Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD W-wa

25.07.11, 22:18
Dzień dobry,

Szukałam miejsc, w których mogłabym zamieścić informację, prośbę o pomoc. Ktoś polecił mi to forum.
Do domu dziecka, w którym pracuje moja koleżanka, trafiła w ostatnich dniach szóstka maluchów. Do tej pory nie było tam małych dzieci, dlatego staramy się zebrać szybko rzeczy niezbędne do funkcjonowania. Dzieci to bliźnięta 9-miesięczne (rehabilitowani wcześniacy, podobno wyglądają na 6-miesięczne, sama osobiście nie widziałam dzieci, jestem w tej chwili poza Warszawą, sprawę znam z maili i rozmów telefonicznych), bliźnięta ok. 2,5 roku chłopiec i dziewczynka, chłopiec 4 latka i chłopiec 6 lat. Udało się już dzięki rozpuszczeniu wici wśród znajomych znaleźć jedno łóżeczko, dwa foteliki (maluszki muszą dojeżdżać na rehabilitację), wanienkę, jakieś zabawki, troszkę ciuchów. Gdyby ktoś miał ochotę jakoś pomóc, wyślę na priva adres tego domu dziecka i osobę do kontaktu. Dzieciaki przyszły z interwencji z domu z przemocą. Nie mam doświadczenia, zawsze jak starałam się pomóc, to pośród znajomych.
Niestety nie potrafię podać wzrostu dokładnego tych dzieci. Parę osób zadeklarowało ciuszki dla chłopców, w tej chwili najgorzej jest z tą dziewczynką.

Jeżeli coś napisałam nie tak, jak jest tu przyjęte, to poproszę o instrukcję.
Obserwuj wątek
    • claudel6 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 25.07.11, 22:48
      spytaj o rozmiary dzieci. będzie łatwiej zebrać.
    • missmiriam1 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 25.07.11, 22:55
      Mieliby jakiś transport do Wilanowa? Jest łóżeczko z materacykiem i wanienka, ale odbiór wyłącznie osobisty, niestety.
    • stefa66 poproszę o kontakt na emaila gazetowego 26.07.11, 00:03
      Forum podglądam od dawna, teraz mogę pomóc, mam ciuszki po córce, obecnie 3,5 roku, znajdę też jakieś zabawki. Pościel do małego łóżeczka, jakieś kocyki też się znajdą.
    • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 09:57
      z tego co wiem, to po cięższe rzeczy może podjechać kierowca z DD
      jak mam się z Wami kontaktować? napisać na maila gazetowego?
    • claudel6 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 09:58
      ja też poprosze o kontakt. teraz nic nie mam, ale ubranka pojawią z czasem, dzieci wyrastają. i proszę napisz z kim tam się kontaktować, żeby ubranka trafiły do tych właśnie dzieci.
    • ewakot Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 14:05
      Ja rowniez bardzo prosze o adres tego domu i kontakt na maila gazetowego.
    • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 15:27
      Witajcie ponownie,

W końcu udało mi się dodzwonić do koleżanki z DD (cały weekend telefon jej się biesił) i w końcu pogadać. Dzisiaj będę miała rozmiarówkę tych dzieci. Zaszło pewne nieporozumienie co do płci dzieci, znajoma, która pomaga mojej koleżance z domu dziecka,napisała maila z prośbą o pomoc i pomieszała trochę dzieci. Przepraszam Was za to, ale było zamieszanie, większość wychowawców na urlopach, kumpela pada ze zmęczenia. Osoba, która miała podać info pomieszała rodzeństwo z innymi dziećmi.
      Prostuję - bliźnięta 9-miesięczne dwaj chłopcy, maleństwa, wyglądają na 5-6 miesięczne, kolejne bliźnięta te 2,5 roku to dwie dziewczynki, dziecko 4-letnie to też dziewczynka i 6-letni chłopiec. Jeśli ktoś miał coś dla 2,5 i 4-latka i zechce przekazać, to się nie zmarnuje, jest tam inny drobny 3-latek.
      Przepraszam za zamieszanie sad

Teraz parę słów. Matka ma problem z alkoholem, dzieci mieszkały na 15m2. Najmłodsze powinny być rehabilitowane od urodzenia (wcześniaki z 27 tc) zaniedbane neurologicznie koszmarnie - czeka je neurolog, okulista, ortopeda, etc. Wróciły teraz z Niekłańskiej gdzie trafiły w kiepskim stanie, tak zaniedbane i wyczerpane. Mają 9 miesięcy i jeszcze nic poza mlekiem nie jadły w życiu...
      Pytanie, dlaczego takie maluszki trafiły do tego DD, gdzie takich maleństw do tej pory nie przyjmowano. Po prostu nie chciano rozdzielać rodzeństwa. Koleżanka ma być przeszkolona przez rehabilitanta jak pielęgnować dzieci z zaburzonym napięciem mięśniowym. Odezwała się już jakaś fundacja w tej sprawie.

Przyda się wszystko, każda paczka mokrych chusteczek i mydełko. Wszystko od majtek do pościeli. Słoiczki też. Zabawki interaktywne, może jakaś mata, żeby stymulować kruszynki. Z tego co zrozumiałam, one nawet nie siadają. Mnóstwo pracy je czeka. Mam 10-miesięczną córkę. Też była rehabilitowana. Ale miała nas, męża i mnie i babcię i rehabilitantkę w domu.

Obiecałam sobie, że nie będę wplatała w to emocji, ale nie daję rady.
      Moja córka dzisiaj od rana we mnie wklejona jak mały miś koala. Jak sobie pomyślę, co te maluchy czują jak zasypiają, chce mi się wyć. Sama co będę mogła oddać przekażę po moim powrocie do Warszawy.

Wiem, że jest dużo nieszczęścia na świecie i nie mam złudzeń, wiem, że dzieci będą cierpiały zawsze, w utopię żadną i świat idealny nie wierzę. Ale akurat zatrzymałam się nad tą szóstką i nie mogę przejść obojętnie. I Was też proszę.

Jeszcze raz wybaczcie za podanie mylnych informacji w pierwszym mailu.
      • nioma Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 15:34
        mozesz podac dzielnice Warszawy?
      • ewa.mama wszystkie dzieci to rodzeństwo? 26.07.11, 15:47

• ewa.mama Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 15:47
      super! mam matę edukacyjną do oddania
      innych trochę też się znajdzie
      podaj mi szczegóły domu dziecka na priv
    • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 15:53
      cała 6-tka to rodzeństwo, DD na Białołęce
      • mari40 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 15:56
        Proszę o adres DD na PW ,mam troche ubranek po wnusi,ale wybiorę unisexy i wysle dla najmłodszych blizniaków,znajde tez grzechotki,gryzaki
        Ania
        • nioma Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 15:57
          gryzaki chyba nie moga byc uzywane?
          • ewa.mama Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 16:02
            wygotowane czemu nie
            • bj32 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 27.07.11, 16:46
              Albo wymrożone, bo nie wszystkie się dadzą wygotować a działanie takie samo.
              • zdunia1979 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 27.07.11, 21:23
                Rozmawiałam z panią Julią (odpowiedzialną za dzieciaczki) i dowiedziłam się,że jeżeli zabaweczki to dla dzieci do dwóch lat. Te dla większych dzieci maja i raczej nie będą przyjmować bo na miejscu jest przedszkole. Dojechać trzeba od ulicy Modlińskiej (tylko) z powodu remontów.

Pozdrawiam serdecznie!
          • mari40 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 16:03
            nasza panna nie używała gryzaków,podobnie jak smoczka
          • aqua696 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 16:07
            Witam
            Porozmawiaj z kolezanka, znajoma, moze warto szybko pognac aby dzieci umiesci w placowce typu specjalistyczna rodzina zastepcza, lub rodzinny dom dziecika, dosc szybko ostatnio udalo sie to zalatwic wlasnie w warszawie wiec -byloby to najlepsze wyjscie dla maluchow, bo beda razem -w tej chwili sa wakacje ale po wakacjach zapelni sie dom dziecka -i o infekcje nieciezko bedzie.
            Nie wlaczaj emocji nie mozna to iz tej matce nikt wczesniej nie spojrzal na warunki to zakrawa na kpinie.
            Warto pchcnac maluch dalej gdzie w bardziej kameralnym otoczeniu powoli beda dochodzic do siebie i na rehabilitcje rozwoj emocjonalny bedzie miejsce i czas.
            • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 16:19
              Myślę, że pracownicy tego DD zdają sobie sprawę z tego wszystkiego, co napisałaś, rozmawiałam dziś z J. na ten temat. Nikomu przecież nie zależy, by te dzieci tam zostały.
              W tej chwili trzeba jednak dzieciom zapewnić minimum egzystencji i w tym staram się pomóc. Z domu rodzinnego nic się nie nadaje, z tego co się dowiedziałam. Jest to jeden wielki bałagan, łącznie ze stęchłymi książeczkami zdrowia i bykami związanymi z danymi tych dzieci.
              Jeżeli będą szły do jakiejś rodziny, to fakt, że każde będzie miało majtki i ręcznik nie zaszkodzi.
              Leczenie i rehabilitacja też nie mogą czekać.
              Więc nic nie stoi na przeszkodzie, by działać dwutorowo.

Emocje staram się opanować.
              Matki też nie oskarżam i nie oceniam, nie znam sytuacji, nie wiem jakim cudem do tego doszło. Rozumiem, że są osoby niewydolne, nieporadne, chore, uzależnione. Nie wiem, czy ktoś się nimi interesował, nie potrafię nic na ten temat napisać.
              Skupiłam się na doraźnej pomocy w tej chwili.
              • paszczakowna1 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 17:54
                Daj rozmiarowke, szczegolnie tej dziewczynki 4l. 104? 110? 116? Mam dziewczece ciuszki, ale musze wiedziec, czy beda dobre. (No i najwczesniej w sobote moge przekazac, chwilowo jestem na konferencji za granica.)
                • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 18:35
                  czekam na maila od J. z rozmiarami
                  z tego co wiem, to wszystkie dzieciaki są drobniutkie i małe na swój wiek
                  na priva wyślę Ci adres do DD, na forum wrzucę rozmiarówkę jak tylko otrzymam
    • stefa66 zawiozłam... 26.07.11, 18:30
      * pościel do małego łóżeczka, kocyk
      * buty od 22-25
      * ciuszki dla dziewczynki różne od 1,5 do 3,5 lat
      * trochę zabawek
      • symulacrum Re: zawiozłam... 26.07.11, 18:35
        dziękuję
    • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 18:55
      mam prośbę, jeżeli to oczywiście nie będzie kłopotliwe za bardzo
      czy mogę prosić, by do rzeczy dorzucać kartkę z rozpiską, co przynajmniej "mniej więcej" jest w paczce/reklamówce?
      łatwiej będzie rzeczy posegregować i ocenić co jest, a czego brakuje
      od razu będzie "inwentaryzacja" darów
      np. szampon szt.1, majtki 5 par chłopiec 6 lat, dresy dziewczynka 4 lata
      jeśli to nie będzie za bardzo czasochłonne, jeżeli za dużo zachodu, to oczywiście nie
      • bika_05 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 20:26
        Mam trochę ciuszków i bucików dla dziewczynki 2-3 lata, jakieś zabawki, kocyki. Dorzucę mydełka i mokre chusteczki. Poproszę dokładny adres na priv.
      • zdunia1979 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 21:13
        Poproszę o adres placówki na adres: drebin1410@wp.pl
        Sama mam bliźniaki smile
        • zdunia1979 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 21:16
          Nie napisałam co mam. Głównie zabwki, grzechotki, ubranka, buciki. Rozmiarówka rózna, większość rzeczy podwójna (mam chłopców). Mieszkam niedaleko więć osobiście zawiozę. Tylko prosze jeszcze o dane dla kogo.
    • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 26.07.11, 21:42
      wysłałam namiary

przepraszam, ale wciąż nie dostałam maila z rozpiską rozmiarów
    • symulacrum rozmiary ciuszków 26.07.11, 23:11
      chłopiec - 6 l. buty 30, rozmiar 110
      dziewczynka - 4,5 l., buty 26, rozmiar 104
      2 dziewczynki - 2,5 l., buty 22, rozmiar 92/98
      2 chłopcy - 9 miesięcy od 68
      • mircea Re: rozmiary ciuszków 27.07.11, 11:06
        no dobra, przyznam się - to ja podałam symulacrum namiary na to forum.
        Przy okazji pozdrawiam wszystkie "stare" znajome nicki smile
        • nioma Re: rozmiary ciuszków 27.07.11, 11:08
          dobra robota smile
    • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 00:54
      mircea, dziękuję smile

jutro postaram się dowiedzieć, co nie jest już potrzebne, co zostało dostarczone w odpowiedniej ilości - nie ma sensu zbierać na przysłowiową "kupę" i mrozić pomocy
      dzieci powyżej 3 roku życia tam są, więc te starsze dzieci są w odrobinę lepszej sytuacji iż maluchy
      po zaspokojeniu tych podstawowych potrzeb pewnie będę pytała i się radziła - jeśli pozwolicie
      zobaczymy co powiedzą lekarze

mam pytanie:
      czy jest sens uderzać do producentów/dystrybutorów/może hurtowni (?) jedzenia dla dzieci (słoiczki) i art. higienicznych (pampersy i mokre chustki)? czy takie apele o pomoc bywają efektywne czy szkoda czasu na pracę w tym kierunku?
      • aqua696 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 01:50
        Witam
        Zastanawiam sie jaki sens, mialoby uderzyc do producentow itp.
        Jesli dzieci pojda dalej czy zostana w placowce, to DD dostanie pieniadze na utrzymanie tych dzieci, tak jak i teraz ma srodki na zagospodarowanie dzieci.
        Kazda placowka typu DD, RDD, ZR ma srodki na utrzymanie ktore wyplaca odpowiednia kierujaca nimi insytucja.
        Uwierz nie sa to male pieniadze, problem wiekszy jest w tym iz rozchodzi sie na rozne cuda - fakt na wieznia przypada duzo wieksza stawka ..i tego nie rozumie, i nie probuje zrozumiec..oni mogliby zapracowac na swoje utrzymanie, i np. wlasne dzieci bedace w placowce..
        Ale jak widac od lat sie o tym mowi i tylko wieznia podnosi standart odsiadki.
        • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 11:24
          nie wiem jak to jest, może teraz napiszę bzdury, ale zrozumiałam, że ponieważ nie jest to dom małego dziecka, to na te najmniejsze dzieci poniżej 3 roku życia nie dostaną kasy
          dom jest prowadzony przez siostry zakonne
          • aqua696 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 13:49
            Nie ma szansy aby nie dostaly pieniedzy na utrzymanie dzieci, pewnie beda musialy ladnie to umotywowac.
            Dwa domy prowadzone przez siostry maja bardzo duze wsparcie w caritas, jak wszelkie osrodki prowadzone pod patronatem kosciola. Jedzienie dostaja z caritas.
            Mysle ze powoli jednak warto rozejrzec sie za RDD, czy RZ ktora przyjmie dzieci.
            Ostatnio w warszawie dzieci w tydzien mialy opieke w kameralnym osrodku.
            Z calym szacunkiem, rozumiem ze sie zaangazowalas, i twoje znajome, przyjaciolki.
            • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 14:14
              ok, dzięki

pozostaje mi "wizja lokalna"
              i nie chodzi mi o to, by się angażować, ale by się angażować z sensem wink
      • paszczakowna1 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 10:59
        Jakby ktoras sie wybierala tam w najblizszych dniach, dajcie prosze znac na priva.
    • claudel6 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 14:12
      O boze strasznie się czyta takie informacje.. sad
      Symulacrum, podaj mi proszę adres na priv (claudel6@gazeta.pl), nie mam już zadnych ciuszków, ale postaram się coś pozbierać dla tych maluchów
      • symulacrum Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 14:19
        chciałam prosić o chwilowe wstrzymanie się z nowymi deklaracjami
        w tym tygodniu do DD dojedzie troszkę rzeczy, w weekend pewnie też
        tak jak pisałam wcześniej, wydaje mi się, że dobrze by było ocenić rozmiar dotychczasowej pomocy, aby rzeczy się nie dublowały

bo może się okazać, że jest 10 par spodenek na 74, a nie ma ani jednej na 80

pamiętajcie proszę o tym wątku, będę się odzywała
        w przyszłym tygodniu będę w Warszawie, pojadę do DD porozmawiać z J.
        • claudel6 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 28.07.11, 14:35
          czy moge spytać, czy ten DD to dom Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi?
        • ewa.mama muszę się wycofać 28.07.11, 15:20
          muszę się wycofać z zaoferowania maty edukacyjnej
          przepraszam za płonne słowa sad
    • wanielka Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 06.08.11, 12:21
      jak to jest, że zbieracie rzeczy dla dzieci umieszczonych w DD skoro dom dziecka dostaje pieniądze na KAŻDE umieszczone w nim dziecko, dodatkowo na również na zagospodarowanie. nie wiem na ile zdajecie sobie sprawę, że to są kwoty rzędu 4-5 tys. miesięcznie.
      warto natomiast nagłośnić sprawę umieszczenia maluchów w DD - sąd rozdzieli liczne rodzeństwo jeżeli nie będzie możliwości umieszczenia ich wszystkich w jednej RZ. problem pojawi się pewnie wtedy, gdy będą mogły pójść, a siostry zakonne będą się przed tym bronić rękami i nogami. dlaczego? pomyślcie...
      jest wiele rodzin, które potrzebują pomocy materialnej, ale na pewno nie DD prowadzone przez zakonnice uncertain dla mnie to zwykłe naciąganie. ciekawe na co wydane będą pieniądze, które na dzieci wpłynęły.
      • aqua696 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 06.08.11, 13:43
        Wanielka dziekuje bo napisac dosadnie to co ja pisalam delikatnie.
        Ale dokaldnie DD ma niemale srodki na/dla dzieci.
        Moze osoba koordynujaca napisze nam jak wyglada zbiorka rzeczy, czy odebrali lozeczko itp.?? Na jaki etapie jest zagospodarowanie dzieci ??
        I co otrzymali??
        • zdunia1979 Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 06.08.11, 21:46
          Byłam tam dzisiaj dziewczyny, zawiozłam sporo rzeczy po moich dzieciaczkach i jestem pod ogromnym warażeniem tego miejsca. Nikt nie prosił o pieniądze a raczej o konkrety. Tu chodziło o szybką pomoc aby ułatwić maluchom aklimatyzację. Dzieci są wspaniałe smile, zadbane i radosne. A dom jest bartdzo przytulany i czysty. Siostra była bardzo miła, przyjęła nas ciepło. Jest jedna z 7 dzieci (oprócz rodzeństwa jest jeszcze jedna dziewczynka) więc ma pełne ręce roboty.

Pozdrawiam Was serdecznie!
      • de_la_hoya Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 08.08.11, 01:45
        wanielka napisała:

> jak to jest, że zbieracie rzeczy dla dzieci umieszczonych w DD skoro dom dzieck
        > a dostaje pieniądze na KAŻDE umieszczone w nim dziecko, dodatkowo na również na
        > zagospodarowanie. nie wiem na ile zdajecie sobie sprawę, że to są kwoty rzędu
        > 4-5 tys. miesięcznie.

częściowo masz rację
        częściowo bo nie każdy dom dziecka ma tak dobrze
        są domy które mają się nieźle ale są i takie których opiekunowie chodzą np po sklepach i proszą o przeterminowane produkty (mało kto wie, że jogurty są dobre jeszcze do 2 tygodni po skończeniu się terminu ważności)
        poza tym pieniądze które DD dostaje na każde dziecko to pieniądze które mają starczyć nie tylko na dziecko jako takie (jedzenie, ubranie, środki czystości, przybory szkolne) ale też na prąd, wodę, gaz, meble, czynsz, pensje opiekunów
        • wanielka Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 08.08.11, 09:15
          to nie częściowa racja - mówimy o DD w Wawie, dodatkowo prowadzone przez siostry zakonne, a nie o małym DD na ścianie wschodniej.
          spore pieniądze przekazywane są na utrzymanie dziecka, a to, że mają wystarczyć nie tylko na rzeczy bezpośrednio dla dziecka ale też na utrzymanie budynku i opiekunów to oczywistość. załóżmy, że dostają skromne 4 tys. na 1 dziecko, to przy 6 rodzeństwa to już 24 tys. miesięcznie. mało? jeżeli nie wystarcza, to chyba jednak pieniądze nie są przeznaczane na to, na co powinny.
          • l.e.a Re: prośba o pomoc materialną - 6-tka maluchów DD 31.08.11, 09:10
            Tylko tak informacyjnie, ponieważ mam do czynienia z DD, gdzie przebywają dzieci starsze, czyli od 6 lat.
            Mylicie się, że KAŻDY DD otrzymuje pieniądze na dziecko przebywające w placówce. Nic bardziej mylnego. Sama organizowałam pomoc w zdobyciu wypraweki dla 2 niemowlaków, które znalazły się w DD dla dzieci starszych. DD otrzymuje pieniądze wyłącznie i tylko dla dzieci starszych, młodsze nie mają prawa tam przebywać, bo jest to niezgodne z przepisami i dlategp dla tych dzieci funduszy nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka