz oficjalnie
              przeprosil. Przyznal przez to bledy popelniane przez kosciol. Musialo to jakos
              ujsc Twojej uwadze.
              Zadanie zlozenia wyrazu skruchy i porownanie z Brandtem wydaje mi sie nie na
              miejscu. Brandt swoim gestem pod pomnikiem Getta w Warszawie zlozyl wyraz skruchy
              wobec Polakow, ktorzy przezyli wojne, w imieniu pokolenia niemieckiego, ktore te
              wojne rozpetalo.
              To bylo niecale 20 lat po wojnie, ktora byla jeszcze zywo w pamieci pokolenia
              moich rodzicow.
              Kogo ma przepraszac Papiez za palenie czarownic 400 lat temu?
              To moze i krol Szwecji powinien Polakow za "potop" przeprosic?
              Interesuja Cie takie szwedzkie przeprosiny za "potop"?

• Gość: Mineta JPII to ciekawostka w moim zyciu religijnym IP: 199.71.64.* 31.01.02, 01:54
      Ja np. opieram sie na dekalogu i Pismie Swietym .Pawla slucham jak wszyscy , ale na drugi trzeci dzien go juz nie
      pamietam to znaczy co mowil ostatnio .Stosuje 27 lat prezerwatywy . Jestem za aborcja na zyczenie .Uwazam
      sie za dobrego praktykujacego katolika.
      • Gość: Troy Re: JPII to ciekawostka w moim zyciu religijnym IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 02:02
        Gość portalu: Mineta napisał(a):

> Ja np. opieram sie na dekalogu i Pismie Swietym .Pawla slucham jak wszyscy , al
        > e na drugi trzeci dzien go juz nie JAK WSZYSCY???????????????? EJ;OD KIEDY???

> pamietam to znaczy co mowil ostatnio .Stosuje 27 lat prezerwatywy . Jestem za a
        > borcja na zyczenie .Uwazam
        > sie za dobrego praktykujacego katolika.

Jest okay,ale czemu:Jak wszyscy,nie sadze by wszyscy podzielali Twoje zdanie.
        Fundamentalistyczny Katolicyzm,czy to ma przyszlosc??????????????????????
        Dings,pomysl,zanim napiszesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Troy Re: JPII to ciekawostka w moim zyciu religijnym IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 02:03
        w sumie...tak trzymaj,sluchaj sie Slowa i calej tej Hipokryzji wink
    • Gość: karol w. dziad swoje, zycie IP: 142.108.17.* 31.01.02, 17:22
      swoje. te mity religijne i glupoty, ktore miedzynarodowka watykanska wciska w
      miliony mozgow sa warte kupy klakow i na szczescie malo ktory wyznawca ich
      przestrzega. dlatego tez czarni zadaja od panstwa - rzekomo od kosciola
      oddzielonego - aby wydawal prawa ktore by te "nauki" popieraly. gdyby nie
      restrykcyjne ustawodawstwo polskie okazaloby sie jak niewiele sa one warte. i
      do tego nazywaja to "naukami". coz to ma wspolnego z nauka skoro opiera sie na
      wierzeniach semitow w rozne bozki i inne fruwajace cuda ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka