Dodaj do ulubionych

sokowirówka

28.07.05, 12:47
Mam sporo owoców w ogrodzie.Mogłabym zrobić mojej małej soczki(również na
zime)ale potrzebna mi sokowirówka(mam małą i bardzo starą- w miąszu zostaje
mnustwo soku)Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będziemy wdzięczne (przepis na zimowy
sok z pożeczek mile widziany)
Obserwuj wątek
    • pio1303 Re: sokowirówka 28.07.05, 13:39
      Witaj!
      Niestety nie mogę Cię poratować, bo sama używam sokowirówki i sokownika.
      Chciałam Ci tylko doradzić, że do robienia soków na zimę najbardziej nadaje się
      sokownik (sokowirówka to raczej na bieżące przerobienie owoców). Tylko że koszt
      takiego sokownika to ok.100zł.
      • daria711 Re: sokowirówka 28.07.05, 14:00
        Niestety nie mam sokownika i niestać mnie na kupno,poza tym mam głównie jabłka
        i troche pożeczek.W tamtym roku pożyczałam sokowirówke ale obecnie jest to
        niemożliwe,a soczek jabłkowy dla malucha w zimie to super sprawa i dodatkowa
        oszczedność.Dziękuje za szczere chęci-daria.
    • pio1303 Zamiast sokownika 28.07.05, 14:39
      Mam taką starą książkę "Z działki na stół i do spiżarni". Korzystałam z niej
      często jak jeszcze nie miałam sokownika. Opisują w niej jak odparować soki bez
      sokownika. Jak chcesz to prześlę Ci skan na maila.
      Ela
    • pio1303 Przepisy na przetwory z jabłek 29.07.05, 08:41
      Najprościej to możesz zrobić z jabłek kompot lub mus jabłkowy, troszkę trudniej
      dżem. Sok z kompotu możesz podawać maluszkowi do picia a owoce dodawać do
      deseru. Ja co roku robię mus jabłkowy. Daję go później dzieciom jako deser, np.
      z biszkoptami albo używam musu jako dodatek do naleśników, kaszki, ryżu. Moje
      dzieciaki bardzo to lubią. No i oczywiście możesz zawsze upiec pyszną szarlotkę.
      Mus:
      Jabłka obrane, pokrojone na cząstki zalać wrzącą wodą (w ilości 1 szklanki na
      na 1 kg owoców), a następnie pod przykryciem rozgotować na niezbyt silnym
      ogniu. Gdy owoce są silnie rozgrzane należy je mieszać, żeby się nie
      przypaliły. Jak są już miękkie trzeba je rozgnieść (ja do tego używam tłuczka
      do ziemniaków), osłodzić do smaku, napelnić słoiczki i od razu pasteryzować.
      Powodzenia
      Ela
    • pio1303 Robienie soku bez sokownika 29.07.05, 08:54
      Jeżeli w gospodarstwie domowym nie ma specjalnego naczynia, to sok parowany
      można otrzymać w inny sposób, a mianowicie. Trzeba przygotować duży garnek,
      dość szeroki garnek kamienny polewany, podwójną gazę (lub pieluchę) takiej
      wielkości, aby osłoniła otwór kotła i można ją było do kotła przymocować
      sznurkiem, oraz szczelną przykrywę. Na dno kotła wlać taką ilość wody, aby
      sięgała co najmniej do połowy wysokości wstawionego do kotła kamiennego,
      pustego garnka. Otwór obwiązać podwójnie złożoną gazą. Na gazę włożyć owoce
      wymieszane z cukrem, przykryć pokrywą lub dopasowaną szczelnie miską. Rogi gazy
      zawiązać na pokrywie (na krzyż), aby nie zwisały wokół garnka, a ponadto
      zabezpieczały gazę przed wysunięciem się spod sznurka. Tak przygotowany kocioł
      wstawić na ogień i przy niezbyt gwałtownym wrzeniu parować od 45 minut do 1
      godziny. Ilość jednorazowo parowanych owoców nie powinna przekraczać 2 kg. Po
      skończonym parowaniu odwiązać sznurek, zdjąć przykrywę razem z trzymającą się
      gazą na miskę. Sok wybierać z garnka kamiennego wyparzoną łyżką wazową i
      natychmiast nalewać do wymytych i wygotowanych butelek. Pełne butelki od razu
      uszczelnić,
      Soki parowane stosuje się jako dodatki do potraw, np. do polania
      kisielu, budyniu, ryżu na mleku i innych. Można je także dodawać
      do napojów z wodą lub z mlekiem, podanych jako uzupełnianie posiłków.
    • pio1303 Schemat urządzenia zastępczego 29.07.05, 09:05
      Obrazek jak to ma wyglądać wysłąłam Ci na maila
      Powodzenia
      Ela

Moje skarby
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19876266&v=2&s=0
      Moje robótki ręczne
      www.album.com.pl/album.php?id=8404
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka