Dodaj do ulubionych

Organizacje Pożytku Publicznego

IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 25.03.04, 21:24
Szukam namiaru na Organizacje Pożytku Publicznego działające na terenie
Kielc,bądz na terenie woj.Świętokrzyskiego-zarejestrowane w Krajowym Rejestrze
Sądowym.Chcę przekazać 1 procent należnego podatku za rok 2003 na rzecz
właśnie takiej organizacji.Szukałam już na stronach Krajowego Rejestru
Sądowego lecz nie ma tam nic z Kielc ani województwa.
Czy ktoś może mi pomóc?
Serdeczne dzięki
Ja-Ga

Obserwuj wątek
    • Gość: coola75 Re: Organizacje Pożytku Publicznego IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 25.03.04, 22:14
      na pewno: www.kielce.caritas.pl/

poza tym nie znam...
      • Gość: behemot Caritas i ZHP IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 22:43
        Jak do tej pory procedurę przeszły chyba tylko Caritas i ZHP.
        • Gość: Ja-Ga Re: Caritas i ZHP IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 25.03.04, 22:50
          Gość portalu: behemot napisał(a):

> Jak do tej pory procedurę przeszły chyba tylko Caritas i ZHP.
          Dzięki za te info.Wiem,że ZHP przeszło procedurę,mam jednak wątpliwości co do
          Caritasu.
          Pozdrawiam Ja-Ga
    • Gość: behemot UKS IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 22:48
      Przypomniało mi się, że UKS "Zalew Kielce", który w tym roku rusza ze szkółką
      żeglarską dla dzieci stara się o status pożytku publicznego. Jak znam życie, to
      pewnie sąd nie zdąży do końca kwietnia. Zajrzyj jednak na stronę
      www.zagle.kielce.com.pl Nawet jeśli nie wpłacisz im pieniędzy to może
      zainspiruje Cię to do innego pożytecznego działania.
      • Gość: BP Re: UKS IP: *.kielce.msk.pl 25.03.04, 23:11
        Masz tam udziały, czy jestes prezesem, cos podejrzanie nachalnie namawiasz
        ludzi na ta organizacje. A moze zalatwiasz lodki dla swoich dzieci?

ZHP jest lepsze, inspiruje od dawien dawna i ma status .

• Gość: Maruti Re: UKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 23:30
          Jest obecnie bodajze 113 organizacji pozytku publicznego. Nie biezaco
          informacje o rejestracji mozna uzyskac na www.klon.org.pl (i na
          podporzadkowanej mu www.ngo.pl). Informacje mozna zdobyc na nr tel. 0 801 646
          719 (bezplatny) lub pod emailem

Pelna lista jest podana na stronie:
          pozytek.ngo.pl/labeo/app/cms/x/30014;jsessionid=CEF454B3F71A3FF852889601A130CA09

Wynika z niego, ze w kielcach siedziby ma tylko Caritas Diecezji Kieleckiej.

Niedlugo mam nadzieje, ze bedzie takze moja: Solidarni z Afryka :)

Pozdrawiam

• Gość: behemot Re: UKS IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 23:42
          Jest to stowarzyszenie skupiające rodziców i ich dzieci. Działa na zasadzie -
          masz siedzieć przed TV to lepiej wsadź dziecko do 'kajaka' i popływaj razem z
          nim.
          Decyzje w klubie podejmują sami rodzice, a nie prezes.
          Zebrania są otwarte. Każdy, kto chce, może przyjść i przekonać się sam co jest
          grane.
          Mnie to stowarzyszenie nie jest potrzebne, bo mam na czym pływać. Łatwiej mi
          też kupić (lub zrobić) łódź dla dziecka niż użerać się z urzędnikami,
          sponsorami i podejrzliwymi forumowiczami. Chcę im jednak pomóc. Chcę aby ta
          zabawa była dostępna również dla dzieci, które albo nie mają pieniędzy albo
          pochodzą z patologicznych rodzin. Tylko dlatego potrzebne są pieniądze bo moje
          dzieci będą mogły pływać niezależnie od tego czy stowarzyszenie się rozwinie
          czy nie.

Nawiasem mówiąc - przyznaję Ci rację - to podejrzane, żeby dorosły facet
          bezinteresownie działał społecznie. Jest to tym bardziej dziwne, że robiłem to
          również wtedy, kiedy jeszcze nie miałem dzieci. Sam sobie wydaję się
          podejrzany.

> ZHP jest lepsze, inspiruje od dawien dawna i ma status.

UKS nie ściga się z ZHP i nie konkuruje w żadnej dziedzinie. Dla mnie to by
          było nawet lepiej, gdyby ZHP zagospodarowało Zalew pod kątem żeglarstwa
          regatowego. Nie miałbym tyle roboty. Starałem się zresztą namówić do tego na
          tym forum harcerzy ...ale jakoś tak rozeszło się po kościach.
          • Gość: BP Re: UKS IP: *.kielce.msk.pl 26.03.04, 00:07
            OK ustalmy fakty i podsumujmy.

> Jest to stowarzyszenie skupiające rodziców i ich dzieci
            to jak dorosli i dzieci mają takie samo równe prawo głosu?
            Czy nie ma tu ryzyka manipulacji?
            > Decyzje w klubie podejmują sami rodzice, a nie prezes < ???
            nie rozumiem, to jest to stowarzyszenie rodziców , a dzieci wykonują ich
            decyzje? A co ty jako społeczny prezes robisz? pilnujesz wykonania decyzji
            rodziców przez dzieci?
            Nie chcem, ale muszem?
            A co "społecznie" zdziałałeś zanim miałeś dzieci? budowales mieszkanka albo
            domki dla ludnosci czy organizowales turnusy wczasowe dla biednych?

Naprawde to dziwnie wyglada, bo wiekszosc stowarzyszen jakos inaczej sie
            opisuje, a i nie maja na ogol problemów dogadac sie z ZHP.
            Z tym, ze po raz pierwszy słyszę zeby stowarzyszenie dogadywało sie z ZHP, lu
            inna organizaxcją w sprawach społecznych na anonimowym forum prowincjonalnej
            gazety.

Lubię się dziwić, wiec dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam BP
            zbieraj punkty za punkty
            • Gość: behemot Re: UKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 09:26
              > > Jest to stowarzyszenie skupiające rodziców i ich dzieci
              > to jak dorosli i dzieci mają takie samo równe prawo głosu?
              > Czy nie ma tu ryzyka manipulacji?

Nie za bardzo wiem, po co ktoś miałby manipulowac sobą i swoimi dziećmi ale
              jeśli masz wątpliwości, to powinieneś chyba spytać w Ministerstwie, bo ono jest
              autorem ustawy i konstrukcji prawnej uczniowskich klubów sportowych. Statut
              natomiast jest zatwierdzany przez starostę.
              Powiem w stowarzyszeniu, zeby opublikowali statut w internecie. Może to
              rozwieje Twoje wątpliwości albo skłoni Cię do zaproponowania zmian w statucie.

> > Decyzje w klubie podejmują sami rodzice, a nie prezes < ???

Tak. Z tego co widzę, spotkania są co dwa tygodnie, a prezes (zarząd) jest
              wykonawcą uchwał walnego zgromadzenia czyli rodziców ...bo to nie jest folwark
              prezesa.

> po raz pierwszy słyszę zeby stowarzyszenie dogadywało sie z ZHP, lu
              > inna organizaxcją w sprawach społecznych na anonimowym forum prowincjonalnej
              > gazety.

To nie stowarzyszenie sie dogadywało tylko ja rzuciłem taki pomysł przy okazji
              dyskusji z harcerzami o jachcie Kielce. Ponieważ nie było odzewu to odszukałem
              znajomego, który się zajmował regatami, on znalazł innych chętnych i zaczęło
              się to kręcić. A ja pomagam w miarę swoich możliwości bo cała ta idea wydaje mi
              sie korzystna społecznie.

> Lubię się dziwić

A ja bym powiedział, że nie zaszkodzie mieć odrobiny wyczucia i wiedziec, które
              sprawy można wykpić, a przy których pomóc.
              Przyprowadź dzieci i przekonaj się.

• Gość: mlody Re: UKS IP: *.kielce.net.pl 26.03.04, 10:19
                > Lubię się dziwić
              • Gość: mlody Re: UKS IP: *.kielce.net.pl 26.03.04, 10:22
                > Lubię się dziwić
                A ja sie dziwie dlaczego przy wielu pozytecznych inicjatywach, jest zaraz
                chórek kwekaczy, "ze manipulacja", "ze niewlasciwe", "po co".
                Jak ludzie cos robia - szczegolnie dla sensownego zagospodarowania czasu
                dzieciakom to nalezy sie z tego cieszyc i pomagac.
                A tymczasem zaraz pojawia sie "polskie pieklo".
                • Gość: behemot Re: UKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 10:53
                  Trochę racji to on ma, bo na ręce trzeba jednak ludziom patrzyć. Moim zdaniem
                  jednak w tego typu sprawach trzeba się najpierw zorientować w szczegółach, a
                  dopiero potem zadawać sugestywne pytania.
                  Miałem okazję rozmawiać o tym przedsięwzięciu z kilkoma sponsorami. Byli tacy,
                  którzy od raz mówili, że nie ma sprawy, a byli też tacy, którzy do tej pory
                  pytaja co ja z tego będę miał, ile mi płacą, na czym polega haczyk, itp. Nie
                  chce im się w głowie zmieścić, ze ktoś pracuje społecznie.
                  Faktycznie w tych czasach to jest ewenement ...ale zdarza się :-))
                  Np. prezes tego interesu jest drobnym przedsiebiorcą. Nie prosił o nic nikogo -
                  sam zrobił pieczątki, opłacił konto bankowe i spooory rachunek telefoniczny. Do
                  tego codziennie prawie poświęca parę godzin na załatwianie spraw klubowych, a
                  zasada jest taka, że 'cesarz i jego żona mają byc poza wszelkim podejrzeniem'
                  więc facet nie ma prawa wziąć za swoją działalność ani grosza.
    • Gość: Najarany PZPR IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 10:50
      Jeśli tylko są organizacją pożytku publ. to trzeba ich wesprzeć. Koniecznie.
      Ostatnio zatracili instynkt samozachowawczy, spuścili w nocy ze smyczy dziesięć
      DoBermanów, które latają po mieście wściekłe i głodne. Trzeba więc tej
      oszczenionej właśnie suce pomóc. Tylko nie mówcie, że już będzie kilkanaście
      lat jak sztandar wyprowadzili, bo wcale to nie przeszkadza im rządzić krajem z
      tylnej kanapy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka