Dodaj do ulubionych

Pomoc doraźna.

08.09.10, 20:21
Kochane Emamy. Całkiem niedawno natknęłam się na rodzinę potrzebującej pomocy doraźnej. Byłam u pani w domu, widziałam warunki w jakich na co dzień funkcjonują, porozmawiałam. Rodzina w sumie liczy 7 osób, z tym, że najstarszy chłopiec nie mieszka już rodziną (czyli kolokwialnie ujmę, że 6 osobowa rodzina). Mieszkanie 2 pokojowe, kuchnia, przedpokój. Łazienka na podwórzu. Ogólna kwota z jakiej się utrzymują wynosi około 1250 zł (rodzinne, dodatek z tytuły wychowania w rodzinie wielodzietnej, dodatki związane z dojazdami dzieci do szkół) na 6 osób. Nadmienię, iż państwo do sierpnia otrzymywali dodatek mieszkaniowy w wysokości 159 zł. Oboje państwo bezrobotni. Może teraz trochę o dzieciakach: najmłodsza dziewczynka ma 6 lat, pozostałe dziewczynki – I klasa gimnazjum i I klasa szkoły zawodowej. Chłopiec II klasa szkoły zawodowej. Z najpilniejszych potrzeb potrzebne są kurtki i buty dla dzieci. Jeżeli potrzebne są dokładniejsze szczegóły proszę pytać. Dokumenty jakie posiadam prześlę Słonko i Bj.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • anka7961 Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 21:39
      A skąd są? Czemu nie pracują? Dzieci (te starsze) w weekendy nie mają możliwości dorobienia?
      • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 21:50
        Rodzina mieszka na wsi niedaleko Bydgoszczy. Starsza dziewczynka i chłopiec często z matką chodzą na grzyby, jagody, maliny...żeby sobie dorobić. Ile mogą to pomagają. Aha, starsze rodzeństwo w dni powszednie jest w internacie. Młodsze dzieciaki dojeżdzają do szkoły.
        • isabelka20 Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 21:57
          Niezapominajko a dlaczego nie pracują? Oboje bezrobotni, a tyle dzieciaków do wykarmienia. Może powinni rozejrzeć się za pracą, może w Bydgoszczy by znaleźli, skoro mieszkają niedaleko.
          • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 22:10
            Pani wykształcenie podstawowe, niedawno ukończyła kurs opiekunki. W trakcie szukania pracy. Zaś pan również wykształcenie podstawowe, do tej pory dorabiał ,,na czarno''. W grę wchodzą również problemy rodzinne, które staram sie tej pani uświadomić.
    • dieren Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 22:10
      wyslalam wiadomosc na gazetowa wink
      • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 22:17
        Dziękuję, już odpisałam smile Pozdrawiam.
    • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 08.09.10, 22:23
      Podaję wymiary: najmłodsza dziewczynka 130 cm, rozmiar bucika 30. Gdyby ktoś miał niepotrzebne halówki na w - f to bardzo by się przydały. Kolejna dziewczynka (I gimnazjum): wzrost 160 cm, rozmiar buta 36. Trzecia dziewczynka (I kl. szkoly zawodowej): wzrost 167 cm, rozmiar buta 38. Chłopiec (II kl. szkoły zawodowej): wzrost 186 cm, but 44. Bardzo szczupły.

• aqua696 Re: Pomoc doraźna. 09.09.10, 00:08
      jakie maja dodatkowe zasilki..np. na dozywianie...??

Moze maja renty??
      Bo rozumiem ze bezrobocie jest dlugofalowe...
      Moze maja jakies poletko?? z ktorego tez cos maja lub inwentarz??
      • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 09.09.10, 07:38
        Witam. Na dożywianie za okres lipiec i sierpień (2 miesiące) na 6 osób państwo otrzymali 540 zł. Tak, zgadza się....bezrobocie długotrwałe. Niestety ani pani ani pan rent nie posiadają.
        Niedaleko mieszkania jest jakiś ogródek, ale wolę zapytać czy to jest tych państwa, żeby nie wprowadzić nikogo w błąd. Skontaktuję się z panią telefonicznie i zapytam, podam wówczas odpowiedz smile pozdrawiam.
      • bj32 Re: Pomoc doraźna. 09.09.10, 09:39
        Pewnie, Aqua... Mają 30 hektarów nierogacizny, a Niezapominjaka cierpi na głębokie niedowidzenie i przeoczyła tych kowbojów, ganiających bydło wśród łąk i pól kapusty...

Dodam, ze niedawno byłam u Niezapominajki, rozmawiałam z kilkoma osobami na temat zgłoszonej przez nią rodziny i jest tam, a jakże, problem, z którego sytuacja w sporym stopniu wynika, niemniej Niezapominajka już próbuje temu zaradzić, bo nakładów finansowych na to nie trzeba, tylko daru przekonywania, a ten akurat Niezapominajka posiada. Zresztą i ja przez telefon pani wyjaśniłam, ze podstawą jest rozwiązanie głównego problemu, a którym publicznie z rozmaitych przyczyn trzaskać pyskiem nie wolno. Jeśli ktoś *chce i może* pomóc, to mogę wyjaśnić na priv.
        Babka [ta zgłoszona] robi przytomne wrażenie, tylko najwyraźniej trzeba ją rozruszać.

A Poletko to tutaj jest.
        • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 09.09.10, 12:29
          Mały ogródek jest pani, uprawiane warzywa sezonowe (poza ziemniakami - zbyt mało miejsca). Gospodarstwa rolnego państwo nie posiadają.

Tak jak już Blanka wspomniała główny problem wymaga pilnej interwencji i szybkiego rozwiązania. Z racji rozmaitych powodów wolałabym szczegółów nie upubliczniać na forum. Nadmienię tylko, że podjęłam już pewne kroki i starania żeby ów problem rozwiązać. Pozwolę sobie ,,podpiąć się'' pod wypowiedz Blanki, jeżeli ktoś i chce i może pomóc, to proszę o kontakt ze mną lub z Blanką. smile
          • asiazych Re: Pomoc doraźna. 09.09.10, 17:52
            Mam dwie jesienne kurtki damskie - powinny być dobre na tą panią oraz na jej najstarszą córkę. Jutro postaram się wysłać.
            • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 09.09.10, 18:16
              Asia smile napisałam do Ciebie smile
    • dorotkak Re: Pomoc doraźna. 13.09.10, 23:07
      witaj, jesli ta pani lub dziewczyny porzebuja ubran typu spodnie, jakies bluzeczki itd to bede mogla pomoc, ale potrzebuje konkretne wymiarki zwlaszcza pas, biodra, bo sam wzrost to malosmile
      • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 13.09.10, 23:41
        Witam. Podam jutro wieczorem wymiary, bo dzisiaj już zbyt późno żebym dzwoniła. Dziękuję i pozdrawiam.
      • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 14.09.10, 13:07
        Witam. Podaje wymiary pasa: 78 cm (chłopiec), 34 cm (dziewczynka), 28 cm (dziewczynka), 16 cm (najmłodsza dziewczynka).
        Pozdrawiam.
        • dorotkak Re: Pomoc doraźna. 14.09.10, 20:45
          witaj, czy jestes pewna, ze dziewczyny (te wzrost 160 i 168) maja tak maly obwod pasa??? ja mam 160 i mam 68cm w pasiesmile)) moze faktycznie sa tak szczuple - wtedy nic nie znajde. Ale to chyba pomylka to nasza 2,5latka ma 45cm a jest b. drobnym dzieckiem
          • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 14.09.10, 21:01
            Dzwoniłam teraz do tej pani, ma zmierzyć dzieciaki. Poprzednio jak pytałam smsowo dzieci były w szkole i pani na oko mierzyła spodnie chyba po połowie obwodu pasa. Za 10 minut będę miała informację zwrotną. Ja sama dziś zakręcona i nawet nie pomyślałam, że to za mało smile dziewczynki wprawdzie są szczuplutkie tak na moje oko, chłopiec nie wiem bo nie widziałam. Jak będę cokolwiek wiedzieć napiszę.
            • agnes_nyc niezapominajka 14.09.10, 21:43
              czy ta rodzina potrzebuje zywnosci ????

nie moge pomoc z ubraniami ale moge ci przeslac kaske na jedzenie moze nie bedzie to powalajaca kwota ale zawsze cos smile

nie moge sama zrobic paczki i wyslac bo mieszkam poza granicami kraju
              • niezapominajka08 Re: niezapominajka 14.09.10, 22:09
                Dorotka smile już mam wymiary. Przepraszam za zamieszanie. Chłopiec bez zmian - 78 cm. Najmłodsza ma około 54 cm. Kolejna dziewczynka - 74 cm i ostatnia dziewczynka 65 cm.

Pani Agnes_nyc, staram się załatwić żywność min. z parafii. Gdyby mi się nie udało to wówczas do pani napiszę. Dziękuję.

• dorotkak Re: niezapominajka 15.09.10, 21:24
                  no takie wymiarki to ja rozumiem smile)) i na pewno cos znajde i bede mogla wyslac w przyszlym tygodniusmile napisz mi prosze adres na privsmile
                  • niezapominajka08 Re: niezapominajka 15.09.10, 22:07
                    Pani Dorotko, napisałam wiadomość na gazetową. Pozdrawiam
                    • corka.bossa Re: niezapominajka 16.09.10, 11:13
                      Mam buty rozmiar 38,takie akurat na teraz.Nowiusieńkie-zapakowane w karton.Dostałam od kogoś,ale niestety za małe..Poproszę o adres
                      • niezapominajka08 Re: niezapominajka 16.09.10, 20:29
                        Pani corka.bossa odpisałam. Dziękuję i pozdrawiam.
                        • corka.bossa Re: niezapominajka 30.09.10, 22:40
                          Niezapominajko-najmocniej przepraszam,jak wiesz z @ miały być tylko buty..Ale paka urosła, do 20 kg smile
                          (brawo) No ale..jest problem- żeby posłać paczkę (tanim kurierem,potrzeba drukarki i konta @ w ...banku)ja takowego nie posiadam,jak i kasy brak na zapłacenie pocztą.Pewno mogłabym za pobraniem,ale wiem jak z $ stoisz..Prośbę mam-może ktoś podeśle na wysyłkę?choć po 2 zł?może ktoś zapłaci ?(marzenie)
                          A paka się rozrasta-co dzień przybywa smile Jeśli tempo nie spadnie, za tydzień sie z domu wyprowadzę (oby nie). smile WIĘC JEŚLI KTOŚ POMOŻE..SENKJU WIELKIE..
                          Wszelakie zapytania ,do niezapominajki-ja tylko pośrednikem jestem..

P.s Niezapominajka nic o tym nie wie smile co tu piszę..

życie jest łatwiejsze niż sie wydaje..wystarczy godzić się z tym,co nie do przyjęcia,obywać się bez tego,co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia..
                          • aniulka8503 Re: niezapominajka 09.10.10, 03:12
                            napisałam na priv...
                            • niezapominajka08 Re: niezapominajka 09.10.10, 10:48
                              Witam, odpisałam.
                              • aniulka8503 Re: niezapominajka 09.10.10, 23:46
                                napisałam ci wiadomość...drugą smile
                                • niezapominajka08 Re: niezapominajka 10.10.10, 17:35
                                  Aniulka, odpisałam. Pozdrawiam.
    • lorek08 corka bossa 09.10.10, 17:12
      uzbieralas na ta przesylke ?
      od siebie moge dolozyc 5 zlotych, na wiecej mnie teraz nie stac. jak bedzie potrzebne to pisz na poczte gazetowa
    • niezapominajka08 Re: Pomoc doraźna. 11.10.10, 20:55
      Witam. Melduję, że dzieki Asi Z oraz Córka Bossa rodzina ma ubrania smile dodatkowo podziękowania dla Missmiriam za pomoc w przesyłce!!! Podziękowania dla Bj32 za fachowe i rzetelne rady!! Dzięki kochane, jesteście WSPANIAŁE smile) wielkie podziękowania za odzew, zainteresowanie i wsparcie!! Będę na bierząco informowac co się dzieje smile) Pozdrawiam
    • niezapominajka08 Sprostowanie do błędu ortograficznego :) 11.10.10, 21:02
      Z wrażenia popełniłam błąd ortograficzny. Na BIEŻĄCO będę informować smile
      • bj32 Re: Sprostowanie do błędu ortograficznego :) 11.10.10, 21:05
        Z wrażenia dla mojej mądrości?
        ;P
        • niezapominajka08 Re: Sprostowanie do błędu ortograficznego :) 11.10.10, 21:11
          Dla mądrości i wspaniałości pomocnych z szefową Blanką na czele wink
          • bj32 Re: Sprostowanie do błędu ortograficznego :) 11.10.10, 21:16
            No!
            • aniulka8503 Re: Niezapominajka 11.10.10, 23:08

Niezapominajko napisałam ci wiadomość...znalazłam coś, co może by się przydało...tylko jest mały problem...
              • niezapominajka08 Re: Niezapominajka 12.10.10, 00:29
                smile odczytałam. Odpisze jutro smile
                spokojnej nocy.
                • aqua696 Re: Niezapominajka 12.10.10, 02:23
                  Niezapominajka glowa do gory..najwazniejsze aby ci rodzice podjeli praca...jakakolwiek na poczatku...
                  Niedlugo zaczna jak juz nie zaczynaja do pewnej akcji...napisze ci juz rano...
                  • corka.bossa Re: Niezapominajka 14.10.10, 00:01
                    Cieszę się że mogłam być"pomocna" .
                    • missmiriam1 Re: Niezapominajka 14.10.10, 00:33
                      smile
    • tash87 Re: Pomoc doraźna. 05.12.10, 13:50
      witam cie goraco, umiescilam swoj post o checi pomocy w kwestii dowozu chorej, potrzebujacej osoby do szpitala, lekarza, na badanie, operacje. bj32 prosila, bym zglosila sie do ciebie i podala ci swoje dane, przesle ci je oczywiscie prywatnie, postaram sie rowniez pomoc rodzinie, ktora wlasnie opisujesz, w kwestii ubran
      Licze na nawiazanie wspolpracy, bardzo chetnie pomoge potrzebujacym
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka