Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      wymiana

wymiana

(11 wyników)
    • Prowadzę obecnie remont mieszkania w bloku, w którym funkcjonuje wspólnota. Przy okazji chciałem wymienić grzejniki centralnego ogrzewania. Niestety Zarząd Wspólnoty stoi na stanowisku, że taka wymiana nie jest możliwa. Grzejniki centralnego ogrzewania są własnością wspólnoty i tylko wspólnota może je wymienić, gdy znajdzie środki pieniężne na wymianę. Ponieważ to własność wspólnoty, nie mogę zrobić tego samodzielnie. Nawet mają podobno jakiś wyrok w tej sprawie. Jaka jest prawda w tym względ...
    • Dzień dobry, mam taki problem - otóż wynajmuje mieszkanie od niecałych 2 miesiecy. Dzisiaj zepsuł mi sie zamek w drzwiach wejsciowych tak,ze nie moge zamknac drzwi od zewnatrz. Skontaktowałam sie z firmą naprawczą, muszę wymienić bębny w zamku gerdy czyli koszt ok 300 zł. Jak zrozumiałam te bębny wycierają sie w trakcie użytkowania, a że zamek jest w tych drzwiach od ok 10 lat to myśle, ze moje 2 miesiace mieszkania tu nie są podstawą tego zepsucia/zużycia. Włascicielkę mieszkania to nie int...
    • Jak napisać podanie do spółdzielni mieszkaniowej o wymiane zniszczonych okien na nowe? Mógłby ktoś napisać jakieś przykładowe podanie, jak mniej więcej powinno ono wyglądać. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
    • Dom moich rodziców stoi na działce rolnej, wybudowany był w latach przed wojennych i uznany jest jako siedlisko. Rodzice chcą wybudować nowy dom, bo ten mimo solidnej konstrukcji już ma swoje lata i remont mógłby zagrażać jego podstawie. Pytanie moje, na co mogą moi rodzice w obecnym czasie. Z informacji uzyskanych w wydziale geodezji, Pani łaskawie poinformowała, że nie mogę obok tego starego wybudować nowego domu, tylko na miejscu tego starego. Pytanie gdzie będę mieszkać przez okres ...
    • Zajmuję mieszkanie komunalne w starym budownictwie, Okna są w takim stanie że odczywa się podmuchy wiatru (zimą śnieg między skrzydłami okiennymi). W Administracji powiedzieli że nie mają pieniędzy. Gotowy jestem wymienić okna na swój koszt i odliczyć to od czynszu. Jak to załatwić. Czy odliczyć mogę całość, czy trzeba załatwiać zgodę? Proszę o pomoc. Sławomir P.
    • Czy przy wymianie dwufunkcyjnego kotła grzewczego z otwartą komorą spalania, na piec z zamknięta komorą w mieszkaniu komunalnym oprócz zgody zarządcy budynku, protokołu szczelności gazowni potrzebny mi będzie również projekt budownalny?
    • Witam, mam nietypowe pytanie. Posiadam mieszkanie własnościowe. Chciałbym wymienić okno w kuchni na mniejsze - planuje remont kuchni i muszę podwyższyć parapet o ok. 30 cm i wstawić mniejsze okno. Czy spółdzielnia może mi zabronić tej czynności?
    • Mieszkam w starym wielorodzinnym budynku w lokalu własnościowym hipotecznym. Własnie otrzymałam zawiadomienie o toczącym się postępowaniu administracyjnym, z urzędu w sprawie wpisania tego budynku do rejestru zabytków. Jakie skutki prawne i konsekwencje będziemy ponosić z tego tytułu, czy np. remont mieszknia, wymiana okien będzie mozliwa, czy w związku z tym może wzrosnąć fundusz remontowy z tytułu prac konserwatorskich itp. Będę wdięczna za wszelkie informacje.
    • Mam problem z lokatorem, który nie chce opuścic mieszkania, umowa terminowa wygasła,mimo to że odcięte jest woda, prąd , gaz ziemny ( wbrew przepisom posiada butle gazową w mieszkaniu gaz butlowy protan-butan, mimo że w budynku jest instalacja gazu ziemnego w budunku ). Lokatoprrzy sa zameldowani u swoich rodziców na stałe. Wysłałem im też pismo o opuszczenie wzywamy do opróżnienia i opuszczenia lokalu ...., zajmowanego od 01. stycznia 2010 roku bez tytułu prawnego. FRAJERZY NAWE...
    • W moim mieszkaniu (mieszkanie spółdzielcze, własnościowe) był ostatnio kominiarz skontrolować przewody kominowe. Stwierdził brak ciągu i zalecił montaż nawiewników w oknach (okna PCV). Parę dni później dostałem pismo ze spółdzielni nakzaujące mi montaż tych nawiewników na mój koszt. Czy jest to zgodne z prawem? Czy nie powinna tego zrobić spółdzielnia jako właściciel murów i instalacji?
    • Witam! Otóż mam następujący problem. W mieszkaniu, które wynajmuję zepsuł się junkers. Po wezwaniu fachowca, stwierdził, że piecyk gazowy trzeba kontrolować raz na rok, o czym właściciel mieszkania doskonale wiedział i tego nie zrobił. Po ponad roku piecyk się zepsuł, a właściciel obarcza mnie winą i twierdzi, że skoro ja go użytkuję, to ja muszę pokryć koszty naprawy. Zaznaczam, że junkers jest bardzo stary. Moje pytanie. Czy aby właściciel nie powinien pokryć kosztów jego naprawy (...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się