Dodaj do ulubionych

Po czym poznać Polonie.....

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 12:02
Niezaleznie od tego gdzie Polak wyemigruje staje sie bardziej "akuratny" od
rdzennych mieszkancow ladu, na ktory przyszlo mu wyemigrowac. I tak - polak w
stanach jest bardziej amerykanski od amerykanow, w kanadzie jest tak
kanadyjski jak zaden kanadyjczyk, w niemczech jest tak bardzo niemiecki, ze
sam hitler by sie prerazil a w anglii wprowadzilby w zaklopotanie nawet
krolowa matke... co jest z wami droga polonio? czyzby kompleksy...?
Pozdrawiam was, wasze brudne buty, zolte zemby i poobgryzane paznokcie a z
okazji swiat zycze rychlego ozdrowienia psychicznego...
Obserwuj wątek
    • demoniczna27 Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 12:33
      wiesz ja tez odnosze takie wrażenie, że oni po prostu nagle chca sie
      całkowiecie odciąć od polskości bo są zakompleksieni jak diabli. Nie potrafią z
      duma i podniesionym czołem zaszczepić gdzies tam w świecie to co jest w
      polskości dobre. Jeden przez dugiego przescigają sie w nasmiewaniu z Polaków
      żeby sobie cos udowadnić tzn. to jak juz daleko sa od swoich korzeni. Chorzy
      ludzie
      • Gość: Tralala Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 12:47
        swoja droga to ja nie wiem skad te wizje polaka z brudnymi wlosami, bitami,
        spodniami i czym sie da jeszcze. Chodze po naszych polskich do bolu ulicach i
        nic takiego nie widze! Moze przez te oslawione okulary slneczne, ktore ponoc
        kazda Polka ma na sobie niezlaeznie od pogody... tle, ze ja do cholery ich nie
        mam na nosie! wink
        • corka_anny Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 13:36
          Nie wiesz skad?! Dziwie ci sie ze nie zrozumialas. Jest takich Polakow pelno w
          USA, Niemczech i kazdym innym kraju gdzie sie te szczury dostaly.
          W USA zobaczysz ich przy sklepach polskich, kosciolach, na 'gieldach
          samochodowych (Polak naturalnie wie od dziecka ze 'olej szamponowy' to jest
          najlepsza rzecz dla silnika. Na budowach i reontach w centrach Pplakow, np
          Chicago, Nowy York.
          Sa makabrycznie wygladajacy. A ci co juz sa tu dluzej? Niestety niewiele lepiej
          bo wlezli w dlugi, obytu nie ma (a nawet jak maja to chrzania o powrotach na
          emeryture chociaz teraz to juz duzo mniej). To tak jak tanczenie polki
          wyjechalo do USA i w Polslce nikt normalny nie slucha oberka spod Limanowej,
          tak to polskie bagno (teraz to nazywaja folklor...) przenislo sie na dachy i
          sciany USA. Konsul to musial miec oczy w d. jak im dawal tam wjazd.

Gość portalu: Tralala napisał(a):

> swoja droga to ja nie wiem skad te wizje polaka z brudnymi wlosami, bitami,
          > spodniami i czym sie da jeszcze. Chodze po naszych polskich do bolu ulicach i
          > nic takiego nie widze! Moze przez te oslawione okulary slneczne, ktore ponoc
          > kazda Polka ma na sobie niezlaeznie od pogody... tle, ze ja do cholery ich
          nie
          > mam na nosie! wink
    • macacz Po czym poznac Polaka na forum Polonia? 26.12.03, 15:42
      Wlasnie po takich idiotycznych wypowiedziach, jak te 3 powyzej...
      Tralalala- nie widzisz w Polsce polskiego buractwa, bo sam jestes burakiem.
      Odchyl spodnie, masz dzis biale skarpety? A leb kiedy ostatnio myles? A zeby?
      A do dentysty chodzisz co 3 miesiace, wyskrobac sobie te zeby z syfu? Bo jak
      nie a nawet raz dziennie leniwie te zebuy szczota przejedziesz, to tez bedzie
      ci z ryja walil odor smile
      Oczywiscie , za granica jest polskie buractwo, zawsze bedzie. Bo za granica
      latwiej kase zarobic, nawet nie znajac miejscowego jezyka. Znamienne, prawda?
      Taka wspaniala ta wasza Polska dzis.
      Post " Po czym poznac Polaka..." nie dotyczyl tylko polskich burasow z dachow i
      scian, dotyczyl takze tych z Rolexami ,plawiacych sie w basenach w resotrach w
      Meksyku... czasem jeszcze przed deportacja do Polski.
      Tych nowobogackich takze latwo rozpoznac- bo darmowe drinki na basenach chleja
      bez umiaru, dra ryja na caly resort i kradna reczniki z hotelu.
      Tych zas Polakow, ktorzy wyrwali z Polski i zaaklimatyzowali sie dobrze za
      granica po prostu nie widac. Bo nie miszkaja na Greenpoincie, bo nie dra mordy
      na caly glos po polsku i nie krzycza "ku...a mac" w publicznym miejscu, bo im
      wstyd za takich burasow jak ty i wola sie do tego nawet nie przyznawac, ze sa
      Polakami.
      I naprawde nie ma to nic wspolnego ze staraniem sie by byc "bardziej
      amerykanskim od Amerykanow" czy " niemieckim od Niemcow". Chodzi o ludzki,
      zwykly wstyd ze pochdiz sie z kraju buractwa, ktore rozpoznac mozna zawsze.
      • macacz ...albo Polaka w swiecie? 26.12.03, 15:54

No chocby i po tym jeszcze ...

• Re: WORLD IDOL IP: *.

> Czy ktos moze napisac o co wlasciwie poszlo. przyznaje ,ze nie ogladalam
        choc
        > widze ,ze nie mam czego zalowac. Czy mam od dzisiaj chodzic kanalami?

eee nic sie nie stalo, po prostu typowo polskie zachowanie, slaby angielski,
        wygorowane mniemanie o sobie, "specyficzne" poczucie humoru (typu zagadywanie
        do zagranicznych kontestantow po polsku), no i ogolnie arogancja....hehe watek
        nadaje sie do "po czym poznac polaka za granica"
        • corka_anny Re: ...albo Polaka w swiecie? 26.12.03, 16:22
          macacz napisał:

>
          > No chocby i po tym jeszcze ...
          >
          > • Re: WORLD IDOL IP: *.
          >
          >
          >
          > > Czy ktos moze napisac o co wlasciwie poszlo. przyznaje ,ze nie ogladalam
          > choc
          > > widze ,ze nie mam czego zalowac. Czy mam od dzisiaj chodzic kanalami?
          >
          > eee nic sie nie stalo, po prostu typowo polskie zachowanie,
          +++ O?
          slaby angielski,
          +++Czy on jeden? A czy to jest karalne? Przeciez Amerykanie to taki
          tolerancyjny narod, wiec chyba tylko mala grupka czepia sie jezyka... polska???

> wygorowane mniemanie o sobie,
          ++ A jak opiszesz zachowanie tego amwerykanskiego konferansjer? Tolerancyno-
          liberalne?!

"specyficzne" poczucie humoru (typu zagadywanie
          > do zagranicznych kontestantow po polsku)
          ++No, facet moze sie i zagalopowal, ale zeby zaraz 'moron'?

, no i ogolnie arogancja....
          + a tak ogolnie, moze jakies konkrety, czy jest to takie eteryczne ze brak ci
          slow?!

hehe watek
          > nadaje sie do "po czym poznac polaka za granica"
          ++ Moze sie i nadaje, ale czepiasz sie wszystkich Polakow. Nie kazdy Polak ma
          jeden zab, nie kazda polak sie myje tylko raz na miesiac i nie wszyscy Polacy
          maja szczoteczki do zebow. Z tego co wiem to w Stanach i Niemczech tez jest
          bardzo duzo ludzi bez szczoteczek do zebow i nie kazdy kto myje myje
          szczoteczka ultrasoniczna. A dlaczego ty nie uzywasz 'subsonic'??? Skad wiem?
          Bo gdybys uzywal to bys ogladal dentyste raz na 10 lat a tak to jak chlop
          panszczyzniany z danina chdzisz co 3 miesiace zeby cie skrobal z duzym ryzykiem
          i bez potrzeby ale na pewno zawsze tam cos znajdzie do wiercenia, czyz nie tak?
      • corka_anny Re: Po czym poznac Polaka na forum Polonia? 26.12.03, 16:10
        Macacz, cienko sie odgryzasz bo widac zostales trafiony. Sprobuj przeanalizowac
        twoja odpowiedz punkt po punkcie bo widac ze masz aspiracje intelektualne i
        sprobuje ci pomoc w samorozwoju (choc tak naprawde studia naprade by ci sie
        przydaly, nie obrazaj sie).

macacz napisał:

> Wlasnie po takich idiotycznych wypowiedziach, jak te 3 powyzej...
        ++to twoja opinia i aja ja bardzo sanuje a ze nie masz racji to inna sprawa.

> Tralalala- nie widzisz w Polsce polskiego buractwa, bo sam jestes burakiem.
        +++Nie widzi bo obraca sie w kregach w ktorych 'buractwa' nie ma. Po twoim
        tekscie widac wyraznie, ze burakiem to jestes ty choc dosyc sprawnie
        wygladzonym. Za duzo pijesz piwa z kolesiami bo to widac po twoim jezyku.

> Odchyl spodnie, masz dzis biale skarpety?
        ++No popatrz, jaki ty jestes prymitywny. Nie mozesz naprawde dyskutowac tylko
        lecisz 'kupa mosci panowie bo obrazono moj kraj'?

A leb kiedy ostatnio myles?
        ++Moge cie zapewnic ze myje sie codziennie a ostatnio myl sie rano. Czy ty
        naprawde musisz byc przykry z definicji?

A zeby?
        ++ Co z zebami? Ma wszystkie. Nie musisz sie wyglupiac. Dyskutuj.

> A do dentysty chodzisz co 3 miesiace, wyskrobac sobie te zeby z syfu?
        ++Tu zdania sa podzielone i uwazaj zeby ten twoj nie wskrobal ci czegos w te
        zeby. Jak nie jesz gowna to nie trzeba skrobac. Produkujesz duzo plytki
        bakteryjnej? Jesz nie tak jak trzeba. Skrobanie to jest jeden z wymyslow
        dentystow zeby sie utrzymac przy zyciu jak im kasy ryj odciely. Poczytaj a nie
        rzucaj sie. Co 3 miesiace do czyszczenia?! Ty masz naprawde problemy ze swoim
        organizmem.

Bo jak
        > nie a nawet raz dziennie leniwie te zebuy szczota przejedziesz, to tez bedzie
        > ci z ryja walil odor smile
        +++Nie bedzie, nie strasz go. W Poslce tez maja szczoteczki elektryczne. Ty nie
        masz, tylko te szczote?!

> Oczywiscie , za granica jest polskie buractwo, zawsze bedzie.
        ++ I wlasnie o tym mowie i wlasnie to miales potwierdzic a schodzis
        zna 'smierdza ci nogi'...

Bo za granica
        > latwiej kase zarobic, nawet nie znajac miejscowego jezyka.
        +++Ty oczywiscie znasz jezyk angielski bardzo dobrze, prawda? No wlasnie, a ile
        ci wolno mowic? Niewiele, co? A tak w ogole to ludzie w USA sie ciebie boja,
        zgadlam? Widzisz, jak ty kazdemu tak odwalisz riposte o 'smierdza ci
        nogi. 'czuc cie ryba', czy zmien kolor skarpet', cedzac z wolna, to tylko dore
        przy barze piwnym ale w zyciu to taki jk ty ma z gory przegwizdane, uzywajac
        twojego jezyka.

Znamienne, prawda?
        +++Co znamienne? Zgubialam twoja mysl chyba. Widac za bardzo
        intelektualnie 'nawijasz'.

> Taka wspaniala ta wasza Polska dzis.
        ++Wasza, ty przechrzto?!

> Post " Po czym poznac Polaka..." nie dotyczyl tylko polskich burasow z dachow
        i
        >
        > scian, dotyczyl takze tych z Rolexami ,plawiacych sie w basenach w resotrach
        w
        > Meksyku... czasem jeszcze przed deportacja do Polski.
        ++A czasem tych ktory sa przy wladzy. przeciez to jasne ze wladza ma rece w
        mace.

> Tych nowobogackich takze latwo rozpoznac- bo darmowe drinki na basenach
        chleja
        ++Na basenach alkohol? Jakis dziwny basen. Moze masz basen w domu a piszesz ze
        publiczny zeby ci nie zazdroscic?

> bez umiaru, dra ryja na caly resort i kradna reczniki z hotelu.
        ++Reczniki to kradna wszyscy nawet milionerzy. Widzialam taki film

> Tych zas Polakow, ktorzy wyrwali z Polski i zaaklimatyzowali sie dobrze za
        > granica po prostu nie widac.
        +++ Prawda, bo oni unikaja spotkania z reszta niemytych glabow. Ja to tez robie
        w Polsce.

Bo nie miszkaja na Greenpoincie, bo nie dra mordy
        > na caly glos po polsku i nie krzycza "ku...a mac"
        +++Ale w domu po cichu cazsem sobie zaklne. Chyba w domu to wolno, co nie?!

w publicznym miejscu, bo im
        > wstyd za takich burasow jak ty i wola sie do tego nawet nie przyznawac, ze sa
        > Polakami.
        +++Co ty taki wstydliwy? Mam ci przypomniec przypadki z historii, jakies
        Zaolzie, jakas Czechoslowacja itp to bedziemy sie razem wstydzis. Wstyd mam
        przykryty.

> I naprawde nie ma to nic wspolnego ze staraniem sie by byc "bardziej
        > amerykanskim od Amerykanow" czy " niemieckim od Niemcow". Chodzi o ludzki,
        > zwykly wstyd ze pochdiz sie z kraju buractwa, ktore rozpoznac mozna zawsze.

+++Tobie moze chodzi o ludzki wstyd. Ale innym chodzi o to zeby dziecko poszlo
        do panstwowej szkoly i aczelo zarabiac jako hydraulik bo ci zarabiaja krocie.
        Ci kupuja kuchnie zamaist kupic sobie nowe zeby, bo oszczedzaja na spokojan
        starosc.

Goraco pozdrawiam i mam nadzieje ze przekonalam cie ze nie tylko glaby zostaly
        w Polszcze. Sa rowniez ludzie ktorzy nie chca miec niz wspolnego z takimi
        debilami jak 'palkownik' (raz to bylo dobre, ale on nadaje miesiacami... to
        jest jakis idiota na zachodzie. Czy macie takich bardzo duzo?)
        • ja_stad Re: Po czym poznac Polaka na forum Polonia? 26.12.03, 16:39
          corka_anny napisała:

> > Tych nowobogackich takze latwo rozpoznac- bo darmowe drinki na basenach
          > chleja
          > ++Na basenach alkohol? Jakis dziwny basen. Moze masz basen w domu a piszesz
          ze publiczny zeby ci nie zazdroscic?

Dziecinko nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia. Baseny, w
          których podaje się alkohol istnieją w wielu krajach. Słoma Ci wyłazi z butów i
          przestań pisać na Forum a zacznij przygotowania do matury. Zwróć szczególną
          uwagę na język polski.

• macacz Corki i Synowie Narodu Wybranego 26.12.03, 16:43
          corka_anny napisała:

> Macacz, cienko sie odgryzasz bo widac zostales trafiony.

***Nie mysle, nie dorzucisz tutaj niczym ,na szczescie....

Sprobuj przeanalizowac
          >
          > twoja odpowiedz punkt po punkcie bo widac ze masz aspiracje intelektualne i
          > sprobuje ci pomoc w samorozwoju (choc tak naprawde studia naprade by ci sie
          > przydaly, nie obrazaj sie).

***jestem dumnym posiadaczem Bachelors Degree uzyskanego na jednym z
          amerykanskich college'ow, he, he. Na razie nie planuje dalszej edukacji,
          koncentruje sie na karierze zawodowej.

> > Tralalala- nie widzisz w Polsce polskiego buractwa, bo sam jestes burakiem
          > .
          > +++Nie widzi bo obraca sie w kregach w ktorych 'buractwa' nie ma.

***Ciekawe. Pewnie nie chodzi tez do sklepow, po ulicach i nie przesiaduje w
          knajpach, na ktore nawiasem mowiac, stac glownie zlodziei samochodow...no bo
          kto inny zaplaci za piwko 15 zlociszow, jak chocby w takim
          warszawskim "Kredensie"?

Coz, i tak mozna zyc.

>Za duzo pijesz piwa z kolesiami bo to widac po twoim jezyku.

*****Raczej preferuje trunki wyzejprocentowe, w drinkach. Piwo ma za duzo
          weglowodanow, ale czasami tez wypije, dla towarzystwa. Ogolnie dbam jednak o
          linie- mam 180 cm a waze tylko 70 kilogramow.
          >
          >
          > > Odchyl spodnie, masz dzis biale skarpety?
          > ++No popatrz, jaki ty jestes prymitywny. Nie mozesz naprawde dyskutowac tylko
          > lecisz 'kupa mosci panowie bo obrazono moj kraj'?

****Moj kraj? Jak Ty mozesz obrazic moj kraj? Moj kraj to USA. Przeciez
          demokratycznie wybrane przez Ciebie i Twych wspolobywateli wladze wchodza temu
          wlasnie krajowi w dupe, chocby wysylajac na poniewierke swych zolnierzy (
          nieproszone przez nikogo) . To jak tu mowic o teoretycznej chocby,m mozliwosci
          obrazania? Albo jedno, albo drugie.

>
          > A leb kiedy ostatnio myles?
          > ++Moge cie zapewnic ze myje sie codziennie a ostatnio myl sie rano. Czy ty
          > naprawde musisz byc przykry z definicji?

****A Ty skad wiesz? Sadzac po podobnej linii obrony, pewnie z nim sypiasz.
          Powodzenia smile
          >
          > A zeby?

> ++Tu zdania sa podzielone i uwazaj zeby ten twoj nie wskrobal ci czegos w te
          > zeby. Jak nie jesz gowna to nie trzeba skrobac. Produkujesz duzo plytki
          > bakteryjnej? Jesz nie tak jak trzeba. Skrobanie to jest jeden z wymyslow
          > dentystow zeby sie utrzymac przy zyciu jak im kasy ryj odciely. Poczytaj a
          nie
          > rzucaj sie. Co 3 miesiace do czyszczenia?! Ty masz naprawde problemy ze swoim
          > organizmem.

*****Nie, skrobie sie kamien nazebny. Ilosc tego kamienia zalezy od skladu
          sliny i jest rozna u roznych osobnikow. Zeby w USA skrobie higienistka a nie
          dentysta, bo jego kwalifikacje nie sa potrzebne, by to robic. "Skrobanie" to
          nazwa umowna, bo uzywa sie do tego maszynki , ktora w zasadzie fizycznie nie
          usuwa tego kamiena, tylko jakos tam go rozkrusza. Nie uszkadza wieec zebow.
          Zabieg zalecany co 6 miesiecy, u Polakow, z ktorych 95% ma chroniczna
          paradontoze, czesciej. Moje ubezpieczenie placi za takie zabiego co 3 miesiace,
          wiec korzystam z tego.
          >

> +++Nie bedzie, nie strasz go. W Poslce tez maja szczoteczki elektryczne. Ty
          nie
          >
          > masz, tylko te szczote?!

******To wlasnie najczestszy powod uszkodzenia szkliwa. Zle szczoteczki
          elektryczne. A zlych na rynku nawet w USA jest 50 % lub wiecej....
          >
          >
          > > Oczywiscie , za granica jest polskie buractwo, zawsze bedzie.
          > ++ I wlasnie o tym mowie i wlasnie to miales potwierdzic a schodzis
          > zna 'smierdza ci nogi'...

***Nie znize sie do komentarza....
          >
          >
          > Bo za granica
          > > latwiej kase zarobic, nawet nie znajac miejscowego jezyka.
          > +++Ty oczywiscie znasz jezyk angielski bardzo dobrze, prawda? No wlasnie, a
          ile
          >
          > ci wolno mowic? Niewiele, co? A tak w ogole to ludzie w USA sie ciebie boja,
          > zgadlam? Widzisz, jak ty kazdemu tak odwalisz riposte o 'smierdza ci
          > nogi. 'czuc cie ryba', czy zmien kolor skarpet', cedzac z wolna, to tylko
          dore
          > przy barze piwnym ale w zyciu to taki jk ty ma z gory przegwizdane, uzywajac
          > twojego jezyka.
          >
          >
          > Znamienne, prawda?
          > +++Co znamienne? Zgubialam twoja mysl chyba. Widac za bardzo
          > intelektualnie 'nawijasz'.

****Znamienne jest to, ze Polakowi w kraju urodzenie ( Polska) trudniej jest
          zarobic na godziwe zycie niz na wygnaniu. Polecam chocby lekture artykulow o
          polskich prostytutkach we Wloszech i Hiszpanii, robotnikach budowlanych w
          Anglii, zbieraczach owocow w Hiszpanii etc. To polska bieda wygnala ich do tych
          niskoplatnych a ponizajacy robot.
          >
          > > Taka wspaniala ta wasza Polska dzis.
          > ++Wasza, ty przechrzto?!

Tak, wasza. Ja ciagle jestem katolikiem, nie przechcilem sie. Jako swe
          obywatelstwo podaje USA jednak. Tak jest latwiej- Gdy melduje sie w hotelu, np
          w Austii czy Argentynie, nie kaza mi wtedy deponowac paszportu albo placic za
          pobyt z gory.

> ++Na basenach alkohol? Jakis dziwny basen. Moze masz basen w domu a piszesz
          ze
          > publiczny zeby ci nie zazdroscic?

**** W cywilizowanych resortch w Meksyku lub Dominikanie ( gdy sobie np
          wykupisz all inclusive) serwuja odpoczywajacym drinki lub piwo oraz zakaski,
          aby nie trzeba bylo latac z porfelem wokol basenu....
          Ty tego nie wiesz, bo Ciebie nie stac na wypoczynek w tych krajach.
          Dlatego Cie to dziwi, bo lecac na Teneryfe pakujesz do plecaka Paprykarz
          Szczecinski i popijasz Coca Cola z szesciopaka. Ale bez oobrazy, przynajmniej
          tam pogoda pewna, nie?
          >
          >
          > > bez umiaru, dra ryja na caly resort i kradna reczniki z hotelu.
          > ++Reczniki to kradna wszyscy nawet milionerzy. Widzialam taki film

****Sprobuj obejrzec ambitniejsze dziela, polecam proodukcje Woody Allena w
          oryginale....
          >
          >

> +++ Prawda, bo oni unikaja spotkania z reszta niemytych glabow. Ja to tez
          robie
          >
          > w Polsce.

***** No podobno w Polsce nie ma glabow ani burasow?!
          >
          > Bo nie miszkaja na Greenpoincie, bo nie dra mordy
          > > na caly glos po polsku i nie krzycza "ku...a mac"

>

> +++Co ty taki wstydliwy? Mam ci przypomniec przypadki z historii, jakies
          > Zaolzie, jakas Czechoslowacja itp to bedziemy sie razem wstydzis. Wstyd mam
          > przykryty.

******Nawet Holocaust idzie pomalu w niepamiec....jesli sie wstuydzic, to moze
          jednak lepiej za te "ku..y" i "chu.e"?
          >
          >>
          > +++Tobie moze chodzi o ludzki wstyd. Ale innym chodzi o to zeby dziecko
          poszlo
          > do panstwowej szkoly i aczelo zarabiac jako hydraulik bo ci zarabiaja krocie.
          > Ci kupuja kuchnie zamaist kupic sobie nowe zeby, bo oszczedzaja na spokojan
          > starosc.
          >
          >
          > Goraco pozdrawiam i mam nadzieje ze przekonalam cie ze nie tylko glaby
          zostaly
          > w Polszcze. Sa rowniez ludzie ktorzy nie chca miec niz wspolnego z takimi
          > debilami jak 'palkownik' (raz to bylo dobre, ale on nadaje miesiacami... to
          > jest jakis idiota na zachodzie. Czy macie takich bardzo duzo?)

Tak, mamy tego troche. Jakies 10 000 na cale USA? I Kanade?
          Ilu idiotow mamy w Polsce, to Ci zamelduje po wyborach . Na razie, sadzac po
          wynikach ostatnich, z przykroscia stwierdzma, ze jakies 15 milionow.
          • corka_anny Re: Corki i Synowie Narodu Wybranego 26.12.03, 18:00
            BA w Liberal Arts czy tzw 'biznes'??? A moze basket weaving? Tragedia.

'Ta maszynka' to nazeywa sie czszczenie ultradzwiekami i nie usuwa wszystkiego
            i potem trzeba haczykiem... Co trzy miesiace? Odzywiasz sie bardzo zle. A ze za
            darmo? Jak bedziesz mial operacje redukcji wacka to tez wykorzystasz?

Jezeli chodzi o picie na basenie to w Meksyku wszystko jest mozliwe ale nie
            gadaj ze na basenie w USA mozesz pic alkohol nawet jak glosno nie mowisz 'k.,
            cieple'. Poki co to latacie z flaszka w brazowej torebce zeby pan glina za d.
            nie zamknal.

Paradentoza jest bardzo popularna w USA i dlatego maja specjalistow od
            tego 'periodontist' ale to chyba dla tych nieszczesliwych dekarzy z Polski.

Wlasnie, czy to niejest dziwne ze w USA jest Paradentoza dokladnie tak jak
            Pcimiu a moze i wiecej?
            • macacz Re: Corki i Synowie Narodu Wybranego 26.12.03, 18:50
              Ja mysle, ze Ty masz powazny problem psychiczny, dlatego nie bede sie znizal do
              szczegolowego odpowiadania na te bzdury.
              Daj znac, jak dobiora Ci wlasciwe leki, to moze wtedy podyskutujemy.
            • warchol3 Re: Corki i Synowie Narodu Wybranego 30.12.03, 15:35
              corka_anny napisała:

> BA w Liberal Arts czy tzw 'biznes'??? A moze basket weaving? Tragedia.
              >
              > 'Ta maszynka' to nazeywa sie czszczenie ultradzwiekami i nie usuwa
              wszystkiego
              > i potem trzeba haczykiem... Co trzy miesiace? Odzywiasz sie bardzo zle. A ze
              za
              >
              > darmo? Jak bedziesz mial operacje redukcji wacka to tez wykorzystasz?
              >
              > Jezeli chodzi o picie na basenie to w Meksyku wszystko jest mozliwe ale nie
              > gadaj ze na basenie w USA mozesz pic alkohol nawet jak glosno nie mowisz 'k.,
              > cieple'. Poki co to latacie z flaszka w brazowej torebce zeby pan glina za d.
              > nie zamknal.

> MOZESZ BEZ PROBLEMOW NP. NA FLORYDZIE W RESORTACH WYPOCZYNKOWYCH. - widzisz
              polski glabie tepawy ze gdzie masz wlasosc prywatna (np. resorty - tak
              kutafonie to jest prywatne nie spoleczne) to mozesz robic sobie co chcesz wiec
              i mozesz swoim gosciom pozwolic na picie na basanie.
          • Gość: Malgorzatka Re: Corki i Synowie Narodu Wybranego IP: *.sympatico.ca 27.12.03, 06:46
            Macacz, ile razy mam Tobie powtarzac, ze: NAROD WYBRANY TO ZYDZI !!!!!!!?
            • Gość: wadera Re: Corki i Synowie Narodu Wybranego IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 30.12.03, 15:09
              Wybrany do czego? Fakty mowia za siebie, za siebie. Pytanie tylko dlaczego?
              Ps, Czas skonczyc z tym kto i po co jest na tym swiecie, kto lepszy kto
              gorszy,kto wybrany i do czego kto nie.Mamy "demokracje "i sza.
              Pozdrawiam Wadera
      • Gość: Tralala Re: Po czym poznac Polaka na forum Polonia? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 20:18
        Drogi kolego zacznijmy od tego, ze jestem kobieta wiec epitet "burak" jakim
        mnie obrzuciłeś z definicji jest nietrafiony i bardziej adekwatny do Ciebie.
        Wspomniane przez Ciebie "buractwo" panoszy się wszedzie i nie trzeba chyba isc
        specjanie do poskiej dzielnicy aby je zauwazyc. Nie jest tez przypisane do
        zadnej narodowosci ani religii. To kwestia dobrego wychowania, ktorego Tobie
        brak.
        Nie wiem gdzie i z kim przebywasz ale zapewniam Cie ze chodzac po ulicach i
        knajpach nie wpadam z "buraka" na "buraka" choc przyznaje, ze zdaża mi sie z
        patologia spotkac. I jesli cos takiego trafiam na swej drodze omijam szerokim
        łukiem nie zaprzatajac sobie glowy skad toto sie wywodzi i po jakiemu gada.
        Obracam sie w kregu ludzi ktorzy reaguja tak samo wiec mam mizerne pojecie o
        cechach specyficznych dla "buraka". I na koniec ku twojemu zdziwieniu nie
        kradne!!! Poważnie!!! I na piwo w kanjpie mnie stac. Na wiele innych rzeczy
        rowniez ale zapewne nie uwierzysz wiec wymieniac nie mam zamiaru.
        Nie pozdrawiam.
        • cozac Sprostowanie. 26.12.03, 20:43
          To ty jestes buraczka wiec, nie burak.
          No to pochwal sie na co cie stac, smialo.
          Ile metrow kwadratowych ma mieszkanie, ktore sobie kupilas?
          Ile kosztowal twoj samochod?
          Jaka ma pojemnosc silniczka? Ile pali?
          Ile zarabiasz?
          W jakim sklepie kupilas buty i ile kosztowaly?
          Jaka masz metke na sweterku?

Wy to wszyscy tak dokladnie tam wiecie. Zabij mnie, nie wiem nawet w
          przyblizeniu ile ma moje mieszkanie ani jaka ma pojemosc silnik w moim
          samochodzie . He, he wiem ile zarabiam i gdzie kupilem buty smile

• Gość: Tralala Re: Sprostowanie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 21:13
            ja tez nie wiem gdzie kupiles buty i wiedziec nie chce wink
      • soup_nazi Dokladnie tak n/t 27.12.03, 06:11

• Gość: Malina Re: Po czym poznać corke anny..... IP: *.home.cgocable.net 26.12.03, 17:07
      "A dlaczego ty nie uzywasz 'subsonic'??? Skad wiem?
      Bo gdybys uzywal to bys ogladal dentyste raz na 10 lat a tak to jak chlop
      panszczyzniany z danina chdzisz co 3 miesiace zeby cie skrobal z duzym ryzykiem
      i bez potrzeby ale na pewno zawsze tam cos znajdzie do wiercenia, czyz nie tak?"

Dziecko, nie zabieraj glosu w temacie o ktorym nie masz zielonego pojecia.
      Regularne wizyty u dentysty obowiazuja normalnego czlowieka tak samo jak
      podmywanie pupci, choc zdrowa to nalezy o nia dbac.
      • Gość: palkownik mylycyi Re: Po czym poznać corke anny..... IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 26.12.03, 17:13
        gen, mylycyi sie wkur..il przeokropnie bo takich glupich mylycyantow dawno nie widzial
        powiedzial ze dzisaj dyzurujacy pluton wsadzi do beczek po sledziach i utopi w morzu
      • corka_anny Po czym poznaj przejrzala Maline 26.12.03, 18:37
        Jestes powaznie niedouczona i nie wyjezdzaj tu z pupcia, erotomanko!

Gość portalu: Malina napisał(a):

> "A dlaczego ty nie uzywasz 'subsonic'??? Skad wiem?
        > Bo gdybys uzywal to bys ogladal dentyste raz na 10 lat a tak to jak chlop
        > panszczyzniany z danina chdzisz co 3 miesiace zeby cie skrobal z duzym
        ryzykiem
        >
        > i bez potrzeby ale na pewno zawsze tam cos znajdzie do wiercenia, czyz nie
        tak?
        > "
        >
        > Dziecko, nie zabieraj glosu w temacie o ktorym nie masz zielonego pojecia.
        > Regularne wizyty u dentysty obowiazuja normalnego czlowieka tak samo jak
        > podmywanie pupci, choc zdrowa to nalezy o nia dbac.
        • malina Re: Po czym poznaj przejrzala Maline 26.12.03, 21:04
          >>>Jestes powaznie niedouczona i nie wyjezdzaj tu z pupcia, erotomanko!<<<

Alez dziecinko, higiena osobista to skladnik kultury ,podmywanie sie jak wiedze
          jest ci obce z tego to powodu mylisz pojecia. Wybaczam ci ale mam nadzieje, ze
          szybko skorygujesz bledy w swoim trybie zycia.
    • malina Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 17:53
      --------------------------------------------------------------------------------
      Mieszkam za granica juz wiele, wiele lat. Czy zaluje ,ze opuscilam Polske?
      NIE! Owszem tesknie czasem za znajomymi ktorych tam pozostawilam ale nie
      czuje tesknoty za ziemia polska. To z czym chce miec kontak - literatura,
      film, sztuka - sprowadzam sobie przez internet i to jest moja Polska. Draznia
      mnie aroganckie wrecz chamskie wypowiedzi osob w stylu "corka_anny i tralala"
      liczace
      na kontrowersje przy jednoczesnym braku szacunku do swoich ziomkow. Jestesmy
      Polonia, nie wstydzimy sie tego, utrzymujemy kontakty z polskimi
      organizacjami, mowimy po polsku i zadna corka_anny czy tralala nie zmieni nam
      zyciorysu wymyslajac o nas bajki
      ani tez nie wplynie na nasze opinie o kraju, Polakach czy tez o nas samych.
      Z chamstwem takich jak corka_anny w czasie wizyty w Polsce mozna sie spotkac
      na kazdym kroku ale sa tez ludzie mili, uczynni, uczciwi i to o nich nalezy
      pamietac, mowic i pisac.

Zycze wszystkim Polakom usmiechu i slonca na codzien. Oraz aby chamskie
      jednostki w stylu corki_anny i tralala, wyginely jak dinozaury.
      • corka_anny Doga Przejrzala Malinko 26.12.03, 18:43
        To przeciez jasne dlaczego cie denerwuja moje posty: Siedzisz od lat za granica
        (20?) i myslisz sobie, to ja tyle jestem za granica a oni i tak wszysko maja
        jak ja, wiedza to samo co ja albo wiecej i jak tu sie nie denrwowac? Bo
        najbardziej by ci odpowiadalo zebysmy chodzili jak lapciuchy i z reko do gory
        po prosbie.A ty wtedy z laski dalabys moze jednego dolara chelpiac sie swoja
        dobrodusznaoscia. Widzisz, Polska jest teraz inna niz ty sobie wyobrazasz. To
        jest kraj ktory przeskoczyl wiele granic dla innych krajow nie do przebycia.
        Pewnie, nie ma teraz u nas hut stali ale jest wiele innych rzeczy ktore w wielu
        wypadkach sa lepsze niz w inncyh czesciach europy. Przyjedz, zobaczysz, tylko
        nie jedz znowu do Pcimia DOlnego. Acha, my popiolem glow juz nie posypujemy,
        zebys wiedziala.
        • macacz Re: Doga Przejrzala Malinko 26.12.03, 18:57
          Ja , serce , mysle, ze ty lzesz w zywe oczy i z premedytacja.
          Gdybyscie tak dokladnie mieli "wszystko to co my" to ty bys nie wypisywala tych
          swoich idiotyzmow na tym forum !
          Wam, drodzy, sie tylko WYDAWALO w polowie lat 90 ze juz, juz niedlugo,
          bedziecie miec wszystko to, co my.
          Ale maja to tylko wybrani i , o ironio, najczesciej ci, ktorzy juz za tzw
          komuny siedzieli u zloba. A to za sprawa i z wyboru ( w powszechnych i
          bezposrednich wyborach) calego polskiego narodu.
          Muzyka miala grac, narod mial tanczyc i oplywac w dostatek. A jak sie
          skonczylo? "Maja" nieliczni, ogol gowno ma i zakupy robi "przez szybe".
          Powszechna zawisc dobija na kazdym kroku, agresjae widac doslownie wszedzie,
          chamstwo i przestepczosc wrecz przygniataja.
          Wiec nie mow tu nikomu, kto zna te i tamta strone, ze "macie tam wszystko", bo
          nie jestes az taka glupia, zebys sama w te lgarstwa wierzyla, prawda?
          • demoniczna27 do macorza czy macorzy czy jakos tam 26.12.03, 19:55
            skoro ci wstyd byc Polakiem to po co wchodzisz na polskie bądź co bądź forum , chcesz udowadnić coś nam czy może jednak sobie?
            • corka_anny Re: do macorza czy macorzy czy jakos tam 26.12.03, 20:01
              Ja nie mowie ze wszyscy maja w Polsce bardzo dobrze bo nie wszyscy maja dobrze
              i o to chodzilo w przewale systemow. Chodzilo o to zeby lapciuch zwiazkowe sie
              byczyly po halach ale pracowaly a pracowac oni nie chcieli i dlatego teraz
              wlocza sie po oplotkach straszac ludzi w ogrodkach dzialkowych.

Mnie chodzi ze ja mam dobrze i ty masz dobrze chociaz zyjemy w roznych krajach.
              Widzisz, az tak rozow w Ameryce nie jest zeby wszyscy mieli wszystko czy nawet
              minimum. Ale skoro ty masz dobrze i ja nie narzekam to oboje jestesmy
              zadowoleni, nie?

A to ze ja nie mam Mercedesa a jakas mala grzechotke to nawet i lepiej bo mniej
              pali (to syfiasta Europa, nie zapominaj i bendzyna kosztuje), lato zaparkowac i
              latwo naprawic, bo tylko pedalow brauje... Ty zreszta tez nie masz takich
              lususow jakie bys chcial miec, czy jakie by ci 'sie nalezaly' za lata
              cierpienia narodowego na zachodzie.
              • ckdezerter Re: do macorza czy macorzy czy jakos tam 29.12.03, 11:22
                No co ty corko_anny, on ma mercedesa?! Nowymi Mercedesami i BMW w Stanach
                jezdza prawnicy i lekarze a nie biedna polonia cale zycie na dorobku. Ten
                czlowiek moze sobie pozwolic co najwyzej na uzywanego pick-upa, kazdego ranka
                nazedzia na pake i jazda do roboty (jakies 150km od domu).
            • macacz Re: do macorza czy macorzy czy jakos tam 26.12.03, 20:03
              demoniczna27 napisała:

> skoro ci wstyd byc Polakiem to po co wchodzisz na polskie bądź co bądź
              forum ,
              > chcesz udowadnić coś nam czy może jednak sobie?

1.To jest forum "Polonia",a nie " Polska"
              2. Zacytuj mi, gdzie napisalem ze mi wstyd byc Polakiem.
              • demoniczna27 Re: do macorza czy macorzy czy jakos tam 26.12.03, 20:18
                np." Chodzi o ludzki,
                zwykly wstyd ze pochdiz sie z kraju buractwa, ktore rozpoznac mozna zawsze. "
                Bardzo obraźliwe. skąd taka niechęć do rodoków i takie generalizowanie. Może to ma jakieś głębsze podłoże. zazwyczaj
                w takich sprawach mam rację. Masz do tego bardzo osobisty stosunek i nie potrafisz sie do sprawy zdystansować. Dla
                mnie człowiek jest człowiekiem. Nie wazne czy jest, anglikiem, chińczykiem, rosjaninem, polakiem. W każdej narodowości znajdą się"rodzynki" o
                których piszecie jak i bardzo wartościowi ludzie. Inne kultury mnie ciekawia i fascynują i uważam że nasze tradycje też są piekne, mamy wspaniałych
                muzyków i pisarzy. Nie wiem czemu miałabym nie chodzic z podniesionym czołem i wstydzic sie za jakichś chłystków w domu towarowym. Wyluzuj
                troche
        • malina Re: Doga Przejrzala Malinko 26.12.03, 21:12
          corka_anny napisała:

> To przeciez jasne dlaczego cie denerwuja moje posty: Siedzisz od lat za
          granica
          >
          > (20?) i myslisz sobie, to ja tyle jestem za granica a oni i tak wszysko maja
          > jak ja, wiedza to samo co ja albo wiecej i jak tu sie nie denrwowac? Bo
          > najbardziej by ci odpowiadalo zebysmy chodzili jak lapciuchy i z reko do gory
          > po prosbie.A ty wtedy z laski dalabys moze jednego dolara chelpiac sie swoja
          > dobrodusznaoscia. Widzisz, Polska jest teraz inna niz ty sobie wyobrazasz. To
          > jest kraj ktory przeskoczyl wiele granic dla innych krajow nie do przebycia.
          > Pewnie, nie ma teraz u nas hut stali ale jest wiele innych rzeczy ktore w
          wielu
          >
          > wypadkach sa lepsze niz w inncyh czesciach europy. Przyjedz, zobaczysz, tylko
          > nie jedz znowu do Pcimia DOlnego. Acha, my popiolem glow juz nie posypujemy,
          > zebys wiedziala.

Skarbie poniewaz mam juz wszystko co miec mozna jestem na etapie pojecia BYC
          czego ty jak widze nigdy nie osiagniesz. Widziasz skarbie nie jestes nawet w
          stanie zrozumiec pojecia samego isnienia bo zbyt wiele czasu zaprzata ci
          myslenie aby MIEC. Wybacz ale istoty twojego pokroju zanajdujace sie na etapie
          rozwoju umyslowego pantofelka czyli jednokomorkowce interesuja mnie tylko jako
          zjawisko ginacych zacofan intelektualnych probujacych udowodnic innym ,ze mimo
          swej ropoznawalnej glupoty na odleglosc potrafia wystukac kilka zdan w jezyku
          ktorego nauczyly sie niezgrabnie poslugujac sie nim jeszcze gorzej gdy chodzi o
          sprawy powazne.
    • corka_anny Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 18:44
      a tak w ogole to nie jestes Malina a 'Malin' i do tego Pedal-palkownik!
      • malina Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 20:59
        corka_anny napisała:

> a tak w ogole to nie jestes Malina a 'Malin' i do tego Pedal-palkownik!

Wybacz dziecinko ale jestem kobieta. Mierzwi mnie twoje niezwykle prymitywne
        podejscie do zycia i ludzi.
    • Gość: Tralala Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 20:30
      tak sobie czytam co piszecie i nadziwic sie nie moge ze wam sie az tyle pisać
      chciało..? Po co powiedzcie mi drodzy rodacy zza granicy? Ja jak widze wypociny
      kogos z drugiej strony oceanu na forum to czytam brednie, wzruszam ramionami i
      przechodze do nastepnego tematu. A tu prosze bardzo, wojna prawdziwa sie
      rozpetala. Talatajswto sie obruszylo bo ktostam costam napisal, czyzby prawda
      zabolala?
      • cozac Nie,,,,, 26.12.03, 20:37
        Tu wiekszosc ma dostep do netu za darmo albo nie placi za czas uzywania...to i
        sobie piszemy, piszemy, piszemy......poczekaj durniu, az ci przyjdzie rachunek
        za te twoje wypociny...dopiero sie skichasz w potki.
        • Gość: Tralala temat ktory chcialam juz wczesniej poruszyc ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 21:17
          no wlasnie....
          wasz oslawiony darmowy dostep do netu... ponoc tam u was wszyscy kozystaja z
          tego dobra... no wiec jak to jest, ze nikt z was nie napisal "przynioslem wstyd
          narodowi polskiemu - zaklnalem w miejscu publicznym, mialem brudne wlsy przez
          tydzien, ubralem biale skarpetki..." itp,itd.. Czyżby "buractwo" o ktorym
          piszecie nie bylo dopuszczane do sieci? Ponoc polacy za granica to banda chamow
          wiec jak to mozliwe ze tylko "elita kulturalna" sie tu wypowiada, hmm....?
          • Gość: hiena Re: temat ktory chcialam juz wczesniej poruszyc ; IP: *.net170.nj.sprint-hsd.net 30.12.03, 05:46
            powiedz kobieto o co tobie chodzi???chcesz powiedziec ze polacy za granica to
            buraki???tak jak wszedzie sa i buracy i sa ludzie na poziomie
            w polsce nie ma burakow???wszyscy wiedza jak tam np. wyglada sprawa codziennej
            kapieli bo to mozna latwo wyczuc
            a co do innych rzeczy to nawet nie chce zaczynac bo szkoda mi czasu na takiego
            osobnika jak ty
            nie nie bede cie pozdrawial bo nic dobrego ci nie zycze
            jestes glupia koza ,z kompleksami zyjaca w kraju w ktorym jest tak
            przejebane ,ze az mnie smiech bierze jak sobie pomysle ze tam wegetujesz
            a na koniec sram na ciebie i sikam cieplym moczem
            ps.nie nie nosze bialych skarpet
      • alias11 Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 20:59
        Czy wam sie ten ping pong naprawde jeszcze nie znudzil ? Macie ludzie
        problemy - tylko pozazdroscic.
        • doris2599 Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 21:15
          to po pierwsze, a po drugie Ci co tak obsrywaja Polakow ze podobno maja zolte
          zeby i biale skarpety to po prostu maja z takimi do czynienia albo tak wlasnie
          sami wygladaja. Proste.
          Mieszkam za granice wiele lat i z nikim takim nie mialam do czynienia.
          Z polakami mam kontakt prawie codzienny i nic odobnego nie widze. Wrecz
          przeciwnie, jestesmy lepiej ubrani od innych nacji, mamy lepsze samochody,
          czesto lepiej prosperujace biznesy itp.
          Wiec chyba Ci ktorzy widza wszedzie okulary przeciw sloneczne albo plastikowe
          torby to znaja to z lusterka smile))
          • Gość: Polag O TYM WLASNIE MOWIMY< BRAWO !!!! IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 22:54
            To chamstwo, ktore widzi sie poza polskimi granicami a poczodzace z polsi, to
            nie ludzie normalnie, na stale zamieszkali i urzadzeni za granica. To
            wiesniarstwo, wygnane z polski bieda na zakupy, do byle jakiej roboty, do
            burdeli i na zbior szparagow.
            tak ze ci, ktorzy bronia tak tej "polskiej klasy" oburzaja sie, ze burasy sa na
            emigracji a nie w Polsce, strzelaja sobie sami w stope, gdy tak naprawde pisza
            o POLAKACH a nie o POLONII.
            Pozdrowienia !
            • corka_anny ty polg, 27.12.03, 00:28
              juz jednego dzisiaj rozszyfrrowalam a teraz ty piszesz pod 10ma nickami. Nie
              wstydz sie macacz. To jeszcze nie koniec swiata ze masz tylko BS in Liberal
              Arts, buahahahahahhahaha
              • Gość: Polag A co to jest buahahahahah??? IP: *.proxy.aol.com 28.12.03, 15:54
                Brunciu?
      • malina Re: Po czym poznać Polonie..... 26.12.03, 21:17
        Gość portalu: Tralala napisał(a):

> tak sobie czytam co piszecie i nadziwic sie nie moge ze wam sie az tyle pisać
        > chciało..? Po co powiedzcie mi drodzy rodacy zza granicy? Ja jak widze
        wypociny
        >
        > kogos z drugiej strony oceanu na forum to czytam brednie, wzruszam ramionami
        i
        > przechodze do nastepnego tematu. A tu prosze bardzo, wojna prawdziwa sie
        > rozpetala. Talatajswto sie obruszylo bo ktostam costam napisal, czyzby prawda
        > zabolala?

Naprawde???????? Ale jak widze zaczynajac ten watek z rozkosza zaczelas od
        obrazania ludzi o zyciu ktorych nie masz zielonego pojecia. Cale szczescie ,ze
        twoje wypowiedzi swiadcza tylko i wylacznie o tobie.
    • corka_anny Tak, narobilo sie tutaj, a dlaczego? 26.12.03, 21:38
      Bo osmielilam sie nie zgodzic z przedstawicielami Madrosci Ogolnej ktorzy
      rezyduja na Zlotym Zachodzie aby czasami nas maluchnych i brudnawych polaczkow
      w Polsce MOZE czegos tam nauczyc jak sie to zyje nw WIELKIM ZACHODZIE. No ic
      sie okazuje, ze nikt nie scieli przed nimi czerwonego dywanu, nikt im nie
      porywa torebki i nikt nie chce z nimi gadac nawet wlasna rodzina (na com tanie
      plastikowe zegarki-reklamowki?).

Czasy sie zmienily i rowniez dzieki internetowi mozecie sobie swoje rady wsdzic
      gleboko w pupke malinki.

Maczacz: zgodzisz sie ze twoje BA to zenada ktora zaraz probowales przebic
      wspanialymi rozmiarami fizycznymi, 'no bo naturalnie do tego dochodzi i MAM
      PASZPORT KANADYJSKI'. Otoz BA to szajs, a BA w dziedzinie nieokreslonej to
      ciesz sie czlowieku ze cie jejszcze w pracy trzymaja za $60k (kanadysjkich
      oczywiscie, hihihi). To ze podajesz ze chodzisz do dentysty na kontrole 4 razy
      w roku zeby wydoic od debili znalezne, to tez glupota ale nikt nie chce o tym
      slyszec tylko powtarzaja frazesy. Zapytaj ktory z twoich znajomych chodzi co 4
      miesiace a pukna sie w glowe jak sie zapytasz. Jezeli juz to najwyzej co 6
      miesiecy a najlepiej co kilka lat. Oczywiscei jak ktos zre jakies paskudztwa to
      penie musi miec dentyste w rodzinie.

No a jak to jest ze paradentoza jest w tak wielkim kraju jak USA choroba
      POWSZECHNA??? Moze ktos mnie durna babe oswieci swoja madroscia, bo to by byla
      naprawde fajna demonstracja wiedzy. Moga byc i Niemcy i Kanada tez. To samo
      wszedzie.

Maline i jej podobnych trafia w dolek na sama mozliwosc ze ktos moze miec
      wiecej. Ona tego nawet nie dopuszcza ze ktos poza USA moglby lepiej zyc no bo
      wtedy leci caly jej ukartowany domek z kart. A domek z kart to: mam samochod,
      mam psa, mam auto mam prace i sjestem szczesliwa!!!! Droga paniusiu, takich
      szczesliwych to obok pani jest no tak na oko 200 milonow ludzi wiec nie ma co
      skakac. A w Polsce tez sie nieco zmienilo od stanu wyjatkowego, niech pani o
      tym nie zapomina. Obawiam sie ze nie byla pani w Poslce w tym roku a szkoda.
      Zmiany zachodza olbrzymie i codziennie. Nedzarzy przybywa ale to sa ludzie
      ktorzy musza i tak odejsc zrobic miejsce nowym. Tacy jak pani malina nie maja
      szans na emeryturze, niech sobie to pani wybije z glowy i lepiej sobie dac
      podliczyc SS tak na wszelki wypadek zeby nie bylo wkrotce rozczarowac. To
      naprawde beda grosze, hihihihi.

Przestancie sie wyglupiac na tym zachodzie ze macie monopol na nauczanie. Nie
      macie, mozecie byc tylko sluchaczami. Wielu z was potracilo fortuny na
      inwestycjach i cud ze wrocili bo niektorzy zwariowali z nedzy.

• malina Re: Tak, narobilo sie tutaj, a dlaczego? 26.12.03, 22:01
        >>Maline i jej podobnych trafia w dolek na sama mozliwosc ze ktos moze miec
        wiecej. Ona tego nawet nie dopuszcza ze ktos poza USA moglby lepiej zyc no bo
        wtedy leci caly jej ukartowany domek z kart.<<<

Gluptasie, nie mieszkam w USA. Swiat jest wielki i piekny i nie ogranicza sie
        tylko do USA jako to sobie wyobrazasz. Poszerz swoje horyzonty bo ci sie
        ograniczylu do 49 stanow.

"A domek z kart to: mam samochod,
        mam psa, mam auto mam prace i sjestem szczesliwa!!!!"

Dlaczego domek "z kart"? Golabeczko to nie sa zadne rarytasy ! To sa
        podstawowe rzeczy nalezace sie normalnemu czlowiekowi. NIe uwazam tych rzeczy
        ktore posiadam za cos wyjatkowego sa piekne, nowe, lubie je bo lubie komfor ale
        jednoczesnie sa zwyczajna podstawa egzystencjonalna.

"Droga paniusiu, takich
        szczesliwych to obok pani jest no tak na oko 200 milonow ludzi wiec nie ma co
        skakac."

Alez mnie to cieszy a jeszcze bardziej cieszyloby mnie gdyby takich
        szczesliwych jak ja bylo 6 bilionow a nie tylko 200 mil.

" A w Polsce tez sie nieco zmienilo od stanu wyjatkowego, niech pani o
        tym nie zapomina. Obawiam sie ze nie byla pani w Poslce w tym roku a szkoda."

Wlasnie byla trzy razy, w lutym, w maju i we wrzesniu w sumie 9 tygodni i nie
        pozostawila ta wizyta na mnie milego wrazenia.

"Zmiany zachodza olbrzymie i codziennie. Nedzarzy przybywa ale to sa ludzie
        ktorzy musza i tak odejsc zrobic miejsce nowym."

Odejsc? Zrobic miejsce nowym? Coz za humanitarne podejscie do wspolziomkow!
        Jakie to szczescie ,ze takie podejscie do wspolobywateli maja tylko takie
        polglowki jak corka_anny a sa to wyjatki.

" Tacy jak pani malina nie maja
        szans na emeryturze, niech sobie to pani wybije z glowy i lepiej sobie dac
        podliczyc SS tak na wszelki wypadek zeby nie bylo wkrotce rozczarowac. To
        naprawde beda grosze, hihihihi."

Skarbie moja miesieczna emerytura bedzie wynoscila tyle co twoje piecioletnie
        zarobki w najlepszym okresie twojej kariery.

"Przestancie sie wyglupiac na tym zachodzie ze macie monopol na nauczanie."

Mamy bo zaczynajac od zera osiagamy szczytow i realizujemy najsmielsze marzenia.

" Nie
        macie, mozecie byc tylko sluchaczami. Wielu z was potracilo fortuny na
        inwestycjach i cud ze wrocili bo niektorzy zwariowali z nedzy."

Tu sie nie wariuje , tu sie golabeczko zaczyna jeszcze raz, nic cie nie
        ogranicza, ani wiek, ani plec ani tez wyznanie lub jego brak - w
        przeciwienstwie do sytuacji z jaka musza borykac sie Polacy w kraju.

Zycze zdrowia a najwiecej psychicznego bo z jego brakiem sie borykasz i jest to
        odczuwalne w twoich wypowiedziach.
        • corka_anny Dobrze ze nie piszesz 27.12.03, 00:30
          'dziecko drogie' bo tak to tylko pisze jdna rura z Australii. Poza tym wiem ze
          jestes z Kanady, hihihihi
          • malina Re: Dobrze ze nie piszesz 27.12.03, 00:35
            corka_anny napisała:

> 'dziecko drogie' bo tak to tylko pisze jdna rura z Australii. Poza tym wiem
            ze
            > jestes z Kanady, hihihihi

Nie moge ci ta napisac bo obrazilabym dzieci.
        • corka_anny Re: Tak, narobilo sie tutaj, a dlaczego? 27.12.03, 00:55
          >
          > Gluptasie, nie mieszkam w USA. Swiat jest wielki i piekny i nie ogranicza sie
          > tylko do USA jako to sobie wyobrazasz. Poszerz swoje horyzonty bo ci sie
          > ograniczylu do 49 stanow.

==Tak w Kanadzie. Jeden stan mi wystarczy do szczescia.
          >
          >
          > "A domek z kart to: mam samochod,
          > mam psa, mam auto mam prace i sjestem szczesliwa!!!!"
          === no wiec masz takie podstawowe rzeczy jak szczoteczka do zebow. Z czego
          jestes szczesliwa? Po co ci pies?

>
          > Dlaczego domek "z kart"? Golabeczko to nie sa zadne rarytasy ! To sa
          > podstawowe rzeczy nalezace sie normalnemu czlowiekowi. NIe uwazam tych rzeczy
          > ktore posiadam za cos wyjatkowego sa piekne, nowe, lubie je bo lubie komfor
          ale
          > jednoczesnie sa zwyczajna podstawa egzystencjonalna.

==wlasnie to sa rzeczy normalne. qurva, ja sie zaplacze na smierc!! !Ja siedze
          na skrzynce po kartoflach i woda leje sie po scianach. Buuuuuuu! A jutro na
          rower i do PGRu na kartoflanke z maslanka w poludnie!!!!!!buuuuuu
          Tacy jak ty to sie naprawde dorobili! Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
          >
          > "Droga paniusiu, takich
          > szczesliwych to obok pani jest no tak na oko 200 milonow ludzi wiec nie ma co
          > skakac."
          >
          > Alez mnie to cieszy a jeszcze bardziej cieszyloby mnie gdyby takich
          > szczesliwych jak ja bylo 6 bilionow a nie tylko 200 mil.

===A ja odrotnie. Jak ja mam dobrze to reszta swiata mnie naprawde nie
          obchodzi. Musisz byc altruistka starej daty bo tak kiedys bylo, znam to z
          opowiadan rodzinnych. Ludzie gineli w wiezieniach za takie idee.
          >
          >
          >
          > " A w Polsce tez sie nieco zmienilo od stanu wyjatkowego, niech pani o
          > tym nie zapomina. Obawiam sie ze nie byla pani w Poslce w tym roku a szkoda."
          >
          > Wlasnie byla trzy razy, w lutym, w maju i we wrzesniu w sumie 9 tygodni i nie
          > pozostawila ta wizyta na mnie milego wrazenia.

===No tu mnie Wandziu zaskoczylas? 9 tygodni?! Skad ty tyle urlopu masz?
          >
          > "Zmiany zachodza olbrzymie i codziennie. Nedzarzy przybywa ale to sa ludzie
          > ktorzy musza i tak odejsc zrobic miejsce nowym."
          >
          > Odejsc? Zrobic miejsce nowym? Coz za humanitarne podejscie do wspolziomkow!
          > Jakie to szczescie ,ze takie podejscie do wspolobywateli maja tylko takie
          > polglowki jak corka_anny a sa to wyjatki.
          ===Niestety to nie moj pomysl tylko globalistow. Z wiatrakami chcesz walczyc?
          To jest to pasztetowe barachlo z czasow Gierka co nie chce wymrzrc wiec trzeba
          im troche pomoc.
          >
          > " Tacy jak pani malina nie maja
          > szans na emeryturze, niech sobie to pani wybije z glowy i lepiej sobie dac
          > podliczyc SS tak na wszelki wypadek zeby nie bylo wkrotce rozczarowac. To
          > naprawde beda grosze, hihihihi."
          >
          > Skarbie moja miesieczna emerytura bedzie wynoscila tyle co twoje piecioletnie
          > zarobki w najlepszym okresie twojej kariery.

==Acha, podliczmy. Jak ja zarabiam 2000 zlotych, to rocznie mam 24,000. Za piec
          lat mam 120,000 a wiec to jest $30,000. Mowisz mi ze bedzies zmiala emerytury
          $30,000 miesiecznie? Tu juz przesadzilas! To by oznaczalo ze mialabys $360,000
          rocznie!

Wiesz, jezeli to prawda, to zaraz zmieniam zamki na drzwiach zebys sie nie
          mscila na biednej wariatce z Polski, hihihihi Powiedzmy, ze myslalas ze
          zarabiam 4x mniej to daje ci to 4x mniej wiec $7, 500 miesiecznie. Emerytury?
          Wykonczylas meza czy co? W Krakowie byl taki przypadek ze paniusia wykupila 4
          polsy ubezpieczeniowe na meza i wydalo sie po drygim mezu. Znalezli kawalek
          reki pod lanapa, piesek sie nia bawil. Uwazaj na tego swojego psa!
          >
          >
          > "Przestancie sie wyglupiac na tym zachodzie ze macie monopol na nauczanie."
          >
          > Mamy bo zaczynajac od zera osiagamy szczytow i realizujemy najsmielsze
          marzenia

===Rozumiem ze ta taka dluga nazwa 'szczytowania.
          > .
          >
          >
          > " Nie
          > macie, mozecie byc tylko sluchaczami. Wielu z was potracilo fortuny na
          > inwestycjach i cud ze wrocili bo niektorzy zwariowali z nedzy."
          >
          > Tu sie nie wariuje , tu sie golabeczko zaczyna jeszcze raz, nic cie nie
          > ogranicza, ani wiek, ani plec ani tez wyznanie lub jego brak - w
          > przeciwienstwie do sytuacji z jaka musza borykac sie Polacy w kraju.

===Wiem, bo zaczynam tak co roku... Z tym wyznanie, plcia i polityka to nie
          przesadzaj, bo tu juz wciskasz kit.
          >
          > Zycze zdrowia a najwiecej psychicznego bo z jego brakiem sie borykasz i jest
          to
          >
          > odczuwalne w twoich wypowiedziach.

==widze ze przy odrobinie twojej dobrej woli moglabym cie zaadoptowac. Chcesz??
    • donk Wielu nosi dziwne poroze. 26.12.03, 22:58
      Niektorzy nawet maja takie czerwone oczy.
      Po tym mozna poznac Polonie.
    • Gość: G Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.client.comcast.net 26.12.03, 23:52
      Tylko nikt tutaj nie zaznaczyl,ze w USA owszem maja domy,samochody ale to
      wszystko spalcaja co miesiac,wiekszosc ma to na kredyt.
      Duzo Amerykanow ma zeby bardzo zniszczone,wiekszosc w mlodym wieku juz ma korony
      i leczenia kanalowe!!!
      Jezeli twierdzicie,ze oni sa lepsi od Poloni,to nie wiem, w ktorym miejscu.Duzo
      z nich jest otylych,nieumytych i nieladnie pachnacych...
      • corka_anny Re: Po czym poznać Polonie..... 27.12.03, 00:59
        Wlasnie ze o tym pisalam! I o zebach tez jak ten BS czy BA napisal ze tylko
        Polacy maja paradentoze. Roznica jest tylko taka ze leczenie kanalowe w USA
        jest skuteczne a w Polsce 50-50

Aaaa, i grubasow pelno, i smierdza jak chinski dol kloaczny. Tak pisalam! W
        kanadzie pewnie tez albo gorzej.

I chleja tez niezle.

Gość portalu: G napisał(a):

> Tylko nikt tutaj nie zaznaczyl,ze w USA owszem maja domy,samochody ale to
        > wszystko spalcaja co miesiac,wiekszosc ma to na kredyt.
        > Duzo Amerykanow ma zeby bardzo zniszczone,wiekszosc w mlodym wieku juz ma
        koron
        > y
        > i leczenia kanalowe!!!
        > Jezeli twierdzicie,ze oni sa lepsi od Poloni,to nie wiem, w ktorym
        miejscu.Duzo
        > z nich jest otylych,nieumytych i nieladnie pachnacych...
    • Gość: do tralala Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.ssss.gouv.qc.ca 27.12.03, 01:01
      wwez prysznic bo to bardziej higieniczne no i idz wreszcie do dentysty a
      pozniej opisz jak bylo
      • moped Re: Po czym poznać Polonie..... 27.12.03, 01:44
        Tak sie stalo, ze w pierwszy dzien swiat Bozego Narodzenia bylem zparoszeny na
        kolacje. I jak to bywa wsrod znajomych, nastapily “Rodakow rozmowy przy
        swiatecznym stole”!

Nie mialem zamiaru zabierac glosu na tutejszym forum, ale gdy przeczytalem
        wypowiedzi ludzi pod “po czym poznac Polonie” oraz nastepujace po sobie
        wyzwiska ludzi ponoc inteligetnych, to widac wyraznie brakuje w narodzie
        umiejetnosci wymiany swoich pogladow.

Tutaj wlasnie lezy sedno nie porozumien, zniecierpliwien oraz natychmiastowego
        przeskoku do wyzwisk- co jest typowym zjawiskiem bezsilnosci tak
        charakterystycznej w narodzie Polskim!

Ale wrocmy do mego tematu “rozmow przy swiatecznym stole”!

Akurat byli znajomych tesciowie z wizyta z Polski. On - starszy czlowiek na
        emeryturze, byly partyjniak, dyrektor jakiegos tam zakladu energetycznego w
        jakies tam miejscowosci w kraju, jego zona “paniusia” z wielkimi pretensjami
        do patriotyzmu.

Oczywiscie wywiazala sie dyskusja na tematy krajowe, porownania, natychmiast
        oburzenie jacy to my emigranci, od przeszlo ilus dziesiatek lat mieszkajacy po
        za krajem nie jestesmy zupelnie Polakami…bo nie myslimy kategoriami ludzi z
        Polski…wszyscy sa nie ustanie winni ich krzywd…znane nam z przeszlosci “
        ONI” !!!!
        Ba, wiekszosc z nas, emigrantow , nie pijacych wodki zostala nazwana –
        wynarodowionymi Polakami wink)

W czasie rozgorzalej dyskusji padlo kilka zdan od bylego partyjnego dyrektora
        (nota bene – plakac mozna nad jego stanen intelektualnym, pomyslec to byla
        przywodcza sila PZPR-u! zgroza!! ), ze on, jako dyrektor mogl PRZESZKODDZIC
        WLASNEJ CORCE I ZIECIOWI NA WYJAZD POLSKI PO 1981 ROKU!
        Do wiekszosci ludzi zupelnie to zdanie nie dotarlo lub przez grzecznosc kazdy
        przemilczal…

Dlaczego o tym pisze oraz nawiazuje do toczacej sie dyskusji na tematy
        Polonia – Kraj?

Dlatego, ze tacy ludzie zniewolili kraj pod komuna, tacy ludzie odebrali
        imiejetnosc bycia samodzielnym oraz odebrali brak indywidualnej INICJATYWY w
        narodzie!

I to wlasnie drazni krajowych mieszkancow Polski, oczekujacych dyrektyw,
        oczekujacych, na cos lub na kogos kto “cos” poda gotowego do reki….a Polonusy
        widzac to z perspektywy poruszaja ten bolacy temat! Krajowcy odbieraja, ze
        Polonusy sie madrza itd…

Oczywiscie – w obu grupach (Polonia-Kraj) jest mnostwo ludzi ktorzy szpanuja,
        I nie maja podstawowej umiejetnosci kulturalnej dyskusji.

Pomiedzy obu grupami nastepuje coraz wieksza przepasc porozumienia sie oraz
        chec zrozumienia wzajemnego…Jedni maja sie za lepszych, drudzy mowia –
        uciekliscie – wiec nie zabierajcie glosu…
        Natomiast SWIATLI ludzie z otwartymi glowami, po obu stronach nie moga
        wprost uwierzyc jak marnuje sie inicjatywe, checi do poprawy wielu aspektow
        spolecznego zycia w Polsce….poprzez negatywna krytyke oraz BRAK PODSTAWOWEJ
        UMIEJETNOSCI SFORMULOWANIA SWOICH MYSLI ORAZ PRZEKAZANIA DRUGIEJ OSOBIE…jak
        rowniez brak umiejentosci sluchania oraz ODBIORU…

Dlatego obojetnie co bedzie sie dzialo w przyszlosci w narodzie Polskim,
        nalezy zaczac budowac od podstaw nowy system edukacji spolecznej, z
        najwiekszym naciskiem na powyzej wspomniany temat - komunikacji
        miedzyludzkiej, aby wszyscy mogli rozmawiac i odbieraz na tym samym poziomie!

A czy tak jest OBECNIE w narodzie Polskim ?

• moje_zdanie moim zdaniem 27.12.03, 03:02
          nie sposób nie dorzucić tutaj swoich 3 groszy...
          > I to wlasnie drazni krajowych mieszkancow Polski, oczekujacych dyrektyw,
          > oczekujacych, na cos lub na kogos kto “cos” poda gotowego do reki a Polonusy
          > widzac to z perspektywy poruszaja ten bolacy temat! Krajowcy odbieraja, ze
          > Polonusy sie madrza itd…

Ja tego tak nie odbieram. Musze niestety stwierdzić, że wypowiedzi osób
          przebywających na forum i identyfikujących sie z Polonią często po prostu są
          aroganckie i emanują pogardą wobec tych, którzy zostali w Polsce.
          Zdaję sobie sprawe ze wielu chce dobrze dla kraju, który zostawili z róznych
          przyczyn, jednak "rady mądrych wujków" zza oceanu często mają nikłe
          odniesienie do polskiej rzeczywistości. Wielokrotnie czytałem wypowiedzi ludzi
          z Polonii, gloryfikujące ustrój PRL, co jest dla mnie np. szczytem hipokryzji.
          Wiele "myśli" przekazywanych przez osoby spoza Polski ma na celu bądź
          udowodnienie Polakom, na jak cholerne "sanki" się sami władowali, bądź danie
          upustu swoim żalom za niezrealizwoane marzenia, a bardzo często, co
          szczególnie zasmucające, tkwi w tych wypowiedziach przesłanie: "jacy wy, głupi
          rodacy, jesteście naiwni, oj jacy tępi, etc". A przecież nie w tym rzecz.
          Los różnie potraktował Polaków - jedni dobrze reprezentują Polskę, inni
          gorzej.To kwestia kultury osobistej i wychowania. Szkopuł w tym, że Polska
          znajduje sie w sytuacji wymagającej tzw. supportu. To oznacza, że jeśli
          jesteście w stanie przedstawić propozycje odnośnie uzdrowienia relacji
          społeczno-ekonomiczno-kulturowych w Polsce, to śmiało - trzeba je przedstawiać
          i nad nimi dyskutować.
          Tutaj w Polsce nikt nie oczekuje dyrektyw, każdy walczy jak może (niestety
          jest pokaźna i niebezpieczna grupa która może wiele a najgorsze jest to że są
          to pseudopolitycy którzy pasą się kosztem naiwnych rodaków) oraz (ex-)
          komuniści.
          Ponieważ czyta to Polonia, raczej do Was to adresuję: -Wy nie możecie się
          obrażać za polskie niezrozumiewanie, jednakże nie możecie też unosić się ponad
          nas - tych którzy tu zostali i próbują przywrócić ten kraj do używalności - i
          nie możecie - jak np. osoba o nicku MACACZ - wypisywać rzeczy w
          stylu "Przeciez
          nieproszone przez nikogo) ." Gdyby ten pan MACACZ mieszkał tu w PL,
          wiedziałby, że zwykły uczciwy Polak ma gówno do powiedzenia w kwestii polityki
          wewnętrzenj i zagranicznej.Gdyby pan macacz żył w PL wiedziałby, jak
          skorumpowane struktury samorządowe nawet na stopniu bardzo lokalnym decydują o
          bycie lub niebycie tysięcy osób w Polsce. Pan macacz jednak zapewne domyśla
          się że złodziej samochodów pijący piwo za 15 zl w wawie ma większe szanse na
          awans społeczny niż np absolwent historii po uniwersytecie. A dlaczego się
          domyśla? otóż dlatego że takie reguły rządzą Polską. U władzy przykuci do
          stołków siedzą złodzieje (tak ich nalezy nazywać), społeczeństwo ledwo zipie
          gdyż ci złodzieje szukają kolejnych możliwości wyssania z przeciętnego
          kowalskiego jeszcze kilkunastu złotych, np na dofinansowanie partii, swoje
          trzynastki, na służbowe komórki urzędasów lub na striptizerki dla pracowników
          ZUS,etc etc. P
          oziom frustracji wsrod Polakow osiagnal bardzo wysoki poziom i jest to calkiem
          wytlumaczalne. Tacy ludzie jak macacz jedynie podnosza te frustracje; a
          bezposrednie ataki w klimacie pani corka_anny jedynie to potwierdzaja - ja sie
          wcale nie dziwie taki reakcjom,gdyz sam tu mieszkam,co dzien zmagam sie z
          polska popieprzona rzeczywistoscia, zas prowokacje w stylu macacza i jemu
          podobnych proponuje odstawic na bok. Jedyne co temu panu moglbym zaproponowac
          to zycie bez prawa do zasilku dla bezrobotnych i comiesieczne, upokarzajace
          stanie w kolejkach do urzedu pracy, w ktorych urzedaski-pilujace paznokcie
          (niestety -tak tak nic sie nie zmienilo)-powolane do pracy w tym urzedzie z
          klucza genetyczno-koligacyjnego -czesto z wyksztalceniem srednim-objasniaja
          absolwentom wyzszych uczelni, jak poszukiwac pracy w drodze zakupu "Gazeta
          Praca" Dodatek lokalny. Po takiej dawce sportu ekstremalnego proponuje dumne
          wypowiedzi na forach róznego typu.
          Mieszkam w miescie z ogromnym bezrobociem, widze dookola biede, sam prowadze
          firme i czasami mam tego wszystkiego dosc, calego tego chorego kraju nad
          Wisla. Ale jednak nie moge sie pogodzic z faktem, ze kontakt dwoch Polakow w
          70% prowadzi do konfliktu.
          gdy jade za granice (a jezdze czesto sluzbowo), to wiem, ze jesli mialbym
          poprosic za granica o pomoc Polaka, winienem kilka razy najpierw to przemyslec.
          Wiele razy zamiast pomocnej dloni od swego rodaka za granica doznawalem
          powaznego rozczarowania.
          Pytam, dlaczego?
          Powinnismy dazyc do wzajemnego wspierania, supportu, nie zaś do wiecznej
          konfrontacji.
          Dlatego, droga Polonio, zanim po raz kolejny bedziecie chcieli werbalnie
          znokautowac adwersarza mieszkajacego w Polsce, pokuscie sie najpierw o troche
          wspolczucia - nie ma Was tu. My chetnie posluchamy Waszego zdania, lecz nie
          werbalizujcie swojej pogardy wyplywajacej wylacznie z faktu tego, ze
          mieszkacie za granica. Bo to jest powazny polski kompleks. Poczekajcie z
          osadem. Gdy bedziecie tu mieszkac ( a nie wpadac na chwile) to poczujecie, ile
          jeszcze jest pracy do zrobienia. Ile łez do przelania.
          MOPED ma rację, że nalezy postawić nacisk na komunikację międzyludzką. Nie
          prowokujcie i nie dajcie się prowokować. Więcej zrozumienia, please..Taki
          obopólny DIALOG ma sens dopóki jest dialogiem, a nie rzucaniem w siebie
          kamieniami...
          pozdrawiam
          • Gość: Malgorzatka Re: moim zdaniem IP: *.sympatico.ca 27.12.03, 06:57
            Natomiast moim zdaniem, Moped nie ma racji poniewaz emerytowany dyrektor
            jakiegos tam zakladu i w dodatku paryjny nie jest typowym przedstawicielem
            spolecznosci polskiej, wiec nie powinien swojej oceny opierac na tym jednym
            przypadku.
            Poza tym Forum Polonia jest wyjatkowo specyficznym miejscem, na ktorym
            przeroznego rodzaju typki wyrzucaja swoje kompleksy w postaci nieciekawych i
            czesto niecenzuralnychj wypowiedzi.
            • corka_anny Re: moim zdaniem 27.12.03, 12:01
              o, malgorzatek soup_nazi sie zaprodukowal. Nie jest typowym przedstawicielem?
              Obracales sie widac na jakims dnie socjalnym i do tego widac rownasz wszystkich.
          • corka_anny Re: moim zdaniem 27.12.03, 07:05
            Napisales fantastyczny odpowiedz. Jestem przekonana ze macacz udzielilby ci
            pomocy za granica podbnie ak mnie czy innym, chociaz na pewno nie wszystkim na
            raz... Albo taka Malina Albo jot-23 czy tuziny innych tutaj...Skad bierze sie
            agresja? Z braku zrozmienia warunkow. Mimo ze jezdza do kraju to jednak
            naprawde trudno zrozumiec cala sytuacje jak sie w Poslce na stale nie zyje.
            Wg mnie potrzebne byla ta dzisiejsza rozmowa, bo jestem przekonana ze agresja
            powstala wlasnie dlatego ze kazdy sobie wyobraza cos innego niz naprawde jest.
            Macacz tez pewnie z rozpedu mowil o tym 'wybraliscie sobie'. Przeciez kazdy wie
            jak sie 'robi wybory' i takie sa rezultaty na ktory nikt i nigdzie nie ma
            wplywu, zreszta o tym pisalam. Co pozostaje? Chyba normalna rozmowa taka jak ty
            zapoczatkowales a i ja prztonuje ze swoimi wyskokami ale chodzilo mi o to
            wlasnie zeby sprowokowac jakas glebsza dyskusje, no i udalo nam sie. Wszystkich
            ktorych mimowolnie-celowo obrazalam, bardzo przperaszam ale cel jak sami
            widzicie byl wyzszy. Pozdrawiam.

Cyttuje jeszcze raz list pana powyzej:

Ja tego tak nie odbieram. Musze niestety stwierdzić, że wypowiedzi osób
            aroganckie i emanują pogardą wobec tych, którzy zostali w Polsce.
            Zdaję sobie sprawe ze wielu chce dobrze dla kraju, który zostawili z róznych
            odniesienie do polskiej rzeczywistości. Wielokrotnie czytałem wypowiedzi ludzi
            z Polonii, gloryfikujące ustrój PRL, co jest dla mnie np. szczytem hipokryzji.
            Wiele "myśli" przekazywanych przez osoby spoza Polski ma na celu bądź
            udowodnienie Polakom, na jak cholerne "sanki" się sami władowali, bądź danie
            upustu swoim żalom za niezrealizwoane marzenia, a bardzo często, co
            szczególnie zasmucające, tkwi w tych wypowiedziach przesłanie: "jacy wy, głupi
            rodacy, jesteście naiwni, oj jacy tępi, etc". A przecież nie w tym rzecz.
            Los różnie potraktował Polaków - jedni dobrze reprezentują Polskę, inni
            gorzej.To kwestia kultury osobistej i wychowania. Szkopuł w tym, że Polska
            i nad nimi dyskutować.
            Tutaj w Polsce nikt nie oczekuje dyrektyw, każdy walczy jak może (niestety
            komuniści.
            Ponieważ czyta to Polonia, raczej do Was to adresuję: -Wy nie możecie się
            obrażać za polskie niezrozumiewanie, jednakże nie możecie też unosić się ponad
            nas - tych którzy tu zostali i próbują przywrócić ten kraj do używalności - i
            nie możecie - jak np. osoba o nicku MACACZ - wypisywać rzeczy w
            stylu "Przeciez
            nieproszone przez nikogo) ." Gdyby ten pan MACACZ mieszkał tu w PL,
            wiedziałby, że zwykły uczciwy Polak ma gówno do powiedzenia w kwestii polityki
            wewnętrzenj i zagranicznej.Gdyby pan macacz żył w PL wiedziałby, jak
            skorumpowane struktury samorządowe nawet na stopniu bardzo lokalnym decydują o
            bycie lub niebycie tysięcy osób w Polsce. Pan macacz jednak zapewne domyśla
            się że złodziej samochodów pijący piwo za 15 zl w wawie ma większe szanse na
            awans społeczny niż np absolwent historii po uniwersytecie. A dlaczego się
            domyśla? otóż dlatego że takie reguły rządzą Polską. U władzy przykuci do
            stołków siedzą złodzieje (tak ich nalezy nazywać), społeczeństwo ledwo zipie
            gdyż ci złodzieje szukają kolejnych możliwości wyssania z przeciętnego
            kowalskiego jeszcze kilkunastu złotych, np na dofinansowanie partii, swoje
            trzynastki, na służbowe komórki urzędasów lub na striptizerki dla pracowników
            ZUS,etc etc. P
            oziom frustracji wsrod Polakow osiagnal bardzo wysoki poziom i jest to calkiem
            wytlumaczalne. Tacy ludzie jak macacz jedynie podnosza te frustracje; a
            bezposrednie ataki w klimacie pani corka_anny jedynie to potwierdzaja - ja sie
            wcale nie dziwie taki reakcjom,gdyz sam tu mieszkam,co dzien zmagam sie z
            polska popieprzona rzeczywistoscia, zas prowokacje w stylu macacza i jemu
            podobnych proponuje odstawic na bok. Jedyne co temu panu moglbym zaproponowac
            to zycie bez prawa do zasilku dla bezrobotnych i comiesieczne, upokarzajace
            stanie w kolejkach do urzedu pracy, w ktorych urzedaski-pilujace paznokcie
            (niestety -tak tak nic sie nie zmienilo)-powolane do pracy w tym urzedzie z
            klucza genetyczno-koligacyjnego -czesto z wyksztalceniem srednim-objasniaja
            absolwentom wyzszych uczelni, jak poszukiwac pracy w drodze zakupu "Gazeta
            Praca" Dodatek lokalny. Po takiej dawce sportu ekstremalnego proponuje dumne
            wypowiedzi na forach róznego typu.
            Mieszkam w miescie z ogromnym bezrobociem, widze dookola biede, sam prowadze
            firme i czasami mam tego wszystkiego dosc, calego tego chorego kraju nad
            Wisla. Ale jednak nie moge sie pogodzic z faktem, ze kontakt dwoch Polakow w
            70% prowadzi do konfliktu.
            gdy jade za granice (a jezdze czesto sluzbowo), to wiem, ze jesli mialbym
            poprosic za granica o pomoc Polaka, winienem kilka razy najpierw to przemyslec.
            Wiele razy zamiast pomocnej dloni od swego rodaka za granica doznawalem
            powaznego rozczarowania.
            Pytam, dlaczego?
            Powinnismy dazyc do wzajemnego wspierania, supportu, nie zaś do wiecznej
            konfrontacji.
            wspolczucia - nie ma Was tu. My chetnie posluchamy Waszego zdania, lecz nie
            werbalizujcie swojej pogardy wyplywajacej wylacznie z faktu tego, ze
            mieszkacie za granica. Bo to jest powazny polski kompleks. Poczekajcie z
            osadem. Gdy bedziecie tu mieszkac ( a nie wpadac na chwile) to poczujecie, ile
            jeszcze jest pracy do zrobienia. Ile łez do przelania.
            MOPED ma rację, że nalezy postawić nacisk na komunikację międzyludzką. Nie
            prowokujcie i nie dajcie się prowokować. Więcej zrozumienia, please..Taki
            obopólny DIALOG ma sens dopóki jest dialogiem, a nie rzucaniem w siebie
            kamieniami...
            pozdrawiam
            • Gość: waaadza Re: moim zdaniem IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 27.12.03, 15:26
              czy wy kurwa mylycyanty nie macie nic lepszego do roboty w kolchozie tylko truc dupe marynie
              zameldujcie to koniowi on ma duzy leb to was zrozumie
              • Gość: hihi Re: moim zdaniem IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.12.03, 17:34
                Szkoda że w Montrealu i okolicach grasuje człowiek taki jak Pan, bo - sądząc
                po komentarzu - wszyscy prawdopodobnie boki zrywają wskutek pańskiego poczucia
                humoru- niezmiernie cieszy zaś fakt, że wznosi się pan na wyżyny intelektualne
                i popełnia teksty takie jak popełnił tutaj na forum. Tak trzymać, oby tak
                dalej.
                Właśnie dzięki takim jak Pan, całkowicie możliwy jest dialog o którym mowa
                była wyżej. Niech Pan nie ustaje w wysiłkach big_grin
                • Gość: tow palkownik Re: moim zdaniem IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 28.12.03, 16:36
                  wy koorwa gliniak nie wiecie ze pany to wyjechaly przez most w Zaleszczykach 65 lat temu
                  wy to mozecie sie nazywac tow . wiecie rozumiecie albo prosze ksiedza albo won chamie
                  a jak potraficie cos w tym zacofanym kolchozie zmienic zeby mialo rece i nogi to wtedy bedziecie
                  mowic ze cos dokonaliscie a nie ciagle cus popelniacie
                  wiecie tow ze popoelniacie blad ze nie jestescie na smietniku historii
            • macacz Tak, to byla bardzo dobra wypowiedz ! 28.12.03, 16:10
            • macacz Tak, to byla bardzo dobra wypowiedz !!! 28.12.03, 16:23
              GLOWNIE DLATEGo, ZE posrednio potwierdza to co ja wczesniej wam probowalem
              dowiesc a czego nie potrafiliscie, Polacy z Polski , w swym bezdennym zadufaniu
              zrozumiec.
              Tego mianowiecie, zo Polska to jednak jest kraj chory i na nic sie nie zda
              wasze dowodzenie, ze jest inaczej i ze tam zyje sie JUZ normalnie i ze "Polak
              za granica sie nie rozni "od kogos tam.

""Mimo ze jezdza do kraju to jednak
              naprawde trudno zrozumiec cala sytuacje jak sie w Poslce na stale nie zyje.
              Wg mnie potrzebne byla ta dzisiejsza rozmowa, bo jestem przekonana ze agresja
              powstala wlasnie dlatego ze kazdy sobie wyobraza cos innego niz naprawde jest.
              Macacz tez pewnie z rozpedu mowil o tym 'wybraliscie sobie'. Przeciez kazdy wie
              jak sie 'robi wybory' i takie sa rezultaty na ktory nikt i nigdzie nie ma
              wplywu, zreszta o tym pisalam.""

Nie ja nie wiem. Jak sie wiec robi te wybory?? Podmienia sie urny? Wstawia sie
              na listy geby kogos a glosuje na kogos innego? Nie pisze sie , ze Miller to
              byly komuch i potencjalny zlodziej? No jak sie kuffa, robi te wybory w
              tym "normalnym kraju"??????

""Ja tego tak nie odbieram. Musze niestety stwierdzić, że wypowiedzi osób
              aroganckie i emanują pogardą wobec tych, którzy zostali w Polsce.""

Tak. Za to od was bije serdeczne cieplo i jak my do Polski przyjezdzamy, to
              zawsze do nas wyciagacie pomocna dlon!Bardzo to fajne, stara, wiesz smile

""Zdaję sobie sprawe ze wielu chce dobrze dla kraju, który zostawili z róznych
              odniesienie do polskiej rzeczywistości.""

Tak samo "nikla"jest twoja / wasza wiedza o normalnym zyciu w normalnym kraju.
              stad konflikt.Polska noramalnosc to wasze pobozne zyczenie....

""osoby spoza Polski ma na celu bądź
              udowodnienie Polakom, na jak cholerne "sanki" się sami władowali,

No wiec kto was na te sanki wladowal? Bo przeciez nie wy sami, nie?
              N o wiec KTO? Zydzi? Rosjanie? Rowerzysci? masoni? Chinczycy?

"" Szkopuł w tym, że Polska
              i nad nimi dyskutować.""

A sami nie macie dosc rozumu, by wybrac swa wlasna droge? Trzeba wam mowic co
              robic i jak? Jak myslec? A podobno to Polonia gloryfikuje PRL ? A ty tu sam
              jawnie wykazujesz tesknote za czasami, kedy wam mowiono CO, KIEDY I JAK ????

Tutaj w Polsce nikt nie oczekuje dyrektyw,

No wiec jakiego SUPPORTU oczekujecie? NIE dyrektyw, wiec czego chcesz???
              Pieniedzy??? Potrzymania za jajak przy sikaniu?
              CZEGO konkretnie,???????

""każdy walczy jak może (niestety
              komuniści.""

Oczywiscie, jak wszystkim wiadomo, oni sami sie wybrali w ostatnich wyborach.
              przestanecie, kolki sie juz osmieszac ta wasza "Polska madroscia"bo strach to
              czytac.....
              • moje_zdanie Re: Tak, to byla bardzo dobra wypowiedz !!! 28.12.03, 23:50
                > Tak. Za to od was bije serdeczne cieplo i jak my do Polski przyjezdzamy, to
                > zawsze do nas wyciagacie pomocna dlon!Bardzo to fajne, stara, wiesz smile

****bez przesady - jesli spodziewasz sie sztucznej trawy i czerwonych dywanow
                na powitaniu to sie raczej nie doczekasz, ale nie przesadzaj z kolei, że każdy
                chce Ci obić twarz, ja tylko napisalem ze nie jestem w stanie zrozumiec
                pogardy, bo jest czesto nieuzasadniona

> Tak samo "nikla"jest twoja / wasza wiedza o normalnym zyciu w normalnym
                kraju.
                > stad konflikt.Polska noramalnosc to wasze pobozne zyczenie....
                >

****mialem to szczescie ze wyjechalem bardzo wiele razy z Polski wiec wiem co
                moze oznaczac noramlnosc- a przyznasz ze to pojecie i tak bardzo wzgledne;
                polska normalnosc to narazie wrzod na tylku obywateli tego kraju, bo polska
                normalnosc to same negatywy niestety (albo wiekszosc)

>
                > A sami nie macie dosc rozumu, by wybrac swa wlasna droge? Trzeba wam mowic
                co
                > robic i jak? Jak myslec? A podobno to Polonia gloryfikuje PRL ? A ty tu sam
                > jawnie wykazujesz tesknote za czasami, kedy wam mowiono CO, KIEDY I JAK ????

****udowodnij mi drogi macaczu ze gdziekolwiek gloryfikuje PRL-albo jestes
                nieuwazny albo chcesz byc tendencyjny, ja wlasnie staralem sie przekazac, ze
                skoro juz forum ma sluzyc do wypowiedzi to wypowiedzi te winny byc pozbawione
                np elementow wyszydzania, pogardy i arogancji-propozycje roznego rodzaju sa na
                pewno tu bardziej mile widziane niz inwektywy.

> Oczywiscie, jak wszystkim wiadomo, oni sami sie wybrali w ostatnich wyborach.
                > przestanecie, kolki sie juz osmieszac ta wasza "Polska madroscia"bo strach
                to
                > czytac.....
                ****no widzisz panie macacz, nie mozesz sie powstrzymac zeby ci sie cos
                nie "wypslo" w stylu "kolki"- nie rozumiem dlaczego wypowiedzi Polakow z kraju
                traktujesz jako mniej wartosciowe, mniej madre albo osmieszajace, np.w
                kontekscie Twojej powyzszej wypowiedzi i w porownaniu z wypowiedziami Polonii?
                UZASADNIJ czemu tak wylewasz z siebie swoje madrosci z domieszka trujacego
                jadu? Tak lubisz wszystko i wszystkich glanowac? Dla sportu? czy zalozyles sie
                o butelke?-

pozdrawiam poswiatecznie
                • macacz Re: Tak, to byla bardzo dobra wypowiedz !!! 29.12.03, 01:07

>
                  > > Oczywiscie, jak wszystkim wiadomo, oni sami sie wybrali w ostatnich wybora
                  > ch.
                  > > przestanecie, kolki sie juz osmieszac ta wasza "Polska madroscia"bo strach
                  >
                  > to
                  > > czytac.....
                  > ****no widzisz panie macacz, nie mozesz sie powstrzymac zeby ci sie cos
                  > nie "wypslo" w stylu "kolki"- nie rozumiem dlaczego wypowiedzi Polakow z
                  kraju
                  > traktujesz jako mniej wartosciowe, mniej madre albo osmieszajace, np.w
                  > kontekscie Twojej powyzszej wypowiedzi i w porownaniu z wypowiedziami
                  Polonii?
                  > UZASADNIJ czemu tak wylewasz z siebie swoje madrosci z domieszka trujacego
                  > jadu? Tak lubisz wszystko i wszystkich glanowac? Dla sportu? czy zalozyles
                  sie
                  > o butelke?-
                  >
                  > pozdrawiam poswiatecznie

A moze tak do sedna?
                  No wiec jeszcze raz: Kto, jak i przy pomocy jakich to przewalow wybral
                  dzisiejszych polskich moznowladcow aka zlodziei rozkradajacych kraj???

• moje_zdanie do macacza 29.12.03, 14:06
                    > No wiec jeszcze raz: Kto, jak i przy pomocy jakich to przewalow wybral
                    > dzisiejszych polskich moznowladcow aka zlodziei rozkradajacych kraj???

****myslisz ze ci biedni ludzie zyjacy w tym kraju za 500 zl miesiecznie maja
                    bezposredni wplyw na to co sie dzieje obecnie? taki rolnik albo taka emerytka?
                    oni poszli i zaglosowali w poczuciu obowiazku, zas nie glosowali w celu
                    dopuszczenia do rozkradania kraju - prosze, nie upraszczaj.
                    Tak to niestety jest, ze kilka procent nieuczciwych ma wplyw na
                    dziewiecdziesiat kilka procent tych uczciwych, a ci ostatni nie bardzo moga
                    cokolwiek zrobic...Gdyby wiedzieli, kogo wybieraja, wybrali by pewnie inaczej,
                    to proste.

• macacz Od macacza 29.12.03, 14:32
                      moje_zdanie napisał:

> > No wiec jeszcze raz: Kto, jak i przy pomocy jakich to przewalow wybral
                      > > dzisiejszych polskich moznowladcow aka zlodziei rozkradajacych kraj???
                      >
                      > ****myslisz ze ci biedni ludzie zyjacy w tym kraju za 500 zl miesiecznie maja
                      > bezposredni wplyw na to co sie dzieje obecnie? taki rolnik albo taka
                      emerytka?
                      > oni poszli i zaglosowali w poczuciu obowiazku, zas nie glosowali w celu
                      > dopuszczenia do rozkradania kraju - prosze, nie upraszczaj.
                      > Tak to niestety jest, ze kilka procent nieuczciwych ma wplyw na
                      > dziewiecdziesiat kilka procent tych uczciwych, a ci ostatni nie bardzo moga
                      > cokolwiek zrobic...Gdyby wiedzieli, kogo wybieraja, wybrali by pewnie
                      inaczej,
                      > to proste.

No wiec prosze bardzo: Nie wiedzieli, kogo wybieraja? nie umieja czytac? Nie
                      slyszeli, ze Miller, Kwasniewski i cala ta zgraja to komuchy? Nie wiedzieli, ze
                      komuchy beda krasc?
                      Koniec dyskusji wiec- glupi kraj glupich ludzi.
                      Pozdrawaiam,
                      M.

• Gość: wadera Re:do macacza IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 30.12.03, 15:46
                        Macacz, co ty tutaj wypisujesz? Czy te 500 zl to zarabiaja tylko glucho-niemi?
                        Jezeli nie, to ich spolecznym obowiazkiem jest zorientowaniem sie o co chodzi
                        w polityce i kto jest kto z tych ludzi na ktorych w wyborach pojda oddac glos.
                        Inaczej to jest "psia przysluga" calej reszcie obywateli. A ze tych ludzi jest
                        sporo i oni wlasnie najbardziej poczuwaja sie do obowiazku glosowania, to mamy
                        taki rzad jaki mamy.Tylko mi nie mow,ze Ci" biedni "ludzie nie maja mozliwosci
                        doinformowania siebie.Bzdura. Sa gazety, sa srodki masowego przekazu, a
                        pozatem nie ma rzeczy niemozliwych, trzeba tylko chciec.Kto dzisiaj glosuje z
                        obowiazku? A jezeli juz tak, to z obowiazku do kogo, chyba tylko wlasnego
                        przeswiadczenia.POwiem Ci , ze gby polonia na calym swiecie oddala swoje
                        glosy w poczuciu obowiazku/ uzylam Twoich slow/ na Waszego prezydenta, to
                        wierz mi nie mielibyscie Wy jako Polacy mieszkajacy w Polsce zadnego wplywu
                        kim bylby ten czlowiek.Osobiscie uwazam , ze byloby to wielka dla Was krzywda
                        dlatego nie glosuje na prezydenta w Polsce mieszkajac za granica. Zdaje sobie
                        sprawe, ze nie jestem zorintowana do konca w polskiej polityce i byloby to
                        wrecz ze szkoda dla Polakow zyjacych w Polsce. Wybor prezydenta i wplyw na
                        polska polityke pozostawiam Polakom zyjacym w Polsce.Mmacacz- cytuje Twoja
                        mysl: "gdyby wiedzieli kogo wybieraja,wybrali by pewnie inaczej".Jezli Ty tak
                        piszesz, Ty ktory uwazasz siebie za tak elokwentnego, zeby wystepowac tutaj na
                        forum, zamiast nam udawadniac rzeczy oczywiste, prosze zrob cos dla siebie i
                        dla kraju :zaluz szkolki doksztalacajace politycznie obywateli , pomysl ile
                        dobrego wniesiesz w przyszlosc Polski i siebie.Ty bedziesz mial poczucie
                        spelnionego obowiazku wzgledem siebie i Ojczyzny, a pozostale 39 milionow
                        pomnik Ci postawi za postawe obywatelska.Tylko prosze nie mow mi, ze za
                        sytuacje w Polsce odpowiadaja niedoksztalceni i nieuswiadomieni politycznie
                        emeryci i rolnicy.Nie rob z nas idiotow i nie osmieszaj siebie.

Ps.pozdrawiam wadera
                        • macacz D drogiej Wadery... 30.12.03, 17:37
                          Wadero,
                          Nie odpowiadasz na moj post i nie cytujesz moich slow...
                          Jak widac, i na emigracji glupkow nie sieja.......
                          • Gość: wadera Re; do macacza IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 30.12.03, 22:41
                            Niepofatygowales sie nawet porownac mojego cytatu z Twoja wypowiedzia wyzej>
                            stwierdziles tylko, ze nie cytuje Ciebie. Cytuje dokladnie Twoje slowa, a ze
                            sa glupie to chytrze probujesz sie wymotac, myslac ze ludzie nie pofatyguja
                            sie i nie beda szukac odbicia moich cytatow w tym co wyzej powiedziales.
                            Pozatem, obojetnie jak ustosunkowalam sie do Twojego postu, a mam prawo tak
                            jak kazdy ustosunkowac sie po swojemu,nie nazwalam Cie ani glupkiem ani kims
                            tam, kogo sieja-i tu znowu Cyata z twojego postu.

Pozdrawiam Wadera
                            • macacz MOJA BIEDNA PUSTOGLOWKO.........;) 31.12.03, 01:29
                              Piszesz na Forum i do dzis nie wiesz, ze linijka poprzedzona takim ptasim
                              dziobkiem, no nie wiem jak to opisac tobie inaczej, jestes naprawde bardzo
                              glupia, no o, takim czyms:

>>>Waderka ma pusta glowe
                              >>>
                              • lipbalm Re: MOJA BIEDNA PUSTOGLOWKO.........;) 26.02.04, 07:33
          • Gość: sp;lit Re: moim zdaniem ,... Za dlugie to twoje zdanie :) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.01.04, 20:05
            Ostatnia rzecz ktorej oczekuje , od ciebie czy kogokolwiek to wspolczucie ,...

Zakasaj rekawy , wez sie do roboty i nie czekaj na niczyje wspolczucie bo ja
            tego nie oczekuje od ciebie ,...

Ty , ziomkowie i reszta czekajacej choloty ,... Wspolczucia do garka nie
            wlozysz , dzieci nie nakarmisz ani dachu nad glowa im nie zapewnisz ,... Pozatym
            streszczaj sie bo nie wiadomo o co ci naprawde chodzi a ja nie mam czasu bawic
            sie w Sherlocka . Intelektualista smile

uklony

===============================================================================

wspolczucia - nie ma Was tu.
    • zalotnica Re: krzywe zwierciadlo... 28.12.03, 16:13
      Gość portalu: tralala napisał(a):

>I tak - polak w
      > stanach jest bardziej amerykanski od amerykanow, w kanadzie jest tak
      > kanadyjski jak zaden kanadyjczyk, w niemczech jest tak bardzo niemiecki, ze
      > sam hitler by sie prerazil a w anglii wprowadzilby w zaklopotanie nawet
      > krolowa matke... co jest z wami droga polonio? czyzby kompleksy...?
      > Pozdrawiam was, wasze brudne buty, zolte zemby i poobgryzane paznokcie a z
      > okazji swiat zycze rychlego ozdrowienia psychicznego...

czyzbys zobaczyl siebie samego ?
      • ruda_szczurka Re: krzywe zwierciadlo... 28.12.03, 16:59
        popatrz na jej IP.....
        • Gość: karlik prawda o polaczkach w kraju IP: 64.187.48.* 28.12.03, 18:36
          Polska to piekny kraj,ale ludzie ktorzy go zamieszkuja robia go
          obrzydliwym,bylem tam widzialem,buractwo same ten kraj wykonczy,pyrsk.
          • Gość: Jurek Re: prawda o polaczkach w kraju IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.03, 20:06
            O doprawdy?
            Byles Karliku?
            jak ty znalazles na to czas miedzy myciem ?

• Gość: palkownik mylycyi Re: prawda o polaczkach w kraju IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 28.12.03, 22:36
              jak bylismy z tow. generalem ostatnio w kolchozie to wydawalo nam sie ze na zachod od swietego miasta
              bylo mniej debilowato ale kazdy moze sie mylyc nawet mylycyant
              • Gość: gosc Polakow Portret Wlasny IP: *.mty.itesm.mx / 131.178.0.* 28.12.03, 22:55
                Najlatwiej Polaka lub Polonusa poznac wlasnie po takim prymitywnym zachowaniu,
                jakie widac na tym i innych forach. Tych normalniejszych ciezko odroznic od
                rdzennych narodow, bo nie rzucaja sie nikomu w oczy swoim byciem "normalnymi
                inaczej"... Az zal czytac te bzdety i rece opadaja czlowiekowi czasami. Trzeba
                przebrnac przez setki durnych postow, zeby natrafic na cos godnego
                przeczytania. Jestescie, w uderzajacej wiekszosci, beznadziejnie zalosni i
                rownie zalosne sa wasze wypowiedzi. I dotyczy to wszystkich Polakow niestety,
                niewazne z ktorej strony swiata sie patrzy.
                Zycze niepowodzenia w dalszym ublizaniu sobie nawzajem i mieszaniu innych z
                blotem.
                • Gość: waaadza zameldujcie to tow. koniowi on ma duzy web i was z IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 28.12.03, 23:56
                  • moped Jasno formuj swoja rzeczowa wypowiedz! 29.12.03, 04:25
                    Zdumiony jestem tonem wypowiedzi nie mowiac juz jezykiem!

Czyzby naprawde jezyk polski nie znal kulturalnych sformulowan?
                    Nie najlepsze swiadectwo o swoim poziomie daja ci, co uzywaja wulgarnych,
                    obrazliwych wypiwiedzi.

Mam pytanie do "moje-zdanie":
                    kogo nalezy winic za to, ze w rzadzie zasiadaja tacy ludzie jacy tam sie
                    znajduja obecnie?
                    Dlaczego tak sie stalo? Kto pomogl tym ludziom tam sie znalezsc?

Nie bede prowadzil zadnej dyskusji z osobami, ktore bede uzywaly wulgarnych
                    wypowiedzi lub wyzwiska...
                    Jak takiemu stanu zapobiec na przyszlosc?
                    Pozdrawiam,,,
                    • moje_zdanie do moped 29.12.03, 13:59
                      mysle ze ci, ktorzy teraz - jak ktos byl uprzejmy sie wyrazic - rozkradaja
                      Polske (z czym trudno sie nie zgodzic) - znalezli sie u wladzy dzieki rozpaczy
                      spoleczenstwa, doskonale manipulujac faktami. Popatrzmy, co sie stalo w kilka
                      lat po wyborach sld i samoobrony do wladzy - ich szeregi kruszeja,
                      tzw.plankton polityczny jest w coraz to wiekszej ilosci. Czyli wniosek - nikt
                      nie dopchal sie do wladzy z nadzieja na uzdrowienie czegokolwiek, wyłącznie
                      zaś z myślą o wlasnych zyskach. Dlatego tez - poniewaz to jest chora sytuacja -
                      wylacznie nowe wybory pozwola na jakiekowiek zmiany. Mam nadzieje, ze w
                      szranki z "etatowymi" poslami stana mlodzi ludzie, ktorzy po pierwsze nie sa
                      skazeni peerelem i maja nowatorskie podejscie do zycia (czyli nie biora w lape
                      przy byle okazji) a po drugie beda oni ze swiezymi wiadomosciami. Sek w tym ,
                      ze ci starzy i etatowi politycy nie beda chciali im na to pozwolic. I tu chyba
                      trzeba cos wymyslic. Jak na razie to wydaje mi sie ze to wszystko jest zbyt
                      skostniale i zardzewiale, caly polityczny beton wykruszyc moga tylko mlodzi,
                      ktorym zalezy, w jakim kraju beda zyc za lat 5-10. Jak to zrobic-mysle ze
                      polozyc nacisk na edukacje obywatelska juz w szkolach srednich, ksztaltowac
                      poczucie wiezi z krajem i poczucie odpowiedzialnosci za otaczajace warunki.To
                      zmudne, ale moze pozwoli na minimalizacje wypaczen wsrod mlodych ludzi.
                      pozdrawiam
                • Gość: wadera Re: Polakow Portret Wlasny IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 29.12.03, 14:58
                  Gosc. Podpisuje sie pod tym co powiedzialas,/les/. Zenujace to jest ale
                  niestety prawdziwe.Ludzie opamietajcie sie!!!!!!. Kultury na codzien
                  prosze. Chamstwu powiedzmy NIE!!Konic z wulgaryzmami.

Pozdrawiam Wadera
                  • corka_anny masz racje, wiadrzak 29.12.03, 16:10
                    qrv, to jest pozostalosc, qrva, 45 lat fornalskich, qrva, rzadow, qrva.

Tradycja chamstwa w narodzie nie tyle nie umarla, qrva, ale sie nawet umocnila
                    i bujnie rozwinela, qrva. Furman ze wsi, qrva, dostawal nieograniczona wladze,
                    qrva i plodzil i nauczal, qrvq, i teraz masz z tego powodu problemy
                    egzystencjalno-forumowe, qrva. Dlatego jak mowi gosc ze jest z Warszawy, qrva,
                    to warto go qrva zapytac skad on jest qrva 'przedtem', t.j. qrva zanim tu qrvq
                    przyszedl na to forum, qrvq.

Z szacunkiem, a jusci, qrva
                    corka_anny
                • Gość: John Re: Polakow Portret Wlasny IP: *.tpgi.com.au 29.12.03, 19:45
                  Wspaniale wypowiedzi, moze ktos w koncu sie zastanowi, - i powie - amoze to
                  pod moim adresem. Coroba tzw. polonoijna to istnieje w nas dlugo zanim
                  wyjedziemy z kraju. Ale my sami oczywiscie zaslepieni w swej dumie -
                  jakiejs ........... -, sami sobie z tego nie zdajemy sprawy. Po prostu nasze
                  mozgi nie byly do tego przygotowane aby czytac co oczy widza i uszy slysza, a
                  teraz wszyscy maja pretensje do garbatego. Ale jak nasza historia pokazuje
                  to my sie niczego nie uczymy, a juz tymbardziej na wlasnych bledach. Ta
                  nasza duma narodowa, istniejaca juz od 300 lat nie pozwalala nam nigdy na
                  samokrytycyzm. Czy to znaczy ze mamy czekac na nastepne rozbiory aby narod
                  spojrzal trzezwo i sie zjednoczyl. Jest przykre slyszec okreslenia
                  jak "polaczki", ale pamietajmy z jakiej ziemi oni wyszli, poza tym zawsze sa
                  wyjatki od kazdej reguly. Ja jestem poza krajem ponad 25 lat. Tu gdzie jestem,
                  wartosciowi Polacy nie chodza i krzycza kim sa, ale w kazdej rodzinie znajdzie
                  sie czarna owca, a w naszej rodzinie jest ich dosc duzo. Tutej mowilo
                  sie "Jesli ci Polak jeszcze nie zaszkodzil to juz ci pomogl". Mowie to w
                  czasie przeszlym, bo tak bylo 20 lat temu, zmienilo sie duzo. Dobrze by bylo
                  bylo aby podobne zmiany mialy miejsce w Polsce. My jestesmy typowym narodem do
                  krytykowania innych, ale nie potrafimy spojrzec z boku na samych siebie. Ci w
                  kraju moga sie obrazac na Polonie, bo nie widza tego co Polonia widzi - a moze
                  by sie tak zastanowili nad tym, i w koncu stwierdzili ZE NIE SA PEMPKIEM
                  SWIATA.
                  • moped Re: Polakow Portret Wlasny 30.12.03, 02:58
                    Przypomne kilka faktow, ktore mialy miejsce po 1989 roku.

Nie nastapila de-komunizacja kraju!
                    Czyli nie zostaly rozlicozne zbrodnie komuny oraz nie rozlicznei ludzie
                    komuny, ludzie PRL-u!

Dlaczego?

Taka Norwegia zrobila calkowite rozliczenie Quislingowcow
                    ( wiecej -do 4 pokolenia zabroniono Quislingowcom zajmowania jakichkolwiek
                    stanowisk publicznych)
                    Niemcy zrobili de-nazifikacje! itd...a my Polacy - przebaczenie?
                    Zapomnienie zbrodni przeciwko narodowi?

Czyzby spolecznestwo zapomnialo 45 lat komuny i dalo sie nabrac na
                    kontynuowanie pod innym haslem?

Kogo winic?

I tutaj zaczyna wychodzic poklosie lat komuny!
                    Zabrano nauke logicznego myslenia!
                    Zabrano nauke odpowiedzialnosci publicznej!
                    Zabrano podstawy zycia etycznego!
                    ( Prosze Kosciola o to nie winic - Kosciol -to my ludzie,
                    wierzacy...jacy my jestesmy na codzien?)

Wprost nie oge uwierzyc, ze ludzie po doswiadczneiach komuny dlai sie omamic
                    pustym haslom>
                    Jaki jest ludzki pierwiastek w tym wszystkim?

Trudne pytania, i nalezy dac trudne, ale prawdziwe odpowiedzi!

Tak sobie odpowiadajac zdamy nagle sprawe z naszej naiwnosci!!!!

Czyli nalezy poworcic do poczatkow...i na nich od nowa budowac
                    wszystko...Budowac nowe zycie kraju...bazujac na ludziach nie skazonych
                    przeszloscia, ludzie , ktorzy maja czyste rece...
                    Narodwe partie polityczne musza miec ogolno krajowy program,
                    Indywidyualne jednostki w swiecie politycznym nic nie znacza...musi byc
                    program polityczny...

Narod musi byc swiadomy swoich problemow, swiadomy wykonania podejmowanych
                    decyzji...
                    A czy narod na to jest przygotowany?

Pozdrawiam...
                    • corka_anny Re: Polakow Portret Wlasny 30.12.03, 03:14
                      I tutaj zaczyna wychodzic poklosie lat komuny!
                      Zabrano nauke logicznego myslenia!
                      Zabrano nauke odpowiedzialnosci publicznej!
                      Zabrano podstawy zycia etycznego!

Dlaczego tak jest na forum a nie ladnie i spokojnie? Bo kazdy zdaje sobie
                      sprawe ze jest to forum scisle kontrolowane i monitorowane przez tego pana
                      Sidorskiego i jemu pdobnych. Kazdy ma na tyle samozachowania ze sie nie bedzie
                      wygluial w opowiadanie jakisch wazno-ciekawych rzeczy tak ze to cale
                      monitorowanie wlasciwie polozylo to forum na wieko trumny. Teraz tylko trzeba
                      trupa forum polnia zepchanc po tym wieku w glab skrzynki czyli zamnac ten
                      zalsony padol rozpaczy ludzkiej jakim sie to forum stalo i staje kazdego dnia
                      coraz wiecej.

Mnie to lata, tobie tez, ja mam logike i co trzeba obcykane i podejrzewam ze ty
                      tez. WIec o co chodzi? Wallenroda? Prometeizm? Poki co to lucyferyzm! Czyli po
                      naszemu ja na to leje i tobie tez polecam (chociaz w innym miejscu - nie
                      podniecaj sie niezdrowo!)
                      • Gość: wowa Re: Polakow Portret Wlasny IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 30.12.03, 22:51
                        Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Podkarpackie
                        Wtorek, 30 grudnia 2003

Stalowa Wola

zobacz kto szykanuje Polonie i kasuje nasze posty
                        Autor: Gość: ja IP: *.lu.dl.cox.net
                        Data: 18.06.2003 19:06
                        + odpowiedz na list

Zobacz kto manipuluje i kasuje nasze posty:
                        Ciekawe czy oni to robia sluzbowo (wykonuja rozkazy) czy w wolnych chwilach?

inetnum: 195.116.133.0 - 195.116.133.255
                        netname: INTER-MON descr: Zarzad Wojsk Lacznosci i Informatyki
                        descr: 00-904 Warszawa 6 country: PL person: Zbigniew Swiderski address: ul.
                        Rakowiecka 4a address: 00-904 Warszawa 6 phone: +48 22 6871314 fax-no: +48
                        22 6871551
                        ]
                      • Gość: karlik Re: Polakow Portret Wlasny IP: 64.187.48.* 31.12.03, 02:38
                        ty synek normalnie pierdolisz jak narabany,tam nigdy nie bylo dobrze ,nie jest
                        i nie bedzie,cmoku jeden.
                    • Gość: John Re: Polska widziana oczami Poloni IP: *.tpgi.com.au 01.01.04, 18:27
                      Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
                      Az wlosy trace czytajac niektore wypowiedzi.
                      A moze bysmy tak spojzeli na zagadnienie: w jaki sposob czlowiek uczy sie
                      czego - albo sam wuszuka ze robil blad (rzadko) albo inni mu to powiedza, czyz
                      nie tak?. Tylko ze w naszym narodzie jest cos takiego ze nie mozna nikogo
                      skrytykowac, bo zaraz sie obraza - i kontruje i udowadnia swoje stanowisko.
                      Odnosi sie wrazenie ze niektorzy ludzie, to zanim sie urodza to juz wszystko
                      wiedza i ich umysl juz nic nowego nie zaakceptuje. Z kad to sie bierze? Czy
                      my rzeczywiscie jestesmy takim madrym narodem i az tak duzo dobrej i
                      praktycznej wiedzy mamy w genach - gotowe do uzycia zaraz po urodzeniu.
                      Rozwoj czlowieka polega na tym ze poznaje nowe rzeczy, ze pozwala swemu
                      umyslowi na poprawki i korekty. Moze aby ktos byl w stanie zajac sie polityka
                      to potrzebuje najpierw psychologa aby sie nauczyl podejscia do zagadnienia a
                      nie lecial na emocje bo poczul sie zraniony. Ludzie czytaja ksiazki aby
                      sie czegos nauczyc - midzy innymi. Te ksiazki sa napisane przez ludzi ktorzy
                      gdzies byli, cos widziel, cos zrobili. ( to cos - w sensie realnym). I jesli
                      my Polonia spedzilismy te 20 czy 50 lat poza krajem, to mamy ta mozliwosc
                      spojzenia objektywnego na to co sie dzieje w Polsce. Tylko teraz jest problem
                      przekazac to komukolwiek w Polsce. Nie mozna nikogo z Polski skrytykowac, albo
                      tez pokazac lepsza droge wyjscia. Co to jest - zadufanie we wlasnym ja. A do
                      tego jeszcze ze ONI to powinni to i tamto dla nas zrobic. Oczekiwania
                      Polakow w Polsce sa bardzo wielkie, tak jak zwykle. Gdy wyjada za granice to
                      oczekuja od Poloni ze im gory do stop dostarcza, bo uwazaja ze nam za granica
                      to wszystko z nieba spadlo. A bedac w Polsce to oczekuje sie ze ONI powinni
                      nie dopuscic do tego czy owego - a nie sa w stanie zdac sobie sprawy ze to
                      ONI to oni sami, a z tego robi sie zamkniete kolo. I nawet psycholog tego
                      nie rozwiaze, a polityk obnizy cene wodki i w ten sposob ma caly narod w
                      reku. Tutej co widze to wiekszosc wypowiedzi jest bardzo emocjonalna, a
                      moze by tak zaczac mowic logicznie i z sensem. Jesli jednostka nie jest w
                      stanie kontrolowac swoich emocji to i nie jest w stanie stac na czele
                      jakiejkolwiek grupy spolecznej. Krajow zachodnim zajelo 200, 300 lat aby
                      osiagnac to co maja, a w Polsce wydaje sie ludziom ze sa w stanie to zrobic w 5
                      lat. Ja mowie dwa pokolenia. Najpierw trzeba wytworzyc nowa swiadomosc w
                      spoleczenstwie zanim cokolwiek nowego mozna zrobic. Ciekaw jestem czy jeszcze
                      istnieje cos takiego jak: inzynier-magister, 25 lat w zawodzie, z 2 letnim
                      doswiadczeniem zawodowym. Nie podaje to aby sie wysmiac z kogokolwiek, ale
                      aby sie zastanowic; co jest w zyciu wazniejsze: czy tytul czy to co soba
                      reprezentujemy.
                      Do uslyszenia.
                      • starypierdola Re: Polska widziana oczami Poloni 01.01.04, 18:56
                        Wyjasnienie jest proste: Polska to narod nauczycieli a nie studentow. Dowod
                        oczywisty: jak sie kto wpieprzy to zaraz mowi: "JA PANA / PANIA NUCZE!".
                        SP
    • Gość: hiena Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.net891.nj.sprint-hsd.net 30.12.03, 22:44
      polaczki idzcie sie powiescie na wieszaku
      zalosni ludzie kiedy wy sie ockniecie z tej glupoty?????
      mysle ze juz przyszla pora
      • moped Re: Po czym poznać Polonie..... 30.12.03, 23:27
        Obawiam sie, ze wielu , i to bardzo wielu nie zdaje sobie sprawy jak narod
        jest manipulowany.
        Na czym polega wyzszosc krajow rozwinietych gospodarczo, ekonomicznie czy tez
        politycznie?

Na tym polega, ze stworzono system edukacji w ktorym nauczono ludzi logicznie
        myslec i logicznie wypowiadac swoje przemyslenia.
        Podniesiono poziom wyksztalcenia "przecietnego Janka z ulicy" !!!
        ktory sam umie sobie stworzyc stanowisko pracy!
        Nauczono ludzi byc odpowiedzialnym za swoj kraj! czyli umieja rozroznic co
        jest klastwem i bzdura, a co jest mozliwe do przyjecia przez politykow i
        mozliwe do zrelaizowania...

Na tym polega roznica.

Natomiast puste hasla mowiace o patriotyzmie,
        jakis tam wyrzeczeniach na rzecz przyszlych pokolen -
        Panie/Panowie - to bzdury!!!

Mysle, ze mojego poprzednika drugie zdanie jest prawidlowo sformulowane smile))
      • Gość: kropunia Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.03, 02:20
        hahahaha,usmialam sie z was drodzy rodacywink
    • Gość: Iza OTO, "to" co PODSZYWA się pod Polonię: IP: *.rasserver.net 02.01.04, 20:21
      „żydo-polacy" lub też czasami nazywana tzw. „żydo-polonia” w Ameryce czy na
      świecie, to Żydzi, ktorzy kiedyś urodzili sie w Polsce i wyemigrowali z Polski.

NIESTETY żydzi, ktorzy wyemigrowali z Polski NIE identyfikują sie z Polską jako
      krajem ojczystym LECZ z krajem BAJKĄ z legend swich przodków żydów – Izraelem.

Od 20 lat DYREKCJA żydowskej dyspory światowej naucza żydów na całym świecie że
      Polska to kraj przeklęty za tzw. „holocoust” w Polsce, a Polacy to główni
      sprawcy tego tzw. „holocoustu”.

Nienawiść żydów z Polski jest znacznie wieksza do Polski i Polaków, niż tych
      żydów co nigdy nic nie mieli wspólnego z Polską.

„żydo-polonia” usiłuje rozbić Polonie na świecie i jest GANGRENĄ życia
      polonijnego.

Wiekszość żydzow z Polski POZMIENIAŁO swoje nazwiska żydowskie na nazwiska
      polske, jeszcze w Polsce i w ten sposob jest trudno odróżnić na perwszy rzut
      oka jaka autentyczną tożsamość reprezentuje, czy to w Kraju czy na emigracji,
      kto jest Polakem, a kto jest żydem.

Ci żydo-polacy z Polski są bardzo „OBROTOWI” i sie okrecają na własnej osi i w
      zależności od SYTUACJI czy OKOLICZNOŚCI, raz podaja sie za „polaków”, aby
      osiagnąć jakieś kożyści FINSOWE czy polityczne od Polaków, a innym razem
      popdaja sie za żydów aby w środowisku żydowskim odniść kożysci.

Przy nasilajacym sie żydowskim ruchom ROZCZENOWYM wobec Polski, wiekszość żydów
      z Polski , bedacych na emigracji poza Polska, czy to w Polsce atakuje Polskę i
      Polaków domgając sie odszkodowań czy też majatów, których NIE sa spadkobiercami.

Prezdstawiciele „żydo-poloni” tak samo jak żydzi w Kraju, czy w Ameryce są
      bardzo aktywni politycznie. „zydo-polacy” wUSA prubujac UDAWAĆ „polaków”
      usiłuja siłowo ZAJMOWEAĆ czołowe pozycje w Polonijnych organizacjach
      politycznych czy też społecznych reporezentując INTERES ŻYDOWSKI, a nie Polski
      czy Plaków.

Bedąć już na stanowiskach w tych organizacjach Polonijnych, tak naprawde
      reprezentują INTERESY żydowskie prubując nakłaniać Polakow za granica, aby w
      różnych wyborach do urzedów panstwowych ZREZYGNOWALI z szukaniu swich Polskich
      kandytów, lecz popierali elektorat żydowski.

Czyli „żydo-polonia” działa jako DYWERSANT wsród Poloni Amerykanskiej.

PRAWDA JEST TAKA, że własnie ta „żydo-polonia” która zna jezyk polski i ma
      polskie nazwiska usiluje na SIŁE PRZEWODZIĆ autentycznej Poloni co identyfikuje
      się z Polską.

”Żydo-polonia” usiłuje Polonie ZDOMINOWAĆ i zajmowac CZOŁOWE stanowiska w
      autentycznych
      organizacajch polonijnych i tym sposobem ZMUSIĆ amerykanow polskiego
      pochodzenia, aby realizowali cele polityki żydostwa amerykanskiego i światowego
      oraz wyżekniecie sie polskich ambicji politycznych do walki o stołki w
      administracji amerykańskiej.

Politykierzy „żydo-poloni” CELOWO i z PERFIDNYM wyrachowaniem usiłują ROZBIJAĆ
      jedność Poloni katolickiej walczacej o SWOJE polityczne pozycje w USA, aby byla
      SŁABA i NIE ZDOLNA do walki politycznej o władze w różnych wyborach.

Politykierzy „żydo-poloni” czyli żydzi z Polski UDAJACY lub AFISZUJACY sie jako
      Polacy w Ameryce, MANIPULUJĄ NIE USWIADOMIONYMI dzialaczami ORGANIZACJI
      amerykanówpolskiego pochodzenia, po to aby byli SLABI i popierali, a nawet byli
      lojalni w walce o WLADZE polityczna, ALE żydow amerykanskich, co WYKLUCZA i NIE
      DOPUSZCZA do wybierania amerykanow POLSKIEGO pochodzenia na WAŻNE stanowiska w
      admistracji USA.

Bardzo często ten element podaje sie za Polakow w Ameryce i USIŁUJE wmówić
      niedoświadczonym politykom w Kraju że to oni reprezentuja interesy Poloni
      Amerykanskiej i są reprezentatami Poloni Katolockej.

Organ prasowy „poloni” mojższowej ze stolicy żydostwa światowego Nowego Jorku,
      tzw. „Nowy Dziennik” usiluje ZDYSKREDYTOWAC Zwiazek Narodowy Polski, czy
      Kongres Poloni Amerykanskiej, lub obniżyć range tych organizacji, bojkotować, a
      nawet bezpodstawnie OCZERNIAĆ i wmawiać Polakom czy to w kraju czy to na
      obczyźnie że te organizacje Polakom sa zbyteczne lub nie potrzebne.

Gazeta "żydo-poloni" „Nowy Dziennik”, drukowana w języku polskim w Nowym
      Jorku, życzy sobie, aby ta NAJNOWSZA emigracja z Polski, POLONIA KATOLICKA była
      szarą NIE ZOORGANIZOWANA masą, oraz COFNEŁA się o STO LAT do TYŁU w ROZWOJU i
      stara sie NIE dopuścić by była jakoś zoorganizowana lub była BEZ jakiegoklowiek
      DUCHOWEGO PRZYWÓDCTWA.

Żydy z "żydo-poloni" pragną, aby Polonia katolicka co uznaje Polske za swoja
      pierwsza OJCZYZNE lub ojczyzne swoich przodków, byla NIE zoorganizowana, BEZ
      WŁASNEJ ASPIRACJI politycznej i oraz stała sie narzedziem tych co teraz TRZESĄ
      ameryka w interesie żydowskiej grupy etnicznej.

Wspólczesna żydo- komuna w Polsce czy też żydo-europejscy liberałowie w Polsce,
      ktorzy teraz zarzadzają Polska ŚCIŚLE WSPÓLPRACUJE z przywódctwem "żydo-poloni"
      z Nowego Jorku usiłując ZMUSIĆ do tego, aby Polonia Katolicka w Ameryce była
      DYSPOZYCYJNA wobec "żydo-poloni" lub wobec SKORUMPOWANYCH postkomunistycznych
      sprzedawczyków z Warszawy czy też żydo-komunistów, co aktualnie PONOWNIE
      dostali sie do władzy i usiłują sprzedać Polske zagaranicznemu kapitalowi za 5%
      jej autentycznej wartości.

Pół-żyd Kwasniewski jak przyjeżdża do USA, to TYLKO spotyka sie z "żydo-
      polonią" z Nowego Jorku, a prasa w Polsce ktora jest w 85% w psiadaniu kapitału
      zagranicznego OSZUKUJE i pisze że "prezydent polaków spotkał sie z Polonia w
      Ameryce" tylko nie pisze że z tą "żydo-polonią" lub po prostu żydami.

Kwasniewski NIGDY nie odwiedził za swojej "prezydentury" najwiekszego skupiska
      Polaków poza granicami Polski tzn. Chicago, bo NIE identyfikuje sie z
      polskością i też NIE UZNAJE Poloni Katolickiej, ale za to zawsze znajduje czas,
      aby spotkać sie za każdym razem żydami w USA w różnych miastach i POPIREAĆ
      żydowskie interesy w Polsce.

Te PODŁE POSTY na Polskę i Polaków wypisuja więc „żydo-polacy” co znają jezyk
      polski i interesują sie Polską na zasadzie „jak by tu WYŁUDZIĆ
      odszkodowania”.

Czy widzeliście, aby jakiś żyd pisał coś źle o BANDYCKIM izraelu i MORDERCY
      sharonie, czy BESTIALSKICH OPRAWCACH żydach z izraela ?

• annddiik Re: OTO, "to" co PODSZYWA się pod Polonię: 03.01.04, 12:40
        Mieszkam w Polsce i jestem polakiem, ale gdy czytam coś takiego to wstyd mi że
        nim jestem. Kto dał ci prawo do nazywania ludzi prawdziwymi i fałszywymi
        polakami? To kwestia tego kim się czują. A według ciebie to pewnie tylko ludzie
        którzy słuchają radja maryja? Kto nie jest z nami ten jest przeciw nam.
        Ponieważ się z tobą nie zgadzam to pewnie uznasz mnie też za żyda. Przecież
        prawdziwy polak nie może napisać czegoś takiego. Wcale mnie to nie martwi. Dla
        mnie bycie żydem nie jest niczym złym.
        • moped A co to znaczy czuc sie Polakiem? 04.01.04, 03:46
          Czasami trudno jest mi zrozumiec, iz ci co opuscili Polske to sa Zydo-Polacy?,
          albo tam jacys inni,
          nie znam przezwisk,
          wiec prosze sobie wstawic co kto uwaza za sluszne?....

A tak na marginesie...wielu mowi o jakis haslach patriotycznych
          oraz jakiejs tam Polskosci ....

...a tak naprawde co to znaczy czuc sie Polakiem?

( na przestrzeni wiekow wiele narodowosci ciagnelo do Polskiej ziemi
          i spolonizowalo sie....,
          a jak Polak opusci kraj i wsiaknie w nowa ziemie wybrana przez siebie
          ...to nazywa sie jego Zydo-Polakiem?, zdrajca ? -
          zdrajca czego? smile))

ciekawa jest ta mentalnosc tego skolowanego narodu smile))))))
          • foxal Re: A co to znaczy czuc sie Polakiem? 04.01.04, 04:33
            > Czasami trudno jest mi zrozumiec, iz ci co opuscili Polske to sa Zydo-Polacy?,
            > ...a tak naprawde co to znaczy czuc sie Polakiem?
            > a jak Polak opusci kraj i wsiaknie w nowa ziemie wybrana przez siebie
            > ...to nazywa sie jego Zydo-Polakiem?, zdrajca ? -
            > zdrajca czego? smile))
            >
            > ciekawa jest ta mentalnosc tego skolowanego narodu smile))))))< moped

Oj Mopedzie, Mopedzie. Jaka szkoda, ze nie chcesz otworzyc oczu, poczytac
            troche historii swojego Narodu - tej starej i tem wspolczesnej - nie jest
            wykluczone, ze bys sie czegos nauczyl.

Komuna wszystkich, ktorzy walczyli o Polske na zachodnich frontach i innych
            Polakow zamieszkalych na Zachodzie nazywala "zdrajcami". Zeby to zrozumiec, to
            albo to przezyc, albo poczytac wspolczesne ksiazki, pisane na podstawie
            dokumentow archiwalnych. Mimo tych 24 lat jeszcze wszystkiego nie odkryto i nie
            napisano, bo ktos uznal, ze Tobie jest to nie potrzebne do wiadomosci i zycia.
            Czy znasz historie "grubej kreski" i kto ja wprowadzil? Czy wiesz kto to jest?

Czy wiesz, ze za bycie POlakiem wysylano na Sybir, Kamczatke, Kazachstanu i
            inne kurorty przyjaciol Moskali, gdzie obecnie jeszcze ich jest okolo 2,5
            miliona rdzennych Polakow, o ktorych nie wolno bylo nawet mowic za czasow PRL,
            a teraz nie ma dla nich miejsca w POlsce i pieniedzy na ich osiedlenie, ale sa
            dla innych gorali wracajacych z tego raju. Za malo czytasz moj drogi Polaku,
            ktory w swojej niewiedzy nie potrafi odroznic Narodowego ziarna od Narodowych
            plew, co sie odbija przy wyborach w glosowaniu - przypomnij kto i co Ci
            obiecywal i co teraz sie dzieje - a o korupcji slyszales i osmiornicy zwanej
            Rywinem? Czytanie i glosowanie to strasznie ciezka praca - czasmami warta
            zachodu.

W jednym masz racje: ciekawa jest ta nasza mentalnosc skolowanego Narodu. Czy
            wiesz przez kogo skolowanego? Tobie "umu potrzeba, umu" jak mawial Golubiew.

Sa juz takie zrodlowe ksiazeczki na temat Polski:"poczytaj mi mamo" warto sie
            tym zainteresowac.

Ta Iza to za duzo wie dla jej wlasnego dobra, co daje sie zauwazyc w niektorych
            wypowiedziach. Zapomnaiala tylko dodac, ze w Niemczech, Kanadzie, Francji,
            Argentynie itd, itp jest podobnie.
            • annddiik Re: A co to znaczy czuc sie Polakiem? 04.01.04, 12:40
              Moja siostra wyszła za holendra. Ciekawe kim według Ciebie są jej dzieci.
              Polakami, holendrami czy jakimiś mieszańcami? To jest normalny kraj i tam
              ludzie nie mają takich problemów jesteś kim chcesz być i to twoja sprawa.
              Odnoszę wrażenie że naszą typowo polską cechą narodową jest brak tolerancji i
              szukanie dziury w całym.
              • Gość: John Re: A co to znaczy czuc sie Polakiem? IP: *.tpgi.com.au 16.01.04, 17:09
                Niestety ale jestesmy typowym narodem ktory potrafi krytykowac innych. Gdy
                jest czas ku temu aby zakasac rekawy i cos zrobic, i ruszyc z tym wszystkim do
                przodu, to my nie, siedzimy i debatujemy nad tym. A w tym czasie inni zajmuja
                wszystkie stanowiska i pomalu zaczynaja rzadzic nami, bo taka jest kolej
                rzeczy. A wtedy nam sie to nie podoba, ze inni nami rzadza i znowu debatujemy
                nad tym. Spojzmy prawdzie w oczy: sami nie potrafimy sie rzadzic, a najlepiej
                co nam wychodzi to krytykowac sie nawzajem. Ciekaw jestem tylko skad Iza ma
                takie doswiadczenie; a moze po prostu stanowiska zabraklo i emocje wraz z
                ambicjami wziely gore nad zdrowym rozsadkiem i logika. Wiadomo ze ksiazki
                historii byly wypaczone, to moze teraz jest czas aby napisac jak to naprawde
                bylo a nie ciemnote wciskac. Tylko ze aby napisac taka ksiazke to trzeba bylo
                to przezyc najpierw. Fakty a opinie wlasne to dwie rozne rzeczy. A tak poza
                tym to naprawde ciekaw jestem czy polonia w USA jest zmuszana do obchodzenia
                Sabatu. Przyznam sie ze ja tego nie zauwazylem w innych czesciach swiata. Ale
                widze jak znakomicie firmy Zydowskie operuja i prosperuja i uwazam ze anglosasi
                mogliby sie duzo nauczyc od nich.
    • Gość: sp;lit Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.01.04, 19:03
      Po tym ze sie kapia codziennie i zmieniaja majtki , tobie i przecietnemu
      krajanowi wystarczy raz na tydzien ,... I to nie zawsze ,...

uklony
    • Gość: rozum Re: Po czym poznać Polonie..... IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 04.01.04, 23:38
      kmiotek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka