beatulek 13.12.09, 20:23 Gdzie w Gdyni mozna wykonać dziecku badanie na obecność pasożytów ale nie z kału tylko z krwi? a moze zancie jakieś trójmiejskie laboratorium podobne do warszawskiego Felixa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszczolaasia Re: badanie na pasożyty 13.12.09, 21:59 bruss? instytut medycyny morskiej i tropikalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
barmul Re: badanie na pasożyty 14.12.09, 14:02 W Procnerze msp.money.pl/firmy/dane_firmy,procner;laboratorium;medyczne,547069.html pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: badanie na pasożyty 14.12.09, 21:36 Dziękuję za odpowiedzi - jutro zadzwonię tam na Wladka. dziś bylam w bruss i tam nie robią. To zanczy robiaą tylko z kału ale zniechęciły mnie opinie lakarzy jak mówią, ze casem trzeba i 25 razy badanie robić, zeby wykryć. A z krwi prawdopodobnie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: badanie na pasożyty 15.12.09, 14:14 ja zanioslam raz i wykrylo. tyle ze u mnie w zasadzie to i bez badania wiedzialam ze u mojej corki sa takie miala nasilone objawy... Odpowiedz Link Zgłoś
galanina Re: badanie na pasożyty 15.12.09, 08:26 Felix nie bada z krwi!!! Poza tym z krwi test elisa tylko na lamblioze! Ewentualna eozynofilia (zwykla morfologia- odczyt eozynofile) moze wzkazywac na pasozyty ale jakie to nie stwierdzisz! Jestem za 3 probkami w odstepach 2 dniowych i wyslaniem do feliksa... Odpowiedz Link Zgłoś
mag2004 ja jestem za felixem... 15.12.09, 10:32 witam jak w temacie robilam w Brussie - tam raczej nie wychodzą (opinia moja, także naszej pediatry i innych forumowych mam); teraz robilam w procnerze i spadła mi ich wiarygodność kiedy pani powiedziala, ze jedna probka wystarczy...(robilam na lamblie i pasozyty); zaplacilam 50 zl i dalej pewności nie mam...także teraz jak będę miała robić kolejne badanie to tylko Felix, (duza wiarygodność i cenowo tez bardziej się opłaca); pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
barmul Re: ja jestem za felixem... 15.12.09, 22:10 Jedna próbka wystarczy, ale pobrana z początku, środka i końca kupki oraz dostarczona do badania w ciągu godziny. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: ja jestem za felixem... 16.12.09, 21:51 Dzięki za odpowiedzi - jak widac nie zawsze jedna wystarczy. Dowiedziałam sie niedawno, że bruss raczej nie wykrywa ale gdzies obok ZUS jest jakies labolatorium dokładniej badające. Chyba tam spróbuję. Dziekuję Wam za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
barmul Re: ja jestem za felixem... 19.12.09, 12:22 To jest własnie procner, w bloku obok ZUSu Odpowiedz Link Zgłoś
mag2004 Re: ja jestem za felixem... 19.12.09, 18:40 tak, mówicie o Procnerze; ale nie zgodzę się, że 1 próbka wystarczy, cysty wydalane są okresowo (np.lamblii), dlatego najlepiej pobierać je odstępach 2-3 dniowych; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: ja jestem za felixem... 19.12.09, 19:15 dziękuję spróbuję tam zrobić. Jak coś wykryją to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: ja jestem za felixem... 21.12.09, 10:42 mi zawsze wychodzi w brusiie. tylko ze zbieram jej wtedy material do badania keidy mam nasilone objawy. wystarczy raz i juz widac natomiast do tej pory inne pasozyty nie wychodza. no jakos mnie to gryzie ... czekam teraz po raz kolejny na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś