motylk-kk 01.06.12, 10:20 może ktoś wie jaki jest e-mail lub adres do europejskiego rzecznika praw dziecka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr_57 Re: adres 01.06.12, 10:41 motylk-kk napisała: > może ktoś wie jaki jest e-mail lub adres do europejskiego rzecznika praw dzieck > a Myślę, że nikt Ci tu takiego adresu nie poda! Nie jestem ani miłośnikiem, ani znawcą prawa europejskiego, ale ERPD jest organem wewnętrznym Parlamentu Europejskiego. To powoduje, że nie ma możliwości bezpośredniego zwracania się do niego. To nie jest coś takiego jak polski RPO, sprawa jest wielokrotnie bardziej skomplikowana(jak wszystko w UE!!). Wedle mojej wiedzy skargi do ERPD można kierować tylko za pośrednictwem polskich deputowanych do parlamentu UE. Ale żeby nie było zbyt prosto to jest taka Europejska Sieć Rzeczników Praw Dziecka (ENOC). Na jej czele (do września 2012r.) stoi Marek Michalak, czyli polski RPO. Nie wiem z czym chcesz się zwrócić do ERPD, ale to nie jest organ, który zapewni Ci cokolwiek, to raczej organ sprawozdawczy dla parlamentu niż załatwiający cokolwiek. A już na 100% nic nie załatwisz do czasu gdy nie wyczerpiesz "drogi krajowej"!! Odpowiedz Link Zgłoś