Dodaj do ulubionych

urząd skarbowy

26.03.13, 09:36
jaki formularz US wypełnić żeby otrzymać potwierdzenie zapłaty podatku od spadków i darowizn. Mam potwierdzenie wpłaty z banku PKO, ale notariusz żąda potwierdzenie z US że wpłata została dokonana.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: urząd skarbowy 26.03.13, 09:55
      Musisz wystąpić z wnioskiem do US o wystawienie zaświadczenia o uregulowaniu podatku od spadku. Niedawno sprzedawałam mieszkanie po mamie, na zaświadczenie czekałam 7 dni, koszt 17 złotych.
      Przykładowy wniosek masz tutaj ale musisz ściągnąć sobie z właściwego US lub wypełnić na miejscu:
      www.izba-skarbowa.bydgoszcz.pl/files/US0404/BIP/Wzory/Wniosek_6.pdf
      us-zagan.iskarb.pl/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=15&mosmsg=Pr%F3bujesz+wykona%E6+operacj%EA+z+nieuprawnionej+domeny.+Przykro+nam%2C+ale+zosta%B3y+w%B3%B1czone+procedury+ochronne.+%28www.google.pl%29
      • justyna198515 Re: urząd skarbowy 26.03.13, 10:24
        Dokładnie, ja też kiedyś o tym nie wiedziałam, tyle,że miałam znajomą i załatwiła mi to na drugi dzień.Pamiętam,że jakiś wniosek/podanie musiałam napisać.
        • motylk-kk Re: urząd skarbowy 26.03.13, 11:15
          Zaświadczenie powinno zawierać:
          - wszystkie składniki masy spadkowej
          - jeden ze składników masy spadkowej
          - oddzielne zaświadczenia dla każdego składnika masy spadkowej

mając pełnomocnictwo notarialne od pozostałych spadkobierców mogę wystąpić o ogólne zaświadczenie że należność została uregulowana tzw. - wszystkie składniki masy spadkowej,
          • slonko1335 Re: urząd skarbowy 26.03.13, 11:33
            Obawiam się, że konieczne będzie zaświadczenie dla każdego spadkobiercy osobne i na każde będzie 17 zeta opłaty aczkolwiek możesz dopytać we właściwym US. Mając pełnomocnictwo możesz po prostu o takie zaświadczenia w ich imieniu wystąpić, wątpię żeby urząd wystawił po prostu jedno na całą masę spadkową prawdę mówiąc ale pewności nie mam.
            • motylk-kk Re: urząd skarbowy 26.03.13, 11:40
              Dziękuję za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie a do tego wniosku jakie mam dokumenty przedstawić
              • slonko1335 Re: urząd skarbowy 26.03.13, 11:59
                Postanowienie sądowe nabycia spadku lub poświadczenie notarialne i u mnie w US kompie już mieli, że zgłaszałam nabycie spadku, więc potwierdzenie zgłoszenia nie było potrzebne. Dowód osobisty oczywiście. Jak będziesz załatwiać zaświadczenia dla pozostałych spadkobierców to pełnomocnictwo na pewno.
                Nie wiem co jest masą spadkową u Was ale u mnie jak było to mieszkanie to potrzebne było zaświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej, że w momencie śmierci mamy przysługiwało jej spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu-sprzedawałam ten właśnie lokal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka