Dodaj do ulubionych

Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkania.

18.12.11, 21:22
Mam pytanie, od Nowego Roku zasiłek dla bezrobotnych ma być tylko na pół roku, a nie na rok jak wcześniej bywało. Jednak obiło mi się o uszy, że podobno zależy to od miejsca zamieszkania i że w innych miastach niż moje (Kraków) ten zasiłek może być na rok czasu.
Czy to prawda? Jeśli tak to czy wystarczy się zameldować czasowo na rok w innym mieście (tam gdzie zasiłek przysługuje na rok) aby pobierać zasiłek rok a nie pół roku?
I ile wynosi kwota (na rękę) tego zasiłku i czy też zależy od miasta czy nie?
Obserwuj wątek
    • wrzesniowamama07 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 18.12.11, 22:01
      Źle ci się obiło, już od jakiegoś czasu okres zasiłkowy jest zależny od stopy bezrobocia w powiecie i można go pobierać pół roku albo rok.

Kwota nie jest uzależniona od stopy bezrobocia ani niczego innego, przez pierwsze 3 miesiące wynosi coś ok. 750 pln, a potem - przez 3 albo 9 miesięcy - nieco ponad 580.

Z tego co wiem, kombinacje z miejscem meldunku nie wchodzą w rachubę, bo trzeba wykazać miejsce zamieszkania/pracy. Ale ja się na kombinacjach nie znam.
      • gazeta_mi_placi Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 18.12.11, 22:12
        > przez pierwsze 3 miesiące wynosi coś ok. 750 pln, a potem - przez 3 albo 9 miesięcy - nieco ponad 580.

To są kwoty "na rękę"? Tak?
        Czy jeżeli w moim mieście ów zasiłek jest na pół roku, a w innym na rok to czy jak czasowo (nie mam możliwości zameldowania się na stałe, ale czasowo już prędzej) zamelduję się w innym mieście gdzie zasiłek przysługuje cały rok to czy mam szansę na roczny zasiłek?
        Czy jednak wymagany jest stały meldunek?
        • w_miare_normalna Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 12:13
          Nie wiem jak to jest w innych miastach, ale u Mnie w Poznaniu jest tak, ze kwotę zasiłku wylicza się na podstawie przepracowanych lat. Powyżej 5 lat jest ok. 660 na rękę, powyżej 20 jest ok. 780 na rękę. Tak mi się wydaje.
          Ja mam przepracowanych 6 lat i dostaję właśnie 660 zł. , ktoś z mojej rodziny ma 22 lata przepracowane i dostaje własnie 780 zł.
      • xxxtabxxx Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 18.12.11, 23:11
        wrzesniowamama07 napisała:

> Kwota nie jest uzależniona od stopy bezrobocia ani niczego innego

i tu się nie zgodzę, bo zależy od stażu pracy.
        Tu trochę na temat zasiłku dla bezrobotnych: Tekst linka

A jeśli chodzi o czas jaki trzeba być zameldowanym to ja zadzwoniłabym do urzędu pracy mówiąc, że się przeprowadzam i spytałabym jak to wygląda w takiej sytuacji - wtedy będzie to informacja z pierwszej ręki.
        • gazeta_mi_placi Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 19.12.11, 10:16
          Próbowałam (w innej sprawie) dodzwonić się do Urzędu Pracy, myślę że prędzej bym wygrała w totka niż się dodzwoniła, ale może ich zapyta via mail.
          • bj32 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 19.12.11, 11:02
            Z całą pewnością odpowiedzą, bo nie mają co robić. Nie, żeby faktycznie miały, ale pozorowanie czynności jest bardzo czasochłonne. Najlepiej się przejdź. I od razu do kilku UPów. Albo nawet w jednym do kilku urzędniczek. Od każdej uzyskasz inną wiedzę, zsumujesz, podzielisz przez ilość zapytanych i Ci wyjdzie średnia nieprawdziwawink
    • mamalgosia Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 19.12.11, 10:41
      u nas jest tylko na pół roku od dawnasad
      • stef63 Re: do gazeta_mi_płaci 19.12.11, 18:41
        Np tu:
        prawocywilne.blox.pl/2010/01/Zasilek-dla-bezrobotnych-2010-r-komu-przysluguje.html
        wpisz sobie w google to wszystko będziesz miała.
    • aga1309 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 19.12.11, 21:46
      Nie wiem dokładnie od czego to zależy (wydaje mi się że od stopy bezrobocia) ale faktycznie tak jest że długość wypłacania zasiłku zależy od gminy. Gmina w której mieszkam wypłaca zasiłek przez rok(obszar wiejski), miasto wojewódzkie do którego mam kilkaset metrów już tylko pół rokusmile kwota podana wyżej to kwota brutto taka sama w całym kraju (na rękę niecałe 600zł z tego co pamiętam) i taką kwotę dostajesz jeśli przepracowałaś min. 5 lat.Dodatkowo przez pół roku jest to 100% a później już tylko 80%.
    • puchatka29 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 00:16
      w Kraku jest 6 mc , bynajmniej tak głoszą wszechwiedzące na wąwozowej ,ale radzę Ci sama szukaj pracy bo tam szybko Ci znajdą ,taką fajną ciepłą posadkę gdzies w hucie jak mieszkasz w centrum , do dzwigania paczek na hali jak jesteś kobietą ,do sprzedaży na rybitwach gdzie masz być o 3 w nocy i gdzie po angielsku możesz "pomonologować " najwyżej do ruskich .
      Zasada jest prosta ,pracę Ci znajdą jeśli przysługuje zasiłek ,ale sama znajdziesz o niebo lepszą i zgodną ze swoimi umiejętnosciami . Natomiast fenomen ludzie ! kończy się człowiekowi zasiłek ,pracy w UP nie ma ! Wszechwiedzącym jest przykro ,są bardzo współczujące.
      • bj32 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 00:24
        Gazeta tak tylko z ciekawości pyta. Jej samej ten zasiłek zbędny, jak znam życie.
        • puchatka29 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 00:35
          nie no tak odpowiadam w trosce o jej szufladę z bielizną wink
        • gazeta_mi_placi Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 11:28
          Bynajmniej.
      • gazeta_mi_placi Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 11:34
        Byłam zarejestrowana jakiś czas temu jako bezrobotna (ale wówczas bez prawa do zasiłku) i nie palili się bynajmniej z ofertami, nie mieli żadnej.
        Kiedyś wykonywałam pracę poniżej swojego wykształcenia z której byłam zadowolona (oprócz pensji big_grin ) i znalałam w UP na tablicy taką ofertę, miała być na targach pracy, pokazałam Pani z UP tą ofertę, a ona że musiałabym przyjść na targi pracy, ale "wie Pani to bardzo nisko płatna praca"... Z odpowiednią mimiką, żebym się tam nie pchała big_grin
        Ale wtedy byłam bez prawa do zasiłku a podobno z prawem cisną bardziej?

>. Natomiast fenomen ludzi
        > e ! kończy się człowiekowi zasiłek ,pracy w UP nie ma !

Fenomenem było jak pracowałam w tym czasie bez umowy i chcąc zdążyć do pracy wcześniej rano wstawałam by się podpisać w UP, zawsze była olbrzymia kolejka "bezrobotnych", zawsze.
        A jak skończyło mi tamto zlecenie i poszłam jak prawdziwy bezrobotny o 12-13.00 w południe były trzy osoby na krzyż, no a rano tłumy big_grin
        • bj32 Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 13:13
          Twoja wiara w UPy jest zaskakująca...
          Przecież to nie służy ani szukaniu pracy, ani szukaniu pracowników, ani nawet statystykom. To topienie forsy z budżetu i utrzymywanie rzeczy beznadziejnych urzędników, którzy nie potrafią spisać danych z dowodu nawet. Sama kiedyś pół dnia prostowałam, bo spisała mnie ciuciurupa z drugiego imienia.
          A organizowanie kursku ślusarza-spawacza co ma zapewnić? Pracę na stacji benzynowej?
    • magdakingaklara Re: Zasiłek dla bezrobotnych a miejsce zamieszkan 20.12.11, 13:16
      Zasiłek obliczany jest zależności od stażu pracy osoby bezrobotnej :
      •gdy staż pracy wynosi do 5 lat pracy - zasiłek będzie wypłacony w wysokości 80 % zasiłku podstawowego,
      •gdy staż pracy wynosi od 5 do 20 lat pracy - zasiłek będzie wypłacony w wysokości 100 % zasiłku podstawowego,
      •gdy staż pracy wynosi co najmniej 20 lat pracy - zasiłek będzie wypłacony w wysokości 120 % zasiłku podstawowego.

Zasiłki przyznane od 01.01.2011r:

Okres pierwszych trzech miesięcy posiadania prawa do zasiłku:
      •593,70(80% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi mniej niż 5 lat),
      •742,10(100% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi od 5 lat do 20 lat),
      •890,60 (120% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi powyżej 20 lat).
      Okres kolejnych miesięcy posiadania prawa do zasiłku:
      •466,20(80% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi mniej niż 5 lat),
      •582,70 (100% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi od 5 lat do 20 lat),
      •699,30 (120% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi powyżej 20 lat).
      Zasiłki przyznane od 01.06.2011r.

Okres pierwszych trzech miesięcy posiadania prawa do zasiłku:
      •609,20 zł(80% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi mniej niż 5 lat),
      761,40 zł(100% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi od 5 lat do 20 lat),
      913,70 zł(120% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi powyżej 20 lat).
      Okres kolejnych miesięcy posiadania prawa do zasiłku:
      •478,40 zł(80% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi mniej niż 5 lat),
      597,90 zł(100% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi od 5 lat do 20 lat),
      717,50 zł(120% kwoty zasiłku - okres uprawniający do zasiłku wynosi powyżej 20 lat).

Bezrobotny zgłasza się, w celu dokonania rejestracji, do powiatowego urzędu pracy, właściwego ze względu na zameldowanie w miejscu pobytu stałego lub czasowego. W przypadku, jeśli bezrobotny nie jest zameldowany zgłasza się do powiatowego urzędu pracy, na którego obszarze działania obecnie przebywa.

Natomiast osoba, która nie jest zameldowana lub posiada zameldowanie na pobyt stały w innej miejscowości niż miejsce zameldowania na pobyt czasowy, ma obowiązek przy dokonywaniu rejestracji złożyć oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka