Gość: XXXXXXXXX IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.04.06, 21:26 PAN ARTUR NIE MOZE INACZEJ NAPISAC BO JEST PRACOWNIKIEM PANA PREZYDENTA, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zeb Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 22:29 Przykra jest inna sprawa. Urzędnicy UM zaniechali starania o budowę parkingów w innych miejscach, co wygląda jak szantaż wobec społeczeństwa. Jak powszechnie wiadomo najlepszą lokalizacją jest obecny parking przed UW, ale urzędnicy chcą wybudować parking przede wszystkim dla siebie. Pozostaje sprawa placu przy ul.Solnej. Jeżeli chodzi o plac między IX Wieków a Piotrkowską to inwestorom należy życzyć wiele szczęścia, bo po wybudowaniu podoczyszczalni teren ten jest regularnie zalewany przy intensywniejszych opadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koubah Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: *.centertel.pl 02.04.06, 22:35 no jasne, ze pod UW byloby najlepiej, ale nie wiem, czy komukolwiek bedzie sie chcialo tam zostawiac samochod i dyrdac przez swiatla, blota, piaski i psie kupy do SIenkiewicza, ten parking, w proponowanym przez Ciebie miejscu co najwyzej obsluzylby pracownikow sejmiku, starostwa i w najlepszym przypadku tych z biurowca przy targowej. Gratuluje przewidywalnosci..., hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: *.os1.kn.pl 02.04.06, 23:28 > no jasne, ze pod UW byloby najlepiej, ale nie wiem, czy komukolwiek bedzie sie > chcialo tam zostawiac samochod i dyrdac przez swiatla, blota, piaski i psie > kupy do SIenkiewicza, ten parking, w proponowanym przez Ciebie miejscu co > najwyzej obsluzylby pracownikow sejmiku, starostwa i w najlepszym przypadku > tych z biurowca przy targowej. Gratuluje przewidywalnosci..., hehe Śmię twierdzić, że 2-, 3-kondygnacyjny parking przed UW pomieściłby nawet do 1000 samochodów - tyle co przeciętny parking przed supermarketem. Co zaś się tyczy Twoich obaw na temat "dyrdania", to nie ma lęku. 100 metrów to nie jest bynajmniej dystans maratoński i każda "stara baba" (przepraszam starsze panie), nawet taka jak Ty będzie go w stanie pokonać bez większych problemów. Poza tym wierzę, że w końcu działka przy IX Wieków zostanie ciekawie zagospodarowana i nie trzeba będzie uskuteczniać marszu przez "błoto, piaski i psie kupy" (choć to ostatnie jest bardziej kwestią kultury osobistej właścicieli psów, której niestety w zdecydowanej większości nie posiadają). Może po prostu warto pomyśleć o opracowaniu ciekawego zagospodarowania urbanistycznego CAŁEGO tego obszaru od UW do pl. Konstytucji, który przewidywałby wybudowanie parkingu wielopoziomowego na określoną liczbę samochodów i np. uwzględniałby chęć wyłączenia ulic w centrum z ruchu samochodowego? Może ogólnopolski konkurs? Wydaje mi się, że zakres opracowania sprawiłby, że zainteresowanie takim konkursem powinno być jednak większe niż śladowe... Osobiście, jako laikowi i przedstawicielowi "środowiska niefachowego", marzy mi się puszczenie fragmentu IX Wieków pod ziemią, tak aby otworzyć przestrzeń od Urzędu Wojewódzkiego aż do pl. Konstytucji. Uzyskaną przestrzeń można byłoby ciekawie zabudować tworząc nowy trakt spacerowy, który połaczyłby nowy parking z centrum miasta. Ale jak już powiedziałem - to są marzenia przedstawiciela "środowiska niefachowego". Wierzę, że fachowcy wymyślą coś lepszego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyva Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 23:50 Jest na ten temat oddzielny wątek. Proponuje się tam coś w tej formie, o której piszesz ale na mniejszą skalę to znaczy tunel pod IX w Kielc z ciągiem pieszo - rowerowym. Zgadzam się, że parking pod U.W. jest najlepszy. Niewiele dalej do Sienkiewicza ale za to bliżej do nowopowstającej zabudowy przy rondzie. Poza tym "dzikie pola" na północ od ronda i 1-maja i parking będzie potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: *.os1.kn.pl 03.04.06, 00:11 > Jest na ten temat oddzielny wątek. Proponuje się tam coś w tej formie, o > której piszesz ale na mniejszą skalę to znaczy tunel pod IX w Kielc z ciągiem > pieszo - rowerowym. Zgadzam się, że parking pod U.W. jest najlepszy. Niewiele > dalej do Sienkiewicza ale za to bliżej do nowopowstającej zabudowy przy > rondzie. Poza tym "dzikie pola" na północ od ronda i 1-maja i parking będzie > potrzebny Osobiście jestem przeciwnikiem prowadzenia traktów pieszych pod lub nad ziemią. Uważam, że rozsądniej byłoby wyłożyć większe pieniądze i zbudować coś porządnego. Niestety nie pamiętam, aby w Kielcach w ostatnich latach opracowano kompleksowe zagospodarowanie urbanistyczne jakiegoś większego terenu, więc te nasze internetowe "projekty" można już obecnie uznać za niespełnione marzenia. A może szkoda... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: 81.26.3.* 03.04.06, 09:28 Popieram wypowiedź.Mam takie same zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtrmntr Pare bzdur... IP: *.cable.mindspring.com 04.04.06, 01:00 BB: Zeby plac nabral charakteru to akurat wlasnie nie nalezy tam stawiac betonu tylko zadbac - posadzic drzewka, przycinac trawe, wylozyc cywilizowane chodniki - i tak sie uporzadkuje plac. A UM z ZUSem nic nie sklei - a tym bardziej ze Zwiazkowcem (do wyburzenia!). A ZUS tez wcale nie jest nowoczesny. Akurat tak sie sklada ze jest stosunkowo nieudany - to ze ma blyszczace okna nic nie znaczy. Tylko sroka leci na swiecidelka. A Rynek wcale nie potrzebuje parkingu - bo po prostu go nalezy zamknac dla ruchu (jak i cala okolice UM do Sienkiewki). Pan Hajdorowicz: Ktorzy fachowcy sa zgodni ze powinien tam stac parking wielopoziomowy? Bo chyba ja czytam o wypowiedziach innych fachowcow - poza fachurami Lubawskiego nikt - NIKT! - nie wyobraza sobie tam tego betonu. No ale coz - w UM beton to ciagnie swoj do swego... Alternatywy sa: I parkingow powinno byc kilka - tyle ze Pan Lubawski ma tylko na mysli jeden - dopiero jak WSA wydal wyrok to powiedizal o niebudowaniu innych. A inne powinny byc: UW, przy rondzie w strone Kosciola sw. Ducha/przy PKSie, przy POLMOZBYcie, przy Romantice, przy torach przy Zelaznej, pod biurowcem Nidy, zamiast dzialek przy bazarach oraz przy skrzyzowaniu Solidarnosci i IX Wiekow (w miejscu barakow z artykulami przemyslowymi). Aha! No i podziemny pod pl. Wolnosci. A co do MPZP - Lubawski tak uwzgledni w nim uwagi spolecznosci lokalnej jak przy budowie parkingu - pod warunkeim ze beda zgodne z Jego pomyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: *.os1.kn.pl 02.04.06, 23:07 "teren pomiędzy Al. IX Wieków Kielc i Silniczną został przeznaczony pod inne funkcje, przy aprobacie środowisk fachowych" Chciałbym się więc dowiedzieć, jako przedstawiciel środowiska niefachowego, na co został przeznaczony ten teren "przy aprobacie środowisk fachowych". Chyba, że jest to tajemnica "środowiska fachowego" i gawiedzi nic do tego. A może już komuś ta działka została "obiecana"? Jeżeli ja, jako "osoba nierozeznana" mam zaakceptować kuriozalną decyzję o budowie parkingu na pl. Konstytucji, to muszę wiedzieć, co też stanęło na przeszkodzie budowy go w innym miejscu. Inaczej trudno ocenić, czy faktycznie zaproponowane rozwiązanie jest najlepsze. Czy może więc pan Artur Hajdorowicz wyjaśnić, co ma stanąć na działce przy IX Wieków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik od jakiegos czasu IP: 82.22.252.* 03.04.06, 01:46 ..probuje sie dowiedziec na tym forum wlasnie tego i jakos tez nie moge... ...to jednak musi byc jakas tajemnica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziQ Re: od jakiegos czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 06:14 Artur Hajdorowicz - Pełnomocnik Prezydenta ds. Rewitalizacji Miasta Rynek 1, pok. 221 Tel. 041-36-76-221, 041-36-76-444 artur.hajdarowicz@um.kielce.pl No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościuwa Re: od jakiegos czasu IP: *.e / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:02 Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego ul Targowa jest ślepa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: od jakiegos czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 19:37 Gość portalu: Gościuwa napisał(a): > Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego ul Targowa jest ślepa. Dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego i pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuwa Re: od jakiegos czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:27 lepiej by było gdyby ją dokończyli i zrobili jednokierunkową i Nowy Świat też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos o parkingu IP: *.plusgsm.pl 03.04.06, 07:35 parking oczywiscie , bedzie piekny betonowy , wypelniony w 20-30 procentach, z powodu nieuniknionego zapłacenia za miejsce, ciekawe czy bedzie wybudowany za miejskie pieniądze a poźniej wydzierzawiony komuś za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoD Re: o parkingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 19:51 Ja w centrum nie parkuje, wlasnie dlatego ze mam placic za zostawienie samochodu. W dodatku musze zaplacic z gory, nie majac zadnej gwarancji ze gdy wroce, samochod jeszcze bedzie stal tam gdzie go zostawilem. Oczywiscie 100 m od centrum, tez nie mam tej pewnosci, ale przynajmniej za to nie place ;) hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grafolog BB to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:31 Czyżby BB to ktoś z klanu Boguckich - rodzina Przewodzniczącego RM? Przypadek, a czy celowa propaganda? A może na tyle ortodoksyjny przykład lubawscyzmu, że w sam raz nadawał się do przytoczenia w artykule? Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Parking pod UW!! 03.04.06, 22:25 Jestem zdecydowanym zwolennikiem wybudowania dużego wielopoziomowego parkingu dla tej części starego centrum obok Urzędu Wojewódzkiego. Nie wiem dlaczego p. Prezydent całkowicie omija w swoich wypowiedziach tą alternatywę. Nie widzę żadnego innego uzasadnienia poza tym, że uparcie trzyma sie uznania, że to... za daleko! Pan A. Hajdarowicz, któremu współczuję niezręcznej roli, też nic nie powiedział o drugiej stronie alei IX Wieków... Owszem, cała przestrzeń wzdłuż IX Wieków (od strony UM) została objęta nowym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, który nie przewiduje tam parkingu i o tym własnie mówił p. Hajdarowicz. Ale - co za tym idzie - już za kilka lat bedziemy mieli wzdłuż IX Wieków i Piotrkowskiej kawał nowoczesnego atrakcyjnego centrum (teren jest przewidziany pod biurowce, usługi itp). Wtedy parking pod UW będzie idealnie pasował - jak znalazł. Gdy planuje się tuż przy samym Rynku tak drastyczną ingerencję jak wielka (choćby nie wiem jak ładna) przemysłowa martwa konstrukcja (jeszcze raz się pytam - dlaczego nie parking wewnątrz handlowo- usługowych pierzei, tylko surowe ziejące spalinami dziury???? Nie potrafię pojąć, dlaczego taki mix parkingu i "żywych ulic" ze sklepami, kawiarniami miałby się nie opłacać!!) to trzeba naprawdę nie mieć żadnej alternatywy. A tu alternatywa przecież jest, tylko się ją "omija", bo kiedyś Prezydent uznał, że to za daleko i teraz za żadne skarby nie zmieni zdania... Spod UW - w porównaniu do innych dużych miast - do Rynku i deptaka są dwa kroki. Trzeba mysleć nie w kategoriach "mniejszego zła", krótkiego "dzisiaj", ale perspektywicznie - za 5-10 lat ten cały obszar będzie zupełnie inaczej wyglądał! Trzeba DOBRYCH rozwiązań, a nie połowicznych. Trzymam kciuki za Prezydenta w innej sprawie - nowego dworca PKP połączonego z galerią handlową. Gdy się to uda, to na pewno straci sens straszenie, że wyludni się ul. Sienkiewicza. Ludzie będą ciągnąć do nowej galerii bedącej przedłużeniem ul. Sienkiewicza. Rafał Zamojski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa a w Lublinie było tak.... IP: *.aster.pl 03.04.06, 23:33 A w Lublinie było tak, że niemal w centrum miasta (kto zna Lublin to wie gdzie jest ul. Okopowa) na przeciwko budynku prokuratury, 500 m od głównej ulicy tego miasta czyli Krakowskiego Przedmieścia, postawiono jakieś 6-7 lat temu parking wielopoziomowy. I co? Już po niedługim czasie większą część przestrzeni parkingowej zajęły pomieszenia biurowe i handlowe. Nie zdziwiłbym się gdyby podobny "zamiar" mieli promotorzy zbudowania parkingu w Kielcach. Wszak miejsce niemal w centrum miasta i można zrobić konkurencje dla Galerii Echo. Byłaby przepiękna Galeria Leśna:) pod oknami WELa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Parking tylko Podziemny !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 01:05 Nawet kosztem większej kasy i dłuższego czasu robót !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking tylko Podziemny !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 01:18 Gość portalu: Andreas napisał(a): > Nawet kosztem większej kasy i dłuższego czasu robót !!! WEL wie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskup Re: Parking tylko Podziemny !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:04 przeciez jego świta miała by kawał drogi do pracy z parkingu UW czy z trójkąta gdzie staje wesołe miasteczka. Zastanówcie się troche to jest kawał drogi, a tu jeszcze zrobią podgrzewany tunel do UM miasta zeby nie marznąć. Oj Lubawski Lubawski postaw sobie takiego klocka przed domeme na Jałowcowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Parking tylko Podziemny !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:04 Co to da ze lubawski zbuduje ten schorn? I tak nie bedzie gdzie parkowac bo za duzo starych poniemieckich strupow jezdzi po ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuwa Re: Parking tylko Podziemny !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:12 Słuchajcie wy chyba udajecie , naprawdę nie wiecie co w trawie piszczy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ieszkaniec Re: Czytelnicy o parkingu na Placu Konstytucji IP: 82.139.11.* 05.04.06, 13:13 Odpowiedz Link Zgłoś