Dodaj do ulubionych

Książka "Bulimia. Program Terapii."

08.11.11, 10:41
Trzymam tę książkę na półce od kilku lat.
Dopiero teraz odważyłam się ją przestudiować. Mnie się podoba. Polecam.
www.poczytaj.pl/34930
Myra Cooper & Gillian Todd & Adrian Wells
Bulimia. Program terapii
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Rok wydania: 2000
Ilość stron: 252 s.
Oprawa: miękka
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788372986993
ISBN: 83-7298-699-1

Opis "Bulimia. Program terapii":
Podręcznik ten został napisany dla tych, którzy albo cierpią na bulimię nervosa, albo mają z nią styczność. Z pewnością okaże się on bezcennym źródłem wsparcia dla osób pragnących zrozumieć i zmienić swoje zachowanie. Napisano go klarownie i przystępnie; zapewnia czytelnikowi podstawy wiedzy na temat przyczyn powstania tego zaburzenia oraz jego utrzymywania się. Zawiera również szczegółowy program, pokazujący krok po kroku, jak wspomagać proces powrotu do zdrowia.
Autorzy korzystają z najnowszych osiągnięć teorii kognitywnej i nowoczesnych strategii leczenia w terapii kognitywnej. Koncentrują się oni na powiązaniu pomiędzy myśleniem a zachowaniem, doradzają, jak rozpoznawać i zmieniać negatywne myślenie, podstawowe założenia i zakorzenione przekonania. Prezentowane są konkretne informacje jednocześnie z kompletnym programem arkuszy, kwestionariuszy samooceny i przykładowych przypadków, czerpanych z bogatego doświadczenia zawodowego autorów.

Myra Cooper jest adiunktem kierującym pracami badawczymi Studium Doktoranckiego Psychologii Klinicznej Uniwersytetu w Oxfordzie w Warneford Hospital, oraz głównym psychologiem klinicznym w Oxfordshire Mental Healthcare NHS Trust. Gillian Todd jest terapeutą kognitywnym w NHS Trust w Addenbrooke, oraz na wydziale psychiatrii Uniwersytetu Cambridge. Adrian Wells jest starszym wykładowcą psychologii klinicznej i nauk behawioralnych Uniwersytetu Manchester; pracuje także jako konsultant psychologii klinicznej w Central Manchester NHS Trust.
Obserwuj wątek
    • yield20 Re: Książka "Bulimia. Program Terapii." 08.11.11, 22:08
      Też mam tą książkę i podobnie uważam ją za bardzo dobrą. Chętnie odsprzedam, gdyż już ją przerobiłam. Informacje pod adresem: fibi-x@o2.pl
      • flying_pietruszka Re: Książka "Bulimia. Program Terapii." 19.11.11, 23:27
        Ja też polecam tą książkę. Przerobiłam ją dawno temu i bardzo mi pomogła. Jest trochę jak podręcznik dla chorego.
        • perfekcjonizm Re: Książka "Bulimia. Program Terapii." 20.11.11, 12:54
          flying_pietruszka napisała:

> Ja też polecam tą książkę. Przerobiłam ją dawno temu i bardzo mi pomogła. Jest
          > trochę jak podręcznik dla chorego.

Dokładnie. Zrobiłam jedno z ćwiczeń, do którego się zmusiłam i wyciągnęłam niesamowite wnioski. Wręcz odkrycie. Pomogło mi to wyjść z impasu. Niesamowite, że to tak działa.

Odkryłam, że bulimia u mnie to strażnik, który strzeże bardzo trudnych emocji we mnie i nie dopuszcza ich do świadomości. Jestem tak zajęta kręceniem sie w kółko i nakręcaniem jedzeniem, niejedzeniem, ćwiczeniem, poczuciem winy, że nie ćwiczę, że nie jestem w stanie myśleć o niczym innym i zyć jak inni. A z tym, życiem wiążą się konkretne emocje. Trudne emocje.

Pamiętajcie, że psychika będzie się bardzo bronić przed tym, by coś zmienić. Dlatego ja mimo zakupienia tej książki kilka lat temu, sięgnęłam po nią teraz, bo moja terapia się skończyła i wiem, że póki co muszę dbać o siebie sama.

Póki co jedno ćwiczenie za mną ale nadal zmuszam się do pracy z tą książką. Przyznam, że to wymaga nie lada samozaparcia. Bo książka krok po kroku odkrywa prawdę o mnie i ograbia mnie ze złudzeń. Przynajmniej ja tak to odbieram.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka