IP: *.infomax.com.pl 25.11.02, 14:07
Czy ktoś w naszym kraju może coś zrobić z wyzyskiem ludzi przez
hipersupermarkety? Czy nie jest niezgodne z prawem stosowanie jakichś
wewnętrznych regulaminów na podstawie których człowiek zatrudniony w takim T.
zarabia 300 zł, skoro minimalna płaca jest ściśle określona przez "państwo"?
Może mi to ktoś wytłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • know1 Re: Wyzysk? 25.11.02, 15:47
      Najpierw ty powiedz, o co dokladnie chodzi. Jaki regulamin wewnetrzny? Mozesz
      go zacytować? Ile godzin miała pracować Twoja żona, za jakie dokładnie
      pieniądze (brutto, netto), ile czasu w dni ustawowo wolne od pracy. Bez takich
      szczegółów nie sposób stwierdzić, czy to jest wyzysk, czy nie.

• Gość: zadowolony Re: Wyzysk? IP: proxy / 10.2.0.* 25.11.02, 18:21
        "...Galeria "Echo" wyrosła też szybko na jednego z największych pracodawców w
        mieście. Zatrudnienie w obiekcie znalazło około tysiąc osób...." E.D.

Jestem szczęśliwy, że istnieją takie wspaniałe firmy jak ECHO i dają pracę
        wielu ludzią..... pracę i godziwą płacę.
      • Gość: DeSwider Re: Wyzysk? IP: *.infomax.com.pl 28.11.02, 09:22
        know1 napisał:
        > Najpierw ty powiedz, o co dokladnie chodzi. Jaki regulamin wewnetrzny? Mozesz
        > go zacytować?

Nie moge zacytowac. Nie widzialem. Żona mi opowiedziała co usłyszała od pani w
        kadrach: ze na papierze, np. do kontroli sa inne dane, niż w obowiązujących w
        firmie "zeszytach". Prosiła także by te informacje zachowała tylko dla siebie.
        Dostała nawet odpowiednie formularze /jak pewnie w większości dużych firm jest
        to standard/ o zachowaniu tajemnicy itp. itd.
        > Ile godzin miała pracować Twoja żona, za jakie dokładnie
        > pieniądze (brutto, netto), ile czasu w dni ustawowo wolne od pracy. Bez
        takich szczegółów nie sposób stwierdzić, czy to jest wyzysk, czy nie.

Zatrudnienie na pół etatu /czyli standard/. Dni wolnych brak. Zmiany 4,6,8
        godzinne. W nocy 8 godzinne. Zarobek ok. 300 .- miesiecznie na reke - płaca 3,3
        zł/h. Specyficznym miesiącem jest grudzień - jak powiedziała miła pani - wtedy
        można zarobić nawet 400 zł.

Może w świetle jakichś chorych przepisów /nie jest to moja mocna strona
        niestety/ te zarobki łapią się w "normalne" /zwłaszcza że zatrudnienie jest na
        pół etatu/, ale ja będę twierdził, że jednak jest to wyzsk.
        Wiadomo, nie ten to inny, zwłaszcza przy takim bezrobociu.

Wiadomo też, że np. w prywatnych np. sklepach /znam z autospsji/ zatrudnia się
        na pół etatu by potem pracować po 12 h na dobe przy wolnej tylko co drugiej
        niedzieli w miesiącu - i ludzie się na to godzą bo cóż innego im pozostało?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka