Dodaj do ulubionych

Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów

03.09.12, 21:20
Witam
jestem znana tutja głownie z okazji współorganizowania akcji typu Gwiazdka czy Wyprawki co robię na tym forum od 6 lat.
Od wielu lat staram sie też organizowac rozsadna pomoc dla pewnej rodziny z Pruszkowa gdzie jest 7 dzieci. To jest patologia, wszyscy mieszkaja w 1 pokoju z kuchnia, bez bieżacej wody = łazienki, bez gazu, jedynie prąd mają. Nie bede tutaj opisywac calej historii, dla zainteresowanych chetnie odpowiem na priv.

Wszystkie dzieci z tej rodziny mają kłopoty z nauką z powodu zaniedban srodowiskowych. Jedno dziecko ma stopien lekki uposledzenia umysłowego. Kiedyś pomagałam w nauce dwójce z tych dzieci, były przywożone do mnie do domu (jestem niepelnosprawna) i uczyłam je. Posiadam umiejetnosci do reedukowania dzieci w klasach 0-3. Umiem cwiczyc z dzieckiem tak aby umozliwić mu nauke czytania i pisania, orientowania sie wokol siebie, zapamietywania ortografii itd.

Obecnie chcialabym objąc pomocą 9-latka z tej rodziny który idzie własnie do 2 klasy. Powtarzał 1 klase bo sobie nie radził. Mogłabym zabierac go do siebie do domu raz w tygodniu na 2-3 godziny i odrabiac z nim lekcje, dawac jesc, pewnie także kąpać i dawac czyste ubranie jak bylo w przypadku jego starszego rodzenstwa. Mam nadzieje że choroba pozwoli mi to zrealizowac - pewnosci nie mam.

Chlopiec mieszka 4 km ode mnie wiec musi byc dowieziony do mnie. W poprzednich akcjach rozwiazywalam ten problem w taki sposob że znajomy zaprzyjazniony takswókarz woził dzieci do mnie za połowe ceny a pieniadze na to dawali mi sponsorzy. Potrzeba do tego celu mi 4 x 25 zł czyli 100 zł miesiecznie. To duża kwota wiec szukam kilku sponosrów którzy mogliby/chcieliby wplacac mi na konto kase a ja bede placila taksówkarzowi. To dla niego bylby zarobek na czarno wiec nie bede miala kwitków za to... ALE:

Z chęcia bym udowadniala że zajmuję się chłopcem. Będe prowadzila zeszyt gdzie bedzie zapisana kazda lekcja. Bede kreciła krótkie filmiki z chłopcem u mnie i jako ukryte udostepnie tylko sponsorom. Bede regularnie wysylac zdjecia i omawiac postepy/trudnosci chlopca wedlug umowionego schematu ze sponsorami np raz na miesiac.

Moja osobe moze uwiarygodnic bj-32 i slonko1335. Znamy sie od 4 lat. Kilka osob z tego forum także poznalo mnie osobiscie.

Proszę, pomóżcie mi pomagać.
Obserwuj wątek
    • miedzymorze Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 03.09.12, 21:53
      Hm, a nie dałoby się skombinować dla niego jakiegoś roweru żeby wsiadł i przyjechał ?
      pozdr,
      mi
      • anna.k777 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 07:23
        Cztery kilometry dziecko same na rowerze,wiesz ile rzeczy może zdarzyć się po drodze,ja bym nie ryzykowała,a co z pogodą deszczową,zimą,dużą ilością aut,ja bym nie ryzykowała.
        • nioma Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 08:31
          Samo nie da rady, zaraz jesien, zrobi sie ciemno, w malych miejscowosciach nie ma oswietlonych sciezek rowerowych. 9 latek to jeszcze dzieciak i nie mozna go tak narazac.
          Pomysle ile moge dolozyc i dam znac.
    • mmb Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 08:35
      Deklaruję 25 zł/miesięcznie przez rok
      Marta
      • nioma Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 09:07
        Deklaruje 15zl miesiecznie do czerwca wlacznie
    • 1basia_31 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 09:50
      Witam serdecznie

Ja chętnie mogę zadeklarować 100 zł w miesiącu wrześniu lub październiku.
      Brałam udział w Wyprawkach 2 razy i innych (nie pamiętam jakich chyba na Dzień Dziecka), miałam inny nick, którego w żaden sposób nie mogę odnaleźć. Jeśli Pani jest zainteresowana proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Basia
    • wrzesniowamama07 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 10:23
      Deklaruję 200 złotych, jedną "ratę" mogę puścić teraz, drugą powiedzmy w lutym - tak jest mi wygodniej niż co miesiąc pamiętać o przelaniu kaski. Proszę o kontakt na pw
    • sion2 bardzo dziekuję!!!!! 04.09.12, 11:32
      I odpowiem dłużej dzis wieczorem lub najpozniej jutro przed poludniem - mam urwanie glowy w pracy (w domu pracuje) i dzis jeszcze rehabilitacje, chyba sie nie wyrobie.
      Niestety samodzielny dojazd totalnie odpada, dzieciak musialby wielokrotnie przekraczac ulice ruchliwe, skrzyzowania i ostatecznie jechac 2 km droga totalnie bez pobocza, jezdnia po prostu. Jest zdecydowanie za maly na to, w te droge puscilabym 12-latka dopiero samego.
      • nioma Re: bardzo dziekuję!!!!! 04.09.12, 11:34
        to juz chyba ustalone, ze male dziecko nie moze jezdzic samo.
        koniec i kropka.
        podsumuj deklaracje i rozeslij na priv dane do wplaty.
        mi wystarczy comiesieczne rozliczenie na zasadzie:
        - wplynela kwota X
        - wydatkowana kwota Y
      • miedzymorze Re: bardzo dziekuję!!!!! 04.09.12, 23:30
        Skoro rower odpada, to wygrzebalam jeszcze taka stronę:
        tanietaxi.pl/
        możesz sprawdzić inne oferty

pozdr,
        mi
    • bj32 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 11:48
      Żeby nie było - potwierdzam Sion jako jednostkę obrzydliwie wręcz uczciwąsmile
    • nautilia100 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 18:02
      Też chętnie się przyłączę. Mogę przelewać 50zł/miesiąc.
      Tylko będę prosić o przypomnienie comiesięczne bo różnie u mnie bywa z pamięcią...
    • brysia0 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 19:12
      Ja deklaruję 25 zł mies do czerwca. Jak liczę, to masz już te 100 zł miesięcznie zadeklarowane, ale myślę że ewentualną nadwyżkę mogłabyś przeznaczyc na koszt prania, kąpania i karmienia małego. Ty już pomagasz " w naturze" . Co myślicie?
      • sion2 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 04.09.12, 22:14
        Nie mam juz siły dziś dłużej napisać ale jak obiecalam - jutro wszystkie szczegóły podam na priv, bede pisać na wasze poczty gazetowe.
        Widze że mam juz zapewnione jazdy na pewno na najblizsze 3 mce a moze i wiecej. Jeśli się jakieś osoby zgodzą mogę pierwszą wpłatę pobrać w sumie od większej liczby osób i nadwyżke przeznaczyc na uzupełnienie pomocy dydaktycznych. Zostało mi troche z poprzednich lat ale znam konkretne wydawnictwa i książeczki z ćwiczeniami na dany etap edukacji które jednoczesnie sa fajne dla dziecka - z nalepkami czy kolorowe, z zagadkami dzieki którym dziecko nie wie nawet że się uczy. To byłby wydatek jeden z pewnością na cały semestr i nie większy niż 50-60 zł.
        Ale to może jutro na priv ustalimy.
        Bardzo wam dziekuję i jestem zaskoczona takim pozytywnym odzewem ale z drugiej strony to naprawdę rozsądna pomoc.
        • nioma Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 05.09.12, 08:20
          i dlatego, ze rozsadna to jest odzew.
          pomoc w nauce to najlepza inwestycja.
          • payuta Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 05.09.12, 12:57
            Sion i ja sie na @ zglosilam.
            • justyna198515 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 05.09.12, 15:42
              Sion a w tej rodzinie nie ma przypadkiem jakiegoś 2 lub 3 latka, chłopca?
              • sion2 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 05.09.12, 16:03
                Tam są dzieci w wieku od 5 do 16 lat, dziewczynki: 5, 6, 15 i 16 lat, chlopcy 9,10 i 14 lat.

Zaraz odpiszę wszystkim na priv.
                • arwena_11 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 05.09.12, 16:28
                  Ja też mogę potwierdzic uczciwość Sion. Znamy się netowo i osobiście od lat prawie 8? W sumie chyba od początku mojego pobytu na forumsmile
    • slonko1335 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 06.09.12, 08:55
      Kasia dobrą robotę odwalasz.
    • sion2 do 1basia_31 06.09.12, 11:13
      Zawraca mi każdą poczte do ciebie, na gazetową. Jak sie mogę inaczej skontaktować?
      • nioma Re: do 1basia_31 06.09.12, 11:17
        do mnie tez wracaja maile
        • 1basia_31 Re: do 1basia_31 06.09.12, 19:04
          smile Bo nie mam maila'a na gazecie, a ten co mam to nie pamiętam jaki nick i hasło, proszę podajcie maila to odpiszę

POzdrawiam
    • black_halo Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 06.09.12, 20:51
      Moge zadeklarowac jednorazowo 100 zlotych oraz ewentualnie zakup moze potrzebnych ubran, plecaka, butow?
      • sion2 Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 18:01
        Black_halo: Mysle że na razie deklaracji pieniężnych mi wystarczy więc dzieki. Za to z pomysłem plecaka lub czegos innego to widocznie wyczytałas w myslach. Dzieci z tej rodziny jeżdża na kolonie i obozy które im organizujemy za darmo lub pół darmo dzieki dobroci różnych ludzi. Obecnie jeździ juz 5 dzieci. Jak jedzie wiecej niż 2 w jednym terminie nie mamy w co pakować i pożyczamy. Bardzo potrzeba walizki na kółkach dośc dużej ale nie gigantycznej, oczywiscie że może byc używana byleby sprawna - do wyjazdów wakacyjnych oraz najbliższego zimowego. Jesli chcesz to rozejrzyj sie po allegro za używana walizka na kółkach. Proszę tylko żeby nie byla najlichsza jesli chodzi o jakość bo bedzie uzywac jej dziecko ktore czesto bedzie musialo ją przeciągnąć po kamieniach np do osrodka noclegowego.
        No i jeszcze pytanie - może ktos ma stare numery komiksów chłopiecych takich na 8-9 lat - posłużyłyby mi do zachety do nauki plynnego czytania, nic tak nie motywuje jak "przeczytalem samodzielnie 5 stron" smile

dzieki z góry
        • arwena_11 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 19:24
          Kasia ja zobaczę czy coś ostało mi sie na działce. Odezwę sie za ok tydzień jak tam będę.
        • aurinko Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 19:53
          Sion, czy takie komiksy można kupić w necie? Jeśli tak, to daj znać gdzie i jakie, coś kupię.
          • anngam8388 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 21:11
            czy mogą to być komiksy z serii kaczor donald?
            • sion2 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 22:01
              MOże być Kaczor Donald. Piotrus bedzie u mnie na pierwszej lekcji prawdopodobnie w te niedziele to podpytam czy ma ochote na jakis szczególny komiks ale on nie czyta nic wiec nie sadze aby mial upodobania. Mysle że Kaczor Donald bedzie tez dobry.
              • anngam8388 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 22:36

sion2 napisała:

> MOże być Kaczor Donald. Piotrus bedzie u mnie na pierwszej lekcji prawdopodobni
                > e w te niedziele to podpytam czy ma ochote na jakis szczególny komiks ale on ni
                > e czyta nic wiec nie sadze aby mial upodobania. Mysle że Kaczor Donald bedzie t
                > ez dobry.

To bardzo proszę adres na priw, starszy syn kiedys zbierał komiksy z donaldem i trochę zostało, leżą nieużywane , bo młodszy od kaczora woli spidermena tongue_out
          • sion2 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 07.09.12, 22:06
            Jest pełno na allegro używanych. Myśle że tez wszelkie Spidermany czy przygodowe z bohaterami tez beda dobre. Batmany i inne takie smile.
        • mmb Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 11.09.12, 21:21
          Mam do oddania walizkę na kółkach 80L - odrobinę sfatygowana + zacinająca się rączka ale ogólnie sprawna.
          Jedyny problem to transport do Was.. nie mam samochodu a lepiej umówić się na przekazanie bezpośrednie niż wysyłać paczką bo w sumie blisko mieszkamy i sądzę że uda się jakoś ten problem rozwiązać bez niepotrzebnych kosztów.

Pozdrawiam
          Marta
        • black_halo Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 11.09.12, 21:54
          Na kiedy mniej wiecej bedzie potrzebna walizka? myslalam raczej o duzej torbie na kolkach, wydaje mi ze dla dzieci sa wygodniejsze i kosztuja troche mniej. Walizka z kolkami, ktore nie odpadna po jednej wycieczke po bruku kosztuje raczej sporo. Torbe mozna znalezc za mniej niz 100 zlotych.
          • sion2 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 12.09.12, 16:38
            Walizka bedzie potrzebna najwczesniej w styczniu wiec jeszcze kupa czasu. MOże byc nadwyrężona w sensie że potrzeba wymienic suwak albo zeszyc bo to umie zrobic moja znajoma. Byleby kółka działały. Nie wiem czy torba miekka bedzie dobra, musialabym zobaczyc jaki to typ ale ciagnac ją po sniegu czy bruku bedzie tak samo mozliwe jak walizke?

mmb odezwe sie do ciebie, nie kojarzę gdzie mieszkasz ale jesli niedaleko to może moja znajoma z Pruszkowa by dala rade podjechac
            • arwena_11 Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 12.09.12, 17:15
              Torby na kółkach są świetne. Tylko trzeba kupować takie za minimum 100 zł ( najlepiej w promocjach ). Ja dzieciakom swoim kupiłam ostatnio na wakacje takie 100 l. No i niestety jedna już do wyrzucenia ( poszedł materiał przy suwakach i na bokach )a druga super, kosztowały ok 60 zł.
              A i ja miałam problem ze spakowaniem dzieciaków na obozy w 100l. Ale to moze specyfika obozów i sprzętu, który trzeba zabrać. Tylko że w zimie, to są też grubsze rzeczy, ciepłe buty itd, wiec możliwe, że lepsze by były trochę większe?
            • mmb Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 12.09.12, 21:11
              Mieszkam w Warszawie
              M
            • black_halo Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 12.09.12, 21:24
              allegro.pl/super-okazja-torba-podrozna-na-kolkach-airtex-149l-i2612014116.html
              Znalazlam takie cos na allegro, wyglada dosc solidnie i jest to model najchetniej kupowany, cena tez dosc przystepna. Bede jeszcze przegladac, moze ktos by mogl cos doradzic?

P.S. To nie jest absolutnie reklama ale jesli nie mozna to prosze o usuniecie.
        • mawitka Re: Stare komiksy oraz walizka na kółkach 28.09.12, 13:31
          Sion, też chylę głowę z uznaniem. To chyba najlepsze, co można zrobić dla tej rodziny: inwestować w edukację dzieciaków.
          Ja finansowo na razie nie mogę pomóc, ale mam rolki: używane ale w dobrym stanie. Nie pamiętam dokładnie rozmiaru, ale siostrzeniec używał ich właśnie w tym wieku.
          Może przydadzą Ci się jako motywator do pracy wink W sensie zmobilizowania chłopaka do większego wysiłku w zamian za nagrodę..
          Daj znać to wyślę w przyszłym tygodniu.
          pozdrawiam
    • anngam8388 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 11.09.12, 20:45
      obiecane komiksy plus dodatki zostały wysłane smile pozdrawiam
      • gd_3334 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 12.09.12, 07:33
        proszę o adres na @ gazetowego
        • brysia0 Re: Pomoc w nauce dla 9-latka - szukam sponsorów 12.09.12, 20:08
          Kasiu,
          przelałam 100 zł - od września do grudnia.
    • sion2 bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 25.09.12, 19:10
      Przyszedł list z komiksami do czytania i małymi zabawkami - pieknie dziekujemy smile. Dziekuje też szczególnie Mmb która specjalnie przytachała do mnie z Warszawy walizkę do oddania. Miło było sie spotkac, poznać a chłopcy zyskali bardzo dobra walizke na wyjazdy, wielkie dzieki za fatyge smile.
      • anngam8388 Re: bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 25.09.12, 19:41
        sion2 napisała:

> Przyszedł list z komiksami do czytania i małymi zabawkami - pieknie dziekujemy

mam nadzieję ,ze komiksy sie podobały a zabawki dały choc trochę radości. Syn dopytuje czy sie podobaja młodszemu koledze smile
      • mmb Re: bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 26.09.12, 09:04
        Nie ma za co i cała przyjemność po mojej stronie smile
        M.
        • gd_3334 Re: bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 28.09.12, 16:02
          czekam na adres
          mam fajny album z piłkarzami, dużym drukiem, mój młody dostał na zakończenie trzeciej czy czwartej klasy i jeszcze taki o przyrodzie - przydadzą się?
          • sion2 Re: bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 29.09.12, 16:34
            Przepraszam, powinnam zagladac tutaj częściej. Zaraz uzupelnie korespondecje mailowa. Przy okazji podziele sie z Wami z wrazeniami z lekcji we wrzesniu:

Piotrek (9 lat) radzi sobie mniej wiecej z programem dla 7-latkow, który przerabia. On powtarzal 1 klase i jest ogromna różnica miedzy nim teraz a rok temu gdy byl pierwszy raz po pierwszej klasie - rok temu ledwo kojarzyl wszystkie litery i czytal sylaby. Dzisiaj czyta kazdy wyraz poprawnie, nawet dlugi, tyle że najpierw "sklada" go w głowie - nie jest to czytanie płynne (nowego tekstu). Z matematyka radzi sobie bardzo dobrze - ale to jest dopiero liczenie w zakresie 20.
            Najgorzej jest z angielskiego - kompletnie nie umie nic. Nic nie pamieta z 1 klasy, nic nie rozumie, nic nie mowi. Jego matka bardzo mnie prosila żebym wlasnie angielski z nim ćwiczyla. Na razie na zaliczenie nauczylam go dni tygodnia - uwierzcie ze wysiłek byl ogromny ale udalo sie, nauczyl sie biegle i na wyrywki.
            Przyjezdza do mnie chetnie. Gra z wielkimi emocjami w Królika Bystrzaka dla pierwszej klasy (bo to gra stara wedlug starej podstawy programowej) - a to jest gra edukacyjna gdzie w kazdym zadaniu musi albo pisac albo czytac albo liczyc lub kojarzyc rózne tresci ogólne.
            Z pieniedzy od sponsorów kupilam quiz ortograficzny Granna - gramy na kazdej lekcji oraz karty obrazkowe do nauki jezyka angielskiego.
            Piotrek jest u mnie bardzo grzeczny i posluszny, kazda lekcja trwa od 2 do 2,5 godziny z przerwa w srodku 25 minut.
            Martwi mnie jednak jego fascynacja ciemna strona mocy - tak ogolnie mowiac, wszelkie wampiry, sprawy militarne, walki, wojsko, zadawanie ciosów - nie wiem czy to typowe dla kazdego 9-latka sad. W kazdym razie Piotrek chce byc w przyszlosci generałem smile wiec mu tlumacze że general to bardzo duzo umie i zna jezyki wiec musi sie pilnie uczyc smile.
            • anna.k777 Re: bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 29.09.12, 16:53
              Tą ciemną stroną mocy,to się nie martw,też mam chłopca mniej więcej w wieku Piotra i to było.Przemek mały niewyraźnie mówi i oglądał coś tam z mozgami,chodzi teraz jak zombi i mówi mózgi.Posikać ze śmiechu się można,bo bardzo komicznie to wygląda.
              • papuzka_gda Re: bardzo dziękuję za komiksy oraz walizkę :) 20.10.12, 23:26

dopiero tu weszlam po baardzo dlugiej nieobecnosci i doczytalam troche.

Kasiu, jak cos, to ja tez chętna na dorzucenie odrobinkesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka