naiwnybardzo
28.04.11, 21:45
"7 maja w budynku szkoły w Masłowie Pierwszym odbędzie się akcja poszukiwania dawcy szpiku dla Barbary Słoń, mieszkanki Masłowa, nauczycielki z ponad 20 letnim stażem pracy w tutejszej szkole. W październiku ubiegłego roku zachorowała ona na zespół mielodysplastyczny, czyli chorobę układu krwiotwórczego. Terapia nie przyniosła oczekiwanych efektów, zdaniem lekarzy jedynym rozwiązanie jest przeszczep szpiku.
W akcję pomocy dla Barbary Słoń włączyli się jej znajomi i przyjaciele, którzy od dłuższego czasu rozsyłają informacje z apelem o pomoc. Powstała też strona internetowa: www.pomagambasi.glt.pl na której zamieszczony jest list chorej do mieszkańców gminy:
Nazywam się Barbara Słoń. Jestem mieszkanką Masłowa. Tu także pracuję od ponad 20 lat jako nauczyciel w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II. Nie jest mi łatwo pisać o swojej chorobie, ale wymiar jaki ona przybrała w ostatnich miesiącach, skłonił mnie do tego, aby prosić o pomoc.
Od października 2010 choruję na zespół mielodysplastyczny (choroba układu krwiotwórczego), objawiający się zmianami w szpiku . Stosowana terapia nie przyniosła oczekiwanych efektów. Lekarze stwierdzili, że najlepszym w tej sytuacji rozwiązaniem będzie przeszczep szpiku kostnego.
W związku z tym niezbędne jest znalezienie odpowiedniego dawcy, którym może być zdrowa, dorosła osoba w wieku do 50 lat. Zabieg przeszczepu jest bezbolesny, bezpieczny i polega na pobraniu z krwi dawcy krwiotwórczych komórek macierzystych.
Jeśli nie możesz lub nie chcesz być dawcą i tak możesz mi pomóc. Wystarczy, że przekażesz swoim bliskim i znajomym informację o akcji poszukiwania dawcy szpiku. Akcja taka jest organizowana przez życzliwe mi koleżanki i kolegów oraz OŚRODEK DAWCÓW SZPIKU Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach. Poszukiwanie dawców odbędzie się w sobotę, 7 maja 2011 w budynku Szkoły Podstawowej w Masłowie w godz. 9-14. Można też zostać dawcą indywidualnie, w dogodnym dla siebie terminie. Wystarczy zgłosić się do Ośrodka Dawców Szpiku, w Kielcach przy ul. Jagiellońskiej 66.
Dziękuję za okazaną pomoc!
Basia"
maslowinfo.home.pl/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=3691