Dodaj do ulubionych

Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pomoc

21.04.11, 18:43
Witam was pomocne e-mamy.Jakiś czas temu,pod koniec lata byłam tu na forum i szukałam pomocy.Udało mi się poukładać w życiu.Wróciłam z dziećmi do mieszkania mamy,urodziłam cudownego syna w listopadzie,wymarzone rodzeństwo dla mojego pierworodnego.Zapowiadało się dobrze,pomoc rodziny i życzliwych osób była dla mnie wsparciem i fundamentem nowego życia.
Jednak stało się najgorsze.W styczniu tego roku zapadł wyrok.Mój młodszy synek Dawidek jest chory na śmiertelną chorobą Mukowiscydozy,postać zdiagnozowana płucna.Z analizy DNA wyszły dwie mutacje genowe,które wróżą ciężką postać choroby.
Korzystam z pomocy MOPR-u i MOPS-u jednak jest ona niewystarczająca.Zapisałam się do fundacji MATIO oraz do Polskiego Towarzystwa Walki z Mukowiscydozą gdzie mam założone subkonta na których są zbierane środki z darowizn oraz przekazanych 1%.
Niestety nie udało mi się odpowiednio "wypromować" syna za ten oba konta są niemal puste.
Zwracam się do was z ogromną prośbą.Nie chcę pieniędzy,bo wiem,że w dzisiejszych czasach pomoc finansowa jest trudna do zrealizowana,bo każdy z nas ma za mało...
Założyłam charytatywne konto na allegro,bo z licytacji zysk w całości przeznaczyć na leczenie syna,które jest bardzo drogie.
Niestety jestem nowa w temacie więc nie mam znajomości,by na licytacje dać coś szczególnego,w mediach o nas cicho,żadnych dedykacji od aktorów ani fantów od celebrytów nie będzie.Zwracam się do was z prośbą,bo może przy porządkach znajdziecie jakieś niepotrzebne przedmioty,które mogły by kogoś zainteresować ? Coś co można by było wystawić na taką aukcje ?
Głównym celem zbierania pieniążków będzie leczenie a w szczególności zakup brakującego,obowiązkowego sprzętu czyli ssaka medycznego oraz monitora oddechu.
Nie mam pomysłów jak jeszcze mogłabym zgromadzić pieniążki na leczenie synka więc może wy macie jakiś pomysł ?
Obserwuj wątek
    • anna.k777 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 21.04.11, 18:51
      Podaj mi adres email,to prześle ci nr tel do dziewczyny,która zrobiła piękny filmik na youtube.
      • anzawa83 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 21.04.11, 20:27
        Jak chcesz moge Ciebie skontaktowac z koleżanką. Jej córka jest chora na mukowiscydoze. Mała ma teraz prawie 5 lat.a diagnoze miało cos około roku. Jakby co pisz na priv
        • blacky_cat Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 21.04.11, 21:22
          mój mail to jmazurczak13@wp.pl
          Nie wiem jak tu się wysyła wiadomości prywatne...
    • w_miare_normalna Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 21.04.11, 23:07
      Aśka niestety Ci nie pomogę, ale napiszę, że trzymam kciuki za Twojego synusia, wszystko będzie dobrze.

Również jestem z Poznania i powiem więcej, znam twojego męża.
      jakbyś chciała wiedzieć skąd itd., to zapraszam na priv smile
    • bj32 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 21.04.11, 23:51
      Gdzieś mi się tu szlajały autografy zespołu "Sami", ale nie mam pojęcia, jaką to może mieć wartość... Spróbuj się zorientować, to jak się opłaca, to spróbuję znaleźć i Ci wyślę. Prywatnie chłopcy bardzo fajni, ale muzycznie to nie mam pojęcia....
    • zuzann-a Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 07:48
      Asia, podaj mi nr konta.
      • madllen22 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 11:35
        Ja nie mam autografow procz baetelsow, ale wiadomo tych nowych co sie ostatnio pojawili.
        Zrob filmik tak jak ktos tu radzil na youtube na allegro poki nie masz jakis cennych rzeczy, a zreszta to nie musza byc cenne a symboliczne. Wystarczy nawet cegialeka do kupienia po 5 zł. Wazna jest tutaj reklama.. moze postaraj sie dotrzec do kogos kto jest znany na youtube ma wielu subskrybentow. Liczba ich siega u niektorych uzytkownikow do kilku tysiecy. Ogladaja to tysiace ludzi np. filmiki urodowe na you tube. Juz np. makeupbrock zorganizowala pomoc dla chorej Kalinki. Nie twierdze, ze akurat do makeupbrock powinnas zworcic sie o pomoc, ale pokazuje Ci przyklad jak takie znane na youtubie osoby moga pomoc. Znajdź jakas mila dziewczyne z tego typu filmikow i napisz jej wiadomosc prywatna popros.. o pomoc w naglosnieniu choroby Twojego dziecka by jak najwiecej osob o nim wiedzialo.
    • claudel6 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 12:39
      Hej, ja moge zdobyc dla Ciebie plyte z autografami pewnego polskiego nwoego zespolu, ktory ma juz sporo fanow (mial juz kilka tras koncertowych) i wytwornia go chce wykreowac na duza gwiazde, wiec ma potencjal smile
      Maja strone na fb ze swoimi fanami, wiec jak wystawisz plyte na allegro i zamiescisz info na ich stronie, na pewno sie znajda chetni. Tylko potrzebuje wiecej info o Twoim synku – jest gdzies informacja na stronie tych fundacji? Jesli nie ma, to przeslij mi na priv po prostu opis waszej sytuacji – zebym mogla przekazac czlonkom zespolu.

• mamakacperka-pl Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 12:52
        Asiu podaj jak możesz link do jakiejś oficjalnej stronki o Twoim synku. Takiej na której jest jego fotka,opis choroby i numer konta na który zbierane są pieniążki dla niego. Ja go skopiuje i umieszcze u siebie na naszej klasie. Mam prawie 500 znajomychwink więc jest szansa że dużo osób się o nim dowie. Wystosuje pod linkiem odpowiedni apel. Może się uda coś zebrać dla małego.
        Narazie to jedyny sposób w jaki mogę pomóc. A bardzo chcę!
        • malgoska182 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 12:58
          Witam
          Jesli dziecko jest podopiecznym jakiejs Fundacji,to mysle,ze na zamieszzcenie takiego apelu potrzebna jest zgoda Fundacji.Inaczej mama moze miec problem.
          Pozdrawiam i zycze jak najwiecej ofiarnych osob.
          • mamakacperka-pl Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 13:05
            Ale ja właśnie chcę link do stronki takiej fundacji pod jaką podlega mały Dawidek. I taki link do tej fundacji chcę umieścić,żeby jak najwięcej osób dowiedziało się o małym, a pieniążki wpłacali na konto fundacji Dawida. Asia narzekała,że nie umie "wypromować małego". A takie umieszczanie danych do tej fundacji z opisem choroby dziecka oraz informacji jak można mu pomóc to właśnie takie promowanie. Im więcej ludzi się dowie tym większe możliwości zebrania pieniążków.
            Mój brat ma dziewczynę. I siostra tej dziewczyny jest poważnie chora. Mała ma raka oka. jedno już straciła i ma sztuczne a o drugie lekarze walczą, bo i tam wzrok prawie zanikł. Daria ma swoją stronę w pewnej fundacji. Jest leczona chemią w Warszawie aż. No i ma mieć zabieg w Anglii. I też mój brat rozmieszczał o tym info gdzie się dało. Nikt problemów nie miał. Przecież tu chodzi o dziecko.
          • bj32 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 23.04.11, 13:33
            A masz jakieś podstawy tak myśleć? I jaki problem?
            • malgoska182 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 26.04.11, 15:19
              Przypuszczam,ze pytanie bylo sierowane do mnie.Podpisujac porozumienie z Fundacja rodzice lub opiekun prawny zobowiazani sa do przestrzegania Regulaminu www.dzieciom.pl/images/zalaczniki.pdf

Nie wiem podopiecznym jakiej Fundacji jest dziecko zalozycielki watku,ale mysle,ze w tym przypadku zamieszczanie apeli na NK,Facebook musi byc wczesniej uzgodnione z Fundacja.
              • mira59 fundacja 26.04.11, 18:17
                malgoska182 napisała:

> Przypuszczam,ze pytanie bylo sierowane do mnie.Podpisujac porozumienie z Fundacja rodzice lub opiekun prawny zobowiazani sa
                do przestrzegania Regulaminu rel="nofollow">www.dzieciom.pl/images/zalaczniki.pdf
                >
                > Nie wiem podopiecznym jakiej Fundacji jest dziecko zalozycielki watku,ale mysle
                > ,ze w tym przypadku zamieszczanie apeli na NK,Facebook musi byc wczesniej uzgod
                > nione z Fundacja.

Dawidek jest podopiecznym fundacji MATIO. Według regulaminu fundacji nie ma tam wytycznych odnośnie zamieszczania apeli, nie musi być na to zgoda fundacji.
                Faktycznie Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" wymaga, by treść zamieszczanego gdziekolwiek apelu była uzggodniona z fundacją.Dodatkowo zabrania wysyłania maili z apelami - może to uznać za wysyłanie spamu i rozwiązać umowę o prowadzenie subkonta.
                • annamaria810 Re: fundacja 01.05.11, 17:58
                  jak będziesz zainteresowana mogę ci wysłać 50 breloczków z serduszkami na sprzedaż na alegro , podaj namiary na prive jak coś , wysyłkę biorę na siebie
    • lorek08 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 16:52
      napisałam mailasmile
    • anka7961 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 17:31
      Kochana,
      jaki potrzebujesz ten monitor oddechu? Maty czy takiego przenośnego (przyczepianego do pieluszki)? Czemu to jest konieczne? Pytam, bo przyznam szczerze, że niewiele wiem o tej chorobie.
      • eva-83 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 18:24
        dawidmuko.pl/pomoc.htm

to jest stronka Dawidka ktora znalazlam.Jezeli moge cos zasugerowac..musielibyscie ta stronke bardziej wypromowaci uzupelnic podpunkt Dzien po Dniu!Bardzo dobry pomysl z tymi aukcjami .Czytalam na paru blogach wlasnie tez autorki tak robily,ktos wystawil jakies kolczyki,pierscionek chuste itp.Moglabys napisac pare szczegolow jak by to mialo wygladac ?Pozdrawiam i glowa do gory.
        • blacky_cat Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 20:52
          tak właśnie www.dawidmuko.pl to strona zrobiona przez mamę,prosiłam ją o uzupełnienie wszystkich informacji ale nie ma czasu...poproszę ją żeby mnie nauczyła obsługi stronki i ją ożywię.
          Jesteśmy w fundacji ale nie ma u nich na stronie żadnych informacji o podopiecznych.
          Monitor oddechu nie jest konieczny,natomiast ssak medyczny jak najbardziej,powinien już dawno być jednak MOPR nie ma w tym półroczu już środków ale ostatecznie mam dostać odpowiedź we wtorek.Oczywiście jak już to załatwią mi na taki najtańszy,średniej mocy,ale lepsze to niż nic a i tak będę zbierać na konkretną maszynę,bo ona decyduje o zdrowiu i życiu Dawida a i tu nie ma co oszczędzać...
          Numer konta na stronie jest chyba nieaktualny,więc proszę uważać,bo szkoda,żeby pieniążki miały zaginąć.
          co do filmików na youtube,cudowny pomysł ale ja niestety w ogóle się nie znam na rzeczy...nie umiem tworzyć pięknych rzeczy,jestem zupełne antytalencie.
          • blacky_cat Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 21:00
            Podam dane adresowe i numer konta na prośbę.
            Joanna Mazurczak
            ul,Garbary 73/11
            61-758 Poznań

BZ WBK: 19 1090 1854 0000 0001 0824 6847

Co do tych przedmiotów,które ofiarujecie,to proszę przesyłajcie co się da,nigdy nie wiadomo co komu się przyda i kogo coś zainteresuje.
            Miały być ulotki promujące,ale zabrakło pieniążków...Myślę jeszcze nad zgłoszeniem się do większej fundacji np funadcja Polsat podobno teraz reklamuje Mukowiscydozę.
            Mam nadzieję,że na wszystko odpowiedziałam,wybaczcie nadal jestem w depresji i jestem bardzo roztrzęsiona.
            • eva-83 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 21:45
              Wydaje mi sie ze koniecznie musicie poprawic nr kont na tamtej stronce.. do rozglosnienia sprawy jest potrzebna solidna strona!!! inaczej ludzie nie uwierza -przykre ale prawdziwe
              • blacky_cat Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 22.04.11, 22:06
                Eva wiem...dlatego będę jutro się tym zajmowała żeby wszystkie informacje były uzupełnione smile
                • bj32 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 24.04.11, 22:46
                  Jesteś przekonana, że podawanie na forum swoich szczegółowych danych to dobry pomysł? Bo wiesz: szpieg szoguna czuwa i ktoś gotów zgłosić w MOPS, że dostajesz na forum pieniądze. Były już takie przypadki...
                  • aqua696 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 25.04.11, 00:28
                    MOPS to jedno drugie to US a to juz nie tak wesolo..
                    Ale kazdy bierze odpowiedzialnosc za swoje wpisy.

Wazna sprawa skladajac o alimenty na maluszka zloz o zabezpieczenie, dolacz wszelkie dokumenty medyczne i zdzieraj z kolesia ile sie da...tu nie widze podstaw do litosc...
                    • madziulec Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 25.04.11, 00:44
                      Nie chciałabym sie wtracac, ale zbieranie pieniedzy bez zezwolenia jest karane grzywna.
                      Jest to bowiem tzw. zbiorka publiczna, a jako taka nie moze byc zgodnie z przepisami organizowana przez osoby prywatne.

Wiec .. ryzykowne jest rzeczywiscie podawanie ot tak numeru konta, nazwiska itp.
                      • mira59 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 26.04.11, 13:39
                        Wysyłam Ci @ smile
                        Pozdrowionka.
                      • bj32 Re: Nie sądziłam,że będę musiała tu wrócić po pom 26.06.11, 13:53
                        Taaa... W sumie można jeszcze dołożyć żebractwo, też karalne. Ale bić się z dziewczyną nie będę. Chce - jej problem.
    • w_miare_normalna blacky 22.04.11, 21:26
      napisałam wiadomość do Ciebie.
      • w_miare_normalna Re: blacky 22.04.11, 22:04
        odpisałam smile

i
    • madziulec Wypożyczalnia sprzętu 22.04.11, 23:35
      www.ptwm.org.pl/251,wypozyczalnia_sprzetu_rehabilitacyjnego.html (ja wiem, ze na dzien dzisiejszy sprzetu nei ma, ale moze zaraz cos bedzie, poza tym moze warto nawet ustawic sie w kolejce, moze warto poszukac takich wypozyczalni gdzies indziej itp.)
      • aqua696 Re: Wypożyczalnia sprzętu 24.04.11, 17:02
        Madziulec ma racje z wypozyczalnia, warto tez diwiedziec sie gdzie jest najblizsze hospicjum dziecienne, lub wogole dla doroslych..mozna od nich wypozyczyc ssak.
        My uzywalismy go niezadlugo.
        Wazne jest oklepywanie, drenaz...leki..
        Leki jak wierz s.a na ryczal, nadal sa apteki majace leki za 1grosz.
        Mi bardzo podobalo sie iz podczas diagnostyki byl osoby dorosle z muko na badaniach i to bardzo podnosilo na duchu.
        Jak cos to pisz.
        Inhalator-nebulizator to wazne...moze urzad miasta wspomogl by akcje swoim patronatem??
        Srodki z 1% wplyna na konto w okolicy pazdziernika niestety dopiero -tak cudnie ministerstqo i wielcy rzadacy zalatwili..i dzieki temu na kilka miesiecy moga przewalac kaske.
        Jak cos pisz na priv.
        Moj bierze mukoleptyki, emzyny, niestety trzustka juz daje popalic.
    • kruszynka.net blacky_cat Ważne 04.05.11, 01:03
      Napisałam na priva.Może uda mi się pośrednio pomóc Dawidkowi. Chodzi o ssak nic nie obiecuję ale trzymajcie kciuki.
      • blacky_cat Pomoc z organizacją 11.05.11, 13:46
        Witajcie...po konsultacji z lekarzem podjęłam decyzję,by przeprowadzić się nad morze.Mam pytanie czy jest tu jakaś pomocna emama,która pomogłaby mi znaleźć jakąś bardzo tanią kawalerkę blisko morza? Wynajem interesuje mnie na dłuższy okres najwcześniej od 1 czerwca.Bardzo proszę o pomoc,przeglądam oferty na internecie aczkolwiek dotyczą one tylko pobytów w sezonie i to 50zł od osoby za dobę...
        • gd_3334 Re: Pomoc z organizacją 11.05.11, 19:22
          u nas nad morzem ( przymorze, zaspa) za wynajem kawalerki trzeba liczyć ok 1000-1250 za miesiąc, czyli 40 zł za dzień ( niezależnie od ilości osób), lokalizacja dobra około 0,5-1 km od morza
          • blacky_cat Re: Pomoc z organizacją 11.05.11, 19:27
            niezależnie od ilości osób to już dobra wiadomość,bo ja się spotykałam w internecie z ofertami gdzie owszem 40zł za dobę ale od osoby (dzieci również) i to tylko w sezonie letnim...ciężko teraz coś fajnego i taniego znaleźć bo same pensjonaty i pokoje gościnne się ogłaszają ;/
            A możesz mi powiedzieć gdzie nad morzem znajduje się szpital dziecięcy z oddziałem pulmonologicznym?
            • gd_3334 Re: Pomoc z organizacją 11.05.11, 21:55
              napewno jest w Oliwie www.szozmd.pl/, poza Gdańskiem musiałabym się popytać
              • gd_3334 Re: Pomoc z organizacją 11.05.11, 21:55
                zle weszło www.szozmd.pl/
                • aqua696 Re: Pomoc z organizacją 12.05.11, 03:19
                  Szpital dzieciecy w oliwie na odzial leczenia mukowiscydowy to dodatkowa informacja i jak bywalam byla tam super prof. prowadzaca muko.
                  Moze poczekaj na wrzesien...bedzie moze taniej bo sezon to okres kiedy mozna zarobic..dwa to jednak bedzie koszt ktory bedziesz ponosic co miesiac.
                  Warto moze poszukac mieszkania za opieke nad nim podczas wyjazdu na dluzej, lub za opieke nad starsza niepelnosprawna osoba.
                  Z dwojka dzieci z takim kosztem za mieszkanie bedzie ci ciezko..a jeszcze koszty leczenia, diety...??
                  Moze jakas mala nadmorksa miejscowosc ktora w lecie tylko zyje z wczasowiczow?? Tam mozna sie zaszyc za duzo mneijsze pieniadze.
                  Przymorze to piekne miejsce do mieszkania, blisko morze, plaza...och sentyment..
                  • aqua696 Re: Pomoc z organizacją 12.05.11, 03:46
                    Macie dobrego lekarza prowadzacego muko??
                    To tez wazne a ty bedziesz z innego rejony i dowiedz sie czy nie bedzie problemu z chodzeniem do specjalisty.
                    Wazne iz szybko macie wynik, i wdrozone leczenie to juz 50% sukcesu..
                    I uwierz nie mozna na podstawie samego wyniku stawiac diagnozy jaki bedzie stan dziecka..kiedys dzieci mialy diagnoze majac kilka lat a nawet wiecej..zle byly leczone latami..nie mialy odpowiedniej suplementacji..
                    Glowa do gory...
                    I scignij szanownego tatuska o adekwatne alimenty...bo to tez wazne dla Was,.
                    U lekarza pediatry...popros o zostawianie probek lekow ktore uzywa maluszek..
                    I pilnuj aby wystawiano recepty na XP...i tu musisz czuwac kiedy jaki lek..itp.
                    Dasz rad..widzialam mlodych studentow, dziewczyne ktora jest szczesliwa mama zdrowej coreczki...a jak sie smiali mieli nie dozyc liceum...nauka robi postepy...trzymaj sie.
                    • blacky_cat Re: Pomoc z organizacją 12.05.11, 08:30
                      Pediatrę po szkoleniu na Mukowiscydozę mam fantastyczną jednak opiekę szpitalną i lekarzy FATALNĄ.Dlatego zdecydowałam się na zmianę zamieszkania.Zasięgnęłam kilku opinii na temat tego szpitala w Oliwi i muszę powiedzieć,że matki dzieci z muko bardzo sobie zachwalają ten szpital.
                      Alimenty są w drodze,wczoraj była sprawa o nie ale została odroczona i kolejna 25-ego maja.
                      I tak muszę sama utrzymywać siebie,dzieci i ich potrzeby.Nikt mi w tym niestety nie pomaga więc znaczenia dla mnie nie ma czy pieniądze będę wydawać w Poznaniu czy gdzieś nad morzem.
                      Jod i sól to chyba najlepsze co może być dla Dawidka,takie zdrowe darmowe inhalacje wprost od natury.Dlatego podjęłam tą decyzję.
                      • noco73 Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 14:15
                        Wpisz w wyszukiwarke np Wolin ,są tam mieszkania za około 800 wzwyż za 2-3 pokoje,podejzewam ze za kawalerkę mniej.To miasteczko oddalone od morza o około 17 km ,ale sa zalewy,jeziora,zatoki.Reszta okolicy bazuje niestety na sezonie,mi sie udało,ale na sezon wyfruwam do maleńkiego pomieszczenia,po sezonie wracam do swojego mieszkania,może taki sposób też byłby dobry.Popytaj u ludzi którzy właśnie wynajmują na sezon np miejscowość Zastań,Łowno to są wioski nad samym zalewem i 1-2 km od morza,dosłownie spacerkiem.
                        • blacky_cat Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 14:26
                          rozejrzę się tak jak mówisz.Ale naprawdę bardzo zależy mi nad czymś przy samym morzu,nie zatoce,bo Dawid na obecną chwile ma 12 inhalacji dziennie...więc spacerek 3 godzinny zupełnie odpada...muszę mieć coś pod nosem,bym mogła wyskoczyć na przechadzkę.
                          • noco73 Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 14:43
                            Dałam ci najbardziej realne rozwiązanie,o takim jakim piszesz raczej możesz tylko pomarzyć.Serio!Chyba że masz wiecej niz 1700 zł miesięcznie na czynsz.Ja płacę 500 zł,mam mieszkanie,jedynie na sezon przechodzę na jedno pomieszczenie,u tej samej gospodyni,nad morze idziemy spacerkiem i tak robi setki osób.Można też wsiąśc z autobus i dojechac w 5 minut.
                            • gd_3334 Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 14:50
                              noco73 u mnie w jednej z dzielnic Gdańska oddalonej od samego morza 5-10 minut spacerkiem można kawalerke za 1000 zł miesięcznie wynająć, a do tego centrum blisko szpital, lekarz itp gdyby cś sie działo
                              black dostałaś mojego maila ?
                              • aqua696 Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 17:27
                                To nie bedzie takie hop ktore miasto bedzie wyplacac swiadczenia..bo to jednak jest budzet miasta.
                                Dwa dowiedz sie dokladnie o rozwiazanie zwiazane z przeniesieniem leczenia.
                                I w gdansku tez jest tylko zatoka..a nie otwarte morze.
                                Nie wiem tez jak bedzie wygladalo wynajecie mieszkania uczciwie matce samej z 2 dzieci...i jego legalnoscia a to bedzie miec znaczenie do korzystania z pomocy MOPS i innych organizacji.
                                Dodatkowo w trojmiescie w cale nie jest cud malina powietrze...sa dni kiedy smog wisi i po tydzien i dluzej i dla astmatykow to jest tragedia.
                                I wazne dla ciebie czy mieszkanie ktore bedziesz wynajmowac nie jest toksyczne, bo tych jest tu sporo.
                                Ja tez wybralabym mala miejscowosc, gdzie ludzie beda bardziej otwarci, bedzie taniej i czystsze powietrze...a i nad otwartym morzem.
                                A zlozylas o zabezpieczenie bo takie odraczanie moze trwac...
                                • noco73 Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 17:38
                                  Kurcze napisałam całą litanie i mi wywiało....
                                  Oki ,dlatego właśnie proponowałam owe miejscowości,nie dość ze wioska,ale nie taka gdzie są krowy i swinie tylko sa to miejscowości typowo agroturystyczne,wiec zwierzaki to lama ,owieczki,strusie itp wszystko czego mieszczuchy na co dzień nie widzą.Po drugie bardzo blisko morza,wiec powietrze jest najodowane.Wszystkie miejscowości z wyspy Wolin,Międzyzdroje,Dziwnów,Kamień Pomorski to chyba najczystsze jakie dotad w zyciu widziałam.Pręznie działa tu ochrona przyrody i bardzo tego pilnują by było czysto,np można zapomnieć o myjni samochodowej w Wolinie,myciu aut na podwórkach,wypalaniu,posypanych drogach zimą,bo zdaniem ekologów to jest niedopuszczalne.Denerwujace ,ale przynejmniej mam pewność ze wiem czym oddycham.
                                  1000 zł za kawalerke to dla mnie kosmiczna cena,ale takie nad morzem są ,wiec twój wybór.
                                  • blacky_cat Re: Mieszkanie nad morzem 12.05.11, 23:54
                                    DLa mnie również jest to kosmiczna cena aczkolwiek wiem,że na niższa nie ma co liczyć..
                                    właśnie po to do was napisałam,żebyście mi doradziły...
                                    Jednak to nie będzie takie proste jak się wydawało...sama już nie wiem co mam zrobić...to wszystko jest tak cholernie trudne sad
                                    • kruszynka.net Re: ----------- 14.05.11, 17:51
                                      Pewnie dostanę za ten post po głowie ale jakby ktoś zdecydował się zebrać fundusze na ssak to chętnie coś dorzucę. Nie będzie tego dużo ale zawsze coś....
                                      • easyblue Re: ----------- 14.05.11, 20:35
                                        A dlaczego masz oberwać? To dobry pomysł i też chętnie coś dorzucę.
                                        • kruszynka.net Re: ----------- 14.05.11, 23:10
                                          Blacky-cat Jaki model ssaku potrzebujesz i ile kosztowałby? Myślę ,że na tym nie warto oszczędzać ale wszystko zależałoby od tego ile dobrych duszyczek dołączy się. Myślę ,że przydałaby się orientacyjna cena? I ktoś ze stałych , zaufanych forumowiczek, kto zbierałby pieniądze.
                                        • kruszynka.net Re: ----------- 14.05.11, 23:11
                                          Nie do końca zgodne z regulaminem ale szlachetnesmile
                                          • bj32 Re: ----------- 26.06.11, 14:03
                                            Dlaczego nie do końca zgodne? W regulaminie jest o zbieraniu gotówki jako takiej na życie: proszek do prania, proszek do pieczenia i zakup majtek. Zbiórka na konkretny ssak to inna bajka.
                                    • kruszynka.net Re: Mieszkanie nad morzem 14.05.11, 23:19
                                      Może spróbuj tak. Wybierz sobie potencjalne miejscowości w których mogłabyś mieszkać. Znajdź w internecie numery telefonów do MOPS -ów z tych miejscowości i podzwoń tam z pytaniem i czy nie mają u siebie w rejonie starszych osób , które chcą kogoś przyjąć na mieszkanie w zamian za opiekę. Wyjaśnij im swoja sytuacje i poproś żeby pamiętali o tobie jeśli ktoś taki zgłosi się.
                                      • aqua696 Re: Mieszkanie nad morzem 14.05.11, 23:52
                                        Ssak inhalator itp potrzebna ma dofinansowanie z CPR wloz stosowne dokumenty w tym tygodniu a zapewne szybko dostaniesz zgoda na zakup, roznice w twojej sutuacji moze pokryc zasilek celowy z MOPS.
                                        • blacky_cat Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 10:45
                                          Co to jest CPR ? Wpisałam w google ale wyskoczyło mi tylko "Centrum Promocji Reklamowej" i "centrum Promocji Regionu" oraz CPR inwestor....
                                          Pytałam w Moprze,mogą mi tylko część kosztów pokryć,bo mają przekroczony budżet.
                                          Szpital polecił mi ten ssak,podobno jest jeden z nielicznych,który poradzi sobie ze zbyt gęstą wydzieliną Dawidka allegro.pl/profesjonalny-ssak-medyczny-zeiner-medical-i1612659152.html.
                                          • missmiriam1 Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 11:09
                                            Wpisz PCPR - chodzi o Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie.
                                          • kruszynka.net Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 17:17
                                            W linku który podałaś tego przedmiotu już nie ma. Czy chodzi o taki?:www.novamed.pl/ssak-medyczny-zeiner-dc-15
                                            • missmiriam1 Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 17:20
                                              Trzeba z linku kropkę usunąćsmile allegro.pl/profesjonalny-ssak-medyczny-zeiner-medical-i1612659152.html
                                            • kruszynka.net Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 17:21
                                              Procedura dofinansowania pewnie trochę potrwa a pewnie ssak jest już konieczny. No i nie wiadomo w jakiej kwocie dofinansują. Jakby znalazł się więcej chętnych to moja propozycja nadal aktualna.
                                              • blacky_cat Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 19:37
                                                Dostałam dofinansowanie na leki i na sprzęt medyczny ale zaledwie 500zł...więc po zakupie leków zostanie lekko ponad 200zł na ssak,na taki zwykły podstawowy,którym można odessać katar a nie wydzielinę płucną,którą ma Dawid..leki rozrzedzające zbyt wiele nie pomagają,dlatego potrzebujemy ssak AC 15 Zeiner Medical.
                                                Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
                                                • aqua696 Re: Mieszkanie nad morzem 18.05.11, 02:35
                                                  Ssak dowiedz sie czy nie mozesz wypozyczyc z wypozyczalni sprzetu, lub hospicjum, szpitala na okres do zakupu, w PCPR skladasz wniosek maja 30dni na odpowiedz..wazne bo dofinansowuja 70% wartosci a zadzwon czy w wypadku muko NFZ nie dofinansowuje-kiedys czesc dawal NFZ a czesc CPR w wypadku inhalatora.
                                                  Warto wykoszystac wszelkie mozliwe drogi, i o celowki na leki i psrzet skaldaj co 2-3 miesiace.
                                                  Wiekszosc lekow masz prawo dostawac na ryczal-to duze odciazenie, pilnuj tego dokladnie np kreon jest tez na ryczal, a wiekszoc pisze na 100%.
                                                  I na stronie fundacji macie progrma pomocy z lekami.
                                                  powodzenia
                                                  • annamaria810 Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 21:06
                                                    nie wiem czy znalazłaś mieszkanie już, mieszkam nad morzem Gdańsk , wcale nie jest tak drogo jak za dwa pokoje płace 1400 a kawalerkę można spokojnie znaleźć za 800, 900 złotych bradzo ładne nowe po remoncie były, a teraz pojawiło się pełno ofert nowych czerwiec, lipiec jak się studenci wyptrowadzają
                                                  • aqua696 Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 21:18
                                                    Annamaria ale dla mamy niepracujacej z 2 maluszkow samej to kwota 1400 to kosmos a 900 to zaly dochod praktycznie...
                                                  • annamaria810 Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 21:29
                                                    nie czytałam całego wątku , odniosłam się do cen co ktoś podawał że nie są takie wysokie, sama sie dwarazy przeprowadzałam w ciągu ostatnich dwóch miesięcy no i różnica też czy na stałe czy przyjazdowo , bo kwatery to można i po 20 zeta znależć na d morzem
                                                  • blacky_cat Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 23:08
                                                    Właśnie dlatego chcę się rzucić z przeprowadzką z początkiem lipca.Powinnam mieć już formalności za sobą.Czekam tylko na spłatę zasiłku zaległego i alimentami.
                                                    Jak dobrze pójdzie to co miesiąc na moim koncie będzie 1869 zł więc utrzymam się jakoś smile
                                                    w środę rozprawa właśnie o alimenty więc trzymać kciuki smile
                                                  • blacky_cat Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 23:11
                                                    No i jeszcze się tak dokładnie nie rozglądałam,bo uważam,że do Lipca to tyle czasu,że za wcześnie na rezerwację wynajmu...
                                                    Aczkolwiek bardzo intensywnie myślę nad Koszalinem..jakby to nie było 15 minut busem i jestem nad otwartym morzem a i podobno troszkę taniej jest...szukam bardzo taniej kawalerki,dwóch pokoi nie potrzebuję póki co,bo i tak starszy śpi ze mną a Dawid z racji iż nie przesypia całych nocy też w pobliżu być musi,co żeby mnie wygonił z łóżka smile
                                                  • chomiczkami Re: Mieszkanie nad morzem 23.05.11, 19:26
                                                    Wysyłam ci wiadomość na mail.
                                                  • blacky_cat Dawidkowe sprawy na bieżąco :) 26.05.11, 21:42
                                                    Ponieważ dostałam wiele wiadomości z uwagą i prośbą,by aktualizować stronę Dawidka www.dawidmuko.pl a w szczególności zakładkę dzień po dniu,chciałam was poinformować,że znalazłam troszkę inne rozwiązanie.
                                                    Powiem w ten sposób z racji iż z mamą nie najlepiej mi się układa a kody HTML są mi bardzo obce,postanowiłam założyć bloga Dawidowi (prawdopodobnie dziś link będzie podpięty pod zakładkę "dzień po dniu").Bez niczyjej pomocy będę mogła wrzucić kilka słów i opowiedzieć co nieco o życiu Dawidka.

Nie chcę co chwilę zakładać postu w stylu "dawoi w szpitalu","dawid w domu",dawid to dawid tamto...dlatego zainteresowanych naszą małą chróbką i wszystkich trzymających za nas kciuki zapraszam do odwiedzania strony dawidmuko.flog.pl/
                                                    Tutaj dzień po dniu będzie można zerknąć i dowiedzieć się jak się u nas sprawy mają...
                                                    Dziękuję za uwagę smile
                                                  • missmiriam1 Re: Dawidkowe sprawy na bieżąco :) 26.05.11, 21:59
                                                    Blacky_cat, sprawdź pocztę allegrową.
                                                  • w_miare_normalna Re: Dawidkowe sprawy na bieżąco :) 26.06.11, 00:46
                                                    Joasia czy u Dawidka już lepiej ?
                                                    Czytałam na stronce, że znów kryzys przyszedł ? sad
                                                • annamaria810 Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 21:16
                                                  nie wiem jak tu jest z wiadomościami prywatnymi , ale gdybyś potrzebowała coś na aukcje to moze coś bym wykombinowała ze swojej hurtowni , jak coś to mój email kasik810@gmail.com i napisz czego szukasz nad morzem, jakiego mieszkania rozejrzę się , gdybym nie wynajmowała to bym chętnie zaprosiła, ale boje się trochę bo właściciele mieszkań teraz tylko liczą kasą i nie pozwalją nawet odddychać, że znów mnie wyrzucą, bo za dużo osób mieszka czy coś
                                              • xxxtabxxx Re: Mieszkanie nad morzem 16.05.11, 22:33
                                                Jeśli będziecie zbierać kasę na ssak to dajcie mi znać na maila (nr konta itd.), dorzucę parę groszy.
                                                • magdakingaklara Re: Mieszkanie nad morzem 17.05.11, 20:32
                                                  ja też z chęcią się dołącze do zbiórki
                                                  • silver_bay Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 23:22
                                                    Ssak i inhalator dofinansowywany jest przez NFZ Inhalator raz na rok bezpłatnie do kwoty 720 zł za te pieniądze to juz jesy full wypas, co do ssaka to nie wiem do jakiej kwoty ale reszte pokryje MCPR jesli dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawność. Jeśli się nie uda prosze pisac do Fundacji Owsiaka- ssak przyślą dosłownie w ciągu tygodnia.
                                                    Cewniki do ssaka raz w miesiącu 180 szt bezpłatnie.
                                                    Nie rozumiem dlaczego matka nie została poinformowana przez lekarza prowadzącego odnośnie refundacji, ehh...
                                                  • annamaria810 Re: Mieszkanie nad morzem 22.05.11, 23:46
                                                    jeśli szukasz czegoś na wynajem to na ostatnią chwilę właśnie drożej i trudniej wynająć, moja mama rezerwuje na wakacje w styczniu bo potem nie ma albo chcą kosmiczne ceny jak od ręki , Koszalin jak dla mnie średni , męćzące miasto i wcale nie takie zdrowe, jak już ma być nad morzem to z dwojga złego lepiej Kołobrzeg, też można znaleźć niedrogie mieszkania, Grzybowo, Podczele , to są uzdrowiskowe miejscowości fajne , Półwysep Helski też fajny , ale drożej , ale jakby co to moge coś doradzić, albo podpytać mamy o jakieś namiary, w Świnoujściu znam fajne kwatery, na Półwyspie też
                                                  • aqua696 Re: Mieszkanie nad morzem 23.05.11, 00:31
                                                    Dziekuje iz opisalas do dokladnie widze iz zmienilo sie na plus..bardzo.
                                                    Lekarz to jedno ale na forum muko mogloby byc na pierwszej stronie..aby rodzice odrazu wiedzieli gdzie sie kierowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka