Dodaj do ulubionych

Proszę o ponmoc dla 9 l dziewczynki z por.mózg.

19.05.06, 07:17
Dziewczyny od jakiegoś czasu jeżdżę z synem na rehabilitacje do szpitala w
Konstancinie. Podczas ćwiczeń gadam sobie z p. Anią ( rehabilitantka ) o
różnych rzeczach. Ostatnio opowiadała mi o jednej ze swoich podopiecznych.
Bardzo fajnej i mądrej dziewczynce z dziecięcym porażeniem mózgowym.
Dziewczynka razem z bratem bliźniakiem została adoptowana jako 3 miesięczne
niemowle. Adopcyjni rodzice nie wiedzieli o jej chorobie, ale jak się
dowiedzieli to nie zrezygnowali z adopcji. Poświęcili się rehabilitacji
dziecka. Mama przestała pracować, ponieważ dziecko wymagało maximum uwagi.
Rodzinę do tej pory utrzymywał tata, który ostatnio stracił pracę (
zachorował na SM i tylko czasami podejmuje sie jakiś prac na czarno ).
Dzisiaj dzieci mają po 9 lat i chodzą do 3 klasy.
Tym ludziom jest bardzo ciężko. Mieszkają w Górze Kalwarii, a dziewczynka
jest obecnie w szpitalu w Konstancinie. Mama codziennie do niej przyjeżdża.
NIe wiem jeszcze jakie mają zasiłki i jaką pomoc otrzymują z pomocy
społecznej, ale wiem że brakuje im właściwie na wszystko. Ubrania są
luksusem, na który raczej nie mogą obie pozwolić.
Mam prośbę, jeżeli macie zbędne ubrania i buty dla dzieci to podarujcie tej
rodzinie.
Ponieważ nie mam jeszcze adresu tej rodziny, to mogę podawać swój adres (
jestem w szpitalu 2 razy w tygodniu i zawiozę tam ), a w przyszłym tygodniu
dostanę adres tych ludzi w Górze Kalwarii.

Podaje rozmiary, które na razie zdobyłam:

Dziewczynka - ubrania na 158 nr buta 36, ale w specjalnym aparacie do
pionizacji przy chodzeniu 38 ( najlepiej adidasy, teńsówki - chodzi o takie
szersze buty, bo aparat obejmuje stopę i ją poszerza. )

Chłopiec nosi ubrania na 158, a nr buta 39.

Pozdrawiam Marta
Obserwuj wątek
    • agnwil Re: Proszę o ponmoc dla 9 l dziewczynki z por.mó 19.05.06, 08:27
      witaj... jak bedziesz miala tylko ich adres to podaj... postaram sie uzbierac
      cos od znajomych... moze sie uda... pozdrawiam
      agnieszka
      • mircea popytam znajomych 19.05.06, 10:03
        na pewno coś znajdziemy smile
        • mircea Re: popytam znajomych 19.05.06, 11:45
          Mam juz pierwszą odpowiedź:
          Będą przybory szkolne dla obojga dzieci i sandały (nowe) dla chłopca.
          Arwena - poproszę Twój adres na priv, żeby znajoma mogła Ci te sandały wysłać.
          • arwena_11 Re: popytam znajomych 19.05.06, 16:51
            Dziewczyny bardzo dziękuję za odzew.
            Do wtorku postaram się o adres tej rodziny. Na razie będę podawała mój, a że w
            każdy wtorek i czwartek jestem w konstancinie to zawiozę do szpitala i przekaże
            mamie dzieci osobiście ( bo jest tam teraz właściwie codziennie, gdyż
            dziewczynka jest na oddziale )
          • arwena_11 Re: popytam znajomych 19.05.06, 17:04
            napisałam na priv
            • arwena_11 do góry 21.05.06, 21:03

• arwena_11 Re: do góry 22.05.06, 19:33

• mircea Re: Proszę o ponmoc dla 9 l dziewczynki z por.mó 23.05.06, 00:35
      Marta, a jak wygląda sprawa z ubraniami dla rodziców?
      Pytam, bo znajoma ma do oddania w Warszawie worek ciuchów damskich w bardzo
      dobrym stanie (z tego, co pisała, część jest w ogóle nie noszona). Jaki rozmiar
      ma mama dziewczynki?
      Czy sandały dla chłpca już doszły?
      • arwena_11 Re: Proszę o ponmoc dla 9 l dziewczynki z por.mó 23.05.06, 15:06
        dowiem się w czwartek, będę w konstancinie.
        Szukam też chętnych do zrobienia paczek dla tych dzieci na dzien dziecka.
        W czwartek wieczorem dam ci znać na gg
        • arwena_11 do mircea 24.05.06, 20:18
          Chyba buciki doszły, bo dostałam awizo na pakiet. Jutro rano pójdę na pocztę i
          zobaczę co to
          • arwena_11 Re: do mircea 25.05.06, 18:46
            Dziękuję za sandałki dla chłopca. Podziękuj koleżance ode mnie i pani Stefanii.
            Jeszcze nie wiem czy dobre, bo dopiero bedą mierzone. We wtorek sie dowiem.

Dodatkowo wyjaśniam nieścisłość. Bliźniaki mają po 12 lat a nie 9 ( mojej
            rehabilitantce się pomyliło - ma chyba za dużo podopiecznych smile)) ).
            Rodzice dzieci też potrzebują ubrań.
            Mama ma 164 cm i jest bardziej okrągła więc podejżewam że nosi rozmiar 44.
            Tata ma też 164 cm ale jest szczupły.
            Myślę ze dokładne wymiary będę miała do wtorku,
            Jeszcze raz prosze o pomoc, jakby ktoś miał jakieś zbędne ciuszki.
            • mircea wiek i rozmiar 25.05.06, 21:51
              Marta, wiek jak rozumiem był nieco zaniżony wink, ale rozmiarówka ciuchów jest
              OK, tak?
              Bo mam jedną chętną osobę do oddania ciuchów (może je nawet dowieźć do
              Konstancina), tylko potrzebuję konkretną rozmiarówkę dziewczynki i jeszcze
              pytanie: czy te adidasy dla niej to mają być 36 czy 38?
              • arwena_11 up 28.05.06, 22:15

• arwena_11 Re: up 31.05.06, 14:14
                  Dziewczyny małe sprostowanie, dzieci mają po 12 lat.
                  Wczoraj poznałam osobiście Panią Stefanię i Anetkę. Dziewczynka jest bardzo
                  miła, jeździ na wózku, ma kłopoty z mówieniem, ale wszystko można zrozumieć.
                  Pani Stefania to bardzo ciepła osoba, która dla dzieci zrobniła by wszystko.
                  Obecnie walczy o zasiłki, bo jej odmówiono ( stara się pierwszy raz, do tej
                  pory im starczało, ale choroba męża sprawiła ze nie może on pracować ), bo
                  przekroczyli dochód o 40 zł ( wzięli dochody z czasów kiedy pan Zdzisław
                  pracował i mógł brać nadgodziny ). Dostaje tylko rodzinne, nie dostaje na
                  opiekę nad dzieckiem niepełnosprawnym, ani rehabilitacyjnego. Brakuje na
                  wszystko. Pani Stefania jest na wcześniejszej emeryturze, na głowie ma córkę z
                  którą codziennie jeździ do konstancina, synka i męża chorego na SM. Nie jest
                  jej łatwo, ale jest to osoba bardzo pogodna i ciepła. NIe załamuje się tylko
                  działa dalej. Udało jej się zrobić prawojazdy dwa lata temu ( samochód kupili
                  na kredyt z PEFRONU, i chyba mają go już umozonego ) Anetce na kredytz Pefronu,
                  kupili komputer ( w grudniu Pefron im go umorzył ze względu na bardzo cieżką
                  sytuację )
                  NIestety ponieważ Pani Stefania jest sama w bojach z Mopsem i innymi ośrodkami
                  mającymi pomagać, nie daje rady. Wiele rzeczy nie wie ( co jej się należy,
                  itd ).
                  W tym miejscu bardzo chciałam podziękować koleżance mircei za sandały dla
                  chłopca, był zachwycony ( bo może wreszcie nie będą się z niego śmiali w
                  szkole). Dzieci w szkole wyśmiewają sie z niego, ze chodzi w używanych ciuchach
                  z lumpeksu, nie ma kasy itd. Ostatnio przebili mu piłkę do nogi ( uwielbia grać
                  i ta piłka to był jego skarb ). Pani Stefania interweniowała w szkole, to
                  nauczycielka powiedziała, "No co ja mogę zrobić, przecież to tylko dzieci"
                  Tam przyda się wszystko, ubrania, żywność ( to wyczytałam między wierszami, jak
                  dowiedziałam się że bierze jedzenie z caritasu )

Może ktoś wie czy da sie jeszcze załatwić kolonie z caritasu i ile to kosztuje.
                  Chodzi o krzysia. Pani Stefania ode mnie dowiedziałą sie że są takie wyjazdy.
                  Sama nie wiedziała, a pewnie też nie było by jej stać na to. Ja sprubuję coś
                  poszukać, ale za wszystkie informacje będę wdzięczna.

Podaję dokładne wymiary dzieci

Anetka:
                  dł spodn od pasa do kostek 106
                  dł rękawa 60
                  wzrost 158
                  but 36 lub 38 w aparatach
                  Krzyś

dł spodn od pasa do kostek 98
                  dł rękawa 98
                  wzrost 158
                  but 39

Rodzice oboje po 164 cm tylko że mama rozmiar XXl ( jest tak okrągła ) i but 39
                  a tata szczupły i but 40

Pozdrawiam
                  • arwena_11 Re: up 01.06.06, 08:04

• sophy.r Re: up 01.06.06, 14:54
                    Hej, postaram się coś zrobić dla dzieci, nie wiem jeszcze co to będzie, ale
                    raczej jakieś zabawki lub przybory szkolne (postaram się koniecznie jakąś piłkę
                    do nogi znaleźć), proszę, prześlij mi adres gdzie mam to wysłać. Tylko od razu
                    uprzedzam, ze to dopiero najwczesniej w przyszłym tygodniu, bo teraz choruję w
                    domu...
                    • arwena_11 do sophy.r 01.06.06, 15:11
                      napisałam na priv
    • mircea ruszyła już jakaś mała pomoc z Warszawy 01.06.06, 10:54
      Znajoma skontaktowała się z mamą bliźniaków i przekazała jej jakieś rzeczy dla
      Anetki.
      Nie wiem dokładnie, co tam było, ale postaram się dowiedzieć w najbliższym czasie.

W sprawie koloni z Caritasu postaram sie czegoś dowiedzieć.
      Najlepiej by było, gdyby podpowiedziały cos mamy, które wysyłają swoje dzieci na
      takie kolonie smile
      • malgog w sprawie kolonii + prośba o adres 01.06.06, 15:16
        dziewczyny a może skontaktujcie się z sionkiem
        załatwiała kolonie dla dzieci Ani z Pruszkowa, może coś podpowie
        ale boję się, że to za późno

podeślijcie adres na priv - postaram się o jakieś art. żywnościowe i ubrania
        dla p. Stefanii ale przydałyby sie dokładne wymiary w biuście i w pasie
        • arwena_11 Re: w sprawie kolonii + prośba o adres 01.06.06, 18:44
          Adres p. Stefani zostawiłam w torbie u moich rodziców, postaram się jutro
          odebrać. Ja tam jestem dwa razy w tygodniu i mogę zawieźć paczkę, ewentualnie
          zrobić zakupy i zawieźć ( obędzie się bez dotacji poczty). Wybieram się tam w
          poniedziałek, bo mam ciuszki od babcia alka. Planuję zrobić również wtedy
          troszkę zakupów żywnoscieowych. Do kasui zadzwonie pewnie jutro na spokojnie.
          Dziś dzień dziecka i co chhwila goście.
          • arwena_11 up 07.06.06, 22:32

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka