Dodaj do ulubionych

OPIEKUNKA-pomocy !

04.08.04, 01:00
Witam serdecznie,
od połowy września będę musiała wrócić do pracy i rozglądam się za opiekunką
do mojego 5 miesięcznego synka (5 dni w tyg. 6-7 godzin,opieka u mnie w
domu). Mam już nawet jedną osobę poleconą i powinnam już wstępnie z nią
porozmawiać ale nie bardzo wiem jak ta rozmowa ma wyglądać pod względem
finansowym. Kompletnie nie orientuję się jakie wynagrodzenie powinnam
zaproponować tej Pani (płacić za godzinę (ile ?), ustalić stawkę za miesiąc
(ile?), czy prawdą jest że powinnam płacić tej Pani też jak ja sama będę
chciała pojechać z dzieckiem na wakacje ?, co w sytuacjach gdy synek będzie
chory i będę chciała wziąść zwolnienie z tyt. jego choroby i sama z nim
zostać w domu ? a co jak ta Pani zachoruje ? Doświadczone mamy poradzcie
proszę bo jak widzicie ja jestem kompletnie zielona -smileJak to u Was działa ?
A tak przy okazji nie wiem jeszcze czy z tą osobą którą mam poleconą
przypadniemy sobie do gustu (a właściwie to czy Ją zaakceptuje mój synek)więc
byłabym wdzięczna za wiadomości o sprawdzonych osobach które były chętne
zaopiekować się 5 miesięcznym chłopcem 6-7 godz.przez 5 dni w tyg. w Gdyni
Redłowie.
Pozdrawiam,
Rozmarynka
Obserwuj wątek
    • pankracea Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 08.08.04, 02:29
      rozmarynka5 napisała:

nie bardzo wiem jak ta rozmowa ma wyglądać pod względem
      > finansowym. Kompletnie nie orientuję się jakie wynagrodzenie powinnam
      > zaproponować tej Pani (płacić za godzinę (ile ?), ustalić stawkę za miesiąc
      > (ile?),
      chyba srednia placa opiekunce w Trojmiescie wynosi 700 -800 zl. moze byc
      wiecej, jesli Cie stac. mozesz z nia uzgodnic czy chce za godzine (moze to byc
      od 3 go 5zl/h). ale z tym jest troche ciezko, jesli bylyb jakies nadgodziny,
      obie musialybyscie skruulatnie notowc kiedy i ile ich bylo. ja bym proponowala
      jedna stwake namiesiac. ewentualnie, cos jeczcze gdyby miala pracowac czasami w
      weekendy.

czy prawdą jest że powinnam płacić tej Pani też jak ja sama będę
      > chciała pojechać z dzieckiem na wakacje ?,
      to jest tak - jesli pojedzesz z dzieckiem na wakacje fakt, ze nie bedzie Ci w
      tym czasie pomoca, ale opiekunka musi miec jakies pieniadze. dobrze bylylo
      (ladnie z Twojej strony) gdybys jej zaplacila, jak nie calosc to chocby czesc
      pensji, zeby nie zostala na lodzie.

co w sytuacjach gdy synek będzie
      > chory i będę chciała wziąść zwolnienie z tyt. jego choroby i sama z nim
      > zostać w domu ?
      a dlaczego musisz brac wolne? przeciez bedziesz miala opiekunke i ona bedzie
      mogla sie zajac dzieckiem.

a co jak ta Pani zachoruje ?
      to lepiej zeby miala u Ciebie wolne wink ale tak serio, moglabys zazadac wtedy
      zswiadczenia od lekarza, zeby sie upewnic, ze to nie blew i zaplacic jej chocby
      mala czesc pensji, ale z drugiej strony ona moze prawdopodobnie nie byc
      ubezpieczona ni nie moc isc do lekarza. w sumie to nie wiem, jak z tym, bo nie
      bylam w takiej sytuacji.

a poza tym musicie dokladnie okreslic, co opiekunka ma robic, czy tylko opieka
      nad dzieckiem (zabawa z nim przygotowani posliku, sprzatniecie po malym, itp)
      czy tez cos jeszcze (pomoc domowa?). i musisz czy z na szeczera czego tak
      naprawde oczejuesz. bo to roznie jest - rodziece mowia ze tylko opieka nad
      dzieckiem, a potem okazuje sie, ze rodzice tez chcieli 'darmowej' gosposi. i
      jak tez chcesz miec w niej gsoposie, to powinnas zaplacic jesj wiecej niz
      700zl.

pozdrawiam i zycze powodzieniasmile
      • rozmarynka5 Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 09.08.04, 15:11
        Dziękuje bardzo za odpowiedź, trochę mina mi zrzedła jak przeczytałam o
        wysokości stawek, no cóż trudno i tak sie będę musiała zdecydować. Odrazu chcę
        zaznaczyć że nie poszukuję "darmowej" gosposi. Chciałbym aby ta pani zajmowała
        się dzieckiem.
        Pozdrawiam,
        Rozmarynka
        • pankracea Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 09.08.04, 23:49
          w sumie wiesz, nania bedzie utrzymywala sie z pracy u Ciebie, wiec musi
          dostawac takie wynagrodzenie, zeby miala na to szanse. chyba ze to jest
          emerytka, to pensja moze byc nieco mniejsza, bo bedzie sobie dorabiala do
          emerytury.
    • marikaso Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 11.08.04, 15:43
      nasza opiekunka zajmuje sie tylko dzieckiem, płace jej 5 PLN/godz. i kupuje
      bilet miesieczny. Tylko, że nasza Pani przychodzi do nas na 3,5-5 godz.
      dziennie, mysle ze gdyby była 8 godz. stawka byłaby inna. Jak idzie na "urlop"
      płace jej czesc stawki. Wszystko zalezy od umowy miedzy Wami. Stawki sa bardzo
      rózne: moja znajoma w Gdyni płaci 400 PLN/mies. za 8 godz. dziennie, ale u
      opekunki (emerytki) w domu. Inna za tyle samo czasu płaci 800, a jeszcze inna
      600...
      • rozmarynka5 Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 11.08.04, 18:29
        O, ale rozpiętość stawek. Bardzo dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
        • rozmarynka5 Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 17.08.04, 10:27
          • milena_w Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 18.08.04, 09:43
            500 i bilet miesięczny w Gdańsku za 9 godzin
    • ewicz4 Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 20.08.04, 09:31
      Czytając te posty trochę się podłamałam. Mnie ten problem bedzie dotyczył za
      jakieś 6 - 8 miesięcy i już jestem przerazona. Czytam o stawkach rzędu 800 zł +
      bilet miesięczny + wynagrodzenie za czas choroby + wynagrodzenie za czas urlopu
      + żadnych dodatkowych prac gospodarskich - i przeraziłam sie. Chyba po prostu
      będę musiała zdecydować się na urlop wychowawczy, nie będę miała prawa do
      jakichkolwiek świadczeń ale i tak będę do przodu. Skończyłam prawo i zarabiam
      mniej niż 1000 zł. Zresztą, która, nawet z tym najbadziej dyspozycyjnych
      opiekunek zgodzilaby się opiekowac maleństwem 11 godzin dziennie???? (pracuję
      8,5 godziny dziennie + 2,5 godziny dojazdu w obie strony)sad(Chociaż słyszałam
      od koleżanki, że jej opiekunka bierze teraz od niej 3,5 zł za godzinę a gdy
      maleństwo śpi, to odkurza, czasem pierze rzeczy maleństwa, prasuje. Zdarzas się
      przecież, ze maluszek śpi i dwie godziny, a opiekunka i tak jest bardzo
      zadowolona, bo maleństwo jest grzeczne i znalazła w końcu prace. Więc może nie
      wszędzie są takie wysokie stawki???? Pozdrawiam wszystkie dziewczyny!!
      • rozmarynka5 Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 20.08.04, 23:43
        Hej, ewicz4 głowa do góry, właśnie jestem po pierwszych rozmowach z paniami
        które się do mnie zgłosiły i nie jest aż tak źle jak mi wcześniej opowiadano -
        chodzi mi o stawki. Generalnie kandydatki na nianie chcą średnio 3-3,5 zł za
        godzinę (porozwieszałam ogłoszenia w miejscu zamieszkania i dzięki temu mam
        nadzieję że zaoszczędzę na kosztach dojazdu). Z tego co się dowiadywałam to za
        wolne z tyt.choroby, urlopu też się nie płaci, ewntualnie płaci się tylko część
        pensji. Największym teraz moim zmartwieniem jest aby znaleźć tę jedyną,
        właściwą i najlepszą smile))))
        Pozdrawiam,
        rozmarynka
        • pankracea Re: OPIEKUNKA-pomocy ! 21.08.04, 22:08
          stawki wysokie, bo przeciez opiekunki traktuja opieke nad dzieckiem jako prace,
          czasami jedyne zrodlo utrzymania (gdy utrzymoja sie same).
          a co do prac domowych, to jedynie trzeba uzgodnic dokladnie z opoekunka, czego
          sie od niej oczekuje, zeby nie bylo frustracji, gdy w czesie pracy okaze sie,
          ze rodzice, chce tez miec gosposie,a nie tylko opiekunke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka