Dodaj do ulubionych

Może któraś e-mama wie?

10.02.11, 18:03
nie wiem czy mogę zapytać na tym forum ale szukalam w innych kategoriach i nie znalazłam. moze ktoras z Was wie co wlicza sie do dochodów przy staraniu sie o zasiłki na dziecko przy skorzystaniu z ulgi na dziecko? chodzi o to ze jestem w ciezkiej sytuacji i do wczoraj zyłam na dzieją ze jak dostane zwrot z US to bedzie to dla mnie jak wygranie w totka,ale dowiedziałam sie ze jak bede sie starac o zasiłki na nowy okres to ulge doliczą do dochodu i decyzje bede miała odmowna wiec zostane bez zasiłków.czy obecne zasilki ktore pobieram teraz z mopsu bedą liczone jako moj dochód do następnego okresu starania sie o zasiłek? moze któras wie to prosze o odpowiedz bo nie jestem w stanie jechac do mopsu obecnie sie dowiedziec
Obserwuj wątek
    • mamakarolla Re: Może któraś e-mama wie? 10.02.11, 21:17
      ulga na dzieci jest dochodem jednorazowym wiec nie powinni brać jej pod uwagę, tak samo jak nie bierze się becikowego.
      Ale zasilek stały na ten przykład dolicza się do dochodu.
      • penelopa40 Re: Może któraś e-mama wie? 11.02.11, 08:42
        jeśli można... ja poczepie pytanie z tej dziedziny skoro mowa o wliczaniu do dochodów...
        zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 153zł, dostaje go inwalida st znaczny, czy należy go dodać do przychodów w Picie i co z podatkiem, to świadczenie chyba nie ma podatku, a w picie się opodatkuje...???
        druga kwestia, czy ktoś rozliczał odliczenia na wydatki na leki dla osoby, np dziecka niepełnosprawnej w stopniu znacznym? - odlicza się od przychodu czy od podatku?, nadwyżka ponad 100zł wydatków to wiem, a potem policzyć z wszystkich miesięcy? pierwszy raz mamy pielęgnacyjne i te faktury za leki...
        • bj32 Re: Może któraś e-mama wie? 11.02.11, 12:44
          Świadczenia nie są dochodem opodatkowanym, więc w picie się ich nie wpisuje.
          Reszty nie wiem.
    • slonko1335 Re: Może któraś e-mama wie? 11.02.11, 09:39
      Jeżeli skorzystasz z ulgi na wychowywanie dziecka i odliczysz ją od podatku automatycznie powiększy to Twój dochód. Musisz policzyć co bardziej Ci się opłaca czy odliczyć ulgę czy nie. Może po odliczeniu ulgi dochód i tak nie przekroczy kryterium dochodowego?
      Czy Twój dochód będzie się liczył jako utracony? jeżeli tak to nie ma znaczenia czy odliczysz ulgę czy nie.
      • moxitka Re: Może któraś e-mama wie? 11.02.11, 10:24
        moj dochod nie bedzie utracony i jest niski ale skoro dolicza do niego zasiłki i ulge to troche przekroczy a jesli bedzie to tylko dochod z pracy i ulga to bedzie ok.
        • slonko1335 Re: Może któraś e-mama wie? 11.02.11, 10:34
          zasiłki jakie dostajesz z opieki nie są opodatkowane i te liczyć się nie będą, możesz napisać jakie dostajesz konkretnie? natomiast wszelkie odliczenia od dochodu i podatku powodują że dochód jest większy automatycznie a od dochodu jest liczone kryterium-ulga na dziecko i za internet na przykład jest taką która ten dochód podwyższa niestety. Acha pamiętasz, że można w jednym okresie zasiłkowym przekroczyć kryterium dochodowego o wartość zasiłku? I pamiętaj o tym, że opieka na korzystniejszych zasadach odlicza składki zdrowotne, czyli dochód obliczony według ich zasad jest nieco niższy niż wynika z rozliczenia podatkowego.
          • moxitka Re: do slonko1335 12.02.11, 01:07
            dostaje rodzinne, z.dla samotnej matki i jestem na wychowawczym i skoro piszesz ze te nie są wliczane do dochodu to powinna mi sie ulga nalezec i i nie powinni mi zabrac zasiłku, chociaz w naszym kraju to trzeba sie przygotowac na najgorsze.

"Acha pamiętasz, że można w jednym okresie zasiłkowym przekroczyć kryterium dochodowego o wartość zasiłku?"
            mogłabys mi wytłumaczyc bo nie wiem niestety nic na ten temat?

chcialam tez starac sie o doplatę do czynszu i zastanawiam sie czy jak mi przyznają to nie bedzie potem ona tez dochodem.chcialabym jakos troszke wyjść na prostą poki nie moge pracowac na caly etat ale boje sie ze jak dostane jedną rzecz to strace drugą sad
            • slonko1335 Re: do slonko1335 12.02.11, 08:59
              te co wymieniłaś ni są opodatkowane i nie będzie ich w zeznaniu PIt więc nie podwyższą Ci dochodu. Możesz ewentualnie wysłać mi na priv dochód, składki i odliczenia to ci przeliczę tak na szybko jak będę mieć chwilę-aczkolwiek dokładnie nie dam rady bo oni sami mają z tym problem bez programu.
              Dodatek mieszkaniowy także nie będzie Ci dochodu podwyższał.
              Masz alimenty?albo z f.a coś płacone?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka