29.04.03, 10:32
Wybieramy sie z 11-miesieczna coreczka na wyspe Thassos w czerwcu (1-st
polowa). Czy ktoras z Was ma moze doswiadczenia z takiej eskapady? Co
polecacie, a czego nie? Ciekawi mnie tez, czy podroz z lotniska (Saloniki)
na wyspe jest do przezycia dla dzieciaka. Jestem otwarta na wszelkie
informacje smile
Pozdrawiam wiosennie
Agi
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Thassos 08.05.03, 10:18
      Ja bylam na Thassos, ale dosyc juz dawno, bo jakies 6 czy 7 lat temu. Pobytr
      wspominam bardzo milo, ale od tamtej pory pewnie duzo sie zmienilo. Ja wtedy
      mieszkalam w miejscowosci Thassos (Limenas) i bylam zadowolona, ze nie w
      Limenaria, po drugiej stronie wyspy, ktora strawil kilka czy kilkanascie lat
      wczesniej pozar i w efekcie nie bylo tam zieleni. Byc moze do tej pory cos
      uroslo smile) Ja bylam we wrzesniu i w dodatku w dosc chlodne lato, tak wiec
      wieczorami trzeba bylo zakladac np. dlugie spodnie, czy bluzke z dl. rekawami.
      Wtedy cala wyspa byla ogolnie dosc spokojna, nie bylo tak wielu turystow, a
      duza czesc urlopowiczow to byli Grecy z kontynentu. Bardzo dobrze wspominam
      jedzenie w tawernach - wszystko bylo przepyszne, swiezutkie i niezbyt drogie (3
      lata temu bylam na Krecie i jedzeniem sie troche rozczarowalam).
      Jesli chodzi o podroz z lotniska, to trwa ona kilka godzin autokarem
      (przynajmniej my tak podrozowalismy), a odbywa sie towczesnym switem - jest
      szans, ze dziecko przespi. Gorzej bylo z przedostaniem sie na Thassos, bo
      bardzo wczesnie rano trzeba bylo czekac jakis czas na prom. Na szczescie byla
      otwarta kawiarnia (ale nie mieli tam zwyklej herbaty, bo Grecy gl. pija kawe :-
      )) Promem nie plynie sie zbyt dlugo, a pozniej, to juz zalezy od tego, w ktorej
      czesci wyspy macie zakwaterowanie - my mielismy niedaleko i jechalismy taksowka.

Mam prosbe - jak juz wrocicie, to opisz na forum swoje wrazenia - chcialabym
      tam sie jeszcze kiedys wybrac, sama mam teraz 8-mies. coreczke. W tym roku
      zdecydowalismy, ze jeszcze za wczesnie na zagraniczny wyjazd, ale w przyszlym
      roku chcemy sie wybrac, byc moze do Grecji, w ktorej jestesmy zakochani.

Jesli chodzi o rozrywki, polecam spacery np. w gajach oliwnych czy pod piniami-
      te zapachy!!! Samochodem mozna cala wyspe objechac dookola w jeden dzien - to
      tez przyjemna wycieczka. warto wybrac sie na przejazdzke lodzia. Zwiedzania tam
      duzo nie ma, choc w Limenas jest fajnie polozony amfiteatr, a raczej jego ruiny.

Pozdrawiam,
      aga
      • aggim Re: Thassos 10.05.03, 20:35
        Dzieki serdeczne za wszystkie informacje, a swoimi wrazeniami sie na pewno
        podziele. Tez jestem zakochana w Grecji i mam nadzieje ze sie nie zawiedziemy.

Pozdrawiam
        Agi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka