Gość: miszka IP: *.chello.pl 06.04.08, 15:50 Jak długo można przechoywać - w wodzie, w lodówce - obrane surowe ziemniaki? Dłużej niż dobę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: surowe ziemniaki 06.04.08, 15:53 Im krócej tym lepiej. Woda wypłukuje skrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: surowe ziemniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 17:07 Kiedyś czytałam o sposobie na przechowanie ziemniaków w lodówce, ale do kilkunastu godzin. Obrane ziemniaki zawinąć w umoczoną w mocnej solance ściereczkę. Kiedyś wypróbowałam, rzeczywiście nie ciemnieją, a myślę, ze i straty składników są mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: surowe ziemniaki 07.04.08, 15:57 Woda nie wyplukuje skrobi, natomiast przechodza do wody witaminy i sole mineralne zawarte w bulwach. W zasadzie nie nalezy przechowywac obranych ziemniakow, a jesli trzeba to w lodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: surowe ziemniaki 06.04.08, 20:42 Lepiej je podgotowac na pol-twardo chociaz i wstawic do lodowki - wtedy nie sciemnieja, a dogotowane beda tak samo dobre. Przelezane w wodzie ziemniaki sa bez smaku, za to maja obrzydliwa, wodnisto-mazaca sie konsystencje. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: surowe ziemniaki 06.04.08, 21:31 nigdy nie zdarzyło mi się mieć wodnistej mazi po przetrzymaniu surowych ziemniaków w lodówce.Skrobia z ziemniaków nie rozpuszcza się w zimnej wodzie.Spokojnie można ja przechować z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.E Re: surowe ziemniaki IP: *.bredband.comhem.se 06.04.08, 21:48 Masz sluszna racje.A dzis tzn. wiosna to nawet i dobrze jak poleza w wodzie i w lodowce jesli chcemy zrobic placki kartoflane.Beda twarde i dorze sie scierac. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: surowe ziemniaki 06.04.08, 22:00 A to ja nie wiem. Jadlam pare razy takie wlasnie przetrzymane przez dobe w wodzie surowe ziemniaki i byly obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.E Re: surowe ziemniaki IP: *.bredband.comhem.se 07.04.08, 13:04 To trafilas na paskudny gatune kartofli,albo byly troche przemarzniete. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Tak? Nie będę przepisywał książki "Technologia 07.04.08, 13:31 przechowywania żywności" ale sięgnę do googla: przepisy.pozycja.webd.pl/artykuly/porady-i-ciekawostki/ziemniaki-%E2%80%93-zasluguja-na-najwieksze-uznanie/ Jedno z wielu. Jak będziesz chciała to sobie sama znajdziesz inne strony. Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re:Bredzisz. 07.04.08, 13:53 Ale co zrobisz z modelem dziadka, który tak uwielbia obierać ziemniaki, że naprawdę trudno mu przerwać/wytłumaczyć, że już więcej danego dnia nie zjemy? Już takich nie produkują, więc wymiana na egzemplarz bez tej wady nie wchodzi w grę... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re:Bredzisz. 07.04.08, 16:04 Modelowi dziadka bym wytlumaczyla, zeby wszystko ugotowal, a nastepnego dnia podal odsmazane, mniam mniam. Albo kluseczki z gotowanych. Odpowiedz Link Zgłoś