Dodaj do ulubionych

Czy ktoś mnie przeklął?

09.11.12, 12:13
Mam już dosyć tego okrutnego życia. Brakuje mi już siły, chęci ,motywacji. Mam troje dzieci które wychowuje sama , on stycznia jestem wdową, nie mogę liczyć na pomoc rodziny bo rodzice sami cudem wiążą koniec z końcem,tata jest na rencie, mama zarabia marne grosze, które ledwo wystarczają im na życie i opłaty. Idzie zima , dzieci nie mają ciepłych ubrań, ciepłych butów. Do tej pory jakoś dawałam radę dorabiałam sezonowo, pomagałam znajomej sprzątać klatki, zbierałam grzyby, jagody, jakoś się układało. A teraz mam przyznane niecałe 700zł renty rodzinnej na wszystkie dzieci, do tego 670zł rodzinnego. to mój cały dochód 1370zł. Dzieci mają dożywianie w szkole w postaci obiadów, i to wszystko . Na jedzenie nam wystarcza, jemy skromnie dzieci lubią wszystko nie wybrzydzają, najgorzej jest z chemią, i odzieżą dla dzieci. Z dnia na dzień tracę chęć do życia, tylko dzieci mnie trzymają na tym świecie odkąd mąż zmarł czuje się tak jakby mnie ktoś przeklął. Mój świat się zawalił ja wpadłam w dół z którego nie widzę wyjścia, na codzień się uśmiecham żeby nie martwić dzieci a nocami wyję w poduszkę z tej bezsilności. Co jakiś czas spada coś na mnie jak grom z jasnego nieba i przybija mnie coraz mocniej do ziemi. Mam ochotę zakończyć już to życie, ale co wtedy będzie z moim dziećmi ? A może to tylko ja widzę to wszystko w tych czarnych kolorach . może jest inaczej, nie wiem sama sad
Obserwuj wątek
    • jolasiajolasiowska Re: Czy ktoś mnie przeklął? 09.11.12, 12:39
      To może trzeba skupić się na poszukiwaniu pracy ? Pochodzić po sklepach z używaną odzieżą ?
      • zdezorientowana83 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 09:19
        Tak jolasiu wiem szukam pracy, ale jak mówię że mam trójkę dzieci i na dodatek jestem sama to mi dziękują, pytając co będzie jak któreś dziecko sie rozchoruje?
        Najmłodszy syn w marcu 2013 skończy dopiero 3 latka, staram się o miejsce w przedszkolu państwowym ,co tydzień dzwonię, chodzę dopytuje się ale nie ma miejsca.Pani dyrektor obiecała że jak tylko zwolni się miejsce to od razu da mi znać. Pomyślałam że wtedy mogłabym iść do pracy do marketu jakiegoś pracować ,mały byłby w przedszkolu, córki w szkole na świetlicy i wszystko udało by sie ogarnąć. Na przedszkole prywatne mnie nie stać bo to wydatek ok 500-720zł do tego wpisowe ok 200zł i wyprawka też ok 140. Dowiadywałam się ale zwyczajnie mnie nie stać
        • anka7961 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 15:58
          A możesz napisać gdzie pod Warszawą mieszkasz?
          Jeśli nie chcesz pisać na forum, to napisz mi proszę na prv.
    • claudel6 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 09.11.12, 12:41
      Jeśli odpowiesz na pytania i udokumentujesz moderatorce swoja sytuację zgodnie z tym wątkiem:
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
      postaram się pomóc w kwestii ubrań.
    • claudel6 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 09.11.12, 12:44
      Mozesz wtedy rowniez zglosic dzieci to akcja Gwiazdka I Twoje dzieci dostana zabawki. Tylko najpierw musisz przesłać wszystkie stosowne informacje, żebyśmy mogly potwierdzic Twoja sytuacje.
      W jakim wieku są Twoje dzieci?
      • nioma Re: Czy ktoś mnie przeklął? 09.11.12, 13:46
        tak jak napisaly dziewczyny: postaraj sie udekumentowac swoja sytuacje i przeslac to do moderatorki forum. Nie obawiaj sie, Twoje dane nie zostana ujawnione, nikt nie bedzie mial do nich wgladu poza moderatorka wlasnie.
        Jak tylko Twoja sytuacja zostanie potwierdzona na pewno znajdziesz na forum pomoc.
        Napisz z jakiego miasta jestes, podaj prosze wiek dzieci + wzrost, rozmiar ubran, rozmiar butow (+dlugosc wkladki wew).
        Poza pomoca rzeczowa mozesz tez liczyc na pomoc w postaci roznego rodzaju porad: do czego masz prawo, co Ci sie nalezy itp.

Czy masz np dodatek mieszkaniowy?
        • zdezorientowana83 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 09:27
          tak jak wcześniej pisałam zrobię to w poniedziałek bo w weekand nie mam takiej mozliwości, mieszkam pod Warszawą, Dzieci są w wieku 10lat dziewczynka nosi r 128-134, r buta 32. druga 7 lat r 116-120 r buta 30 i najmłodszy syn 2.5 roku r 98 i bucik to musze sprawdzic dawno jemu nic nie kupowałam i nie pamietam ale coś ok 24 pewnie...
          Nie mam dodatku mieszkaniowego, dzieci mają tylko dozywianie w szkole w postaci obiadów. Nie korzystam z pomocy innego forum, sporadycznie korzystam z caritasu bo jest wiele chętnych osób i dostaje zwykle to czego ktoś inny nie wziął, zawyczaj są to mąka, płatki kukurydziane, ryz i kasza gryczna i makaron.
      • zdezorientowana83 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 09:21
        W poniedziałek postaram się wysłac dokumenty do moderatorki , moje dzieci są w wieku 10, 7, i 2,5 roku. Dwie dziewczynki i chłopiec .
        • nioma Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 09:43
          ok, to czekamy

czy masz w ogole szanse na dodatek mieszkaniowy?
          sa to zawsze dodatkowe pieniadze, dowiadywalas sie?
          pozdrawiam
          • zdezorientowana83 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 09:59
            Nioma- jeśli mogę tak pisac / Nie pytałam o ten dodatek, a w ops też mi nic nie powiedzieli o co mogłabym się postarac aby było lżej chociaż miesiąc ,dwa. . . Acha zapomniałam jeszcze dodać że dziewczynki dostały pozytywną decyzje o stypendium socjalnym ze szkoły, ale kurcze polega to na tym że najpierw trzeba kupic dzieciom ubranka lub buty, wziąśc faktury ,złozyć w szkole i ok 15 grudnia wypłacają to stypendium. Na jedną przyznane jest ok 273zł, więć razem musiałabym zrobić zakupić za ok 550zł a dla mnie to kolosalna kwota sad
            Niewiem co zrobić... W poniedziałek udam się do ops zapytam czy na ten cel nie mogłabym otrzymac jakiejs celówki i jakby dzieci dostały juz stypendium oddałabym do opsu( nie wiem czy tak mozna w ogóle) a plus byłby z tego taki że dziewczynki miały by nowe kurteczki, buciki i moze po jakims ubranku.
            • jolasiajolasiowska Stypendium. 10.11.12, 14:34
              W niektórych miastach wystarczy iść tam gdzie przyznają stypendium w dniu wypłaty czy wcześniej(zapytaj się) oni dzwonią do wybranego przez ciebie sklepu lub idą z tobą.Ty wybierasz co potrzeba na daną kwotę, sklep wystawia fakturę, ty z fakturą po pieniądze , płacisz i dopiero odbierasz.
              Idź i powiedz, ze nie masz pieniędzy żeby cokolwiek kupić a potrzeb sporo, powinni iść na rękę i jakoś to zorganizować.
              Na szczęście w moim mieście nie ma i nie było żadnych faktur...
            • nioma Re: Czy ktoś mnie przeklął? 10.11.12, 20:04
              z dodatkiem mieszkaniowym mozesz sie dowiedziec w np ADM
              • zdezorientowana83 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 13.11.12, 11:49
                nioma napisała:

> z dodatkiem mieszkaniowym mozesz sie dowiedziec w np ADM

Witajcie, wysłałam dzisiaj wszelkie dokumenty do moderatorki. Byłam wczoraj w ops-ie złożyłam podanie o zasiłek celowy na zakup odzieży, za tydzień mam przyjść zapytać o dezycje, jeśli będzie pozytywna to 28 byłaby wypłata świadczenia. Pytałam też o dodatek mieszkaniowy, skompletuje wszystkie potrzebne dokumenty i złoże. Jest szansa że się uda.
                • atena12345 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 13.11.12, 11:55
                  Widzisz? warto było napisać. Jak coś to pytaj, dziewczyny pomogą, gdzie i jak pozałatwiać sobie to co Ci się należy
                  • zdezorientowana83 Re: Czy ktoś mnie przeklął? 13.11.12, 12:15
                    Widzę smile i dziękuje.
    • gazeta_mi_placi Re: Czy ktoś mnie przeklął? 13.11.12, 20:23
      Współczuję, jak Ci pomóc? sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka