Dodaj do ulubionych

oprócz bulimii ortoreksja?!?!

21.01.05, 16:25
wczoraj myślaa, że mój koszmar się skończy. przeżyłam cudowny wieczór, całą noc tańczyłam, a dzisiaj bez karnie zjadłam śniadanie w łózeczku. tylko, że..no waśnie..to śniadanie to było pieczywo żytnie wassy! jakoś tak nagle uświadomiłam sobie, że od rok jem tylko zdrowe rzeczy- głownie jogurty, owoce, warzywa, czasem brązowy ryż. po wszystkim innym mam ataki. od ponad 2 lat jestem wegetarianka. już sama nie wiem co mam o tym mysleć:(
Obserwuj wątek
    • 30stka Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 21.01.05, 20:51
      Cześć Dziulka! Jeśli wogóle jeszcze chcesz słuchać mojego gadania, to ja
      proponuję Ci jednak pomalutku wzbogacać jadłospis. Po prostu te wszystkie
      strachy tkwią w Twojej głowie niepotrzebnie! Mówię Ci, że ja jem normalnie
      praktycznie wszystko (no śledzi nie jadam i czarniny bo mam obrzydzenie) i nie
      tyję i jestem zdrowa. Co Ty tam sobie nakładłaś do swojej kochanej główeczki?
      Pozdrowionka serdeczne, 30stka
      • dziulka86 Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 22.01.05, 10:52
        30stka, oczywiście, że Twoje rady są dla mnie cenne! tylko jakoś jak pisze na tym forum o tym wszystkim to robi się lżej i coraz lepiej się rozumiem. dziękuję za wszystko Madziu. Pozdraiwam!:)
        • anxx Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 28.01.05, 19:55
          ja moze bym była zdrow, gdyby nie ortoreksja
          po wszystkjm niezdrowym mam rzyg... ZAWSZE
    • dikande Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 04.02.05, 15:44
      mam podobnie...jeśli jem serek homogenizowany, jogurcik, pieczywo
      chrupkie....czuję się rewelacyjnie. NIech tylko zjem najzwyklejszą
      kanapkę...mam mdłości.Ech...
      • 30stka Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 04.02.05, 16:04
        Ale czy tak było zawsze, czy zaczęło się gdy zaczęłaś myśleć o swojej figurze?
      • bajka228 Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 04.02.05, 16:07
        o rety... ciagle sie zastanawiam co ja mam takiego. wyglada na to ze ortoreksje-
        tak mowicie. pisalam juz troche o sobie w innym temacie. kiedys bardzo sie
        zatrulam i mam uszkodzona watrobe. wczesniej tez kontrolowalam swoje jedzenie
        zeby wszystko bylo zdrowe, nie tluste i jak najmniej konserwantow ale od
        momentu jak prawie stracilam watrobe to juz na maxa musze na wszystko uwazac.
        jesli pozwole sobie na cos mniej strawnego to mi poprostu organizm tego nie
        przyjmie i mecze sie strasznie (oczywiscie wymiotuje ale nie tylko, mam mase
        dodatkowych objawow : zoltaczka, drgawki, mdlosci, zawroty glowy...). lekarze
        nie maja za bardzo co ze mna zrobic. no i tak to sobie trwa... nie wiem jak
        dlugo. napewno nie mam bulimii, bo musialabym chyba do tego prowokowac sobie te
        wymioty i miec napady obzerania co jakis czas... a tego nie mam. jesli chodzi o
        moj sposob odzywiania to juz blizej mi do anoreksji. licze kalorie, ciagle sie
        odchudzam, jesli nie po to aby schudnac to po to aby utrzymac wage. no i mam
        dobre efekty. ale czasem nawet jakbym chciala zjesc cos <<wbrew regulom>>, cos
        kalorycznego, niezdrowego - to nie moge, bo sie zaraz pochoruje. nie wiem czy
        to jest taka sytuacja jak Wasza... ale w kazdym razie mi sie wydaje , ze to
        wlasciwie na jedno wychodzi. pozdrowki
        • dziulka86 Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 04.02.05, 23:13
          Bajka228, ja też nie wymuszałam wymiotów. to już jakoś tak samo przyszło- coś bylo niezdorwe w moim mniemaniu to samo się zwracało. choc czasem temu pomagalam. tez nie wiedzialam co to jest. mialam (mam?) klasyczna bulimie rok temu-jadalam i zazywalam opakownie xenny albo sleczalam nad kolzetem. myslalam,ze mi to przeszlo ale widocznie tak nie jest. teraz zdazaja mi sie napady obzarstwa z przeczyszczeniem i taki napady ortorkesyjne a czasem nawet biore tussi. i mysle,ze dlugo juz tak nie pociagne, bo sie wykoncze nerwowo i psychicznie. ale musze walczyc bo komus to obiecalam:)
          • bajka228 Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 05.02.05, 10:45
            napisz mi co to dokladnie jest ortoreksja? jak wygladaja napady ortoreksyjne?
            nie jestem pewna do konca ale mam wrazenie, ze mnie to dotyczy. chcialabym
            wiedziec cos wiecej. pozdrowki
            • dlaczegoj ortoreksja 05.02.05, 11:02
              www.xl-pozytywnie.pl/arch/ortoreksja.htm
              • bajka228 Re: ortoreksja 05.02.05, 12:21
                dzieki za stronke. duzo rzeczy zgadza sie z moim sposobem odzywiania
                (oczywiscie nie wszysto). tylko to nie jest calkiem tak ze staram sie wybierac
                produkty zdrowe, nie znam sie za bardzo na skladzie tego jedzenia ktore jem. u
                mnie raczej wyglada to tak, ze unikam produktow ktore powszechnie uwazane sa za
                niezdrowe lub mniej zdrowe niz inne. nie spedzam calych dni na ukladaniu
                swojego jadlospisu. jem poprostu to co inni tylko odrzucam rzeczy, ktore mi
                szkodza. bardzo boje sie wymiotow, bo one nie sa takie zwykle. to nie wyglada w
                ten sposob , ze zjem cos co uwazam za niezdrowe i za chwile ide do lazienki.
                zazwyczaj wymiotuje zolcia, ktora strasznie pali przelyk, mam drgawki i bardzo
                silne skurcze zoladka (chce zaznaczyc ze nigdy nie mysle o zwymiotowaniu, nie
                chce o tym myslec bo to dla mnie naprawde bardzo nieprzyjemne). nie wymiotyje
                raz ale wiele razy, czasem mecze sie cala noc. dlatego nie chce dopuszczac do
                takich sytuacji. stad prawdopodobnie bierze sie moja kontrola jedzenia. jest
                oczywiscie jeszcze inna tego przyczyna. przez ponad 10 lat bylam zawodniczka,
                uprawialam sport w ktorym trzeba byc naprawde szczuplym. dlatego temat
                <<zdrowego jedzenia >> jest mi znany od dzieciaka.
                czasami chcialabym sobie pozwolic na takie jedzienie jak inni ale nie bardzo
                moge. mozliwe ze mam ortoreksje. bulimie - raczej nie. nie wiem do konca co mam
                o tym myslec. a Wy co myslicie?
                • dziulka86 Re: ortoreksja 05.02.05, 12:35
                  może to nie jest ortoreksja i faktycznie masz chorą watrobę? najlepiej zglos sie do lekarza:)
                  • bajka228 Re: ortoreksja 05.02.05, 22:10
                    to , ze mam uszkodzona watrobe to jest na bank, mialam juz badania. lekarze juz
                    nic wiecej powiedziec mi nie moga... mam sobie brac Sylimarol od czasu do czasu
                    i tyle. ale mi on nie bardzo pomaga, lepiej sie czuje jak nie jem rzeczy ktore
                    mi szkodza. tylko ze jak tak dalej bedzie to sie bede coraz bardziej
                    kontrolowac, mam tego szczerze mowiac dosyc. ale juz wole kontrole niz wymioty.
                    w zeszlym tygodniu znow sie pochorowalam, myslalam ze sie przekrece. no i teraz
                    jestem na dietce, tak sie przynajmniej lepiej czuje.
                • program_telewizyjny Re: ortoreksja 25.09.13, 12:01
                  Jesteś uzależniony od zdrowego odżywiania?
                  zgłoś się do nas - poszukujemy osób, które w programie telewizyjnym chciałaby porozmawiać o ortoreksji.
                  Nagranie planujemy 1 października na terenie Warszawy.
                  Kontakt: program@dejerez.tv
              • program_telewizyjny Re: ortoreksja 25.09.13, 12:05
                Zgłoś się do nas - poszukujemy osób, które w programie telewizyjnym chciałaby porozmawiać o ortoreksji - są uzależnieni od zdrowego odżywiania.
                Nagranie planujemy 1 października na terenie Warszawy.
                Kontakt: program@dejerez.tv
                • agatata-to-ja Re: ortoreksja 21.10.13, 09:23
                  Spróbuj to mogą pomóc www.swiatlodlazycia.org.pl/
    • pisa.nka Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 17.10.13, 11:13
      mnie zdrowe odżywianie i odchudzanie doprowadziło do tego etapu, że jestem na diecie niskowęglowodanowo-bezglutenowo-bezcukrowo-pesca-wegańskiej. jem tylko warzywa o niskim indeksie glikemicznym, ryby i orzechy. piję jedynie herbaty ziołowe i wodę. zdrowe odzywianie zamieniło się w obsesje i nie potrafię jeść inaczej. nie jadam nawet owoców, bo "przecież fruktoza jest niezdrowa", nabiału też nie, żadnych produktów przetworzonych, warzywa wyłącznie w wersji surowej. Chodze na terapie, jednak nie potrafię jeść normalnie... to bardzo trudne :( do tego cały czas wazę się, mierze i licze kalorie. ciężki z tym żyć, dlatego się leczę.
      • jagod_s Re: oprócz bulimii ortoreksja?!?! 02.12.13, 08:25
        Witam! Czy zgodziłaby się Pani opowiedzieć o swojej diecie i o problemie ze zdrowym odżywianiem? Poszukuję osoby z Warszawy lub okolic, dla której zdrowe odżywianie stało się uzależnieniem do materiału w programie TVN Style.
        Bardzo proszę o kontakt na adres e-mail: j.skiba@tvn.pl
        Jeśli czułaby się Pani bardziej komfortowo oczywiście mogłaby Pani pozostać anonimowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka