ewcia273 ściągnięcie alimentów. 18.01.06, 20:40 od 3,5 roku mam przyznane na córeczke 400 zł alimentów + zwrot połowy kosztów wyprawki.Niestety nie płacił więc podałam do komornika,komornik rozkłada ręce bo ojciec robi na czarno,sprawe podałam do prokuraturu"podejżenie popełnienia przestępstwa"Prokurator uznał ze jest winny i dał sprawe do sądu karnego.Sąd uznał wine i dał wyrok 6 miesiecy więzienia na 3 lata w zawieszeniu i nadał mu kuratora.Kurator twierdzi ze nie może go zmusić do płacenia więcej jak 20 zł na miesiąc. Wiem że weszły przepisy że nie pomoże mu to ze zapłaci 20 zł,ma płacić całośc a jak nie to odwieszenie wyroku lub przymusowa praca. Niestety komornik twierdzi ze nie ma takich przepisów a kurator mówi ze nie może odwiesić wyroku bo płaci.Córa jest niepełnosprawna,potrzebne pieniądze na leczenie.Więc co mam zrobić aby odzyskać zaległe alimenty lub chociaż zmusić go do płacenia całości czyli 400 zł Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ściągnięcie alimentów. 18.01.06, 21:32 w nocy poszperam i podesle na priv trzymaj sie mocno i niedaj kuratorowi zloz tez do miasta ktore placi ci zaliczke aby wystapili z roszczeniem do sadu lub tego kuratora pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia273 ściągnięcie alimentów. 18.01.06, 20:46 Mam przyznane alimenty na córe 400 zł już 3,5 roku + połowe kosztów wyprawki i leczenie..Niestety ojciec nie płaci.sprawa jest u komornika,niestety twierdzi ze nie ma z czego ściągnąć,sprawe dałam do prokuratora.Uznał że jest winny i dał sprawe do sądu karnego.Sąd nadał wyrok 6 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i nadał kuratora.Kurator twierdzi ze nie może go zmusić do płacenia więcej jak 20 zł miesięcznie.Córa jest niepełnosprawna i wymaga kosztownego leczenia. Wiem ze sa przepisy które nie bronią go przed karą jeśli zapłaci 20 zł,ma zapłacić całość.ma zapłacić całość,jeśli nie to więzienie lub praca przymusowa.Komornik twierdzi ze nie zna przepisów tych a kurator mówi że on nie ma z czego i nie może odwiesić wyroku bo płaci 20 żł. Więc co mam począć aby dostać chociaż miesięczne alimenty bo o zaległości przez 3,5 roku to chyba moge zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
kiniabb Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 20.01.06, 16:49 Czy po becikowe mam się zgłosić do MOPS-u?Rodze w marcu,jestem na bezrobociu bez prawa do zasiłku i nie wiem gdzie mam złożyć papiery w tej sprawie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 20.01.06, 19:25 w miejscu w ktorym w danym miescie wyplacla moze to byc MOPs moze urzad miasta dowiedz sie od kogos kto ma dzieci kto wyplaca zasilki w twoim miescie a teraz zgromadz juz dokumenty do zasilkow Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia273 ściągnięcie alimentów 21.01.06, 14:58 agua czy znalazłaś jakieś informacje?/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia273 Re: ściągnięcie alimentów 21.01.06, 20:38 nie doszło nic może wyślij do mnie na tego maila ecupak@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
toxicloki Re: ściągnięcie alimentów - info 04.02.06, 14:49 witaj, czy moglabys tu w watku napisac cos wiecej o tym sciaganiu alimentow? nie chce ci glowy zawracac na maila bo przypuszczam ze i tak masz tam zatrzesienie prosb wszelakich a sprawa sciagania alimentow jest dosc popularna... niestety alimenty mam przyznane, komornik od 3 lat mi mowi ze nie am z czego sciagac. jakis rok temu mi przyslal pismo ze zacznie sciagac bo moj dluznik znalazl prace... i pewnie to co sciagnal pokrylo mu akurat koszty egzekucji, bo ani zlotowki nie zobaczylam czy istnieje jakas inna metoda sciagniecia dlugu? z tego co wiem jego rodzice rowniez nie pracuja wiec sciaganie z nich tez nie wchodzi w gre Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ściągnięcie alimentów - info 06.02.06, 14:10 dzis wieczorem wyszukam choc wole na priv to ma byc watek MOPS a sprawy komornikow niesa tym objete co polecam dzis zlozyc o alimenty od dziadkow-niezaleznie czy pracuja dwa kopac komornika aby zapisal szanownego pana na liste dluznikow i chyba zlozylabym skarge na komornikam o tym ze zaspakaja swoja sciagalnosc kosztem dziecka moze warto go zmienic po rodzicach jak okaza sie ze sad oddali mozesz rodzenstwo jego pocagnac -ale zycie pokazuje ze 90% tatusiow cudownie sie odnajduje i ma prace jak dzadkowie sa wzywani=paradoks? Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re: ściągnięcie alimentów - info 06.02.06, 21:13 AQUO!!!!!!!!!niestety nie mam szczęścia się z Tobą skontaktować przez priv(lub nieumiejętnie to robię,wysłałam już 4 listy,bez odpowiedzi).Piszę więc tu,że w Opiece byłam,ale mam szansę tylko na *małą*celówkę(tak to określił pan obsługujący mój teren).Na zasiłek okresowy-nie posiadają funduszy(takowe będą dopiero we wrześniu)?????Ma ten pan pierw przyjść do nas do domu na tzw.*wywiad*.KAZAŁ MI SIĘ ZAREJESTROWAĆ W URZĘDZIE PRACY(nie robiłam tego,bo mam 1,04 ha pola i płacę sobie KRUS,a i tak *kuroniówka*mi się nie należy) Prosiłam by dał mi druki do wypełnienia wniosku o pomoc-a on,że się nic nie wypełnia???????PODEJRZANE.Przecież jak nie będzie miał *śladu* na papierze to może nic nie zrobić w mej sprawie i udawać,że *tematu* nie ma. Dosyć,że na komisję będę czekać2 m-ce(jak ja szybciej znajdę pracę niż mąż to on poprosi o pielęgnacyjny),to jeszcze pewnie z pomocy społecznej nic nie dostanę.Jeździliśmy na rozmowy kwalifikacyjne o pracę,ale narazie bez skutku.Miałam na oku nawet pracę sezonową dla siebie i dwa dni przeżywałam że wyjdziemy z dołka,ale dziś w URZĘDZIE PRACY mnie olśnili,że nie spełniam warunków na pracownika sezonowego......załamka(za młoda,za stara równocześnie,za krótko bez pracy itd.),zanim znajdzie się pomoc obyśmy nie zmarli z głodu,bo już nawet teściowie z obiadkami strajkują.........poradź coś w sprawie OPIEKI SPOŁECZNEJ proszę......pa...pa....pozdrawiam ciepluśko Odpowiedz Link Zgłoś
panpazapan do Aqua prośba o radę. 08.02.06, 10:04 Aqua, proszę o radę Nie wiem jak zacząć i od czego)Ale po kolei i krótko w punktach 1/ mam małego synka, ma 1 rok i tatuś się nim interesuje coraz bardziej sporadycznie, 1 raz na 2 tygodnie, bo zimno, bo daleko (1 godz), bo zmęczony, bo nie spał, bo spał, bo mamusia.... dojrzewam, żeby podjąć ważna decyzję ale chciałabym wiedzieć co mogę 2/ nie mamy ślubu 3/ mały ma jego nazwisko i jest jego tatą formalnie (tylko 4/ nie daje mi kasy, nic, nic, nic, nic, ciągle mówi że jak zarobi 5/ nie pracuje, nie jest nigdzie zarejestrowany, bo w czasach młodości pracował jako wolny strzelec , zyje z renty czy emerytury mamusi swojej i co tam jego siostra da mamusi z Kanady czy skądś 6/ mieszkamy osobno, ja z synkiem, on osobno ze swoją mamusią 7/ ja pracuje zawodowo i mam zarobki większe niż 504zł na osobę (czyli na mnie i na synka?), ale muszę się napracować zdrowo i cały dzień Pytania: 1/ czy mogę i jak wystapić o alimenty? on nie pracował nigdy zawodowo, tak jak napisałam 2/ jaka jest wogóle wysokość alimentów? 3/ czy przysługuje mi jakaś pomoc jako samotnej matce? Kiedyś żałowałam, że nie wzięliśmy ślubu, ale teraz juz wiem, że całe szczęście, a obiecanki to można składać i skłać... przestałam właśnie w nie wierzyć... Prosze poradź, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ściągnięcie alimentów - info 08.02.06, 12:47 ewcia dzis odpisze ale dopoki niemasz orzeczeni malej to moze zadac od ciebie zarejestrowania w UP , kurcze niewiem jaki to ma wplyw na KRUS-jak cos zadzwon dzis mam tel przy tak zwanej dupie-mamy ferie wiec latamy Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re: jak dobrze cię *widzieć* 08.02.06, 13:57 przyszło mi wezwanie na komisję na 24-go lutego więc szybciej niż się spodziewałam.Cieszę się,ale co dalej? O co na tej komisji pytaja, czego wymagają? Już się zarejestrowałam jako bezrobotna i zaniosłam mu zaświadczenie, ma przyjść na wywiad po niedzieli....i tu pech bo od niedzieli ciocia i kuzynka z mą chrześnicą zaprosiła nas na ferie.Musimy wracać 23-go,bo 24-go komisja, 15- go alergolog,22-go neurolog,27-go logopega.....ferie do 27-go więc nie będę się nudziła....ha...ha....Przeczytałam w archiwum,że masz problemy zdrowotne i mieszkasz w Trójmieście.....więc polecam Msze Św.o uzdrowienie+modlitwa wstawiennicza co m-c w Sopocie dowiedz się na miejscu gdzie,bo byłam tam tylko raz więc nie pamiętam, a jestem z drugiego końca Polski-świętokrzyskie.Mam w Gdańsku Oruni Górnej przyjaciół więc byłam tam 2 razy po parę dni.Też mają ciężko a nie korzystają z żadnej pomocy państwa....muszę im rzucić pomysł. Dagmara pracowała,ale zachorowała na serce,nosiła holter,miała mieć operację w W-ie.Może mogłaby dostać jakąś pomoc?W jednym domu mieszka z mamą bez dochodów,tatą żyjącym z dorywczych zajęć,2,5 roku synek alergik+butki ortopedyczne na zamówienie,i mężem,który pracuje.Jeśli jakaś emama chciałaby im pomóc to ja podam namiary na priv....tel i adres.Może ciuszki i zabawki po swoim dzieciaczku.... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: jak dobrze cię *widzieć* 09.02.06, 03:23 ewa jestem ateistka i przperaszam ale nieskorzystam z mszy jk cos to dzwon ale po 13 wiec terz zrobi wywiad i dostaniesz celowke czy zlozylas tak jak jest w wroz nic nierob na umawianie sie wszystko masz miec wypisane i zlozyc dokumnetacji medycznej dziecka wymagaja i twojego dowodu A przyjaciolka jak pracowala miala prawo do chorobowego, potem rehabilitacyjnego, a teraz powinna miec rente czy ma orzeczenie o niepelnosprawnosci milych ferii zycze Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a przejazdy rodziców dzieci niepełnosprawnych 23.01.06, 11:21 jeżeli dziecko jest niepełnosprawne, ma orzeczenie, porusza sie na wózku inwalidzkim, to czy rodzicowi przysługuje darmowy przejazd bez towarzyszącego dziecka też ? Czy tylko i wyłącznie z dzieckiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Re: przejazdy rodziców dzieci niepełnosprawnych 23.01.06, 15:02 A jak dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności a nie jeżdzi na wózku to może kożystać z darmowych przejazdów, a rodzic razem z nim? (dziecko ma 14 lat i jedzie razem z rodzicem). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: przejazdy rodziców dzieci niepełnosprawnych 23.01.06, 15:58 zalezy od przepisow i czym Kolej daje ulge w 2 klasie na pociagi w wysokosci 78% na dziecko i opiekuna na podstaawie orzeczenie i skierowania lekarskiego trasa dom-placowka szkolna lub rehabilitacjyjna trunus Autobusy zalezy od gminy-przepisy kazda gmina ustala PSk niepamietam wielkosci ulgi tez na podstawie zaswiadczenie lekarskiego lub potwierdzonego przez wydzila edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: przejazdy rodziców dzieci niepełnosprawnych 23.01.06, 15:41 ogolnie niema przejazdow darmowych owszem np. w Gdyni miasto uchwalilo darmowe dla dzieci niepelnosp i opiekun jedzie na trasie placowka dom i sam opiekun podczas powrotu i po odbior dziecka na podstawie legitymacji szkolenj i dokumentu potwierdzonego przez wydzial edukacji Ja ma dodatkowom od pediatry ze Ro jest leczony rehabilitowany na terenie trojmiasta-na SKM i ZKM w trojmiesice bo faktycznie specjalistow wszystkich mamy w gdansku 1% dla Rodgera Dzieci potrzebują miłości - szczególnie wtedy gdy na nią nie zasługują. /Henry David Thoreau/ Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: przejazdy rodziców dzieci niepełnosprawnych 20.02.06, 02:29 Pozwole sobie na wtracenie sie jesli chodzi o przejazdy PKP-78% i nie miałam problemu z zadna klasa tyle ze na expres wykupuje miejscówke PKS- 78% Obowiazuje w całym kraju i na kazdej klasy przejazdy MPK- obowiazuje 100% ulgi na przejazdy i w całym kraju Zamiast uniknac łazenia raz po raz do lakarza mmajac zasiłek pielegnacyjny robimy dziecku zdjecie do legitymacji.Zasiłek czyli orzeczenie o niepełnosprawnosci kopiujemy i z tym podążamy do Twowarzystwa Przyjaciół Dzieci Oni wyrabiaja legitymacje która jest honorowana w całym kraju. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka71 Re: Aqua napisałam do Ciebie na priv 26.01.06, 09:03 czy mail doszedł ? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Aqua napisałam do Ciebie na priv 27.01.06, 03:26 kochana niezebralam sie wczesniej juz odp. serdecznie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 DOFINANSOWANIE DO PRZEDSZKOLA 26.01.06, 20:33 Witam aqua696 , mam pytanie takie gdzie i czy w ogóle można się starać o dofinansowanie przedskzola dla dziecka z rodziny wielodzietnej i ubogiej, otrzymującej zasiłki z MOPSu itd. Jestem niepełnosprawna i nie wiem zupełnie gdzie zacząć sprawę: w przedszkolu, w MOPSie czy Urzędzie Miasta??? I czy to prawda że istnieje taki przepis że kazde przedszkole ma obowiązek przyjąc takie dziecko, że nie może zabraknąć miejsca itd - gdzie w ogóle takich przepisów szukać? dzięki za odpowiedź z góry.... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: DOFINANSOWANIE DO PRZEDSZKOLA 27.01.06, 03:25 miejsce na dzis musi dostac niepelnosprawne dziecko dofinansowanie owszem moze dac MOPS np jesli rodzina jest biedna a obydwoje rodzicow pracuje-z tego co pamietam tata niepracuje... mozna zapisac dziecko na 4 godziny bez posilkow-chyba z egmina je sfinansuje- jak pomaga moga wolec taka forme pomocy rodzinie niz dac im pieniadze. Ale jesli niema mijesc w przedszkolu zawsze pierwszenstwo beda miec dzieci z rodzcow pracujacych, potem samotnych matek, niepelnopsr., i dopiero rodzicow niepracujacych-ale tez przedszkole bedzie wolalo dziecko odplatne na caly dzien. Moze jest ochronka prowadzona przez siostry zakonne, jakies oddzialy przedszkolen przy swietlicach socjoterapeutycznych-z swietlic jak najbardzije moze korzystac tez starsze rodzenstwo. teraz finansowania sa rownie porozrzucane czesc w zaleznosci od podzialow bierze urzad czesc MOPS-wydzila edukacji tel. powinien udzielic odpowiedzi Wiec jesli rodzice beda pracowac, uda sie znalesc pieniadze na przedszkole poszukam paragrafy jesl jest to dziecko NO to do 5 godzin bez posilkow tez niema problemu inaczej wartoz lozyc o 4 godziny i czekac na odp warto zawsze skladac wszedzie gdzie da sie doprowadzic dziecko u nas wnioski sklada sie w marcu-caly miesiac ja zalatwialam to w pierwszym tygodniu-i czekalam na liste jak cos to pisz pozdrawiam ps. w sprawie wolantariatu mzo ewrto powiesic w szkolach spolecznych, katolickich-maja czsto w programie pomoc innym wlasnie w nauce. A jesli dziecko ma orzeczenie o nauczaniu prze z ppp tez mozna jeszcz ewywalczyc dodatkowe godziny pozdrawiam 1% dla Rodgera Dzieci potrzebują miłości - szczególnie wtedy gdy na nią nie zasługują. /Henry David Thoreau/ Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: DOFINANSOWANIE DO PRZEDSZKOLA 27.01.06, 20:27 Dzięki aqua - mam punkt zaczepienia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: DOFINANSOWANIE DO PRZEDSZKOLA 20.02.06, 02:38 Najlepsze miejsce do składania wniosku o to by dziecko było w przedszkolu i nawet wbrew dyrekcji było przyjete załatwia sie nastepujaco: - bierzesz opinie ze potrzebuje przedszkola do rehabilitacji i co wazne do przystosowania go w społecznosci - piszesz podanie co spodkało Cie ze strony dyrekcji przedszkola,dlaczego Ci odmawiaja i co mysla lekarze na temat leczenia - piszesz podanie na burmistrza miast 2 egzemplarze Wszystko razem skłądasz na biurko z załącznikami Jedna kopia z pieczatka ze wpłyneło dla Ciebie druga dla nich Czekasz dwa tygodnie w tym czasie musza sie ustosunkowac Podaja Ci gdzie i do kogo masz sie zgłosic Z tym juz zatwierdzonym idziesz do opieki i wystepujesz o obiady na podobnej podstawie co przedszkole bo to mus nie wymysł czy fanaberie Nie powinno byc zadnych problemów Jesli jednak odwołuj sie ale w ciagu 7 dni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytatar Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 29.01.06, 23:18 Prosze o odp czy do rozliczenia rocznego z urzedem skarbowym potrzeba jakiegos papierka z mops-u/biore rodzinne na dziecko//dzieki edyta Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka do edytator 31.01.06, 08:10 Rodzinne nie jest opodatkowane, to do rodzinnego trzeba zaświadczenie ze skarbówki o dochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
tweens Re: do edytator 03.02.06, 07:37 Wiem,że tu Aqua radzi ale cofnięto już przepis o składaniu zaświadczeń z U.S osobom,które mają prawo do rodzinnego.Taką informację uzyskałam u nas w Mopsie.Jak to będzie sie miało w rzeczywistośi zobaczymy,w każdym razie osoby,które miały do 15.03.06 przynieść to zaświadczenie z skarbówki już nie muszą tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 US 03.02.06, 21:10 bylo o tym cofnieciu zaswiadczen na termin 15 marca jak tylko prezydent podpisal aneks ale cofnal termin dostarczenia ktory byl niedorzeczny Odpowiedz Link Zgłoś
ulala.v Re: do edytator 05.02.06, 12:55 Czyli to oznacza, że aby dostać rodzinne nie będzie potrzebne zaświadczenie o dochodach czy ja czegoś nie rozumiem??? Tzn co będzie potrzebne do rodzinnego (a tym samym do zasiłku z tytułu urodzenia dziecka), jakie dokumenty, bo ja za każdym razem słysze co innego i juz zgłupiałam?? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: do edytator 06.02.06, 14:06 czy przeraszam umiesz czytac .....???? kobieto zaswiadczen z US niedolaczaja osby ktore maja zasilki. a ty bedziesz dopiero skladac powoli wierze ze kobiecie w ciazy kurczy sie mozg Jak sie niemyle jestes panna siec rodzinnego niedostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
ulala.v Re: do edytator 06.02.06, 14:49 Dziękuję za odpowiedź...nie wiem co się stało na tym forum ostatnio. Chyba faktycznie skurczył mi się mózg od czytania tego wszystkiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meg_237 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.02.06, 14:18 witam mam pyt. co do becikowego juz na dniach urodze w swietle prawa jestem samotna matka ale ojciec dziecka lozy na utrzymanie czy zeby dostac "becikowe"musze podac go do sadu o alimenty czy o co w tym wszystkim chodzi. Jedni mopwia ze nie ,a drudzy ze tak.bo o do swiadczen rodzinnych czyli 43zl msc potrzebny jest wyrok z sadu o alimentach ale ja bytam o becikowe a nie o dodatek za urodzenie dziecka.Podobno ma dostac kazda matka POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś
roxanna1336 Dozywianie unijne 08.02.06, 21:30 Dlaczego wszędzie pisze ,że na dozywiane jest 60zł na osobe , a ja dostaje tylko 40zł na osobe . Pani w opiece pytana o to powiedziała ,że ta suma jest inna w każdym mieście . Jak to jest naprawde ??/ Odpowiedz Link Zgłoś
tweens Re: Dozywianie unijne 08.02.06, 21:39 Jakie kryteria trzeba spełniac aby dostać kasę na dozywianie unijne?Czy jest to niezalezne od pomocy np. w formie zasiłku okresowego przyznanego na dwa m-ce? I czy jesli dzieci sa dozywiane w szkole to tez mogę dostac na nie pieniądze na to dozywianie unijne czy tylko na siebie i męża?Mogłabyś Aqua napisac i na poczte tenprzepis o dozywianiu żebym mogła sobie wydrukować i wrazie czego pokazać u mnie w opiece?Bo nic minie mówili,ze moge o cos takiego sie starać.I jeszcze jedna prosba--możesz się zorientowac jak to wygląda w Grodzisku Wlkp.?Bo u nas doprosicsię o cokolwiek to koszmar.Dzięki serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jasama3 elunia!! 08.02.06, 21:58 nie mogę sie ostatnio z tobą skontaktować ! próbuje bezskutecznie możesz mi napisać co ja muszęteraz zrobić Paula dostała orzeczenie o niepełnosprawności.. co teraz pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: elunia!! 09.02.06, 03:20 Ewa gdize probujesz?? masz moje gg wszystko ci dyktowalam w szpitalu tam gdzie skladac o rodzinne idziesz teraz z orzeczeniem, moga jeszcze raz poprosic o cala dokumentacje bo skladalas z 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
jasama3 Re: elunia!! 09.02.06, 10:13 na gg i na komórkę pisałam Ci smsa z nowego numeru mojego miałaś mi podać namiary na tą mame od ubranek Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re:tweens a jak ty dostalaś zasiłek okresowy? 08.02.06, 23:04 bo ja jestem w trudnej sytuacji z chorym dzieckiem i jedynie w marcu mogą mi jednorazowo dać celówkę..... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Dozywianie unijne 09.02.06, 03:15 jesli dzieic maja dozywianie w szkole to juz niemasz prawa jest to wybor gminy co daje "Bo nic minie mówili,ze moge o cos takiego sie starać.I > jeszcze jedna prosba--możesz się zorientowac jak to wygląda w Grodzisku Wlkp.? B > o > u nas doprosicsię o cokolwiek to koszmar." przepraszam ale jak mam przyjechac i pojsc masz dodatek mieszkaniowy? zloz o dozywianie- moga odmowic dozuwiania jak jest okresowy przesylam na poczte o unijnym Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.02.06, 22:48 u Aqua są ferie i jest zalatana Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.02.06, 03:27 prosze niepiszcie na gazetowy niewiem co jest ale nim odczytam to juz mnie wywala a o odpisaniu niema co marzyc pozdrawiam ps przperaszam ale mi tez nerwy puszczaja, a glowa peka Odpowiedz Link Zgłoś
annamalgorzata25 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 12.02.06, 18:37 nie mam ubezpieczenia zdrowotnego z córką i mężem,jesteśmy zarejestrowani jako bezrobotni ale... ...mąż po ojcu dostał w spadku 1/5 pola to niecale chyba 2 ary no kurcze nie wiem w tej chwili.Ale w każdym razie pup każe sie ubezpieczyć w KRUZie ale...w kruzie powiedzieli ze trzeba oplacic skladke od calosci czyli 5/5.Nie wiem co za prawo.Bo nie mamy aktu własności-jest postanowienie sądowe o tej 1/5.Pole podzielone nie jest bo już któryś spadkobierca zmarl i do jego czesci jest też kilka osób.wszyscy nie ma szans zeby sie dogadali kto który kawalek bierze,a nas nie stać żeby ubezpieczenie wykupić.Nie daj Boże żebyśmy zachorowali... Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 12.02.06, 21:56 annomałgorzato zapytaj też na forum prawo i pieniądze-może tam ktoś zna się szczegółowo na tym.......powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pusi06 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 18.02.06, 13:27 Mam pytanie o sanatorium. Mam dzieci w wieku prawie 7 lat, 17 czerwca będzie mieć 7 lat i mlodsza 2 marca bedzie mieć 3 latka. Chciałam zapytać, czy MOPS gdybym sie starała o pobyt dzieci w Sanatorium pomógłby mi w zwolnieniu z kosztów za mój pobyt znimi, i jeszcze jednao, ja też mam alergie, i akurat podobny klopot, bo we 3 mamy refluks kłopoty z drogami oddechowymi, więc może jest możliwość , że byłabym z nimi jako opiekun, ale także na leczeniu w sanatorium? Pomóżcie mi, bo wiem, że dziecko powinno jechać. Mnie na to nie stać, bo małe chorują i ja też, a ja nie pracuję, mam za małe dochody. Prosze o podpowiedż, co i jak załatwic, by mieć możliwość z zwolnienia z opłaty za mój pobyt, a ponoc niekiedy jest taka możliwość. Obecnie staram sie o zasiłek dla starszej-170 zł, młodsza nie daje sie zbadać, lecz juz wiem , że ma reflux.Więc w marcu będe jeżdzić po specjalistach, i może dam im jeszcze wniosek o skierowanie do sanatorium? Ja moge mieć od laryngologa i z por. chorób pł. -skierowanie, i alergologa, i foniatry. Dzieci podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulitki zasilki w trakcie sprawy rozwodowej 18.02.06, 14:59 maz zlozyl we wrzesniu pozew o rozwod, mam zaswiadczenie o toczacej sie sprawie, czy moge sie juz starac o zasilki? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: zasilki w trakcie sprawy rozwodowej 20.02.06, 02:48 Dzis spotkałąm osobe tutaj z forum która ma 3 dzieci i mimo to nie pobiera zasiłku z powodu wielodzietnosci w rodzinie. Chciałąbym sie chcetnie dowiedziec jak duzo osób nadal nie ma pojecia ze taki zasiłek istnieje? Nie jest to moze majatek ale co miesiac po 50zł na 3 dziecko i kazde kolejne to sadze ze jednak lepsze niz wcale.Zatem pytanie z kategorii MOPS Jesli dziecko urodziło sie 6 miesiecy temu to znaczy ze te pieniadze sie jej naleza W jakim terminie mops wypłaca pieniazki w sytuacji kiedy to nawali pracownik mopsu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: zasilki w trakcie sprawy rozwodowej 20.02.06, 02:52 Zalezy to od tego czy masz przyznane alimenty W trakcie rozwodu przyznanie ich ciagnie sie tak długo jak sama sprawa By tego uniknac składasz o alimenty przed sprawa rozwodowa bo obie rónoczesnie nie moga sie toczyc. Zatem duzo zalezy od tego czy juz masz alimety z wyrokiem sadowym pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Jakie warunki do renty specjalnej 20.02.06, 11:18 Jakie trzeba spełniac warunki aby otrzymać rentę socjalna ? Chodzi mi tu o Pana Darka, męża Pani Ewy... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 warunki do renty specjalnej....... 23.02.06, 00:21 l.e.a napisała: > Jakie trzeba spełniac warunki aby otrzymać rentę socjalna ? > Chodzi mi tu o Pana Darka, męża Pani Ewy... > zeby dostac socjalna rete musi byc orzeczenie z komisji ze osoba niepełnosprawna wymaga osób trzecich 24 GODZINY NA DOBE. Jesli dostaniesz odpowiednia rubryke zakreslona to wtedy z tym idziesz po rente POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulitki Re: warunki do renty specjalnej....... 23.02.06, 13:41 a jesli Julia ma orzeczona niepelnosprawnosc i jest tam napisane ze wymaga opieki to moge sie starac o taka rente? na nia czy na siebie? Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
ach41 Zasiłki rodzinne od 1 września 2006 r. 08.06.06, 11:29 Dziewczyny, postanowiłam to napisać, bo jednak ważne, może się komuś przyda Od 1 września 2006 r. są pewne zmiany w zasiłkach rodzinnych. Od tej daty wypłatę świadczeń rodzinnych przejmują gminy poprzez ośrodki pomocy społecznej. Jeżeli pracodawca wypłacał pracownikom dotychczas, jest zobowiązany poinformować załogę, gdzie mają się udać z wnioskiem, a także przesłać oryginały wcześniej złożonych u niego dokumentów w tej sprawie do właściwego organu gminy zostawiając u siebie kopie poświadczone za zgodność. Dochód do rodzinnego ustala się na podstawie zarobków z roku 2005 r., tak więc warto wcześniej postarać się o stosowne zaświadczenie z Urzędu Skarbowego. Zmienia się także wysokość zasiłku rodzinnego i będzie zależna od wieku dziecka. 44,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia; 56,00 zł na dziecko w wieku od 5 do 18 lat; 65,00 zł na dziecko w wieku od 18 do 24 lat. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mircea Re: Zasiłki rodzinne od 1 września 2006 r. 08.06.06, 11:47 więcej szczegółów na ten temat można sobie poczytać tutaj: www.dzieci.org.pl/sdsinew/news/news.php?subaction=showfull&id=1149489411&archive=&start_from=&ucat=5&&alone= www.ops.pl/news.php?cmd=click&id=2381 A swoją drogą: może jednak warto z powrotem podpiąć ten wątek u góry? Odpowiedz Link Zgłoś
ach41 Re: Zasiłki rodzinne od 1 września 2006 r. - INFO! 12.07.06, 14:05 Otrzymałam taką informację: Wniosek o zasiłek rodzinny i dodatki złożony do końca sierpnia 2006 r. - zasiłek zostanie wypłacony do 30 września br. Wniosek złożony do końca września br - zasiłek zostanie wypłacony do 31 października br. Świadczenia rodzinne przysługują od miesiąca w którym został złożony kompletny wniosek, do końca okresu zasiłkowego (tj. do 31 sierpnia danego roku). Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulitki Re: zasilki w trakcie sprawy rozwodowej 20.02.06, 12:59 nie mam jeszcze alimentow, za miesiac ma byc rozprawa o alimenty tzn jako element tej sprawy rozwodowej, ale wyroku pewnie nie wydadza, tylko na koncu? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Alimenty..............w trakcie sprawy rozwodowej 23.02.06, 00:32 No cóz zgadza sie ze teraz musisz czekac juz do konca Nawet jakby ciagneło sie 3 lata to wczesniej nie bedziesz miec alimentów zanim nie dobrniesz do wyroku. Takie mamy prawo Dlatego zawsze dobrze sprawdzac wszystko zanim sie cos zrobi Ja na sprawie rozwodowej wnosiłąm o podwyżke juz Druga sprawa wielkosc alimentów o jakie wnioskujesz to nie to co chcesz minimalnie,ale suma jaka chcesz dostac optymalnie Nie kieruj sie mysla na co go stac Jesli chodzi Ci o to by dostac 300 to podaj ze chcesz 450 Sedziowie zawsze potracaja i wtedy szansa ze dostaniesz to co chcesz albo wiecej Motywowac zawsze mozna tym ze dziecko czestyo choruje wyrasta a jedzenie to majatek no i trzymaj sie Jedna jeszcze sprawa Nawet jakbys ostatniego dnia miesiaca dostała wyrok,a wiesz ze maz Ci nie zapłaci to lec do komornika i składaj papiery bo wypłacaja pieniadze za miesiac w jakim wpłyna dokumety a to znaczy ze przy wypłacie wyrównaja w stecz Odpowiedz Link Zgłoś
lidka212 Dofinansowanie żłobka 22.02.06, 17:51 Witaj Aqua696.Moze opisze moja sytuacje:mąż pracuje zarabia 800 zl, ja jestem w domu z dzieckiem, mam zasilek rodzinny.Od wrzesnia chcemy oddac corke do żlobka, czy mozemy starac sie o dofinansowanie?dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: Dofinansowanie żłobka 23.02.06, 08:31 musisz dowiedzieć się w żłobku bo niektóre żłobki ustalają kwotę "z góry" ale jest ona modyfikowana ze względu na dochody rodziny a inne od razu na podstawie kwot na 1 czł. w rodzinie i z tego co pamiętam trzba przynieść zaświadczenie z pracy o zarobkach a jeśli żłobek sie uprze to z US, najlepiej zadzwonić i poprosić panią dyrektor o informację, każda gmina ma inną ilość pieniędzy na dofinansowanie stąd te różnice pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Remont łazienki a dofinansowanie z MOPS 10.07.06, 23:06 Chciałam spytac czy jest sznasa na remont łazienki (położenie płytek antypoślizgowych, uchwytów, głębokiego brodzika) dla dziecka z ZD? Synek sam niestety nie moze korzystać z łazienki ze względu na śliską podłogę, brak mozliwości przytrzymania sie czegoś przy wyjściu z brodzika. jesli tak to jakie potzrebne są dokumenty? I jak taka pomoc jest realizowana? Z góry dziekuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
tweens Re: Remont łazienki a dofinansowanie z MOPS 11.07.06, 05:42 Nie wiem jak to wygląda jeśli chodzi o dzieci.Natomiast na 100% wiem,że osoba,która ma pierwszą grupę inwalidztwa orzeczoną przez lekarza może dostać nawet 100 zwrotów kosztów poniesionych na renont w celu przystosowania łazienki dla niepełnosprawnego.Wiem,bo dla szwagra tak robili.Tylko,że nietety najpierw Ty musisz wyłożyc pieniążki,a potem z rachunkami do Centrum Pomocy Rodzinie. Najlepiej tam od razu sie zgłoś i dostaniesz konkretną i fachową poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
tweens Re: Remont łazienki a dofinansowanie z MOPS 11.07.06, 05:44 Acha, to finansuje właśnie Centru,natomiast opieka (przynajmniej u nas)nie jest skora do tego typu pomocy i kieruje do Centrum.Idź od razu do Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Remont łazienki a dofinansowanie z MOPS 11.07.06, 09:15 Dziękuję bardzo za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ach41 Ważne - nowe kwoty zasiłków !! 21.07.06, 09:44 Na mocy rozporządzenia Rady Ministrów (Dz. U. nr 130 z 2006 r. poz. 903) w okresie zasiłkowym trwającym od 1 września br. ustalono nowe kwoty zasiłku rodzinnego i dodatków. Zasiłek rodzinny – teraz jego wysokość jest zależna od wieku dziecka, a nie liczby dzieci. 48 zł na dziecko w wieku do 5 lat, 64 zł na dziecko w wieku od 5 do 18 lat, 68 zł na dziecko w wieku od 18 do 24 lat. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej – 80 zł miesięcznie na 3 i każde kolejne dziecko. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego: 60 zł na dziecko w wieku do 5 lat, 80 zł na dziecko w wieku od 5 do 24 lat. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego wynosi 100 zł. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania: 90 zł miesięcznie na dziecko, gdy zamieszkuje w miejscowości w której jest szkoła, 50 zł miesięcznie na dziecko w związku z dojazdem z miejsca zamieszkania do miejscowości, w której jest szkoła. Wysokość kwoty dochodu oraz pozostałych dodatków się nie zmieniła. Ponadto wysokość zasiłku pielęgnacyjnego wynosi od 1 września br. 153 zł miesięcznie. Służę swoją pomocą tu lub na priva. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś