Gość: bjoern Zajebiscie, nidlugo zrobie doktorat, a wtedy kto wie, IP: 62.199.240.* 11.06.03, 14:59 moze i naczelnikiem poczty w Pcimiu zostane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEHE Re: Zajebiscie, nidlugo zrobie doktorat, a wtedy IP: *.arl.ostrowiec.pl 12.06.03, 15:56 ...co najwyzej zostaniesz..asystentem:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Degrengolada... IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.12.* 11.06.03, 15:12 W kraju, w którym ok. 7 % ludzi to osoby z wyższym wykształceniem ktoś poszukuje takich do pracy listonosza? Przecież to marnowanie wykształcenia (bez urazy dla listonosza).Coś się w tym kraju poprzewracało...Chociaż może i tak lepiej pracować niż siedzieć w domu i zbijać bąki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: Dyrektor NFZ oficjalnie nominowany IP: 213.17.164.* 11.06.03, 16:09 no i oczywiście za 9 stówek miesięcznie? oczywiście, że brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Wcale mnie to nie dziwi, choc to absurd oczywisty IP: *.pt.FH-Koeln.DE 11.06.03, 16:33 Ale nasz kraj jest pelen absurdow. Kraj w ktorym panuje 20% bezrobocie wciaz produkuje ogromne ilosci ludzi z bezwartosciowym "wyzszym wyksztalceniem". W Polsce studiuje ponad milion mlodych ludzi (zdaje sie ze wiecej niz w duzo wiekszej Francji). Kilkaset tysiecy rocznie konczy studia. Nasz rynek pracy nie jest w stanie wchlonac takich ilosci magistrow, z ktorych gro jest po roznych dziwnych kierunkach, ktore moze i piekne, ale traktuja o naukach z ktorych "nie ma chleba". No bo po co naszemu pieknemu krajowi np. cala armia politologow (skoro politykiem waznym zostaje zwykle glab, ktory swoja droga wcale nie musi byc adekwatnie do stanowiska wyedukowany -> patrz premier) badz innych socjologow czy filozofow etc.... Nie mowie juz o calych stosach bezwartosciowych dyplomow rozdawanych przez roznego rodzaju szkolki niedzielne (i te prywatne i te panstwowe) oraz o tym ze chyba co 2 polski student to student marketingu i zarzadzania, ewenualnie stosunkow zagranicznych. Standardy ksztalcenia w naszym kraju sa strasznie niskie, a dyplom ukonczenia studiow wyzszych na prawde moze otrzymac byle glab, cwiercinteligent. A w oczach potencjalnego pracodawcy mamy mnostwo mlodych wyksztalconych, ktorzy i tak niczego nie umieja, co gorsza czesto nie potrafia logocznie myslec i wolno sie ucza. A poza tym specyfika naszego rynku pracy jest taka, ze nie potrzebuje on szczegolnie wielu specjalistow, bo i tak tworcza czesc pracy odbywa sie za granica, w teczkach przyjezdzaja gotowe rozwiazania, procedury, a my mamy je dobrze wykonywac (dobrze jest jesli znamy jezyki obce - abysmi byli w stanie zrozumiec nietlumaczone instrukcje). Powiedzmy sobie otwarcie ze jestesmy krajem 3 swiata w centrum Europy i tu na prawde nie trzeba wielu wysokowykwalifikowanych specjalistow. W takich warunkach wlasnie swietnie sobie rosna kwiatki ktore opisuje powyzszy artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scorpion Re: Wcale mnie to nie dziwi, choc to absurd oczyw IP: *.tuwien.ac.at 11.06.03, 19:52 Nasz > rynek pracy nie jest w stanie wchlonac takich ilosci magistrow, Przepraszam chcesz przez to powiedziec, ze lepiej jest byc bezrobotnym maturzysta? > politykiem waznym zostaje zwykle glab, ktory swoja droga wcale Tu sie nie zgodze, politykiem moze zostac zarowno czlowiek, ktory ma siele przebicia jak i glab, u nas musi wymrzec stare pokolenie, wtedy cokolwiek zacznie sie zmieniac > marketingu i zarzadzania, ewenualnie stosunkow zagranicznych. To niestey prawda, ludzie gotuja sie we wlasnym sosie. > Standardy ksztalcenia w naszym kraju sa strasznie niskie, a > dyplom ukonczenia studiow wyzszych na prawde moze otrzymac byle > glab, cwiercinteligent. OOO drogi panie kolego, toz to totalna bzdura Mam na cale szczescie porownanie i z cala pewnoscia stwierdzam - bzdura. > Powiedzmy sobie otwarcie ze jestesmy krajem 3 swiata w centrum > Europy i tu na prawde nie trzeba wielu wysokowykwalifikowanych > specjalistow. Grund to byc patriota ;) Potrzeba potrzeba, nie jestem specjalista, ale z racji tego ,ze polska jest biedna wnioskuje, ze inwestuje sie malo, kraj tzw. wysokiego ryzyka, jezeli sie nie inwestuje nie powstaja miejsca pracy. Mysle ,ze w niedlugim czasie, polska bedzie cieszyc sie wiekszym zaufaniem inwestorow i wtedy cokolwiek sie zmieni Gwoli scislosci Moja Mama pracuje, na jednej z wyzszych uczelni jako ksiegowa. Dwa lata temu zaczela studia. Dlaczego pracuje bez magistra? Poniewaz, magister do jasnej cholery nie daje czlowiekowi jaj, umiejetnosci rozwiazywania problemow, doswiadczenia itd. Prace te zaproponowal mojej mamie Kanclerrz, ktory wczesniej znal moja mame ze slyszenia. Ja pracuje w Austrii w powaznej firmie zwiazanej z mediami i wiecie co? Magistrami jest kilku pracownikow, szefostwo(ludzie bez magistra) to ludzie ktorzy cos umieja , sa przebojowi, znaja jezyki, maja sile przebicia, oni sprzedaja sie sami a nie ich zakichany magister. Pozdrawiam Jarek (juz niedlugo Inzynier, ktory jak diabli chce wrocic do polski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: God Bless America!!!!!!!1 IP: *.wp.shawcable.net 12.06.03, 10:13 ********-------------- ********-------------- ********-------------- ---------------------- ---------------------- ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbulwersowany Listonosz- a moze przedstawiciel handlowy? IP: *.arl.ostrowiec.pl 12.06.03, 15:52 Wypowiedz Pani Naczelnik jest bulwersujaca i ponizajaca.Czy ten "chlopek-roztropek" to kazdy ktory nie ma wyzszego wyksztalcenia?Ciekawe jak na ta wypowiedz zareaguje Dyrekcja w Kielcach bo to bynajmniej nalezy bardzo wziasc pod uwage i zastanowic sie czy Pani Naczelnik nie jest aby tym"chlopkiem - roztropkiem"Radze Dyrekcji w Kielcach a w szczegolnosci Panu Dyrektorowi zastanowic sie czy powierzone zadanie kierowaniem duza liczba osob zostalo powierzone czlowiekowi ktora tak ocenia ludzi ktorzy nie maja wyzszego wyksztalcenia.Czy oni sa gorsi? Ciekawe jak wyglada urzad kierowany przez taka osobe.To jest ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack27 Re: Dyrektor NFZ oficjalnie nominowany IP: voodoo2:* / 10.48.109.* 12.06.03, 16:16 Czesto wymaga sie od sekretarki znajomosci dwoch jezykow obcych , podczas gdy szef nie zna zadnego. Bo to Polska wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack27 Re: Dyrektor NFZ oficjalnie nominowany IP: voodoo2:* / 10.48.109.* 12.06.03, 16:44 Ludzie zejdzcie z drogi , bo magister jedzie... Odpowiedz Link Zgłoś