olcia029 06.01.10, 19:57 do Bułgarii. Dwoje dorosłych i dwoje dzieci. Polecacie ten kraj na wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:02 Najpewniej paszport ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:05 Dowód lub paszport dla dorosłych, to samo dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: czyli dla dzieci tez wystarczy sam dowód? 06.01.10, 20:13 tak dowód dla dzieci wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:11 dokładnie takie same jak przy wyjeździe do innych krajów UE nie, nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jaaninka Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:29 Niekoniecznie. Nie wszystkie państwa UE należą do strefy Schengen. Inaczej sie podrózuje z Polski do Hiszpanii (Schengen) a inaczej do UK (która w Schengen nie jest). A Bułgaria jest w Schengen? Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:30 UK jest w shengen, normalnie na dowód się wjeżdza i wyjeżdza. Odpowiedz Link Zgłoś
jaaninka Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:36 Ani UK ani Irlandia NIE SĄ w Schengen! Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 07.01.10, 18:33 Ale wjechać na dowód można. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:34 Strefa schengen oznacza brak kontroli na granicy, dokumenty dla podróżujących po Unii są takie same bez względu na to czy państwo jest w strefie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:35 > Niekoniecznie. Nie wszystkie państwa UE należą do strefy Schengen. mylisz konieczność posiadania dokumentu tożsamości a kontrolę na granicy Odpowiedz Link Zgłoś
jaaninka Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:42 Wiem, że jest konieczność udowodnienia, że przebywa się w strefie Schengen legalnie i temu służy ewentualny paszport lub dowód. Ale podróżuje się o tyle inaczej, że np. podróżując samochodem, autokarem w Schengen pies z kulawą nogą nie poprosi nas o dokumenty (chyba, ze nagłą kontrola drogowa). Podróżując samolotem już tak: co prawda nie ma kontroli Straży Granicznej, ale jest linii lotniczej. Nie mówiąc już o krajach poza Schengen Miałam na myśli, że PODRÓżUJE SIĘ INACZEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:50 no ale obowiązujące dokumenty są koniecznie takie same a nie niekoniecznie, zależnie od strefy Schengen, tutaj nie ma pytania o podróżowanie a o dokumenty do niego uprawniające. Odpowiedz Link Zgłoś
jaaninka Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 20:55 sorry, zasugerowałam się postem wyżej, zresztą żle przeczytanym- ktos napisał "przy wyjeździe" - ja przeczytałam "przy wjeździe". A przy wjeździe sytuacja wygląda różnie, bo nie każde państwo UE jest w Schengen i nie każde państwo Schengen jest w Unii. Nie wspominając już o środkach transportu. Jeszcze raz sorry, za nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 21:06 olcia029 napisała: Polecacie ten kraj na wakacje? Ja polecam. Byle nie w lipcu czy sierpniu, wrzesień jest chyba najlepszy. No i oczywiście wyjazd na własną rękę. Mądrze zaplanowany bije na głowę wszelakie biura. A jest co zwiedzać i kąpać się również. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia029 Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 22:57 moi znajomi upierają się że paszporty dla dzieci wymagane !!! Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 06.01.10, 23:34 Wyrób dzieciom paszporty i zero kłopotu. Przecież to podstawa każdego wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: dzieki 07.01.10, 08:11 może znajomi nie wiedzą, że jest coś takiego jak dowód dla dziecka i dlatego na paszport się uparli, bo jednak dowód znacznie mniej popularny. Prawdę mówiąc ja też nie widzę sensu wyrabiania dowodu, na paszport i poza Unią można podróżować z dowodem już nie. Myślałam, ze dzieci dowód mają i dlatego pytasz o dowód bo jakby miały to z kolei nie byłoby potrzeby wyrabiania paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaaninka Re: dzieki 07.01.10, 09:19 A ja widzę sens. Z prostego powodu. Ludzie : gubią dokumenty, zalewają je barszczykiem , nie zauważają, że minął termin ważności, itd. Ja uważam , że dobrze mieć drugi dokument jeżeli się często podróżuje. Tak na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
haidi0111 Re: jakie dokumenty potrzebne są dla udających si 07.01.10, 08:27 Była w Bułgarii w zeszłym roku. Wszysce mieliśmy paszporty (tzn. ja, mąż i 2 dzieci, 3 i 5 lat) Jechaliśmy samochodem i dokumenty były sprawdzane tylko na granicach Serbii. Polacam Bułgarię na wakacje jak najbardziej, z tym, że my byliśmy w małym miasteczku pod samą Turecką granicą - w Achtopolu. Rewelacyjne widoki, śliczna piaszczysta plaża, tanie knajpy, mnóstwo atrakcji dla dzieci - plac zabaw na każdym skwerze, wesołe miasteczko, dmuchane zamki itp. Natomiat wizyta w Złotych Piaskach zdecydowanie mnie zniesmaczyła - tłumy ludzi, drogo, głośno - może 10 lat temu bym się zachwycała - teraz zdecydowanie nie... Jak chcesz więcej informacji - pisz. Może na priv? s Odpowiedz Link Zgłoś
des4 kilka faktów 07.01.10, 08:50 - Bułgaria należy do UE, ale nie jest w strafie Schengen, co oznacza, że jadąc tam nie ma kontroli dokumentów na granicy polsko- słowackiej i słowacko-węgierskiej (kraje należące do Schengen), ale na innych granicach już tak, niemniej jednak posiadanie dokumentów identyfikacjnych (paszport/dowód) wymagane jest nawet przy podrózwch wewnątrz strafy Schengen.. - na wjazd do Bułgarii, podobnie ja do innych unijnych krajów "nieschengenowskich" wystarczy paszpoart albo dowód, zarówno w przypadku dorosłych jak i dzieci, - w przypadku podróży samochodem trasą przez kraje nieunijne (Serbia, Ukraina) oczywiście potrzebny jest paszport, dla dorosłych i dla dzieci, - Bułgaria tak, bo to wciaż kraj tani, z pieknymi widokami i ciepłym morzem, jednak wybrzeże "zabudowuje się" błyskawicznie, najcześciej z zlym tego slowa znaczeniu - Złote Piaski, Sloneczny Brzeg to już teraz kołchozy dla turystyki masowej zabudowane masą hoteli i apartamentowców, plastikowe i kiczowate, na maksa zatłoczone w sezonie i z cenamio podkręconymi pod koątem turystów, podobnie jest już w Sozopolu i Św. Własie... - jak haidi napisała - południowa cześć wybrzeża Bułgarii wciaz zachowała jeszcze te fajne bułgarskie/bałkanskie klimaty, a nie jest tak zatłoczona i skomercjalizowana i jest znacznie tańsza - Carevo, Achtopol, Sinemorec, Primorsko, Lozenec... - na północy wciaz fajnie jest w Kranevie, Balchiku, Bialej, okolicach Orjahova... - warto teżś pojechać do Obzory, ale za 3-4 lata to teś już bedzie pełna komercha i kicz... Odpowiedz Link Zgłoś