Gość: Krakus IP: *.chello.pl 10.12.08, 21:51 Brawo! Archiszopa do Kosza, a taki plebiscyt jest jak najbardziej potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: śmich z Grobli Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło? IP: *.2.20.195.pp.com.pl 10.12.08, 22:07 To proste podwodny parking dla truposzy z górnej półki Na Groblach Już jada z wodą na cztery pompy!.Masakra klocowisk w samym sercu Krakowa. Oszpecony Wawel żęnującymi blokowiskami od Zwierzynieckiej i setka wymarłych zastraszonych wyrzuceniem na bruk przez spółkę Groble i Ascan starszych mieszkańców z Grobli. To dopiero początek uroczego demolowania. Na kształt parodii Nowej Huty i Kulparkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 22:30 Co Ty opowiadasz? Sam mieszkam koło placu na groblach i BARDZO się cieszę że w końcu zostanie wybudowany parking podziemny w pobliżu. Nie wiem czy masz samochód, ale chyba nie więc Ci coś wytłumaczę. W związku z tym że jest się mieszkańcem strefy C można wykupić roczny abonament parkingowy. Wszystko ładnie i pięknie tylko że jak w sezonie turystycznym chce się zaparkować w okolicy domu (nie piszę pod domem bo trzeba liczyć na cud albo mieć dużo szczęścia) trzeba szukać miejsca klucząc dookoła przyszłego parkingu, po ulicy Tarłowskiej i tak dopóki ktoś nie wyjedzie. Ale za abonament trzeba płacić... Oprócz tego boiska na placu zostaną odnowione (wcześniej wyglądały jak z kraju trzeciego świata i to do tego w centrum miasta przy samym Wawelu). A jeśli chodzi o blokowiska przy Zwierzynieckiej to żeby być dokładnym jest to jeden blok i nie nie wiem skąd Ci przesłania widok. Jedyna opcja że z kamienicy usytuowanej po drugiej stronie ulicy. Od strony mmostu Dębnickiego nie przysłania, od strony Jubilata też nie, a jak wejdziesz troszkę dalej w Zwieryniecką to i tak nie zobaczysz Wawelu bo stoją tam kamienice od x lat. Na drugi raz może pomyśl trochę zanim napiszesz takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 23:04 konstruktywny pozytywny glos, takich parkingów powinno byc wiecej inna sprawa ze sa politruki na tym forum którym sie nic nie podoba i wszystko im przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.kolornet.pl 10.12.08, 23:03 Młodzieżowe Centrum Sportu i Edukacji w Nowej Hucie Com-Com Zone, przecież to jest betonowa paskudztwo. Ślepy by coś ładniejszego zaprojektował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.chello.pl 10.12.08, 23:34 To barachło nie ma nawet tynku w środku, nie mówiac już o tynku na zewnątrz. Całe straszy gołym betonem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.kolornet.pl 11.12.08, 00:42 ...edukacja architektoniczna i estetyczna leży.... żeby takie bzdury wypisywać, otynkujcie wszystko, przykryjcie daszkami - pomalujcie na różowo... załamka :/ (w dwóch słowach tego się nie da wytłumaczyć...) Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło 11.12.08, 08:16 Nie znając obiektu, który tak krytykujesz, przypuszczam, że brak tynku to wynik...projektu. Wznosi się całą masę obiektów tego typu stosując tzw. tynk architektoniczny ABY JUŻ NIE KŁAŚĆ TYNKU. To stary sposób, juz kilkadziesiąt lat temu tak budowano. M.in. sławny architekt francuski Le Corbusieur. Czepiasz się jak ten pierwszy internauta, że w czasie budowy garażu Na Groblach "idą 4 pompy". Nie trzeba wielkiego wysiłku umysłowego aby sobie podpowiedzieć, że tam gdzie wykop to i woda. Trzeba ją usuwać. Rzecz normalna. No, ale my Polacy-Krakowianie tak kochamy narzekanie !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwe Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.kolornet.pl 11.12.08, 11:44 Corbusieur to sławny jest przede wszystkim jako twórca najbardziej chorego i szkodliwego dla mieszkańców układu architektonicznego, więc jego to raczej bym nie przywoływał, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 22:28 Przypomina obóz w Oświęcimiu- Brzezince, zwlaszcza wieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Centrum Kultury Żydowskiej IP: *.zax.pl 11.12.08, 00:34 Centrum Kultury Żydowskiej na pewno nie powstało w tym roku, ale paręnaście lat temu. Chyba, że chodzi o Centrum Społeczności Żydowskiej. Bo zdjęcie nie odpowiada podpisowi. I właśnie dlatego ludzie nie kupują gazet, zero profesjonalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 08:57 Budynek przy Zwierzynieckiej nie jest ładny i tak zrobilo się ciemno ale budowa domow jest bez skladu i ladu,ja wiem że teren jest prywatny i każdy może go zagospodarowac jak chce ale na każdym ogrodzie nedzie stal budynek, Ja jezdze po swiecie ale takiej zabudowy w centrum miast nie ma za chwile zabuduja błonia i potem juz tylko Rynek i okoliczne place Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmich z Grobli Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.2.20.195.pp.com.pl 11.12.08, 09:37 Ile wam dał Magistrat darmowych wjazdów na podwodny parking? Bo my będziemy płacić 10 euro za godzinę. Mega klapa . Życie idzie do przodu a tu nic nie można odpowiedzieć bo święte krowy jeszcze są na full wypasie. Masz pojęcie jeden z drugim gdzie i kto zabiera pieniądze,że tak dużo zagrabisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >I< Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.net.autocom.pl 11.12.08, 09:38 A ja proponuję zgłosić budynek redakcji GW. Do ładnych nie należy, a codziennie wyrastają w nim dziennikarskie buble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 09:55 Budynki Mieszkalne na ulicy Senatorskiej deklasują inne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial na myśli? A co konkretnie poeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 10:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.chello.pl 11.12.08, 11:24 Centrum Spolecznosci Zydowskiej nie komonuje sie z otoczenie za to obiekt w NH tak jest surowy jak pozostale budynki w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło 11.12.08, 11:53 A co jest ładnego w tym osiedlu na Woli Justowskiej??? Jak dla mnie - w każdym razie na zaprezentowanym zdjęciu - stanowi ono kandydata do Archi-Szopy. Ciężkie, przysadziste bryły, na dodatek powtórzone obok siebie, z tą paskudną pustą ścianą z boku? To ma być architektoniczna perła w eleganckiej dzielnicy (którą zresztą coraz bardziej szpecą coraz gorsze inwestycje...)? -- antiquitates.blox.pl ferengis.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło 11.12.08, 15:13 drakaina napisała: > A co jest ładnego w tym osiedlu na Woli Justowskiej??? Myślę, myślę i chyba nie wymyślę. Wygląda to jak domy z klocków, do perły jej daleko, i w ogóle mam wrażenie ze komuś się nagrody pomyliły :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keton Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.ghnet.pl 11.12.08, 12:07 wreszcie bryla zaczyna funkcjonowac rowniez w polse jako ksztalt smaodzielny, konkretny i wyrazny. moze w koncu dobijemy do tego co sie teraz buduje na swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odre Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 15:07 Osiedle Bumy na Woli - super! W porównaniu z koszmarkami jakie tam powstają to wzór do naśladowania! Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło 11.12.08, 15:04 Zaułek Onyx do TEJ nagrody? Chyba się coś komuś pomyliło, to jedna z najbrzydszych inwestycji jakie powstały na Woli ostatnio (a powstają głównie brzydkie i bardzo trudno się wybić). Do Archiszopy się to nadaje, owszem. Koszmarne paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciekkkk Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 17:26 Zakładałem, że pewnie jeżeli Onyx Ci się nie podoba to pewnie Dom z Gontu uważasz za okropny dom, więc zawitałem na Twojego bloga i się nie zawiodłem... Ja wiem, że znalezienie się na elitarnej liście 20 ikon Polskiej Architektury, najlepszych budynków od roku 1989 może do Ciebie nie przemawiać. Również to, że na tej liście są zaledwie 3 domy, w tym jeden Dom z Ziemi Śląskiej jest autorstwa Roberta Koniecznego, którego Dom Aatrialny został uznany za najlepszy dom na świecie w roku 2007... Kiepskie towarzystwo... Nagroda SARP w 2003 roku za ten dom to również pewnie jakaś pomyłka... Pewnie wogóle to co tworzy nsMoon Studio uważasz za kaszanę... A projekty robionę razem w konsorcjum ze Stanisławem Deńko takie jak przyszłe Muzeum Kantora i już prawie skończone Angel City (uznawane nie tylko przez architektów, ale przede wszytskim przez mieszkańców, za najlepszą realizację mieszkaniową w Krakowie) to pewnie jakaś porażka... Czyli jak rozumiem domom z gontu i innym tego typu onyxom (nota bene chyba Moon współpracował z Bumą przy tym projekcie?!) mówimy nie! Ja się trochę inaczej na to zapatruję... Archiszopą na Woli to mogą być kolejne domy pseudodworki, które raz na jakiś czas powstają u nas w dzielnicy... jak np. nowy dom bliźniak, który ktoś se walnął na mojej ulicy (Kogucia) z piknymi witrażami przedstawiającymi róże i wieloma innymi wspaniałymi upiększeniami... Ciekawe czy taka "architektura" odpowiada Twojej estetyce?? Mam nadzieje, że nie i że po prostu jesteś przeciwny żeby cokolwiek na Woli budowano... Z dwojga złego to już ta druga opcja znacznie lepsza niż pochwalanie takiego kiczu jakim jest 95% nowych domów na Woli... Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło 11.12.08, 18:18 Dom z gontu sam w sobie nie jest taki straszny, tylko potwornie niedopasowany do otoczenia. Gdyby stał na większej działce - tak ze trzy razy większej - nie wyglądałby źle. A tak góruje, przytłacza i sprawia to swoje wrażenie przeszklonej trumny. Sorry, takie mam odczucia. Może sobie dostać 15 milionów nagród. Ale przy tych Onyxach to on nawet ładny jest. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiślak Śmiech na sali. IP: *.autocom.pl 11.12.08, 15:13 Śmiech na sali jeśli najlepszą realizacją architektoniczną w Krakowie jest domek jednorodzinny lub, rewitalizacja klasztoru. Pokazuje to jak ubogo buduje się w Krakowie. Mimo wszystko wrzuciłbym tu wieżowiec Leoparda na Kijowskiej (nie żeby mi się podobał, ale za wysokość - można? Można!), Angel City przy Pawiej (do pięknych nie należy, ale stanowi ciekawy kawałek tkanki miejskiej i w końcu są to budynki mieszkalne nie wykończone tynkiem), Opera Krakowska (w końcu powstała i gryzie, jest kontrowersyjna i to mi się podoba), rewitalizacja Małego Rynku (całkiem przyjemna zmiana), S.O.F. przy Rondzie Grunwaldzkim (w końcu coś z życiem i w centrum). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Śmiech na sali. IP: *.zax.pl 11.12.08, 15:52 Człowieku, zastanów się co ty wygadujesz! Wieżowiec przy Kijowskiej był nominowany do ArchiSzopy w ubiegłym roku. Angel City jeśli nie zauważyłeś jeszcze nie jest skończone. IMO w przyszłorocznej edycji będzie faworytem razem z S.O.F.em, który również nie jest jeszcze ukończony. Opera Krakowska - to samo wykańczanie trwa nadal. A twoje zdanie o Małym Rynku uznam za żart. Bardzo cię proszę nie pisz więcej takich głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiślak Re: Śmiech na sali. IP: *.autocom.pl 11.12.08, 16:03 Ty masz swoje zdanie ja swoje. To że coś było w ArchiSzopie nie oznacza, że z góry jest złe. Tak się składa, że wiem iż nie są wykończone jednak już widać jak to będzie wyglądać. Co do Opery, to ma ona w sobotę swą inaugurację. Żart powiadasz... Lepszy był parking i pochodząca z PRL'u bliżej nieokreślona nawierzchnia. Za żart uznam Twoją kulturę osobistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taichung Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 15:19 Centrum Spolecznosci Zydowskiej wyglada bardziej jak zalazek chinatown. Ten budynek wyje o pomste do nieba. A przy Miodowej podzwigneli do gory jakas kolejna koszmarna bryle. Kto wydaje decyzje i pozwolenia i ile z tego ma???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 15:33 Zawsze zastanawiałem się dlaczego taką popularnością cieszy się konkurs na najgorszy budynek, a nikt nie promuje dobrej architektury jako wzoru do naśladowania. Po przeczytaniu opinii na forum juz rozumiem. Mam wrażenie że gdyby czytelnicy Wyborczej mieli do wyboru wszystkie nowe budynki, które powstały w Europie, albo nawet na świecie, też nic dobrego by nie znaleźli. Autorowi słów: "Skandal! Ciekawe kto za to wziął pieniądze?" należą sie już chyba prawa autorskie, ma w każdym razie zapewniony stały, pewny dochód :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dayindayout Plebiscyt. Co najlepszego nam wyrosło 11.12.08, 15:51 WLASNIE!!! Specjalnie dla Pan redaktora z bozej laski: Centrum Kultury Zydowskiej: lh4.ggpht.com/_KA6ZBqKBqD4/R7dX4vjG4HI/AAAAAAAAAuI/1f1zgP5yit8/Krakow_Dom_Modlitwy_Synowie_Wiary_01.JPG Centrum Spolecznosci Zydowskiej: d.wiadomosci24.pl/g2/12/9b/8a/65446_1209563306_423c_p.jpeg Co wiecej CENTRUM Z MIODOWEJ MIALO NOMINACJE DO ARCHI-SZOPY 2008!!! : dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73499,5271707,Archi_Szopa__elegant_w_chinskiej_czapeczce.html SAM ZES PANIE HAJOK O TYM PISAL!!!!!!! ZENADA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Czy w jury jest Konrad Myślik? IP: *.pl 12.12.08, 18:26 Jeśli tak, to znów mamy bardzo "obiektywny" konkurs. Pan Konrad Myślik wystepujący na forach "Gazety" jako doktor_hiszpan, znany jest ze swojej niebywałek wprost skromności, pokory i dobroci. ;-) Gazeta wykreowała go na eksperta i znawcę, co on przyjął z niemałym zażenowaniem. A przecież jest nieomylny i wszechwiedzący! ;-) I nikt już nie pamieta jak był przedstawicielem jednego z deweloperów, a jednocześnie jurorem w Archiszopie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Re: Czy w jury jest Konrad Myślik? IP: 82.177.125.* 15.12.08, 09:59 Pani pamięta. Poza tym, niebardzo rozumiem co ma dobroć i skromność do zasiadania w jury? Jakaś taka awersja Pani, mam wrazenie, ad personam bardziej niż "konkretnie merytoryczna". W jury Archiszopy nie ma architektów. Z prostej przyczyny. Pani niebywałej przenikliwości pozostawiam jej odkrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Już nie wiesz Wandziu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:44 biedusiu, za co się chować? Przecież to i tak widać: przemawia przez Ciebie zazdrość odrzuconej kobiety (lub mężczyzny odrzuconego przez kogoś innego). I w cokolwiek się przebierzesz, to widać doskonale. Aż żal. Opowiadasz gdzie możesz te swoje bajki o jakimś nikomu nie znanym myśliku, a publiczność się pokłada ze śmiechu. Jakaś idiotka ze znanego portalu kazek.com też się napracowała, ale przynajmniej wiadomo, jaką ma motywację: jest cienka. Ją też widać. Widać też, że swoje żale i nienawiści przechowuje już pięć lat. PIĘĆ LAT. Musiała trzy razy zmieniać komputer, ale TO, tego kochanka wyśnionego, swojego myślika, przechowuje jak skarb. I gdzie może, tam ryje. A że nie może prawie nigdzie, no to ryje ...pod sobą. Ubaw po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś