Dodaj do ulubionych

tesknie za Polska

01.01.04, 00:36
jestem tutaj sama, maz umarl, dzieci nie mam. Pozostala rodzina w innych
czesciach Australii. Tesknie za POlska,za Europa, szczegolnie w Swieta i na
Nowy Rok. Nie ma sniegu, daleko, podroz dluga. Ale nie mam zadnych przyjaciol
w POlsce, zadnej siatki znajomych.No i zadnej perspektywy na jakas prace -
mam juz 52 lata.Wszystko daleko, a nie mam prawa jazdy. Chyba tutaj to
najgorsza emigracja, nawet do USA jest blizej POlski.

Tutaj dusza umiera powoli,jakas apatia, jest duzo depresji, samobojstw.
Chyba zwariuje w tej dziurze na konca swiata i skoncze w tutejszym
psychiatryku.
Obserwuj wątek
    • Gość: B Re: tesknie za Polska IP: *.client.comcast.net 01.01.04, 03:19
      Na pewnoe nie jest tak zle,by nie moglo byc gorzej.Nowy rok,nowe nadzieje...
      Pozdrawiam
      • Gość: eryk Re: tesknie za Polska IP: *.75.90.239.Dial1.Miami1.Level3.net 01.01.04, 03:34
        Wszystkiego najlepszego.Musisz wierzyc ze w Nowym Roku bedzie lepiej.Pozdrawiam.
        • Gość: BM Re: tesknie za Polska IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 01.01.04, 04:14
          Mam takie same odczucia jak zlozycielka tego postu. Wielokrotnie odczuwam , ze
          kazda inna migracja bylaby lepsza niz tutaj do Australii. Moze to sa tylko
          takie chwilowe przemyslenia, moze potem dostrzec mozna cos ciekawego w tym
          kraju...ale juz wielokrotnie spotkalam sie z takimi samymi odczuciami innych
          ludzi, wiec moze akurat ten kraj jest taki nieprzyjazny.
          Swieta, Nowy Rok - strasznie przykre, samotne, bezuczuciowe, apatyczne okazje.
          Poteguja one jedynie uczucie osamotnienia i beznadziei. Ludzie nie potrafia
          cieszyc sie tutaj zyciem. Za szczecie uwazaja juz wyjazd nad ocean i
          zorganizowanie grila. I to wszystko!!!
          Pozdrawiam serdecznie autorke tego postu. Bardzo chetnie nawiazalabym kontakt
          poza forum!

• poloniia Re: tesknie za Polska 01.01.04, 06:54
            Gość portalu: BM napisał(a):

> Mam takie same odczucia jak zlozycielka tego postu. Wielokrotnie odczuwam ,
            ze
            > kazda inna migracja bylaby lepsza niz tutaj do Australii.

No to i ja dolacze do listy. Moja siostra wyjechala stad po paru latach i dotad
            twierdzi ze to byla jej najlepsza decyzja.
    • starypierdola Re: tesknie za Polska 01.01.04, 04:41
      Glowa do gory! Zrob jak Luiza: idz na plaze, poogladaj TV, napij sie dobrego
      piwa... Napewno Ci sie wszystko ulozy w Nowym Roku.
      Tego Ci zycze z calego serca.
      SP

A gdzei mieszkasz? Leonora, WA?
      • znikad Re: tesknie za Polska 01.01.04, 05:16
        Wlasnie moja kobita poszla umyc buzie - plakala tak okropnie, ze teskni za ta
        jej Brazylia, ze nigdzie nie moglismy isc na Sylwestra. Pocieszalem jak moglem
        ale szampana wypijemy tylko we dwoje i pewnie moje szczescie znow sobie
        poplacze. Kobity kochane, sciskam Was wszystkie goraco - raz na wozie, raz pod
        wozem. Jak juz sobie poplaczecie, to na pewno bedzie lepiej. Za czyms zawsze
        sie teskni. Trzymajcie sie dzielnie w Nowym Roku i niech Was nie dopadaja
        tesknoty, bo to pozniej my - faceci mamy ciezkie zadanie przychylania Wam
        nieba.
        Wszystkiego dobrego w 2004. Dla pan i panow. I nieletnich tez.
        • Gość: kobita Re: tesknie za Polska IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 01.01.04, 07:11
          dzieki ci za dobre slowo, poczciwy czlowieku.
          Ja juz ta sobie poplakala, wczora i dzisia ale nie ma mu komu nieba przychylic.

Te policjanty tylko po calej Leonorze jezdza i dzieciakom cukierki rzucajom, a
          ja tu sama siedze i takam jest przygnebiona ze nawet nie wiem czy ogorkowa
          czy z dyni dzisiaj na obiad gotowac. Juz mi sie nawet mowic nie chce, ze od
          trzech godzin zastanawiam sie gdzie na przejazdzke sie wybrac do Leinster czy
          do Laverton - chyba mi 50-cio centowka rzucac przyjdzie.

Eee.. tam Internet sie ma, Gazeta.pl jak na zawolanie, zuczliwi na "polonii"
          dyzury odwalaja - Australijczycy pocieszaja, USAmerykanie wspolczuja, bo
          wiadomo, kraj do kitu, a ja se tu tak samo jak Luiza, winko siorbie w stan
          niezapomnienia/ nieprzytomnosci popadam...

Jutro znowu tubylcy usmiechac sie do mnie zaczna, jak mnie to wkurrr....
          cholernir, nawet odwarknac sie nie da, i kretynem rzucic nie mozna- jakos tak
          nie wypada przy nowym roku. No i jak tu za krajem nie zateskinic....
          • starypierdola Re: tesknie za Polska 01.01.04, 15:45
            >> Jutro znowu tubylcy usmiechac sie do mnie zaczna, jak mnie to wkurrr....
            cholernir, nawet odwarknac sie nie da, i kretynem rzucic nie mozna- jakos tak
            nie wypada przy nowym roku. No i jak tu za krajem nie zateskinic....<<

No to widze Twoj problem! Odwarknij, wyzwij od najgorszych... To bie ulzy a
            oni i tak nie zrozumieja wiec nie bedzie problemu. Nawet w Meekathara!!!
            SP
            • Gość: kobita Re: tesknie za Polska IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 03.01.04, 09:38
              w Mekhatara powiadadz, jak ja juz do tej Mekhatary z Leonory zywa dojade to
              mi i wkur.. przejdzie, zwlaszcza ja przyjdzie sie w Wilunie zatrzuymac... tam
              na takie glupoty ja wkur... to czsu nie ma - zatankowac i w droge!!! I
              najlepiej w oczy tubylcom nie zagladac, ani tym czarmym ani (a moze zwlaszcza)
              tym bialym, bo nogi i rece dretwieja i paraliz konczyny obejmujac nawet
              najlepszy 4WD unieruuchomi... a czym sie to skonczyc moze - Bog jeden wie

A zatem Starypierdolo rzucanie miesem i wredna mine na PL zostawie (zwlaszcza
              na niektore panienki i panow - bo cala reszta OK) W Au do ogolnej uprzejmosci
              sie dolacze, a co mi tam! A na wybrzeze przez Karlgoorlie juz wole. Co to, ze
              te 600 km dluzej , ale jaka jakosc/wygoda psychiczna podrozowania!!!

Dosiego!!!
    • Gość: AJ Re: tesknie za Polska IP: *.ppp.ucc-net.ca 01.01.04, 07:40
      Rzeczywiscie, sytuacja trudna, ciezko cos doradzic.

Ale czy ta niechec do AU nie wynika raczej z osamotnienia niz z tego ze AU to
      prawdziwe pieklo? Samotnym w PL tez jest nie latwo. Mam matke w PL, tez narzeka,
      choc ma dobra rente, ale jest sama, w podeszlym wieku, boi sie jutra. Ja nie mam
      warunkow aby ja sciagnac tutaj, ale co roku jezdze i pomagam jak moge.

Najlepsza rada to chyba znalezc jakies zajecie, hobby, poznac innne osoby w
      podobnej sytuacji i stworzyc grono przyjaciol. Do PL nie ma co wracac jesli nie
      ma tam krewnych, itd.

Zycze pomyslnego nowego roku i nowych znajomych!!!

AJ
      • gazeg Re: tesknie za Polska 01.01.04, 08:01
        ja mam matke w POlsce, ale ona twierdzi ze nie jest sama, bo otaczaja ja
        zyczliwi sasiedzi, to i nie dadza jej samej umrzec.Mama wwolala wyjechac niz
        tutaj byc nieszczesliwa. W Australii podobno byly przypadki ze ludzie umierali
        ktorych cialo znajdowano po paru tygodniach w domu!

Ja proponuje zeby Panie zgrupowaly sie co do miasta zamieszkania, podaly emaile
        gazety i sie poznaly. Napewno bedzie lzej wtedy.
        • starypierdola A PANOWIE??? 01.01.04, 15:47
          Bez dyskryminacji, prosze!!! Musi byc "gender balance", w koncu to Australia!
        • jajecznical Re: tesknie za Polska 01.01.04, 16:09
          www.zawaj.com/articles/marriage_21st_century.html
          nie lam sie wejdz na ta strone i znajdz sobie porzadnego goscia
          w przyszlym roku nie bedziesz samotna
          ja tak zrobilem i od tej pory coraz rzadziej jestem na forum
    • Gość: antyamerykanista Re: tesknie za Polska IP: *.11.15.vie.surfer.at 01.01.04, 17:21
      Wlasnie a dlaczego odpowiem - poniewaz chcialas miec wiecej niz inni i za to
      placisz kare i tak juz pozostanie .Sama sie przekonalas i nie tylko ty ze
      lepiej byc biedniejszym ale pogodnym , spokoinym i jesli ktos ma zawod zawsze
      bedzie mial prace .Widzisz teraz co to jest ta Hameryka ludzie tam sprzataja
      i podcieraja tylki ,poniewaz do wybiegu na ktorym leza pieniadze nie
      dopuszcza Cie . Ludzie powinni mieszkac tam gdzie sie urodzili a do tej
      hameryki na wycieczkie pojechac i zobaczyc lub porownac jak inni mieszkaja
      Nalezy brac przyklady z rodzin ktore sie trzymaja razem a nie szukac szczescia
      tak daleko. A jeszcze jedno powiem im dalej od miejsca urodzenia tym czlowiek
      jest slabszy i kilka krotnie szybciej sie zuzywa /POCZYTAJ NA TEBN TEMAT
      KSIAZKI / mimo wszystko powodzenia .
      • starypierdola Re: tesknie za Polska 01.01.04, 17:55
        Absolutny "bullshit" drogi korespondencie. Adresujesz ekstremalny koniec
        krzywej Gaussa, prawdziwy "outlier"; na srodek nie zwazasz a to wlasnie srodek
        sie liczy.
        No ale jak to sprawia Ci przyjemnosc to zyj sobie w tej krainie uludy...
        SP
        • Gość: antyamerykanista Re: tesknie za Polska IP: *.11.15.vie.surfer.at 01.01.04, 18:55
          Jestes zapene taki jak sie nazywasz ...Koszmar!!!!!
          • starypierdola Re: tesknie za Polska 01.01.04, 19:06
            Jeszcze gorszy!! zobacz na zdjeciu!
            SP
      • nienormalna Re: tesknie za Polska 01.01.04, 22:06
        no a ty antyamerykanisto tez nie jestes w Polsce
    • Gość: charley Re: tesknie za Polska /do zofyja IP: *.we.client2.attbi.com 01.01.04, 17:41
      Tesknisz za tym, czego juz nie ma , za PRZESZLOSCIA !! Najwyrazniej nie
      potrafisz sobie terazniejszosci ustawic, bez meza jestes samotna, nie masz
      znajomych , zainteresowan , zadnej " siatki znajomych". A dlaczego nie mozesz
      zrobic prawa jazdy ? Dlaczego musi byc snieg aby byly Swieta? A co powiesz na
      to, ze w Polsce tez juz czesto nie ma sniegu na Swieta!! Wszystko sie zmienia -
      trzeba sie zmieniac ze wszystkim, co nas otacza. Ty nie tesknisz za Polska
      tylko za czasem, kiedy mama zrobila Swieta, wszyscy sie toba zajmowali bo
      najwyrazniej jestes niezaradna, mialas najpierw kolezanki ze szkoly a pozniej
      sasiadki i znajome z kolejek - a tu wszystko sie zmienilo, wszystko jest
      inaczej !! I najgorsze, ze o wszystko trzeba samemu walczyc ! Moja droga, to
      jest normalne zycie dorosle bez wzgledu na to gdzie jestes !! Czas sie
      otrzasnac i przestac marnowac zycie !! Przekonasz si e- jest fajne !! smile)
      • Gość: mb Re: tesknie za Polska /do zofyja IP: *.proxy.aol.com 01.01.04, 18:50
        kobieta ma x-st blues a wwwy traktujecie to powaznie.
        Jest Polka wiec ma prawo sobie ponarzekac
        zawsze ma wieksze szanse znalesc towarzysz zycia tam gdzie jest niz w
        zalkoholizowanej Polsce
        Oczywiscie ze teskni za czasami bezstroski i mlodosci,wszyscy za nimi tesknimy
        lecz nie wracamy bo wiemy ze to niemozliwe.I ona tez to wie dlatego tam jest.
        • starypierdola Re: tesknie za Polska /do zofyja 01.01.04, 18:52
          Good point, Mate!
          Tylko zeby nie Lenora (czy Leinster) !!
          • gazeg Re: tesknie za Polska /do zofyja 01.01.04, 22:38
            ja mam znajoma Polke, ktora tutaj przyjechala jako 18latka. Rodzice trzymali ja
            daleko od rodakow, majac nadzieje ze sie "zaasymiluje". Wkoncu jej ciocia w
            Polsce ktora namowila ja do wakacji z nia w POlsce. No wiec ona po 20 latach
            pojechala do ojczyzny i dopiero sobie zdala sprawe dlaczego w Australii czuje
            sie nieszczesliwa i ze czegos jej brakowalo - zupelnie inny swiat.
            • byc_kangurem Re: tesknie za Polska /do zofyja 02.01.04, 01:32
              Biedniejsi ale w kraju wsrod rodzin, znajomych sa szcesliwi.
    • Gość: foxy007 Re: tesknie za Polska IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.01.04, 23:40
      refleksia po czytaniu postu od zofyja AU. Dzieki bogu ze moglem wyjechac z
      AU 10lat temu. Moje spostrzezenia imysli byly bardzo podobne.
      <tutaj dusza umiera powoli, apatia duzo depresii,samobojstw.Chyba zwariuje w
      tejdziurze na koncu swiata itd.>
      P.S. pozdr dla pawla z melbourne.
      • kohanek Re: tesknie za Polska 01.01.04, 23:59
        Gość portalu: foxy007 napisał(a):

> refleksia po czytaniu postu od zofyja AU.

a gdzie teraz jestes?
    • oralhella Re: tesknie za Polska 02.01.04, 01:37
      Pogadaj z Luiza moze sie z Toba zaprzyjazni hehehe.Bedzie miala towarzystwo do
      ogrodu.Tylko nie daj Boze , nie paraduj w obecnosci Luizy w zoltej sukience.
      • Gość: Zofia Re: tesknie za Polska IP: *.ny325.east.verizon.net 02.01.04, 01:52
        zrob prawo jazdy, prawdopodobnie nigdy nie prowadzilas, to tym bardziej
        bedzie to dla ciebie wyzwanie.
    • Gość: pzm.. Re: tesknie za Polska IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 02.01.04, 02:18
      to moze warto wrocic?

ale nie pal za soba mostow; pojedz na pol roku - rok zobacz jak tam mozesz sie
      urzadzic...

wazne by znalezc swoje miejsce...

P.
      • Gość: pijar Re: tesknie za Polska IP: *.nsw.bigpond.net.au 03.01.04, 10:30
        'wazne by znalezc swoje miejsce...'

czyli ten miesien, ktory fizycznie laczy
        • mirek79 Re: tesknie za Polska 03.01.04, 11:38
          Przeciez w Aus-landzie jest lato i powinnas sie cieszyc,a ja w Londynie
          powinienem sie powiesic,bo tutaj leje od Christmas,ale cos jest w tej
          Australii,bo w samym Londynie mieszka 1/4 miliona Aussies i gdyby tam bylo
          super to serfowaliby u siebie a nie mokneli w UK.Kobieto,zajmij sie czyms,zaloz
          TV Polonia,Radio Maryja,bo wszedzie dobrze gdzie nas nie ma,a mi jest dobrze
          wszedzie i do Polski nie ciagnie bo tam masa zlodzieji i oszustow!Czytam forum
          Gazety zeby bylo mi troche smutniej,bo ludzie pomysla ze jestem wariat bo non
          stop sie smieje i kazdy chce wiedziec:WHY,bo baba gruba(duzo je)dzieci
          durne,hipoteka wysoka,perspektyw zadnych,ale ja to wszystko kocham!W zyciu nie
          moze byc za nudno bo zardzewieje....Happy New 2004
          A ta osoba z linkiem ponizej to chyba uciekla z Iraku?
    • polak_au Re: tesknie za Polska 02.01.04, 04:09
      czy Ty to ta sama orahella,ktora zabrala po chamsku glos w Forum Spoleczenstwo?
      Zobacz w jaki kulturalny sposob Tobie odpowiedzial autor Bezdomny tego watku.
      Az wstyd bierze za takiego smiecia jak Ty.
      • poloniia Re: tesknie za Polska 03.01.04, 02:28
        ja jestem z Melbourne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka