Dodaj do ulubionych

Potrzebuje pomocy

16.01.15, 17:41
Sama wychowuje dwie cóeki w wieku 11 i 12 lat, Niedawno odbyłam 6 miesieczny staż z funduszy unijnych za który otrzymywałam stpendium stażowe. Po ukończonym stażu pracodawca zobowiązany był do zatrudnienia mnie na okres 3 miesięcy więc podpisał ze mną umowę , następnie zamknął firmę zniknął i nie odbiera telefonów. Z opieki dostac tylko pomoc na dożywianie i grosze zasiłku celowego gdyż nie kwalifikuje się do zasiłku okresowego bo nie jestem osobą bezrobotną. Z pomocą z MOPR mój dochód wyniósł 1012 złotych. To jest 700 alimenty 212 rodzinne i pomoc z opieki 100 zł. Sprawą zajmuje się prokuratura i Państwowa I nspekcja pracy ale jak narazie PIP pracodawcy nie znalazł, a do prokuratory sprawę zgłosiłam przedwczoraj. W PUP nie mogę się zarejestrować gdzyż mam umowe i jestem zgłoszona do ubezpieczenia społecznego. Po zrobieniu opłat zostają mi niewielkie pieniądze brakuje mi na jedzenie a tak że ubrań da najstarszej córki. Jeśli ktoś zechciałby mi pomóc mogę udokumentować moją sYtuację.
Obserwuj wątek
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 16.01.15, 17:45
      Mam średnie wykształcenie i mieszkam w Bytomiu
    • atena12345 Re: Potrzebuje pomocy 16.01.15, 20:11
      Odpowiedz na pytania z wątku przyszpilonego u góry, udokumentuj sytuację
      Jaki rozmiar nosi Twoja starsza córka?
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 16.01.15, 23:56
      Potrzebowałabym ubrań dla córki rozm 160 cm M i żywnosci.
      Jestem z województwa sląskiego.
      Czasowo matka nie może mi pomóc bo niedawno zmarł ojciec i mama oczekuje na emeryturę po nim z ZUS , a swoją ma bardzo niską.
      Nie mam renty.
      Wykształcenie srednie ogólnokształcące.
      Poszukuje prac dorywczych.
      Byłabym gotowa wyjechać za pracą za granice.
      W tej chwili kontynuje naukę w szkole policealnej na kierunku rachunkowosć i finanse i administracja.
      Od sąsiadów i rodziny udaje mi się pożyczyć czasami pieniądze.
      Cały czas poszukuje pracy.
      Z pomocy MOPR korzystam ostatnio w grudniu dostałam 100 zł na zakup żywnoci .
      Nie korzystam z innej pomocy.
      Pomocy prawnej nie potrzebuje gdyż jako ofiara przestępstwa zostałam skierowana do bezpłatnego prawnika,
      Dochód mojej rodziny to alimenty z FA 700 zł i 212 zł zasiłek rodzinny i 100 zł na dożywianie.
      Dzisiaj moj pracownik socjalny oznajmił mi, że żadna pomoc mi się nie należy bo niema dysfunkcji w rodzinie.
      Czynsz 170 zł energia 90 zł miesięcznie gaz 80 zł co drugi miesiąć internet 50 zł telefon 30zł woda w zależnoci od zużycia ok 100-120 zl
      Dodatku nie mam bo mam tu jedynie meldunek a nie mam tytułu prawnego.
      Rozmiar potrzebnych butów to 38/39.
      Dzieci mają dożywianie w szkole
      Dzieci nie mają niepełnosprawnoci.
      • renata.36 Re: Potrzebuje pomocy 17.01.15, 08:35
        Nie tylko rodzinom z dysfunkcjami nalezy sie pomoc socjalna.Nie prawde powiedział ci pracownik MOPSu.Pisz o pomoc finansową.Nic "na gębę".Najwyżej dostaniesz odmowę i bedziesz sie mogła odwołać.Uważam tez,że możesz starać sie o dodatek mieszkaniowy.
        • kuiad Re: Potrzebuje pomocy 18.01.15, 15:01
          dobrze Renata mówi. Pisz o celówke okresówke i o co tylko się da. 1200 zl na 3 osoby to żadne kokosy.
      • atena12345 Re: Potrzebuje pomocy 17.01.15, 10:28
        Oj, to niestety nie będę miała ubrań w tym rozmiarze sad
        • brysia0 Re: Potrzebuje pomocy 18.01.15, 21:03
          Prześlij proszę dokumenty do moderatorki, daj się zweryfikować. Kilka ubrań na 160 mam, tylko na szczupłą osobę. Jaką figurę ma córka?
          • beawo Re: Potrzebuje pomocy 18.01.15, 23:26
            jest szczupła
      • pitahaya1 Re: Potrzebuje pomocy 20.01.15, 11:06
        Jakich butów potrzebujesz? Zimowych, lżejszych?
        Rozmiar 38/39 jest dość popularny. Mam kozaki do kolan na płaskim obcasie, ale nie wiem, czego konkretnie potrzebujesz. Kozaki na osobę o standardowych lub szerszych łydkach, na szczupłą będą za luźne.
      • mamakarolla Re: Potrzebuje pomocy 20.01.15, 13:26
        Masz dysfunkcję - rodzina niepełna, no chyba, że pozostajesz w nieformalnym związku.
        • beawo Re: Potrzebuje pomocy 03.02.15, 15:50
          w moim osrodku rodziny niepełnej nie uznają za dysfunkcję
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 18.01.15, 23:28
      Dokumenty do moderatorki wysłałam wczoraj
    • siugarova Re: Potrzebuje pomocy 19.01.15, 12:10
      Jakby ktoś pokrył przesylke to ja mam troche ubran rozm S-male M na ok 160-165.
      • kuiad Re: Potrzebuje pomocy 19.01.15, 15:22
        Jesli sytuacja sie potwierdzi ja zaplace za przesylke.
        • siugarova Re: Potrzebuje pomocy 21.01.15, 09:58
          Przejrze rzeczy i jak juz bede wiedziala ile mniej wiecej wyjdzie to napisze, ok ??
          • kuiad Re: Potrzebuje pomocy 23.01.15, 23:14
            Jeśli to do mnie to ok smile Napisz mi na gazetowego w razie gdybym nie zajrzala na forum. Dzieciak ma zapalenie ucha więc jestem niedospana i zakrecona.
    • 1975hania Re: Potrzebuje pomocy 19.01.15, 23:03
      Napisalam do Pani na maila gazetowego
    • pomocne_dokumenty Dokumenty. 20.01.15, 11:02
      Dostałam:
      1. Potwierdzenie zgłoszenia w PIP informacji na temat działań pracodawcy.
      2. Umowa o pracę na wspomniane 3 miesiące.
      3. Rodzinny i dodatek z tyt. rozpoczęcia r. szk. - 2 dzieci
      4. Świadczenia z FA - 2 dzieci.
      5. Odmowa przyznania stypendium dla dzieci (przekroczony dochód po podliczeniu tej umowy).
      • brysia0 Re: Dokumenty. 20.01.15, 17:09
        To poproszę na gazetowego maila adres do przesyłki wraz z telefonem. Postaram się wysłać kilka ubrań w przyszłym tygodniu. Tak jak pisałam - na szczupłą osobę.
    • siugarova Re: Potrzebuje pomocy 26.01.15, 17:12
      Poprosze o adres do wysylki paczki. Znalazlam troszke ubran 36- malutkie 38.
      • pitahaya1 Re: Potrzebuje pomocy 28.01.15, 11:38
        Koleżanka chyba zrezygnowała. Poczekamy aż sama się odezwie.
      • siugarova Re: Potrzebuje pomocy 28.01.15, 18:30
        Dostalam na priva adres. teraz zbieram sily zeby dotrzec na poczte. Troszke mnie coś rozlozylo, wiec moge sie lekko ociągac.
        • kuiad Re: Potrzebuje pomocy 28.01.15, 22:35
          W jakim miescie mieszka? moglaabym zrobic zakupy zywnosciowe i podeslac.
          • kuiad Re: Potrzebuje pomocy 28.01.15, 22:41
            Juz doczytalam. Bede przejezdzala przez Bytom w niedziele. Jesli do soboty zalozycielka watku napisze do mnie i bedzie chciala to w niedziele moge podrzucic jakies ubrania i paczke zywnosciowa.
    • siugarova Re: Potrzebuje pomocy 29.01.15, 18:45
      Beawo napisalam ci wiadomosc na priv.
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 03.02.15, 15:38
      Dziewczyny przepraszam, ale miałam problemy z internetem.
      Jeli chodzi o buty to potrzebowałabym adiday na roz.38.
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 07.02.15, 14:38
      Piekne podziękowania dla Siugarowa za wysłaną odzież.
    • malinowe_lody Re: Potrzebuje pomocy 11.02.15, 13:13
      prześlij mi proszę adres na maila gazetowego. Będę miała ubrania dla córki
    • tirse Re: Potrzebuje pomocy 12.02.15, 09:36
      Hej jestem z Bytomia i chętnie podrzucę jakąś paczkę żywnościową.
      Wysłij mi proszę adres i tel jeśli posidasz, oraz co jest Wam najbardziej potrzebne
      • beawo Re: Potrzebuje pomocy 13.02.15, 19:06
        Wielkie podziękowania dla tirse za paczkę żywnościową i proszek do prania, Naprawdę serdecznie dziękuje wraz z dziećmi.
        • brysia0 Re: Potrzebuje pomocy 13.02.15, 21:26
          Przepraszam, ale mój "przyszły tydzień" bardzo rozłożył się w czasie..... Za to paczka już prawie spakowana. Dam znać, jak wyślę. Postaram się w przyszłym tygodniu ( ups, wiem jak to brzmi...)
    • malinowe_lody Re: Potrzebuje pomocy 16.02.15, 17:00
      paczka spakowana. Jutro kurier powinien odebrać. Są tam ubrania w rozmiarze M oraz na 11-12 lat - bluzeczki, spódniczki, sweterki. Buty - kozaki i sandały, raczej dla Ciebie. Co do kurtki, to też nie wiem, czy na starszą córkę nie będzie za duża. Słodycze do podziału a gra - mam nadzieję, że się spodoba wink
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 23.02.15, 17:32
      Wielkie podzidziękowania za paczki dla pań o nicu malinowe_lody i 1975hania.
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 23.02.15, 17:35
      Kochani naprawdę nie wiem co bym bez Was zrobiła. Wasza pomoc naprawdę bardzo mi pomogła. Jeszcze raz wielkie, wielkie podziękowania.
      • bialaczekolada11 Re: Potrzebuje pomocy 04.03.15, 14:57
        Witam, mam kilka ubrań w rozmiarze S które mogłabym wysłać w paczce: spodnie w tym jeansy, sweterki, golfy z długim i króltkim rękawem, bluza polarowa, piżama polarowa, tunika, bluzki na ramiączkach - wszystko w rozmiarze S czyli w sam raz na szczupłą osobę 160-165cm. Proszę o informacje czy nadal potrzebne to wyślę jeszcze w tym tygodniu, no i proszę o adres na maila gazetowegosmile
    • dkog Re: Potrzebuje pomocy 08.03.15, 17:05
      Hej! Podeślij numer Twojego rachunku bankowego na e-maila gazetowego.
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 09.03.15, 00:06
      Kochani jeszcze raz zwracam się do Was o pomoc. Może ktoś podpowie mi co zrobić.
      Sprawa dotyczy PUP w moim mieście. Otóż po około miesiącu od podpisania umowy o pracę, która okazała się fikcją zgłosiłam się do PUP w celu anulowania mojego zgłoszenia o podjęciu pracy. Jednak po przeprowadzeniu rozmowy z pracownikiem nic nie osiągnęłam.
      Na drugi dzień dostałam decyzję o wyrejestrowaniu mnie z rejestru osób bezrobotnych, od której się odwołałam. Sprawa trafiła do wojewody. Moja decyzja została uchylona i przekazana do ponownego rozpatrzenia przez PUP. Wezwano mnie do działu prawnego w PUP gdzie złożyłam wyjaśnienia odnośnie mojej sytuacji. Poinformowano mnie, że decyzja PUP będzie zależała od tego co zrobi ZUS. W ZUS toczy się od stycznia odrębne postępowanie.
      W piątek zadzwoniła do mnie bardzo miła pani z ZUS i poinfomowała mnie o tym, że ZUS nie może podjąć decyzji co zrobić z moim zgłoszeniem do ubezpieczenia społecznego ponieważ sprawa o ustalenie nie istnienia stosunku pracy jest w sądzie pracy, a ZUS nie może wchodzić w kompetencje sądu więc będą czekać na orzeczenie sądu. W sądzie dowiedziałam się, że niema jeszcze terminu, ale będzie to na wokandzie w okolicach czerwca / lipca, ale to nic pewnego, bo jest okres urlopowy więc może się przedłużyć. W PUP poinformowano mnie,
      że musze czekać na zakończenie postępowania i zarejestrować się nie mogę.
      Umowa skończyła się 24 lutego, a szanowny pracodawca nie wyrejestrował mnie z ubezpieczenia społecznego, a przez cały okres umowy nie odprowadził nawet grosza składki.
      Co jeśli ZUS wyrejestruje mnie z dniem zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych? Co wtedy ze wszystkimi świadczeniami zdrowotnymi z których w okresie umowy o pracę skorzystałam ja i dzieci. bo powstanie dziura w ubezpieczeniu.
      I co w tej chwili jak to zgłoszenie to fikcja, a PUP nie chce mnie zarejestrować.
      Może ktoś zna jakieś sensowne rozwiązanie?
      • ale_to_ja Re: Potrzebuje pomocy 09.03.15, 09:52
        odezwij się tutaj:

www.kobiety-bytom.pl/o-nas
    • beawo Re: Potrzebuje pomocy 09.03.15, 16:46
      No cóż po stoczonych bojach udało mi się zarejestrować w urzędzie pracy. 20 mam termin na profilowanie.
    • pomocne_dokumenty Dokumenty c.d. 11.03.15, 10:29
      Dostałam też decyzję dot. wspomnianej pracy i składek ZUS. Sprawa w toku.
      • beawo Re: Dokumenty c.d. 26.03.15, 00:40
        Dzi na wywiadzie był u mnie pracownik socjalny. Wszystko od do 30 dni powinnam dostać decyzje i zasiłki. Załatwiłam też dorywczą prace przy składaniu długopisów w firmie pewnej na 100 %.
        Płacą od 1 grosza do 3 groszy od długopisu wiec cudów nie będzie, ale każdy grosz się przyda,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka