fionaaaonline 12.08.09, 21:17 Czy ktoś z obecnych na forum leczył się w Krakowie na Lenartowicza?Proszę o jakieś opinie na temat prowadzonej tam terapii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_emma Re: Leczenie-Kraków 15.08.09, 18:09 Ja się tam nie leczyłam ale słyszałam sporo opinii pozytywnych. Na temat terapii grupowej (bo tam głównie taką się zajmują). Ludzie sobie chwalą, że grupy są o różnych godzinach (równiez popołudniowe) co dla pracujących lub uczących sie ma znaczenie. I podobno są nawet dosyć skuteczni. Nie wiem jak się to odnosi stricte do ed, bo są tam pacjenci z róznymi zaburzeniami. Przynajmniej tyle słyszałam od osób, które tam kiedyś przebywały. Od tego czasu coś mogło się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
fionaaaonline Re: Leczenie-Kraków 07.09.09, 10:14 Już po pierwszej wizycie na Lenartowicza.Próbuję dostać się tam na terapię grupową.Chociaż miejsce nie należy do najładniejszych i sprawia takie wrażenie że chce się stamtąd uciec to muszę przyznać że miałam okazję rozmawiać z bardzo miłym doktorem.Najpierw rozmowa,potem testy a teraz czekam na wizytę u psychologa.Niestety ponieważ jestem spoza Krakowa będę musiała wziąć zwolnienie z pracy,ponieważ grupa popołudniowa kończy się ok.20.00 wieczorem tak że gdyby mnie tam zakwalifikowali do leczenia to chciałabym chodzić na poranną grupę. Przede mną jeszcze rozmowa z psychologiem i końcowa z psychiatrą.I potem decyzja specjalistów i moja decyzja czy chcę chodzić na terapię. Mam nadzieję że będzie dobrze. Z drugiej strony codzienne dojazdy to trochę kosztowne i kłopotliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
little_emma Re: Leczenie-Kraków 13.09.09, 14:09 Dojazdy rzeczywiście mogą być dla Ciebie kosztowne i kłopotliwe, ale dzięki temu możesz wyjść ze swoich dotychczasowych kłopotów. Fajnie, że się zdecydowałaś. Jeśli ostatecznie uda Ci się tam dostać, znajdziesz się w miejscu, w którym mam nadzieję, że będa umieli Ci pomóc. Jeszcze tak z ciekawości zapytam - byłabyś w grupie osób z mieszanymi zaburzeniami czy w grupie osób wyłącznie z ed? Wiesz coś na ten temat? Podejrzewam, że pewnie zaburzenia mieszane, bo ten ośrodek nie ma jakiejś specjalnej specjalizacji w ed, ale może akurat otworzyli by taką grupę. Pytam o to, bo jak wiadomo są mieszane opinie na temat tego co jest lepsze - grupa jednolita pod względem zaburzeń czy też osoby z różnymi problemami. Ciekawa jestem, jaką praktykę stosują w tym Ośrodku. Życzę powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
fionaaaonline Re: Leczenie-Kraków 13.09.09, 15:38 Wiem że te dojazdy będą pewnym utrudnieniem dla mnie ale jestem w stanie poradzić sobie jakoś z tym chociażby po to aby sobie pomóc.Wiem że terapia w Krakowie gdzie przyjmują specjaliści jest dla mnie szansą na poradzenie sobie z problemami i poukładanie swojego życia.Wiem już że jeżeli nie zaryzykuję to nic się nie zmieni i moje życie nadal będzie mnie męczyć i nie będzie takie jakie chciałabym żeby było.Wielkie nadzieje wiążę z tą terapią w Krakowie i mam nadzieję że mi tam pomogą.Bardzo tego chcę. Wczoraj rozmawiałam z mamą na ten temat.Nie było mi łatwo ponieważ nigdy tak na prawdę nie rozmawiałyśmy szczerze.Nigdy nie mówiłam mamie o moich problemach z uwagi na to że mnie nie rozumie i że ma już na pewno jakiś schemat jak powinnam się zachować i co zrobić. Kiedy powiedziałam że chcę iść na zwolnienie na czas terapii czyli na 10 tygodni mama zaniepokoiła się o mnie co będzie z moją pracą.Pogadałyśmy sobie i wyjaśniłam dlaczego chcę iść na tą terapię i powiedziałam że jeżeli w pracy (gdzie twierdzę nie doceniają mnie)nie poczekają na mnie i kiedy skończę leczenie nie będę miała gdzie wrócić tzn. że tak na prawdę nic dla nich nie znaczę.Jeżeli cenia mnie jako pracownika to zatroszczą się o to żebym po leczeniu mogła wrócić na swoje miejsce pracy.Być może terapia pomoże mi w znalezieniu nowej lepszej pracy-tym bardziej że nie wiążę swoje przyszłości z obecną pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
fionaaaonline Re: Leczenie-Kraków 24.09.09, 21:09 Dzisiaj miałam ostatnią wizytę w Krakowie na Lenartowicza, kwalifikującą na tamtejszą terapię.W sumie była to tylko formalność bo po drugiej wizycie kiedy rozmawiałam z panią psycholog dowiedziałam się że terapia u nich w ośrodku raczej nie jest dla mnie, a już na pewno nie grupowa.Doradziła mi abym kontynuowała obecną terapię bo widzi że potrzebuję terapii i wsparcia.Była pod wrażeniem tego czego udało mi się już zmienić w terapii.W sumie powiedziała że mogłabym tam u nich korzystać z terapii indywidualnej jednak kolejka jest strasznie długa.Czeka się rok-cała nasza służba zdrowia... Po rozmowie z lekarzem podjęłam decyzję że spróbuję dostać się na klinikę na Kopernika a jeżeli tam mnie nie zakwalifikują albo mój obecny psycholog nie będzie chciał ze mną dłużej pracować zawsze mogę umówić się do nich na wizytę i wpisać w kolejkę oczekujących.Zapytałam lekarza co myśli o klinice(zapytał czy mam na myśli Oddział Zaburzeń Jedzenia)i powiedział mi że tam na pewno sobie poradzą z moimi zaburzeniami jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturn303 Re: Leczenie-Kraków 12.04.10, 10:21 Hej, dziewczyny a powiedzcie mi czy jeśli jestem spoza Krakowa (studia)- mogę również się starać o możliwość uczestniczenia w zajęciach?... nie daję już rady tak dalej żyć :( ...od czego zacząć, co powinnam zrobić? Dodam, że chęć wyzdrowienia już jest. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e-strega Re: Leczenie-Kraków 21.06.10, 22:17 nokturn303 napisała: > Hej, > dziewczyny a powiedzcie mi czy jeśli jestem spoza Krakowa (studia)- mogę równie > ż > się starać o możliwość uczestniczenia w zajęciach?... nie daję już rady tak > dalej żyć :( > > ...od czego zacząć, co powinnam zrobić? Dodam, że chęć wyzdrowienia już jest. > > pozdrawiam Oczywiście, że możesz. Zadzwoń (12 6324440) i umów się na konsultację/wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek.33 Re: Leczenie-Kraków 14.11.09, 19:13 na Lenartowicza byłam 2 razy,i była to jedyna psychoterapia która mi pomogła w całym Krakowie ( absolutnie nie polecam Kopernika)jest to bardzo intensywna terapia i naprawdę trzeba chcieć wyjść z tego, i wykazać się tam chęcią pomocy samemu sobie.Bardzo dużo pomogli mi pracujący tam lekarze Odpowiedz Link Zgłoś
agnes2003 Re: Leczenie-Kraków 15.01.10, 14:29 Ja się leczyłm na Lenartowicza, pomogło, choć nie od razu. Jeszcze się długo szamotałam :) Ale polecam. Brałam udział w terapii grupowej, byli ludzie z różnymi zaburzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
e-strega Re: Leczenie-Kraków 21.06.10, 22:09 Zgadzam się co do Kopernika, koszmarek tam mały przeszłam. W jakimś stopniu załuję, ale nie ma tego złego... Zaś na Lenartowicza mam zacząć terapię niebawem, miło słyszeć pozytywne opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
e-strega Re: Leczenie-Kraków 21.06.10, 22:14 Na Lenartowicza idę się leczyć z traumy po Kopernika :D Odpowiedz Link Zgłoś
big-insomia Re: Leczenie-Kraków 22.06.10, 12:12 A ja z kolei baaardzo dawno temu, bo okolo 18 lat, bylam na lenartowicza i to byl koszmar. Pare lat temu trafilam na kopernika, oddzial nerwic i bylam bardzo bardzo zadowolona zarowno z grupy-3 mies, a jeszcze bardziej z terapii indywidualnej-ok 2 lata! I to na NFZ! Wiec to chyba zalezy na kogo sie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
e-strega Re: Leczenie-Kraków 22.06.10, 22:34 Możliwe, że źle, ale też każdy jest inny i co dla jednego, to dla drugiego już niekoniecznie. Inna sprawa, że przez 18 lat mogło się wiele zmienić. Byłam na dwóch wizytach na Lenartowicza, póki co, i jak na razie, jestem pod wielkim wrażeniem, w podejsciu do pacjenta niebo a ziemia w porównaniu z tym, z czym spotkałam sie Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
mejsi00 Re: Leczenie-Kraków 09.03.10, 19:26 gosiaczek.33 podaj namiary na panią psycholog, która Ci pomogła ....plisssssssssssss Odpowiedz Link Zgłoś