Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

13.11.13, 21:30
Jestem samotną matką z 10- letnią córeczką obecnie przebywamu w Ośrodku Interwencji Kryzysowej we Wrocławiu gdyż nie mamy gdzie mieszkać .Uciekłyśmy od sprawcy przemocy domowej. Po wieloletnim dramacie mamy w końcu spokój i cisze . Nikt nas już nie uderzy i nie będzie krzyczał. Zbliżają się święta i chciałabym coś dać mojej córeczce ale nie stać mnie. Będą to ciche ale smutne święta .Prosze o pomoc może ktoś by podarował Oli choćby książkę lub coś słodkiego .Amoże ktoś posiada jakieś ubrania po swoich pociechach (wzrost 140, roz buta 36). Pomóżcie mi osłodzić Oli święta.MagdaM.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Prośba o pomoc 13.11.13, 21:59
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
      zapoznaj sie z zasadami forum
    • atena12345 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 08:37
      jeśli odpowiesz na pytania i udokumentujesz swoją sytuację, to coś się wykombinuje. W każdym razie prezent na święta dla córki postaram się zorganizować
      • magda12300 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 12:40
        Wieczorem przeskanuje dokument potwierdzający gdzie zamieszkuje z góry dziękuje
    • bj32 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 12:44
      Magda, skontaktuj się ze mną - podejdę do Ciebie, bo zdaje się, że mam stosunkowo blisko do tego ośrodka, to odpadnie Ci problem przesyłania dokumentów.
      Niedługo ruszy akcja na Gwiazdkę, to po potwierdzeniu pewnie się załapiesz i Ola dostanie prezent smile
      • atena12345 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 12:56
        bj32 napisała:
        > Niedługo ruszy akcja na Gwiazdkę, to po potwierdzeniu pewnie się załapiesz i Ol
        > a dostanie prezent smile

Blanka jeśli potwierdzisz syt. to ja się zobowiązuję prezent dla córki zorganizować. Już poza akcją Gwiazdka
      • magda12300 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 12:58
        nie chciałabym wrzucać na ogólne forum dokumentów ani nr.telefonu ale na priw ale zabardzo nie wiem gdzie
        • atena12345 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 13:01
          magda12300 napisał(a):

> nie chciałabym wrzucać na ogólne forum dokumentów ani nr.telefonu ale na priw a
          > le zabardzo nie wiem gdzie

Magda bj32, to nasza moderatorka, sprawdza dokumenty, jest z Wrocławia i zaproponowała, że Cię odwiedzi.
          Napisz do niej na adres bj32@gazeta.pl
          • bj32 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 13:27
            OK, mam. W tym tygodniu nie dam rady zwyczajnie, ale postaram się na poniedziałek umówić z Magdą i podjadę. No nie dam rady teraz i już sad
            • atena12345 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 13:28
              bj32 napisała:

> No nie dam rady teraz i już sad

no dooobra.... wink
              • bj32 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 13:32
                Tak se dooobra, bo najchętniej poleciałabym natychmiast, a nie ma szans, gr.
    • anka7961 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 17:58
      Magdo a czy Ty potrzebujesz dla siebie jakies ubrania, buty na zimę?
      • magda12300 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 18:09
        ja tagże nie posiadam wiele ale moje potrzeby są mniej ważne .Jeżeli posiadasz odzież w rozmiarze 38 lub obuwie w roz. 39 to napewno się mi przydadzą z góry dziękuje i pozdrawiam
        • grzalka Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 19:08
          A jakie książki lubi Ola?
          • magda12300 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 19:38
            Ola czyta literature dla 10-letnich dziewczynek harry poter ,mikołajek itp itd...
            • justyna198515 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 19:50
              Mam kozaki Lasockiego czarne, skórzane pod kolano, rozmiar co prawda 40, ale jak skarpetkę grubszą to się zniweluje. Na stabilnym obcasie. Jak BJ potwierdzi mogę Ci je dać jeśli jesteś zainteresowana. Znajdę też jakieś ciuchysmile Tylko daj znać czy chceszsmile Podrzucę do Wrocka ewentualniesmile
              • magda12300 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 19:54
                dzieki chetnie skorzystam
    • missmiriam1 Re: Prośba o pomoc 14.11.13, 21:20
      Magda, czy o pomoc prosisz tylko tutaj, na tym forum?
      • magda12300 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 11:09
        miałam ogłoszenie na gumtree ale nie było większego odzewu i właśnie jakaś osoba poleciła abym napisała do was
        • missmiriam1 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 13:12
          Tylko tutaj?
          • magda12300 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 14:06
            Podczas wakacji wrzuciłam prośbę o pomoc na paru portalach ,dzięki pomocy życzliwych ludzi zdobyłam rzeczy niezbędne do życia codziennego. troche odzieży dla córki pościel ręczniki i troche naczyń. Uciekając z domu uwierz mi nie zabrałam nic prócz tego co miałyśmy na sobie. Na chwile obecną moje ogłoszenie jest na gumtree i na żadnym innym portalu nie odświerzałam .
            • bj32 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 14:09
              A na Szlachetnej Paczce?
              • magda12300 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 14:23
                wczoraj dowiedziałam sie na waszym forum o szlachetnej paczce znalazłam strone stowarzyszenia wiosna które sie tym zajmuje i napisałam do nich czekam na odpowiedż
                • bj32 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 14:27
                  Czyli wczoraj poprosiłaś tam o pomoc?
                  Tak pytam zwyczajnie.
                  • magda12300 Re: Prośba o pomoc 15.11.13, 14:28
                    tak
    • gemmi18 Re: Prośba o pomoc 18.11.13, 13:02
      Ja również mogę pomóc - mam trochę ubrań w rozm. 38, jeżeli coś jeszcze Wam się przyda, to napisz co. Wyślę paczką, ale potrzebuję pomocy finansowej na pokrycie jej kosztów, myślę, że 20 zł wystarczy - czy ktoś chętny się znajdzie?
      • gemmi18 Czy jest ktoś chętny? 20.11.13, 09:35
        Autorko wątku, potwierdź, czy nadal jesteś zainteresowana ubraniami dla Ciebie i napisz, jaki prezent wybrać dla córki? I czy coś jeszcze Wam się przyda?
        A inne pomocne proszę o dołożenie się do wysyłki paczki, jeżeli autorka wyrazi jeszcze chęć przyjęcia rzeczy ode mnie.
        • atena12345 Prezent dla Oli 20.11.13, 09:50
          gemmi18 napisał:

> Autorko wątku, potwierdź, czy nadal jesteś zainteresowana ubraniami dla Ciebie
          > i napisz, jaki prezent wybrać dla Córki

Na początku już zdeklarowałam się kupić prezent dla Oli. Czekam aż Magda się ze mną w tej sprawie skontaktuje.
          Jeżeli więc ktoś chce koniecznie kupować świąteczny prezent, to proszę żeby mnie o tym pionformował. Nie zamierzam robić z siebie idiotki.
          Magda, skontaktuj się ze mną. W grudniu mogę nie mieć czasu
          • gemmi18 Re: Prezent dla Oli 20.11.13, 18:22
            A to tylko jeden prezent może dostać? Ja mam na myśli prezent-drobiazg. Dlaczego to ma uczynić Ciebie idiotką?
            Również czekam na jakieś słowo od pani Magdy.
            • magda12300 Re: Prezent dla Oli 20.11.13, 18:27
              gemmi18 podaj e-maila to ci dam namiar i bardzo dziękuje
              • gemmi18 Re: Prezent dla Oli 20.11.13, 20:01
                gemmulka@gmail.com
            • atena12345 Re: Prezent dla Oli 20.11.13, 19:20
              gemmi18 napisał:

> A to tylko jeden prezent może dostać?

według mnie skoro jedna osoba deklaruje prezent, to nie ma sensu by robiła to kolejna

Dlaczeg
              > o to ma uczynić Ciebie idiotką?

dlatego, że wolę kupić prezent dziecku, które w innym przypadku nie dostanie w ogóle.
              Nie chcę robić zamieszania więc jeśli kupujesz prezent dla Oli - ja się wycofuję

• gemmi18 Re: Prezent dla Oli 20.11.13, 20:00
                Nie wycofuj się! Nie deklaruję, że kupię, więc Ty się tym zajmij, skoro takie jest Twoje podejście. Ja kupię czekoladę.
                • atena12345 Re: Prezent dla Oli 20.11.13, 21:50
                  gemmi18 napisał:

> Nie wycofuj się!

spoko wink

Nie deklaruję, że kupię, więc Ty się tym zajmij, skoro takie j
                  > est Twoje podejście.

nie, żebym była "zachłanna" smile chodzi mi raczej o bezsens słania prezentów jednemu dziecku od kilku osób
                  Przepraszam, że tak ostro zareagowałam

>Ja kupię czekoladę.

i git wink
    • atena12345 bj32 18.11.13, 17:09
      Czy spotkałaś się może z Magdą? możesz potwierdzić jej sytuację?
      • odra78 Re: bj32 18.11.13, 17:13
        Jestem z Wro, gdzie przebywasz? Buty 36 na pewno będę miała.
    • bj32 Byłam u Magdy. 19.11.13, 17:38
      Wszystko się zgadza.
    • atena12345 Magda 19.11.13, 18:55
      skontaktuj sie ze mną na adres atena12345@gazeta.pl w celu omówienia szczegółów dotyczących prezentu dla Twojej córki
    • black_currant Re: Prośba o pomoc 19.11.13, 19:15
      Hej,
      Jeśli potrzebujesz butów lub ubrań podeślij mi swój adres na priv
      • black_currant Re: Prośba o pomoc 19.11.13, 19:17
        Przepraszam, za szybko wysłałam - ubrań i butów dla Oli
        • marta.p-s Re: Prośba o pomoc 19.11.13, 20:29
          Magda, jeśli byś potrzebowała ubrań dla siebie to napisz na mojego maila gazetowego to może będę mogła Ci coś wysłać.
    • malinowe_lody Re: Prośba o pomoc 20.11.13, 08:03
      Mam ubrania i kozaczki dla Ciebie. Dla Oli może też coś znajdę. Jestem z Wrocławia, więc mogłabym Ci podrzucić. Odezwij się proszę na maila
      • ania.nie.nie Re: Prośba o pomoc 20.11.13, 09:58
        ja też poprosze o kontakt na gazetowego będe miała kozaki 39 i ubrania w rozmiarze 38
        ania.nie.nie@gazeta.pl
        • justyna198515 Re: Prośba o pomoc 20.11.13, 14:55
          Prawdopodobnie w piątek będę we Wro mogłabym podrzucić kozaki-napisz prosze adresasmile na junka15@wp.pl

co do szlachetnej paczki- w tym roku nie masz na to szans raczej-rodziny są już opublikowane
    • magda12300 Re: Prośba o pomoc 20.11.13, 14:58
      Dziękuje za Zyczliwość okazaną mnie i Oli . Bardzo mi się przyda odzież oraz obuwie dla mnie i Oli. Rozmiary podałam wcześniej. Zależy mi również na tym aby stworzyć Oli święta . prosze o podanie mi adresów e-mailowych i wtedy podam namiary ma siebie
      • marta.p-s Re: Prośba o pomoc 20.11.13, 16:36
        Magda,
        napisz mi ma @ marta.p-s@gazeta.pl swój adres to coś Ci wyślę. Przejrzę co mam i napiszę Ci maila, żebyś potwierdziła czy to Ci potrzebne. wink
      • gemmi18 Re: Prośba o pomoc 20.11.13, 18:25
        Podaję e-mail: gemmulka@gmail.com
        Proszę napisz też, czy jest coś jeszcze, co przydałoby się Wam? I podsuń pomysł na jakiś mały prezent dla córki.
        • marta.p-s Re: Prośba o pomoc 21.11.13, 14:31
          Magda,
          ponieważ pisałaś do mnie z innego adresu e-mail niż gazetowy-proszę potwierdź tutaj, że to na pewno Ty. wink

Pozdrawiam!
          • magda12300 Re: Prośba o pomoc 21.11.13, 14:34
            tak nie mam e-maila gazetowego pisałam z tlenu
            • marta.p-s Re: Prośba o pomoc 21.11.13, 14:35
              Dzięki. To jesteśmy umówione. wink
    • filemon75 Re: Prośba o pomoc 21.11.13, 22:19
      witam
      podaj adres wysle małesj cos słodkiego
      • magda12300 Re: Prośba o pomoc 22.11.13, 15:51
        podaj e/mail to napisze na priv
    • magda12300 Re: Prośba o pomoc 26.11.13, 20:41
      dziękuje wszystkim za okiazanie serdeczności dal mnie i mojej córki dzięki pomocnym emamą dostała się ola do akcji gwiazdka .Mam nadzieje że te święta będą wesołe. Jeżeli ktoś miałby odzież na Ole lub na mnie to prosze o kontakt.
      • marta.p-s Re: Prośba o pomoc 26.11.13, 22:58
        Magda, ja Ci wyślę kilka rzeczy na pewno. Jutro raczej się nie wyrobię, ale postaram się w czwartek. wink
        • myfmyf Re: Prośba o pomoc 27.11.13, 00:39
          Magda napisz mi swoj adres prosze na myfmyf@gazeta.pl. cos znajde dla Oli . pozdrawiam !
      • atena12345 Magda 27.11.13, 08:28
        magda12300 napisała:

> dziękuje wszystkim za okiazanie serdeczności dal mnie i mojej córki dzięki pomo
        > cnym emamą dostała się ola do akcji gwiazdka

Dlaczego zgłosiłaś się do akcji skoro ja już zakupiłam prezent dla Oli?
        • myfmyf Re: Magda 27.11.13, 08:51
          Atena skoro masz juz prezent , moze wyslesz Oli na mikolajki ?
          • atena12345 Re: Magda 27.11.13, 08:56
            myfmyf napisała:

> Atena skoro masz juz prezent , moze wyslesz Oli na mikolajki?

Chciałabym, żeby Magda odpowiedziała.
        • melancho_lia Re: Magda 27.11.13, 08:55
          Ale nie może dostać dziewczynka dwóch prezentów?
          • atena12345 Re: Magda 27.11.13, 08:58
            melancho_lia napisała:

> Ale nie może dostać dziewczynka dwóch prezentów?

Może
            Chciałabym prosić o odpowiedź Magdę.
            Ale już odpowiedziałyscie za nią uncertain
            • myfmyf Re: Magda 27.11.13, 09:18
              Przepraszam , niepotrzebnie sie wtracilam w sprawe prezentu .
              • brysia0 Re: Magda 27.11.13, 09:47
                Ja tu nie pomagam, więc może nie powinnam się odzywać, ale....... Uważam, że skoro atena kupuje dziecku prezent, to autorka nie powinna już się zgłaszać do akcji gwiazdka, to nie jest w porządku. Ideą akcji jest podarowanie prezentów dzieciom, które nie inaczej nie miałyby szansy na prezenty, a nie zapewnianie kilku źródeł prezentowych. Forum chyba jest od pomocy w trudnych sytuacjach, a nie zapewnianiu extrasów. Wiem, że każde dziecko ucieszy się z większej ilości podarunków, ale czy od tego jesteśmy?
              • mamba30 Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 11:51
                Myfmyf, rzeczywiście niepotrzebnie się wtrąciłaś, ale czasami się zdarza, że napiszemy coś bez zastanowienia.

Magda, ja również czekam na odpowiedź i już nie tylko jako uczestniczka forum, ale też jako koordynator akcji gwiazdka 2013. Regulamin wisi jak wół, zakładam, że zanim się do nas zgłosiłaś, przeczytałaś go. Jeden z fragmentów brzmi - Akcja jest organizowana dla dzieci, które bez naszych Darczyńców nie znajdą nic pod choinką. Nawet jeśli przypadkowo te 2 sytuacje nałożyłyby by się, uczciwym by było zrezygnować z której formy pomocy, ale w tym przypadku tak nie jest, bo sprawdziłam daty.

Chciałaś ciągnąć dwie sroki za ogon, ale tak się nie da. Myślę, że na obecną chwilę Atena powinna zadecydować, co dalej z tym fantem zrobić...
                • atena12345 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 11:55
                  mamba30

> Atena powinna zadecydować, co dalej z tym fantem zrobić...

Atena nic nie może zrobić: prezent kupiony i przekierowany bezpośrednio na adres Magdy.
                  • mamba30 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 12:05
                    Rozumiem... liczę nadal na jej odpowiedź, a w kwestii Gwiazdki pociągniemy temat już na mailu gwiazdkowym. Dla mnie, mamby 30, Magda już jest spalona, przykro mi sad
                    • justyna198515 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 12:22
                      Z tego co wiem dzieci dostają prezenty dwa razy : na mikołaja i na gwiazdkę. Czy to źle , że Magda chciałaby aby jej córka dostała i na to i na to? trochę jesteście restrykcyjne.
                      • mamba30 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 12:28
                        Justyna, to nie jest źle. Ale nie taka jest idea akcji, wszystko jest opisane w regulaminie. Czy wg Ciebie fair jest, że jedno dziecko dostanie prezent na Mikołajki i na Gwiazdkę a drugie żadnego, bo np. zabraknie darczyńców? Poza tym Mikołajki nie są IMO aż tak istotne, mój syn nie dostanie nic z tej okazji, ani jeden ani drugi. I można kupić jakiś drobiazg, za grosze jak już. Taką sprawą to już bym się mogli zając rodzice. Poza tym kwestia najważniejsza jak dla mnie - uczciwość. Ale Ty możesz mieć oczywiście swoje zdanie, nie przeczę. Ja wyraziłam moją opinię i tyle. Na miejscu Ateny również bym sie poczuła mniej komfortowo.
                        • justyna198515 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 12:37
                          Macie racjęsmile
                      • slonko1335 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 12:38
                        Z tego co widziałam ktoś też już tutaj deklarował jakiś drobiazg, czekoladę-idealnie będą nadawać się na Mikołajki...hmmm...mnie również zniesmaczyła ta sytuacja....
                      • pitahaya1 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 12:40
                        Widzisz, każdy chciałby dostać po dwa prezenty. Moje dzieci również.

Ale, że mnóstwo dzieci nie dostanie ani jednej zabawki, nawet najmniejszej, taka akcja jest właśnie po to, by dostał każdy, żeby każde dziecko mogło się tego dnia ucieszyć.

Możliwości Darczyńców są w jakimś stopniu ograniczone, choć ich serca wielkie i zawsze otwarte. Jeśli Magda przygarnie dwa prezenty, inne dziecko nie dostanie ani jednego.

Jeśli uważasz, że to jest jak najbardziej w porządku, że rację ma ten kto bardziej rozpycha się łokciami, Twoje prawo. My jednak przyjęłyśmy zasadę, że każde dziecko dostanie jeden prezent.
                        Jeśli ktoś będzie miał chęć, żeby świadomie wysłać drugi - również jego wola i prawo. Tu jednak mówimy o lekkim naginaniu faktów i zatajeniu, że o ten drugi prezent ktoś się postarał. Jak więc mają czuć się osoby, dla których paczek zabraknie?

Póki co Magda milczy.
                        Poczekamy.
                        • justyna198515 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 13:05
                          Napisałam dziewczęta, że macie racjęsmilePeacesmile
                          • pitahaya1 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 13:07
                            A ja nie zdążyłam doczytać zanim wysłałambig_grin
                            Kochana, grunt, że obie wiemy o co chodzi.
                            • justyna198515 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 13:12
                              Musiałam przepracować to co napisałyście w półkulach żeby skumaćsmile Ale najważniejsze, że się udałosmile
                              • mamba30 Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 27.11.13, 13:16
                                big_grin big_grin big_grin
                    • mamatin Re: Magda, ja też czekam na odpowiedź 28.11.13, 20:05
                      oj tam spalona, bez przesady. pewnie nie raz i nie dwa dzieci w grudniu dostawały rzeczy z forum, a dodatkowo prezent gwiazdkowy z akcji Gwiazdka.
                      Jak do tej pory, chyba niespecjalnie autorka skorzystała z pomocy forum, to zgłosiła się do akcji gwiazdka. Moze wszystko potraktowała jako paczki forum pe, trzeba tu troche posiedziec zeby się połapać w akcjach, dokumentach, zasadach.
                      Inna sprawa, że gwiazdka kieruje się swoimi zasadami: tabelki, wybór rodziny, itd. a tu bęc od razu na poczatku wątku deklaracja prezentu swiatecznego.
                      I przez to wszystko razem wyszło jak wyszło.
        • magda12300 Re: Magda 27.11.13, 15:55
          rozmawiałam wcześniej z Blanką i powiedziała że mogę Ole zgłosić
          • bj32 Re: Magda 27.11.13, 15:58
            Magda, ale ja nie śledzę pilnie wszystkich wątków, bo zwyczajnie nie jestem w stanie i nie miałam pojęcia, że umówiłaś się z Ateną. Odpowiedziałam z organizacyjnego punktu widzenia, że formalnie się kwalifikujesz. Przekierowanie pytań na mnie jest nie całkiem OK...
            Jak praca?
    • magda12300 Akcja gwiazdka 27.11.13, 16:12
      Przepraszam was bardzo jeszcze raz nie chce wyjść na naciągaczkę dlatego postanowiłam wycofać Ole z akcji gwiazdka .Nie chce stracić waszej serdeczności bo to co robicie jest piękną i wzniosłą ideą.Jeszcze raz sorry
      • pitahaya1 Re: Akcja gwiazdka 27.11.13, 16:16
        Pozostaje więc rozmowa z Ateną, bo z tego co wiem, paczka dla Oli została wysłana do Ciebie.
    • magda12300 Re: Prośba o pomoc 01.12.13, 18:18
      mogę podać e-maila> kitaka78tlen.pl
    • bj32 Re: Prośba o pomoc 01.12.13, 18:24
      Synu, a coś Ty za jeden, że chcesz telefony? Zna Cię tu ktoś? Bo wiesz - ja Ci swój mogę podać, nie jest wiedzą tajemną. Ale generalnie nie ma w zwyczaju, żeby dziewczyny obcym chłopcom z obłoków dawały swoje prywatne namiary.
      A może ja zadzwonię do Ciebie? Albo nawet pojadę - mam blisko?
      • magda12300 Re: Prośba o pomoc 01.12.13, 18:26
        dzięki bj32 za ostrzeżenie
        • bj32 Re: Prośba o pomoc 01.12.13, 18:29
          To nie strzeżenie. To pytanie do gościa, co nie tylko Ciebie o telefon prosi, a to nie jest przyjęta praktyka i bardzo mi się nie podoba... Zwłaszcza ze względu na Ciebie.
          Jeśli wiesz coś o zalinkowanej firmie - poproszę o info na priv.
    • izuska68 Re: Prośba o pomoc 07.12.14, 21:58
      BARDZO prosze o pomoc jestem matką samotnie wychowującą 3 dzieci z czego jedno jest niepenosprawne proszę o żywność i środki czystości jeśli ktoś może podaje meil; izuska68@wp.pl dziękuje bardzo
      • jak-nie-ja-to-kto Re: Prośba o pomoc 08.12.14, 08:45
        Załóż własny wątek i odpowiedz na pytania ze szpilki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka