kasia291 12.04.05, 12:33 Jak po CUM-ie? Napisz prosze coś. My mieliśmy mieć we wtorek za tydzień ale mały ma posiew dodatni i nefrolog nie podjal jeszcze decyzji. pozdrawiamy kasia i Olaf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea975 Re: DO bea975 14.04.05, 08:59 My też jeszcze czekamy Tak jak chyba pisałam na pierwszą wizytę u nefrologa poszliśmy z infekcją. Pierwsze leczenie biseptolem nie powiodło się i dostaliśmy cefuroksym (ostatnia dawka była w niedzielę). Mam zrobić kolejny posiew, ale widzę że w końcu zniknęło zaczeriwenienie z jąderek więc chyba tym razem będzie ok. Następny termin CUM-u mamy na 27 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: DO bea975 14.04.05, 11:10 Czy zbierałyście jakies opinie gdzie najlepiej zrobić CUM w Trójmieście? I co mają wspólnego zaczerwienione jąderka z ZUMem? Odpowiedz Link Zgłoś
bea975 Re: DO bea975 14.04.05, 11:20 Mój synek od jakichś trzech tygodni miał takie zaczerwienienie. Początkowo myślałam, że to odparzenie, ale nie schodziło po smarowaniu przeróżnymi środkami. Na wizycie u nefrologa dopiero dowiedziałam się, że to jeden z objawów ZUM. I faktycznie po biseptolu jąderka nadal były czerwone (w posiewie E. coli 10 do 4 a wyjściowo było 10 do 6). A co do CUM-u to nie mam pojęcia gdzie lepiej. Zresztą nie wiem czy ma się wybór. Być może wszystko zależy od tego z jakim ośrodkiem ma podpisaną umowę lekarz do którego masz skierowanie. My leczymy się na Jaśkowej Dolinie i tam kierują na Polanki. Odpowiedz Link Zgłoś
bea975 Re: DO bea975 28.04.05, 16:05 Jesteśmy już po. Samo badanie trwało u nas może z 15 minut, ale z tego co słyszałam różnie bywa - czasami może trwać nawet kilka godzin zależy jak dziecko współparcuje (a w zasadzie kiedy opróżni pęcherz po zrobieniu pierwszego zdjęcia). Najbardziej obawiałam się założenia samego cewnika, bo wiadomo u chłopca cewka jest dłuższa, ale poszło błyskawicznie - widać że p. pielęgniarka nabrała już niezłej wprawy . Było trochę płaczu, to chyba nieuniknione, ale nie był to płacz z bólu. Młody raczej przestraszył się tego rabanu wokól niego i zdecydowanie nie spodobało się unieruchamianie nóżek workami z piaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia291 Re: DO bea975 28.04.05, 18:35 A my caly czas zekamy bo walczymy z pseudomonasem. Dzisiaj robilismy posiew ale wyniki dopiero w poniedzialek. Pozdrawiamy Kasia i Olaf Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: DO bea975 29.04.05, 16:16 Bea! Mam nadzieję, że wyniki są dobre. Nic nie napisałaś o nich. Pisząc wczesniej o szpitalu na Polankach miałaś na mysli Szpital nad Matką i Dzieckiem czy Szpital Wojskowy? Mówiąc szczerze cały czas zastanawiałam sie nad patomechanizmem czerwonych jąderek w trakcie ZUM. Nie miałam kontaktu do tej pory z nefrologiem zeby o to go spytać. Trzymam kciuki za wyniki. Dostaliście osłonę jakiegos chemioterapeutyku przed CUMem? Odpowiedz Link Zgłoś
bea975 Re: DO bea975 05.05.05, 11:53 Wyniku ciągle nie znamy. Wszystkiego dowiemy się we wtorek na wizycie u nefrologa. Co do osłony, to cały czas (do wizyty) jesteśmy na 1/3 tabletki nitrofurantoiny. Odpowiedz Link Zgłoś