Dodaj do ulubionych

potrzebuje pomocy

08.11.12, 10:59

witam jestem mama czworki dzieci , w wieku 8l 5l 4l i 3l jest mi bardzo cięzko ,obecnie nie pracuje ze względu na wiek młodszych dzieci a nie stać mnie na przedszkole po oplaceniu bierzacych rachunkow nic nie zostaje czasem nawet zbraknie brakuje najbardziej zywnosci oraz srodkow czystosci, nie wiem już co mam robic gdzie mam sie zwrocić o pomoc nie dla mnie lecz dla moich dzieci, jesli zechcial by nam kto kolwiek pomoc podam e- meila gosiakwiatkowska952@wp.pl bede bardzo wdzieczna pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lorek08 Re: potrzebuje pomocy 09.11.12, 13:31
      Najpierw zapoznaj się z tym:
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
      Po drugie jak zaczniesz pracować to będzie Cię stać na przedszkole i nie tylko.
    • bj32 Re: potrzebuje pomocy 09.11.12, 22:32
      Już dawno potrzebujesz...
      • aniulka8503 Re: potrzebuje pomocy 09.11.12, 23:42
        wybaczcie, ale człowiek przy prawie 5 miesięcznym dziecku stara się chociaż dorobić w niedziele, bo niania takim maluchem się nie zajmie, a tutaj mówimy o 3 latku...faktycznie lepiej siedzieć z dziećmi w domu...są przedszkola publiczne, a jakbyś poszła do pracy to byłoby cię stać na przedszkole.
        Wybacz, ale mój starszy syn miał 15 miesięcy gdy poszłam na etat, 20 gdy zaczęłam siedzieć na nadgodzinach i robić po 12-16 godzin, żeby było na potrzebne artykuły...fakt, matkę miał rzadko, i tu z czasem stwierdzam swój błąd, ale na mleko i pampersy było a wtedy to było ważne...
        Może czas rozejrzeć się za pracą?
        • gazeta_mi_placi Re: potrzebuje pomocy 10.11.12, 11:42
          Nie każdy jest (i ma możliwości) stachanowcem jak Ty. Kobiety mają różne sytuacje, różny stan zdrowia (nie zawsze pozwalający na 12 godzinny dzień pracy), różne wykształcenie i możliwość podjęcia pracy. To, że Tobie się udało to super, ale nie każdy ma tak samo jak Ty.
          Co to była za praca i jaka była w niej pensja? Przedszkole czy niania kosztuje i często bardziej opłaca się zostać z dziećmi w domu.
          • bj32 Re: potrzebuje pomocy 10.11.12, 16:10
            "Kobiety mają różne sytuacje, różny stan zdrowia (nie zawsze pozwalający na 12 godzinny dzień pracy), różne wykształcenie i możliwość podjęcia pracy."
            No wiesz... Jakoś ani sytuacja, ani stan zdrowia nie uchroniły jej przed wielodzietnością...
            "Przedszkole czy niania kosztuje i często bardziej opłaca się zostać z dziećmi w domu."
            I wypaść totalnie z rynku pracy, bo każdy miesiąc siedzenia w domu i bycia poniekąd poza nawiasem pogłębia ten stan.
            • gazeta_mi_placi Re: potrzebuje pomocy 10.11.12, 22:49
              Ale co ten rynek pracy ma do zaoferowania wielodzietnym kobietom?
              • bj32 Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 11:26
                No to przecież mówię, ze nic. Ale to chyba nie jest argument za wielodzietnością?
          • aniulka8503 Re: potrzebuje pomocy 13.11.12, 01:03
            Oczywiście, kręgosłup dał o sobie znać po roku takiej pracy...niestety wada już nieuleczalna, co pół roku trzeba rehabilitować...praca urzędnika, za jakie pieniądze...cóż, nie jeden w markecie miał więcej...to fakt...ale starczało i na przedszkole i na dochodzącą nianię (starszą kobietę, która brała 200-500zł w zależności od tego czy tylko małego odbierała z przedszkola czy była z nim całe dnie)...i na pampersy, mleko czy danio...
            Właśnie...teraz patrzycie na opłacalność...to może wszyscy siedźmy w domach i tylko prośmy???
            Cóż, jeśli chodzi o wykształcenie...w ciąży również można się uczyć, więc chyba miała trochę czasu...(z półrocznym synem zdawałam kolejnego technika np.) aaa i szkoła za darmo, żeby ktoś zaraz nie powiedział, że i na to potrzeba pieniędzy...
            U nas np. na dzień dzisiejszy mój mąż w niedzielę zostaje z dziećmi a ja na giełdę idę kebaby sprzedawać...jak jest dobry miesiąc to i 300zł z tego mam...na mleko wystarczy...
            Uczono mnie, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma...a jak nie masz pieniędzy by utrzymać dzieci to chwytasz cokolwiek i nie patrzysz, że cię boli to czy tamto tylko aby dzieci miały co jeść...nie wiem, może ja z innego świata jestem...
            Oczywiście, że bym chętnie posiedziała w domku i była z dziećmi...ale niestety, żyjemy w takim kraju, że coraz rzadziej jest to możliwe na tyle, by rodzina finansowo nie cierpiała...a jeśli dzieci nie mają co jeść...cóż, idziesz nie patrząc na siebie tylko na dzieci...
    • gazeta_mi_placi Re: potrzebuje pomocy 10.11.12, 11:39
      A gdzie ojciec (lub ojcowie) tych uroczych maluchów?
    • anka7961 Re: potrzebuje pomocy 10.11.12, 16:02
      Jeśli spełnisz kryteria dochodowe, to w przedszkolu państwowym będziesz zwolniona z opłat.
      • sabka22 Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 09:31
        Anka kto Ci takich głupot naopowiadał?z jakich opłat będzie zwolniona?jedynie co będzie zfinansowane to obiady a na pewno nie godziny po za podstawą programową..
        • kascerka Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 10:21
          Nie wiem jak w innych miastach, ale w Warszawie zwalniają z opłat, jeśli dochód na jedną osobę nie przekracza 75% minimalnego wynagrodzenia, natomiast jeśli dochód nie przekracza 100% minimalnego wynagrodzenia to zmieszają opłaty o 50%.
          • zawszexyz Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 10:42
            w moim miescie ( centralna Polska) mozna dostac z mopsu dofinansowanie do przedszkola, poza tym jesli dziecko chodzi na 5 godzin tylko to wtedy nie placi sie za przedszkole, ( w naszym przedszkolu takie dzieci chodza od 7-12 , w innych sa inne godziny , zalezy jak rodzice wybiora)
          • bj32 Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 11:31
            We Wrocławiu również. No, ale to "głupoty", jak mówi nasza przemądra koleżanka...
    • gazeta_mi_placi Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 12:23
      Moim zdaniem miejsce kobiety z dzieckiem (dziećmi) do lat 3-4 jest w domu, a nie w pracy.
      • agrypina6 Re: potrzebuje pomocy 11.11.12, 15:58
        Moje zdaniejest identyczne i co z tego? Z jednej pensji nie damy rady się utrzymać i muszę pracować.
    • tomekkkk27 Re: potrzebuje pomocy 04.12.12, 18:47
      witaj. moze moglbym pomoc. prosze o kontakt na maila albo tel 501016000. tomek karczewski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka