Gość: Marcin IP: *.aster.pl 07.01.04, 00:17 Lece 14 stycznia do Hurghady.Ciekawi mnie jaka walute bardziej sie oplaca zabrac ze soba.Jakby mi ktos podpowiedzial bylbym wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pc_maniac Re: Euro czy dolary??????? 07.01.04, 07:52 Obydwie waluty są honorowane, z malutką przewagą $. Zawsze aktualny kurs zaś znajdziesz w serwisie: "EGIPT - wszystko o ..." Jest tam tabela przeliczników, może dzięki niej obliczysz sobie, którą bardziej opłaca się zabrać ze względu na korzystny kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: Euro czy dolary??????? IP: *.icpnet.pl 07.01.04, 10:49 Jedno i drugie. za euro dostaniesz ok 7 Le (funt egipski), za dolara ok 6 LE. Ale placic w sklepach mozna jednym i drugim, tylko trzeba najpierw ustalic kurs, bo potrafia przeliczac 1 do 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Euro czy dolary??????? IP: *.aster.pl 07.01.04, 17:18 Dzieki, przyda sie ta wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esscort Re: Euro czy dolary??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 21:11 Najlepszy kurs ma obsługa w hotelu. Ja byłem na przełomie roku - w kantorze płacili za $ 6,2-6,3, a facet z hotelu (6,5-6,6). Także Polki tam mieszkajace dadzą ci więcej niż w kantorze. Nie opłaca sie kupować w sklepach czy na straganach za $, bo przy przeliczaniu zawsze Egipcjanin zaookrągli sobie na swoja korzyść. Zresztą w Egipcie nie można za bardzo liczyć na wydawanie reszty itp. Najlepiej mieć zawsze drobne i płacić do równa. W Egipcie nie bardzo jest co kupować, ale gdybyś chciał coś kupić, to pamietaj, że samo przystąpienie do targowania się o cenę jest traktowane jako pewne zobowiązanie do kupienia. Po transakcji - zwłaszcza jeżeli sprzewdający nie był właścicielem sklepu - oczekiwany jest bakszysz za dobr handel. Aha i pamiętaj, żeby kupić sobie (najlepiej na lotnisku w Polsce) tyle alkoholu, ile będzie ci potrzeba na cały pobyt. W Egipcie o alkohol trudno. Np. w Hurghadzie sa niby sklepy bezcłowe poza lotniskiem, ale ja byłem tam dwa razy i zawsze było zamknęte. Piwo można kupić bez przeskód i jest OK. Nie radzę próbować mocniejszych alkoholi lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
xjohan Re: Euro czy dolary??????? 12.01.04, 08:01 Powiedzcie coś o Waszej wycieczce. Tak się złożyło ,że znaleźliśmy z żoną trochę wolnego czasu i chcemy jechać do Egiptu 14 stycznia 2004 . Chcemy jechać na tydzień .Trochę póżno , ale co poradzić jak człowiek jest zaganiany. Proszę o doradzenie do jakiej miejscowości, jaki hotel (gdie jest najcieplej), ale najważniejsze to przez jakie biuro turystyczne i jaką wykupić wycieczkę. Ważna sprawa to jakie linie lotnicze obsługują i jaka cena wycieczki? Bardzo proszę o porady . Pozdrawiam Arek i Iza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaream Re: Euro czy dolary??????? IP: 62.12.118.* 16.01.04, 04:41 Euro = 08 LE Odpowiedz Link Zgłoś