Dodaj do ulubionych

wczasy na Węgrzech

28.03.04, 12:56
W czerwcu chcielibyśmy z synem ( rok i 8 m-cy) pojechać samochodem na Węgry.
Myślimy czy nad Balaton czy raczej do Hajduszoboszlo. Proszę o opinie. Może
ktoś z Was był tam na wakacjach i może polecić jakieś kwatery ( hotele to
raczej nie wchodzą w gre.) Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • basia755 Re: wczasy na Węgrzech 29.03.04, 00:51
      nad Balatonem nie byłam, ale nie żałuję, bo podobno brudny. Za to w
      Hajduszoboszlo jest całkiem sympatycznie, o ile lubicie cały dzień spędzać na
      basenach. Baseny są ekstra, są też płytkie dla dzieci a co najważniejsze
      czyste.I plac zabaw też jest bezpieczny.Na terenie tych basenów jest też aqua
      park, ale za wejście płaci się dodatkowo. W dzień to za bardzo nie ma tam co
      robić, ewentualnie spacerować tam i spowrotem po pięknym deptaku.Natomiast
      wieczorkiem jest niezwykle sympatycznie, wszystkie kramiki pootwierane,
      pooświetlane, gra muzyka. Są dość duze supermarkety, więc można coś taniej
      kupić do jedzenia. Ludzie są bardzo sympatyczni. Jeśli by Twój maluch pił
      czasami mleko bezbiałkowe to weź spory zapas, bo tam nie mają.
      Niedaleko jest stylowe miasteczko Eger, więc mozna się wybrać na wycieczkę.
      Też wybieram się w tym roku do Hajduszoboszlo ale w sierpniu. Tylko
      że....zgubiłam nr telef. do pana, który nam załatwiał kwaterę. Może uda się go
      odnaleźć(ściągam bilingi rozmów telefonicznych z tamtego okresu) to Ci napiszę>
      a jeśli Ty byś miała jakiś namiar to daj mi znać, bardzo proszę. Zależy mi na
      tym wyjeździe głównie z powodu dzieciaczków, bo chyba nie ma nic
      przyjemniejszego dla nich niż taplanie się w wodzie i to w takiej ilości
      bajecznie kolorowych basenów.
      Pozdrawiam, jeśli będziesz jeszcze coś chchciała wiedzieć to pisz
      • horla1 Re: wczasy na Węgrzech 16.04.04, 13:56
        Ja mam wykaz kwater prywatnych (nie sprawdzone )w Miscolcu, mogę wam podesłać
        jak chcecie.A jak znajdziecie coś ciekawego (interesują mnie małe pensjonaty
        lub agroturystyka w Egerze lub Hajduszoboszlo)to podeślijcie mi też (także na
        horla@poczta.onet.pl).
        A może zgadamy się na wspólny wypad???
        Alex

• netka73 Re: wczasy na Węgrzech 16.04.04, 15:21
      hello!
      swoim pytaniem sprawilas, ze odzyly we mnie piekne wspomnienia wakacji sprzed 2
      lat na Wegrzech. Byl to krociutki wypad na weekend majowy - kilka dni w
      Budapeszcie i potem 2 dni nad Balatonem, w miejscowosci Balatonfured. Bylo za
      chlodno by sie kapac i wiekszosc czasu spedzalismy na spacerkach i wypoczynku
      nad jeziorem, ale bylo naprawde pieknie. Jezioro ogromne, blekitne, pamietam ze
      czystoscia wod bylismy zachwyceni (nie kapalismy sie, bylo za chlodno, ale
      wygladalo czysto). W samym miasteczku nic wyjatkowego do zwiedzania, ale
      ladnie, duzo pieknych drzew, zacisznych ulic, na obrzezach ogromne pola z
      winoroslami...
      Przed wyjazdem konsultowalam sie ze znajomym Wegrem, co poleca na kilkudniowy
      wypad i polecil wlasnie Balaton i to ten polnocny brzeg, gdyz poludniowy ponoc
      usiany turystami (zalezy wiec czego szukacie). Polecal tez odwiedzic malowniczy
      ponoc polwysep Tihany (niedaleko Balatonfured). My wowczas nie zdazylismy, ale
      na pewno tam wrocimy. Na Tihany sa organizowane przejazdy lodzia z Balatonfured.
      Co do noclegow, spalismy na kwaterze prywatnej, niestety nie mam namiarow.
      Jechalismy w ciemno i bez problemu znalezlismy ta kwatere - wlsciwie dziadek
      zgarna nas z drogi. Mieszkanko czyste, schludne, tanie... W samym miasteczku
      bylo tez duzo pensjonatow - troche drozsze niz kwatery prywatne, ale nie wiem
      jakie warunki. Chcialam napisac, ze mozecie zaryzykowac i tez tak pojechac w
      ciemno, ale z drugiej strony rozumiem, ze z Malenstwem woli sie jechac w
      zarezerwowane miejsce.

Generalnie jednak Balaton polecam. Pieknie jest siedziec nad tym wielkim
      jeziorem, patrzec w dal i saczyc winko (a win wegierskich jest masa, tanich,
      przepysznych, nawet tych lokalnych smile)

zycze super wakacji!
      Netka
      • rubi21 Re: wczasy na Węgrzech 16.04.04, 21:57
        polecam Balaton, np w miejscowości Fonyód jest super, a samo jezioro już nie
        jest takie brudne jak kilkanascie lat temu, byłam z dzieckiem dwa lata pod rząd
        i nawet kapał sie w tym jeziorku, pomimo ze ejst alergikiem skóra po kąpieli
        ok, byłam tez kiedys w Egerze ale z maluszkiem nie polecam bo za goraco, jak w
        miescie, a baseny no cóż, z wykształcenia jestem geografem i robiłam kiedys
        badania hydrologiczne - baseny są dużo bardziej zanieczyszczone niz zbiorniki
        naturalne (Balaton jest jeziorem przepływowym) ino na basenie mniej widac bo
        wlewaja uzdatniacze i takie specjały zeby woda wydawała sie idealnie czysta,
        pozdrawiam (aha kwatery są w takich ilosciach ze nawet jadąc w ciemno mozna cos
        fajnego i niedrogiego znaleźć w godzinę max. pamiętaj ze nieco dalej od centrum
        miejscowości jest taniej - a dalej to ok 5 -7 minut spacerkiem smile))
        • anetaibartek Re: wczasy na Węgrzech 18.04.04, 18:32
          Dzięki za wszytskie węgierskie relacja .Prawdopodobniekjak wszystko dobrze
          pojdzie to na weekend majowy pojedziemy do miejscowosci Miskolc .Sa tam
          fantastyczne baseny w jaskiniach. Dla zainteresowanych podaje strone
          (herkules.e-promo.pl/wegry/miszkolc/) Jedziemy w ciemno ale jesli ktos z
          Was juz tam byl i chetnie poleci jakas kwatere lub cos innego taniego to bede
          wdzieczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka