Dodaj do ulubionych

Sygma bank

12.02.11, 15:24
Słyszeliście o czymś takim jak Sygma bank.Przyszło nam jakieś pismo rzuciłam w kąt bo , myślałam, że to jakaś reklama. Teściowa otwarła to dzisiaj i mało zawału kobieta nie dostała.
Dostała jakieś ponaglenie może zacytuję. Mając na względzie dalszą współprace przypominamy o obowiązku spłaty wymagalnego zadłużenia. Wzywamy do uregulowania zaległości w terminie 2 dni od daty otrzymania niniejszego pisma.
Brak uregulowania płatności może skutkować: ble ble ble....tu straszą windykacją. Teściowa nie podpisywała z nimi ,żadnej umowy. Jak to ugryźć. Zgłosić na policję zawiadomienie o próbie oszustwa czy po prostu olać sprawę. Piszę tutaj bo, nie wiem gdzie napisać o tym. Najwyżej Blanka skasuje.
Obserwuj wątek
    • mama-1983 Re: Sygma bank 12.02.11, 16:14
      Sygma bank to kiedyś był cetelem bank może brała coś na raty bądź kartę kredytową ma u nich i nie spłaciła .. a jeżeli nie to najlepiej skontaktować się z bankiem w celu wyjaśnienia.
      --
      Szymon 16.09.2002 Martyna 25.10.2008 smile

Osobliwa rzecz, że przyjaciel może być fałszywy, a nieprzyjaciel nigdy.
      • beatkaa32 Re: Sygma bank 12.02.11, 16:16
        Oni często do umowy kredytowej dołączają kartę kredytową, za którą trzeba płacić. Być może teściowa przy okazji zakupów dostała takie cudo i teraz upominają się o spłatę.
        • dziabula27 Re: Sygma bank 12.02.11, 16:31
          Ewentualnie zadzwoncie do nich maja calkiem sprawna infolinie. Oni obsluguja sprzedaz ratalna i tak jak dziewczyny juz wspomnialy czesto daja do tego karte kredytowa ktora wysylaja poczta.
          • isabelka20 Re: Sygma bank 12.02.11, 20:24
            miałam dokładnie taką sytuację. Okazało się, że parę lat temu jak brałam meble na raty dostałam tzw. umowę dualną wraz z kartą kredytową. Karty nigdy nie dostałam i jej nie aktywowałam, a kazano mi płacić. Na infolinii udało mi się bez problemu tą kartę zamknąć i nie poniosłam z tego tytułu żadnych kosztów. Później przysłali mi do domu, że karta została zamknięta.
    • bj32 Re: Sygma bank 12.02.11, 20:38
      Blanka nie skasuje, bo to ciekawe.

Zacząć należy od wizyty w placówce przysyłającej bądź filii i dowiedzieć się, o co się rozchodzi, bo zgłoszenie na policję może zaowocować informacją, że ze sklepem podpisaliśmy umowę bez czytania "małym druczkiem", czy coś. Nie wpłacamy tedy nic, a idziemy spytać, jakie kombinerki.
      Na forum "Żłobki" miałam ostatnio prośbę "podwieś wątek na szpilce, bo mnie oszukali", a "oszustwo" polegało na tym, że "poszkodowana" podpisała umowę bez czytania, ufając rozmowie. Mało, ze nie przyszpiliłam, to skasowałam, bo głupota powinna być karalna i jeśli ktoś bez czytania podpisał, a potem krzyczy "oszukali mnie!", to pomawia, a na to już jest paragraf.
      Ja nawet ulotki leków czytam i daty przydatności artykułów z promocji...

Ergo: niech teściowa pójdzie - telefon może niewiele wyjaśnić - i się dopyta. A jak się dowie, to albo zapłaci, albo będziemy kombinować.
      • dziabula27 Re: Sygma bank 12.02.11, 23:09
        Oni chyba nie maja placowek z tego co wyczytalam jest to bankowosc elektroniczna . Ja bralam na raty pralke w euro rtv agd czy jakos tak i oni tam wspolpracuja z sygma bankiem. Ja z nimi wszystko zalatwialam przez telefon bo tez dostalam karte kredytowa ktora nie byla mi potrzebna.
        • magdakingaklara Re: Sygma bank 12.02.11, 23:16
          zadzwon to Ci powiedza o co kaman
          • mamasi Re: Sygma bank 13.02.11, 11:08
            to jest bank obsługujący sprzedaż ratalną jak np żagiel, dawne AIG itp. Najlepiej zadzwonić i wszystkiego się dowiedzieć ale zanim zadzwonicie to poszukajcie w papierach czy nie macie tej karty, czy jakiegos innego świstka od nich, wtedy będziecie wiedzieć o co chodzi. Często bierze się coś na raty a na papierze dany bank widnieje tylko drobnym druczkiem w nagłówku lub pod wielką nazwą sklepu z którego bierze się coś na raty (albo czasami w ogóle nie ma tylko na blankietach do spłaty rat)
        • bj32 Re: Sygma bank 13.02.11, 14:52
          Jak mają telefon, to muszą mieć najmarniej jedna siedzibę, a mniemam, że i oddziały. Jeszcze nie mamy techniki na takim poziomie, żeby dowolny bank działał wyłącznie wirtualnie.
          No to jak się nie da iść - to zadzwonić.
          • magda.ogonk Re: Sygma bank 16.02.11, 14:59
            Sygma nie ma placówek, klienci obsługiwani są telefonicznie. Pismo pewnie jest z agencji windykacji tej częsci banku, która kiedyś nazywała się Cetelem. Siedziby tych agencji znajdują się w trzech miastach, klienci nie są tam przyjmowani. Najlepszym rozwiązaniem jest zadzwonienie do Działu Obsługi Klienta, pracownik udzieli informacji lub przełączy do osoby, która tą konkretną umową się zajmuje.
    • slonko1335 Re: Sygma bank 13.02.11, 20:49
      Sygma bank obsługuje zakupy ratalne, przy ich okazji wysyła karty kredytowe, dodatkowo tak sie wycwanili ostatnio,, że po jakimś czasie pobierają za ową kartę i administrowanie limitem lub możliwość korzystania z debetu opłatę miesięczną. Byłam z mamą załatwiać raty dla niej i sprzedawczyni ostrzegała, że jak spłaci wszystkie raty a ma ich 10 to ma od razu zdać kartę żeby nie zaczęli opłat naliczać(w jej przypadku pierwszy rok użytkowania jest gratis potem po 5 zł miesięcznie)
      Zapytaj teściowej czy nie brała nic na raty ostatnio?
      • re_ni73 Re: Sygma bank 13.02.11, 21:35
        Witam.Może już zapóźno ale komuś może ta wiaomość się przydać.Roku temu siostra brala na raty wlaśnie w Sygma bank.Jest tam opcja rat bez karty kredytowej,sprzedawca sam to zaproponował.Można o to sprzedawce poprosić i w rubryce zaznacza,taką opcję.Kilka miesięcy później brala znowu i odrazu zastrzegła taką opcje.Karta wtedy nie przychodzi,raty dostala na blankiecikach.
    • prawdziwy_necik Re: Sygma bank 17.02.11, 17:56
      Sygma ma placowke chyba w Krakowie na ul.Nowochuckiej,podam ci telefon 12 683 30 44.
      • hotya Re: Sygma bank 18.02.11, 13:48
        Nie ma takiego tworu jak ulica Nowochucka
    • kruszynka.net Re: Sygma bank 12.03.11, 23:38
      Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Byłyśmy chore więc nie miałam czasu i siły odpisywać. Dzięki wam wszystko wyjaśniło się. Teściowa ma wziętą pożyczkę w Cetelem Banku tylko ta firma nigdy nie poinformowała jej o zmianie nazwy. Na blankietach do zapłaty widnieje Cetelem Bank. Rzeczywiście spóźniła się dwa dni z wpłatą.
    • jg1612 Re: Sygma bank 06.04.11, 11:08
      LUDZIE, PROPONUJĘ ABY KAŻDY KTO MA Z TYM SYGMA BANKIEM JAKIŚ wpisał w wyszukiwarce-nadzór bankowy skarga na bank, otwiera się strona KOMISJI NADZORU BANKOWEGO, i tam można złożyć skargę na ten bank.To jest nasza jedyna szansa aby coś z tym zrobić, jak w KNF zobaczą że są tysiące skarg na SYGMA BANK, to może zaczą ich wreszcie kontrolować, i przestaną od ludzi wyłudzć pieniądze. Ja np. 7 lat temu wzięłam na raty żelazko, dawno zostało w 100% spłacone, a oni teraz po tylu latach twierdzą że się spóźniłam z ratą i za to chcą mi wlepić odsetki.Zawsze rata była wpłacana 3-4 dni przed czasem, ale oni spacjalnie księgują tak późno, żeby potem wyłudzać od ludzi pieniądze. Skargi do KNF to nasza jedyna szana, wkleję ten post wszę dzie gdzie się da, bo ja nie mam zamiaru płacić za coś za co dawno już zapłaciłam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • jg1612 Re: Sygma bank 06.04.11, 12:41
        OBEJRZYJCE MAGAZYN EKSPRESU REPORTERÓW i zobaczycie ilu jest okradanych: www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/magazyn-ekspresu-reporterow/wideo/12052009

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka