Dodaj do ulubionych

ile bagażu na 4-os.rodzinę

31.10.11, 09:06
Witam, bagaż główny: 20kg, podręczny: 5kg.
rodzina 2+2 (dzieci w wieku 5 i 9).

Wytłumaczcie mi (ten kto lata oczywiście i posiada wiedzę): bo rozumiem, że na osobę po 20kg. ale ja nie chcę dla każdego z osobna brać walizki 20kg, tylko np. 3 po ile? no właśnie tu mam problem. Ile te 3 walizki powinny mieć?

a tak w ogóle to jakie polecacie wielkości walizek? średnie, duże?

dzięki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agiq Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 09:34
      zazwyczaj, chociaż pewnie nie zawsze ale to powinno być napisane na stronie przewoźnika, w obrębie rodziny można bagaż łączyć tzn. jeżeli na każdego przypada po 20 kg to mozna mieć np. walizkę ważącą 32, drugą 20 i trzecią 15. My w czwórkę lecąc na letnie wakacje zawsze mieścimy się w komplet 3 walizek dużą, średnią i małą a mamy mnóstwo gratów: zabawki dla dziewczyn, płetwy, maski, laptop itp.
      • ol2 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 10:41
        na stronie przewoźnika (Enter Air) jest napisane:

"Jeżeli dwóch lub więcej Pasażerów, podróżujących wspólnie do tego samego Miejsca Przeznaczenia, przedłoży swoje bagaże do odprawy w tym samym miejscu i czasie, otrzymają oni pozwolenie na transport bagażu o łącznej wadze równej sumie dozwolonej wagi bagażu przysługującego każdemu z Pasażerów" - jak to rozumieć:

- przysługuje nam na każdą osobę po 20kg, czyli możemy wziąć np. 3 walizki (o różnej wadze), ale żeby nie przekroczyły łącznie 80kg - czy tak, czy dobrze rozumiem?

przepraszam jeśli to pytanie wyda się komuś głupie, ale lecimy pierwszy raz i nie mam doświadczenia.

p.s. Agiq - dzięki pięknesmile
    • bell9 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 16:12
      lecieliśmy teraz w październiku (na tydzień) 2+1 ryanair: tutaj bagaż podręczny 10 kg + rejestrowany możliwy 15lub 20 kg. Młodego ( 8 lat) spakowałam w małą torbę z uszami: wszystkie jego ciuchy + buty = 6kg. My w dwójkę spakowaliśmy się razem w walizkę podręczną (małą- tylko ciuchy/nie wszystkie) = ok.7kg.Ponieważ byliśmy zdecydowani i wykupiliśmy 1 bagaż rejestrowany 15kg(walizka średnia) : wrzuciliśmy do niego to co nam się nie zmieściło: buty dla dorosłych, ciuchy, przewodniki,ksiązki,maski, płetwy, kosmetyki = 12kg i zostawiony zapas abyśmy mogli przywieźć jakieś suveniry. Generalnie jest to możliwe aby każdy spakował się w 5kg, tylko zalezy na ile jedziecie. Nam na tydzień zabranych rzeczy wystarczyło.
      ps.też lecieliśmy pierwszy raz
      ps.1 nie wypowiem się nt. łączenia bagażu, nie interesowałam się tą opcją
      ps.2 weźcie jeden rejestrowany to wrzucicie to co się nie zmieści podręczny, nie wiem jak cena w waszych liniach, my zapłaciliśmy 160zł za bagaż w obie strony.
      • ol2 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 20:51
        Dziewczyno, jak Ty to zrobiłaś!smile dla mnie to rzecz niemożliwa (raczej) spakować się do 1-ego bagażu rejestrowanego.
        Lecimy na 2 tygodnie i stąd troszkę ciuchów (przynajmniej dla dzieciaków) na zmianę trzeba. A gdzie buty, kosmetyki i inne pierdoły...

pozdrawiamsmile
        • bell9 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 22:36
          ol2 napisała:

> Dziewczyno, jak Ty to zrobiłaś!smile dla mnie to rzecz niemożliwa (raczej) spakow
          > ać się do 1-ego bagażu rejestrowanego.
          > Lecimy na 2 tygodnie i stąd troszkę ciuchów (przynajmniej dla dzieciaków) na zm
          > ianę trzeba. A gdzie buty, kosmetyki i inne pierdoły...
          >
          > pozdrawiamsmile

Dało radę , też się zdziwiłam.Na 2tyg. pewnie bym się nie spakowała w podręczny.Do tej pory odrzucałam myśl o lataniu, poniewaz byłam święcie przekonana,że nie umiem się spakować. No cóż z wagą w ręku i skrupulatnym ważeniem udało się smile rzeczy nam nie zabrakło, nawet kilka zostało niezałożonych, plusem jest to ,że jesli lecisz w ciepłe miejsce to zabierasz letnie rzeczy i są one lżejsze, więc możesz zabrać więcej smile
    • clio_yaga Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 16:46
      Tu masz mój wątek na ten temat, dość rozbudowany i wynika z niego, że zależy to od linii.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,114031690,114031690,Przelot_czy_waga_bagazu_sie_sumuje_.html
      Akurat w moim przypadku nie było problemu, zsumowali mi wagę, również przy powrocie i za kolejnym razem też.
      • maje-k12 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 31.10.11, 20:44
        Ciężar bagażu można łączyć ale musisz sprawdzić jaki jest dopuszczalny max. tzn ile może ważyć najcięzsza walizka. U nas najczęściej jest to 30kg a że latamy w trójkę (2+1) pakujemy się w dużą (30kg) i jedną lub dwie średnie (w zależności czy jest to tydzień czy dwa). Oprócz tego podręczne. Zawsze staramy się mieć kilka kg "luzu" na ewentualne zakupy. Nie wiem gdzie lecicie ale na kanarach ściśle przestrzegają wagi (1 kg nadbagażu= 20euro).
    • jaque Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 01.11.11, 09:01
      Generalnie można łączyć, jedna walizka nie może przekroczyć 32kg (lotniskowe przepisy bhp dla pracowników obsługi).
      Co do walizek, to nie polecam największych. Owszem, można je wypakować do tych 30kg, ale często tego nie wytrzymują - nam w całkiem dobrej jakościowo już po 2 locie puściły szwy, a taka z tworzywa zaczęła pękać.
      Teraz już zawsze w największą pakujemy najlżejsze rzeczy - waży max 25kg, a i tak nie jest pełna. I w 1-2 mniejsze cięższe rzeczy - nie przekraczają 20-22kg.
      Polecam też przy większej wadze pozapinanie walizek pasami, ewentualnie owinięcie folią - mniejsze ryzyko, że twoje ciuchy wyjadą luzem na taśmie wink
    • jusytka Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 02.11.11, 10:33
      Możesz mieć oczywiście 2 lub 3 walizki zamiast 4. Pamiętej jednak, że waga jednej walizki nie może przekroczyć 36 kg. Spotkałam na lotnisku kiedyś parę, która miała jedną, wielką walizkę, która ważyła prawie 40 kg. Musieli dokupić drugą i sie przepakować.
      • ol2 Witaj Jusytko 02.11.11, 17:58
        aż do 36kg może mieć jedna walizka? ja myślałam, że nie może przekroczyć 32kg?
        • jusytka Re: Witaj Jusytko 02.11.11, 21:45
          Masz rację, 32 kilogramy.
    • taba18 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 03.11.11, 10:35
      To chyba już wszystko wiesz. Max waga 1 walizki 32kg. My latamy 2+1 i mieścimy się w 2 średnie walizki + podręczny dla każdego. Dla wygody nie radziłabym zabierać 3 walizek, ani tym bardziej 4smile Może jedna duża i 1 średnia? Nie ma co przesadzać z ciuchami. Ja na początku zabierałam za dużo rzeczy, doświadczenie pokazało bez ilu klamotów można się obejść. Teraz byłabym nas w stanie spakować się w jedną dużą walizkę na 2 tygodnie.
      • ol2 Taba, 04.11.11, 12:30
        piszesz, że nie radzisz zabierać 3 lub 4 walizek - wiesz ja mam zamiar dla 2+2 wziąć 3 walizki różnej wielkości. Pewnie gdybym nie musiała, nie wzięłabym tyle. Ale jakoś nie wyobrażam sobie aby spakować się z dwójką dzieci do jedynie dwóch walizek.
        Jest to nasz pierwszy lot więc w ogóle nie mam doświadczenia co zabrać, co się nie przyda i nie warto. Z drugiej strony nie mam zamiary zabierać niczego szczególnego, jedynie wiadomo:
        odzież, kosmetyki, buty, do podręcznego coś do jedzenia dla dzieci no i chyba tyle.
        Ale dla dzieci muszę mieć troszkę więcej ciuchów na zmianę.
        • jaque Re: Taba, 04.11.11, 17:28
          A lecisz sama czy z biurem?
          Bo jeśli z biurem, to bierz tyle walizek, ile potrzebujesz smile
          Latamy zawsze w składzie 2+2 i miewaliśmy 4 bagaże (nie żeby tyle ciuchów, ale wieźliśmy już foteliki, parasole, hulajnogi itd. smile).
          Na lotniskach są wózki bagażowe, w hotelach też. Nigdzie tych waliz nie będziesz musiała sama nosić.
          Natomiast jeśli lecicie sami i musicie np. podjechać gdzieś z lotniska kolejką czy metrem to zdecydowanie zabierz jak najmniej "tobołków" (i rzeczywiście wtedy lepsze chyba porządne torby na kółkach niż walizki).
        • bell9 Re: Taba, 06.11.11, 09:34
          >odzież, kosmetyki, buty, do podręcznego coś do jedzenia dla dzieci
          kosmetyki to proponuję Ci zabrać w buteleczkach po 100ml, inne zajmuja miejsce i przekonałam się,że nie warto nawet jeśli nie masz ograniczeń, zabierać w większych , które są kłopotliwe, nigdzie się nie mieszczą itp. Mój mąz zabrał piankę do golenia ( w rejestrowanym) i w drodze powrotnej w walizce nie zniosła przeciążeń i "wybuchła".
          Jedzenie to tylko w rejestrowanym bagażu i to też nie wiem czy aby na pewno możesz. Dowiedz się. no chyba ,że zjedzą przed odprawą celną smile
        • jusytka Re: Taba, 06.11.11, 21:50
          Z kosmetykami uważaj, ja spakowałam trochę do podręcznego i je straciłam (zabrano mi podczas odprawy), lepiej wrzucić wszystko do głównego.
    • taba18 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 03.11.11, 10:37
      Ostatnio kupiłam torbę Jansport na kółkach - fajna sprawa, jest lekka (a pusta walizka waży kilka kg).
      • ol2 Taba, właśnie 04.11.11, 12:33
        jestem na etapie rozważań czy walizki czy torba. Ale chyba walizkismile Jakoś na taki lot wydają mi się odpowiedniejsze, aczkolwiek cięższe od torby - to fakt.
        Aczkolwiek muszę się jeszcze zastanowić co wybrać ostatecznie

dziękuję pięknie Dziewczyny za wszystko cenne dla mnie informacjesmile
    • gosiaw29 Re: ile bagażu na 4-os.rodzinę 05.11.11, 16:00
      na podst. Twojego opisu co chcesz zabrać i składu rodziny brałabym 2 walizki duże ale nie największe bo przy 30kg większość walizek się rozleci prędzej czy później, bardzo niewygodnie je nosić, choćby podnieść i położyć na wózek to jest jednak ciężkie. jeśli z biurem i nie musisz się zbyt ograniczać 2 walizki o wadze 25kg powinny spokojnie pomieścić wszystko co chcesz, dodatkowo 2 torby podręczne, a w nich ubrania dzieci na zmianę i inne drobiazgi zawsze to też część rzeczy które się przydadzą na miejscu. 3 walizy to byłby dla mnie kłopot.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka