Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

15.04.11, 19:03
Witam,
Tak długo zastanawiałam się jak poprosić o pomoc, mimo to nadal nie wiem od czego powinnam zacząć. Moje życie nie wygląda tak jak bym tego chciała. Popełniłam wiele błędów i z pewnością wiele jeszcze popełnię. Niestety na dzień dzisiejszy pokonują mnie i nie daje sobie rady sama.
Nazywam się Karolina Stępniewska, samotnie wychowuje dwójkę dzieci-Kacper lat 7 i Lena 15 miesięcy. Nasza sytuacja finansowa pozostawia bardzo wiele do życzenia. Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym co spowodowało, iż na utrzymanie siebie, dzieci i mieszkania pozostało mi zaledwie 1450 zł. Każdy przeciętny rodzic wie, że za tą kwotę nie da się ubrać, wyżywić i zapewnić byt dzieciom. Mój syn jest chory na astmę, oraz cierpi na bardzo dużą wadę wzroku i niedowidzenie lewego oka. Staramy się teraz o uzyskanie niepełnosprawności już od dobrych 7 miesięcy by dostać dodatkowe świadczenia dodatkowych świadczeń.
Nie mogę wrócić do pracy, nie mam z kim zostawić córki,złożyłam wniosek do żłobka mam nadzieje,że od września pójdzie.Dzieci maja zasądzone alimenty,tata Lenki ma odebrane władze rodzicielskie,a teraz chce również odebrać je ojcu Kacpra z powodu zaniedbania dziecka. Oprócz siostry która również samotnie wychowuje córkę, nie mam nikogo kto mógł by nam pomóc. Całą swoją energie skupiam na znalezieniu dodatkowych pieniędzy,pracy zdalnej by móc godnie przetrwać kryzysowy czas. Żaden bank nie udzieli mi kredytu, a znajomi i tak pożyczyli mi tyle pieniędzy których nawet nie mam z czego oddać.
Proszę o pomoc wszystkich którzy będą mieli okazje przeczytać mój list. Byłam już wszędzie, pisałam do różnych fundacji, korzystałam z Opieki Społecznej ale stwierdziła, że przekraczam kryteria dochodowe więc oprócz świadczeń rodzinnych które wynoszą 1000 zł nie mogą mi pomagać. Nie mam już gdzie iść i kogo prosić. Więc z tego powodu zamieściłam ten list.
Nie proszę o wiele.Nasza sytuacja jest podbramkowa,komornik dobija się drzwi,czekamy na sprawę o eksmisję.Proszę pomóżcie.
Jeśli chciałby ktoś się ze mną skontaktować zostawiam adres e-mail:k.stepniewska@onet.pl
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: prośba o pomoc 15.04.11, 19:47

Hmmm
      www.facebook.com/pages/Pomoc-samotnej-mamie-Karolina/154359297927780
      pracujesz dla Betterware:
      www.goldenline.pl/forum/802014/oferty-pracy-w-domu-dla-mam-wychowujacych-samotnie-dzieci/s/4#40076212
      Prosby o pomocy byly:
      www.goldenline.pl/forum/2051510/pomoc/s/1#38068370
      www.goldenline.pl/forum/611554/charytatywnie/s/20#38074918
      www.goldenline.pl/forum/2054972/przeczytajcie/s/1#38115448
    • madziulec Re: prośba o pomoc 15.04.11, 19:51
      W cholere, kopiuj i wklej bylo
      www.wykop.pl/wpis/10115/witam-tak-dlugo-zastanawialam-sie-jak-poprosic-o-p/
      i stad tez
      polki.pl/forum/showthread.php?t=18325
      no szlag by to...

Kwota tylko zostala zmieniona...
      • isabelka20 Re: prośba o pomoc 15.04.11, 20:40
        a może kwota jest inna bo poprzednie prośby są sprzed około pół roku. Nie pomyślałaś o tym?
      • mamasi Re: prośba o pomoc 15.04.11, 20:44
        W lutym 2010 i w listopadzie 2010 Lena miała ciągle 9 mcysmile
        coś za dużo tych próśb o pomoc.
        • mamasi Re: prośba o pomoc 15.04.11, 20:49
          Kurcze wywaliło mi resztę wiadomości. grrr....
          Ale po przeanalizowaniu wychodzi że wpisy Karoliny są conajmniej sprzed pół roku. Wtedy kwota zarobków mogła być inna.
          Karolina proponuję przesłać którejś z dziewczyn (slonko1335, bj, ...) dokumenty potwierdzające Twoją sytuację, gdzie mieszkasz, co wchodzi w kwotę tych 1400 zł.
          • madziulec Re: prośba o pomoc 15.04.11, 21:20
            Zarobkow???
            Moment?
            Dziecko 15 miesiecy, ona jest na wychowawczym od tychze 15 miesiecy i ma zarobki inne? Jakie???

No nauczmy sie czytac. Nic wiecej. Tylko czytac.
            • bj32 Re: prośba o pomoc 15.04.11, 22:10
              Czytać potrafimy, z rozumieniem gorzej... Wygląda, ze Lena najpierw przez 9 miesięcy miała 9 miesięcy, a teraz ma 15, w dodatku jakieś dziwy w tym MOPSie, bo świadczenia rodzinne na 2 dzieci wynoszą 1000,-, całego zaś dochodu jest 1450,-, a o ile pamiętam, MOPS pomaga do pięćset_ileś na osobę w rodzinie... Oraz w lutym ubiegłego roku koleżanka "się starała o niepełnosprawność" [pchała synowi ołówek w oko, czy co?], a tu pisze, ze od siedmiu miesięcy. Jakoś kompletnie między lutym'10, a kwietniem'11 nie chce mi wyjść nijak miesięcy. Może tam jest zakrzywienie czasoprzestrzeni?

Natomiast wyjątkowo u nas dziewczyna nie podaje swojego numeru konta, ale też nie wyjaśnia, jakiej pomocy się spodziewa.
              "Zdumiewające, coraz zdumiewajętsze - powiedziała Alicja".
              • aqua696 Re: prośba o pomoc 16.04.11, 01:29
                nie czytalam..wpisow wklejonych
                Ale 100zl nie daje mops, nawet z wychowawczym, siostra chyba moze zajac sie dzieckiem, lub ty jej, albo jakis maluszkiem,
                Czy masz dodatek mieszkaniowy??
                Bylas w caritas??
                Do zlobka masz ogromne szanse na przyjecie.
                Syn cudem nadle taki nielenosprawny, czy to nagla choroba oczu??
                Cos juz w tym stylu bylo chyba kilka miesiecy temu??
                Tyle miesiecy to sie na komisje nie czeka nie blefuj, w krotszym czasie jedna w forumek stanela na komisji i zdarzyla sie odwolas..wiec wybacz..ale to bzdura.
                Chcesz ukarac ojca syna?? Ukladalas sobie zycie i facet pewnie sie wycofal...to zmieni ci cos w zyciu..czy tylko wycieczka do sadu??
                1450zl to na 3 osoby nie tak malo, uwierz sa tu rodziny majace ponizej 351zl na glowe.
                Z tym piszesz iz nie dasz rade...moze obniz na troche wymagania, sa ciucholandy, tansze sklepy z jedzeniem, a moze warto podwyzszym tatusiom alimenty, jak jest tak ciezko??
                To kryterium to na dodatek mieszkaniowy spokojnie, plus dozywianie dla dzieci,
                A czy zlobka szukalas wczesniej??
                Z jakiego miasta jestes??
                I ile faktycznie maja dzieci??
                • ezolza Re: prośba o pomoc 16.04.11, 07:55
                  Wiecie ktoś mi doradził żebym tu napisała-fatalny pomysł-racja chwytam sie wszystkiego żeby zarobić-strone założyłam rok temu wtedy bardzo mi pomogła teraz już jest tylko strona-zapomnijmy o sprawie juz tyle od ludzi kopów dostałam że mam dość wysłuchiwania .Dziękuje za zainteresowanie.
                  • anna.k777 Re: prośba o pomoc 16.04.11, 08:01
                    ezolza napisała:

> Wiecie ktoś mi doradził żebym tu napisała-fatalny pomysł-racja chwytam sie wszy
                    > stkiego żeby zarobić-strone założyłam rok temu wtedy bardzo mi pomogła teraz ju
                    > ż jest tylko strona-zapomnijmy o sprawie juz tyle od ludzi kopów dostałam że ma
                    > m dość wysłuchiwania .Dziękuje za zainteresowanie.
                    Nie ty jedyna kopów dostałaś,pomocne chcą pomagać,tylko że pełno trafiło się dziwolągów,prześlij skany dokumentów do administratora.Nie ma co się obrażać i dąsać.
                    • ezolza Re: prośba o pomoc 16.04.11, 08:16
                      óale ja sie nie obrażam tylko niepotrzebnie napisałam-macie tu mnóstwo ludzi do pomocy a ja?We wrześniu mała pójdzie już do żłobka,pójde do pracy i bedzie dobrze-chciałam tutaj pomysłu na prace w domu,może ktoś ma kogoś kto jest w sanie taka prace załatwić albo cokolwiek innego-nie prosiłam o pieniądze,przykro mi tylko że atak tak zmasowany ale rozumiem.
                      • anna.k777 Re: prośba o pomoc 16.04.11, 09:20
                        Z tego co zauważyłam,nie robią na ciebie nagonki,tylko podano linki do twoich próśb,emamy chcą wiedzieć czy nie jesteś oszustką i mają do tego prawo.Już ci pisałam prześlij skany dokumentów potwierdzające twoją trudną sytuacje do bj32.
                  • madziulec Re: prośba o pomoc 16.04.11, 12:59
                    ezolza napisała:

> Wiecie ktoś mi doradził żebym tu napisała-fatalny pomysł-racja chwytam sie wszy
                    > stkiego żeby zarobić-strone założyłam rok temu wtedy bardzo mi pomogła teraz ju
                    > ż jest tylko strona-zapomnijmy o sprawie juz tyle od ludzi kopów dostałam że ma
                    > m dość wysłuchiwania .Dziękuje za zainteresowanie.
                    Ktos zadał Ci konkretne pytania a Ty pokazujesz, ze masz muchy w nosie.
                    Ktos inny, ze sa niescislosci w tym, co napisalas (dzieci jakos dlugo mialy ten sam wiek itp..) i tez focha odstawiasz.

To nie o to chodzi.
                    Jesli potrzebujesz pomocy - to jest odpowiednie forum, ale tu trzeba pisac prawde a nie sciemniac, bo to zaraz wychodzi, jak wlasnie w tym przypadku.
                    • green_land Re: prośba o pomoc 16.04.11, 13:48
                      Madziulec, gdzie Ty widzisz jej ściemnianie?
                      • madziulec Re: prośba o pomoc 16.04.11, 14:13
                        blogimam.pl/rss/jak-by-za-dotkni%C4%99ciem-r%C3%B3%C5%BCd%C5%BCki............
                        Pozdrawiam Cie greenland i naprawde poszukaj na przyszlosc, nie wzruszajac sie ciezkim losem dwojki dzieci.
                        • green_land Re: prośba o pomoc 17.04.11, 14:13
                          Nie rozumiem po co link - nie interesują mnie blogi mam.

Co do grzebania się w nieścisłościach: forum.gazeta.pl/forum/w,752,123067166,123143634,Re_Klamliwy_dziennikarzyna.html
                          • madziulec Greenland 17.04.11, 16:38
                            Wyraznie prosze a raczej ZADAM bys nie wyciagala MOICH PRYWATNYCH spraw na tym forum.
                            Nie prosilam tu o ZADNA pomoc, nie jest moja wina, ze moja mama stala sie, a przy okazji ja w pewnym sensie osoba publiczna, ze artykuly o mojej mamie ukazaly sie w kilunastu jezykach.
                            Nie jest moja wina, ze w 3 miastach poszly marsze ku pamieci mojej mamy.
                            Wolalabym, by nic takiego nie mialo miejsca, a ja mialabym moja mame ZYWA, a moj syn zywa babcie.

Jesli takie argumenty nie docieraja jestem w stanie zwrocic sie do administracji forum o wykasowanie Twoich wypowiedzi, bo sa niestety dopieprzaniem sie i wycieczkami osobistymi (panu Machajsiemu nie udzielalalm zadnego wywiadu i chce bys to zrozumiala w swoim rozumklu).
                            • green_land Re: Greenland 17.04.11, 19:43
                              Masz odpowiedź na priv.
                              • madziulec Re: Greenland 17.04.11, 20:06
                                Przykro mi, ale Twoj nick nalezy do mojego kill_fila.
                                Niestety nie mam szans przeczytac wypowiedzi i nawet niezbyt zaluje.
                                • green_land Re: Greenland 18.04.11, 13:32
                                  To poczytaj komentarze.
                                  Albo lepiej nie, ja już wszystko wiem. Nie potrzebuję kolejnej jałowej dyskusji na dennym poziomie. Żegnam.
    • green_land Re: prośba o pomoc 16.04.11, 13:54
      W pracy nie możesz starać się o bezzwrotną zapomogę, nie ma pożyczek mieszkaniowych, kasy zapomogowo-pozyczkowej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka