Dodaj do ulubionych

STOP OSZUSTKOM

14.07.05, 15:47
Dziewczyny po historii z edaa postanowiłam, że jeżeli na forum pojawi się
znów jakiś wątek o tym ze mama której pomagam to oszustka to złoże
zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Policjant z mojego komisariatu
powiedział, ze jeżeli taka osoba naciągneła kilka osób to nie ma tu mowy o
małej szkodliwości czynu, po drugie odbiera pomoc tym najbardziej
potrzebującym i tylko reakcją z naszej strony mozemy to powstrzymać. Boje się
troche zeprtzestraszy to osoby, które potrzebuja pomocy. Co o tym myslicie?
Ja mam juz dość - jedna anię mogłam przyjąć, ale dośc juz takich zachowań.
Nie będziemy utrzymywać sprytnych manipulantek. Powiedzcie co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • monisia98 Re: STOP OSZUSTKOM 14.07.05, 15:51
      popieram w zupelnosci a osoby naprawde potrzebujace nie musza sie niczego
      obawiac !!!! bravoo
    • vaniliaa1 POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.07.05, 16:02
      POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • cruella Zgadzam się 14.07.05, 16:20
        Dziewczyny, które zostały oszukane, powinny złożyć natychmiast doniesienie o
        popełnieniu przestępstwa. Uchroni to potencjalne i obecne oszustki przed takimi
        wyskokami.

Nie mam litości dla takich osób.

Razi mnie również, gdy osoba prosząca o pomoc nie chce w pierwszej kolejności
        skorzystać z przysługującej jej pomocy (zasiłki, zapomogi, alimenty). Za to bez
        problemu wyciąga rękę tu, na forum. Tak jest łatwiej i szybciej.
        Dziewczyna pisze dramatyczny list o bezdusznym ojcu porzucającym rodzinę i
        dzieci, o braku pieniędzy na życie. Wysy6łam pieniądze a po jakimś czasie
        okazuje się, że mieszka sobie spokojnie z mężem, który "nagle" opamiętał się i
        stał się prawym człowiekiem. Przy okazji "wpadło" kilkaset zł do kieszeni. Znów
        dałam się zrobić w konia.

Przepraszam ale ostatnio natworzyło się tu mnóstwo takich wątków.
    • ajlii Re: STOP OSZUSTKOM 14.07.05, 16:16
      chciałabym żeby tak było... ale nie widzę możliwość zweryfikowania wszystkich osób...

Może coś dałby podział forum na: "oddam/przyjme" oraz "potrzebuję pomocy".
      Na pierwszym forum piszemy co mamy niepotrzebnego i wszystko jedno kto to weźmie (osoba potrzebująca pomocy, czy nie) albo co przyjmiemy chętnie (jeśli ktoś ma na zbyciu, a my nie chcemy koniecznie wydawać na to pieniedzy).
      A na drugim forum będzie weryfikacja danych - np. lista osób których dokumenty poświadczajace wiarygodność były udostępnione moderatorom. Jeśli osoba "potrzebujaca pomocy" nie bedzie chciała tego zrobić - jej posty bedą usuwane. Może taki system pomoże w obronie przed oszustwami...?
      • vikiko i ja popieram 14.07.05, 16:32
        skromna osoba naprawdę potrzebująca nie upomni się w potrzebie takie jest moje
        zdanie.
        • dondon Re: i ja popieram 14.07.05, 16:50
          no tak
          niestety osoby oszukane czesto nie zamierzja skladac doniesienia w trosce o
          wlasny spokoj.Co z tego , ze my moderatorki juz tego probowalysmy.Policjant
          odprawil nas z kwitkiem , bo to nie my zostalysmy oszukane.Takze moze wreszcie
          by zaczac dzialac a nie umowliwiac kolejnym jakies wredne oszustwa
          pozdr
          • ajlii Re: i ja popieram 14.07.05, 16:53
            Aniu, odbierz pocztę !!!
          • dianitra Re: i ja popieram 14.07.05, 17:13
            Myślę, że nie ma co wprowadzac w niepotrzebne skrępowanie sprawdzając ich
            dokumenty. Jak widać po edzie oszustwo ma krótkie nogi i szybko wychodzi na
            jaw. Mi też nie chce sie latac po komisariatach, ale dużo wysiłku kosztują nas
            paczki i znajdę czas nastepnym razem, żeby dać nauczke takiej....
            Mam komisariat 100 m od domu.
            • gabi67 Re: i ja popieram 14.07.05, 17:48
              Aga ma raacje te co zostay oszukane powinny podac to na policje zeby jej nie
              uszło to bezkarnie!
              • mama.poznan Re: i ja popieram 14.07.05, 22:21
                Jestem za ! Myślę że konsekwencje prawne choć troszkę wystraszą potencjalne
                oszustki.

Pozdrawiam
    • aqua696 Re: STOP OSZUSTKOM 15.07.05, 01:08
      tak jak juz pisalam w jakims watku, trzeba nim poda sie reke zrobic weryfikacje-
      najlepeij byloby kogos na miejscu lub osoba upowaznia kogos z opieki, caritasu
      s kad ma pomoc do informacji udzilania o jej osobie i sytuacji.....
      przesyla lub komus z bliska dziallajacemu juz jakis czas na forum pokazuje
      dokumenty, przesyla skan np. do moderatorki z opieki z urzedow sadu-i wie ze
      tym daje zgode na sprawdzenie wiarygodnosci dokumentu.
    • aqua696 Re: STOP OSZUSTKOM 15.07.05, 01:09
      sorrki troche chaotycznie ale musi byc wiarygidnosc nie tylkoz e jest dlug
      gdzies ale dlaczego .......
      • shani79 Re: STOP OSZUSTKOM 15.07.05, 12:43
        Wiecie co,weszlam z ciekawosci na "oddam.przyjme" dlatego bo raz na jakis czas
        oddaje dosc sporo rzeczy ale do domu dziecka w moim miescie, myslalam ze moge
        przeciez ktorej mamie pomoc ,wyslac ale.....akurat trafilam na post o Edycie i
        juz podziekowalam, wole jednak oddac do domu dziecka wiem ze tam sie ciesza z
        wszystkiego co dostaja.
    • joa261 Re: STOP OSZUSTKOM 16.07.05, 00:41
      A ja proponuję złożyć odrazu doniesienie na edee.
      Bo ona to na 10000 % oszustka. Joa
      • sion2 Re: STOP OSZUSTKOM 16.07.05, 10:03
        Jestem także za powiadamianiem policji przez osoby oszukane.
        Poza tym proponowałam zmiany na forum mające nas chronić przed takimi
        oszustkami, proponowałam spotkanie z moderatorkami u mnie i nic z tego nie
        wyszło. Częściowo przez moją chorobę, przez zakończenie roku itd. ALE MOZE
        WRESZCIE SIĘ SPOTKAMY ?
        Myslę że po wakacjach, we wrześniu - co wy na to?
        Być może potrzebna będzie jeszcze jedna moderatorka, ja sie zgłaszałam do
        pomocy, siedzę w domu i choruję. Nie wiem moderatorki: czy wy macie coś
        osobiście do mnie? Bo nigdy się odpowiedzi osobiście nie doczekałam....
        Dla niewtajemniczonych: organizuję akcję pomocy Ani z Pruszkowa (chwilowo na
        wakacje nie na forum) oraz wysyłałam paczki wielu innym rodzinom.
        • maria_rosa Re: STOP OSZUSTKOM 17.07.05, 23:09
          Osobiście do ciebie nic nie mam.
          Co do spotkania, to we wrześniu jak najbardziej ( kolejne plany hehe )
          pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka