Dodaj do ulubionych

Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac

16.01.04, 18:08
Siemanko z Egiptu
Przylecielismy o 3 w nocy Zaraz pojechalismy do Sakkali.
Pierwszy dzien przeznaczylismy na spotkania z przyjaciolmi z Hurghady.
Rano, calkiem niezlym ichniejszym PKS'em, cena biletow 22LE od osoby,
jechalismy 4,5 godz.

W Luksorze zaciagnieto nas najpierw do hotelu, ktory bardziej
przypominalkomune hipisowska, niz hotel.
Zaraz sie z niego zmylismy. Zamieszkalismy w hotelu naprzeciw swiatyni
luksorskiej,gdzie rowniez byla stacja autobusowa.
W pierwszy dzien zaliczylismy swiatynie luksorska, 30LE bilet. Za to bylismy
tam dowoli i machnelismy mase fotek za dnia, jak i w nocy.
Pojechalismy do Karnaku, ale byla nie iluminowana wogole,wiec dalismy sobie
spokoj.
Nocka OK,poza ciaglym trabieniem, ale ze bylismy zmordowani podroza, nie za
bardzo nam toprzeszkadzalo.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 16.01.04, 18:17
      Nastepny dzien. Jedziemy na Zachodni brzeg. Tam kupilismy bilety.
      Zwiedzilismy Grobowce Krolowych, Madinat Habu, machnelismy kilka fotek ruin
      swiatyni Meremptaha (nie warto zwiedzac). Nastepnie poszlismy do
      Ramesseum.Wszystkie bilety po 12LE.
      Wrocilismy do Luksoru, zjedlismy obiadokolacje w McDonaldzie.
      Nastepny dzien to wyprawa do Abydos i Dandary. Dogadalismy sie na taksowke za
      165 LE. Musielismy jechac w konwoju (co nie bylo potrzebne do przyjechania
      autobusemem z Hurghady do Luksoru).
      Abydos jest dlaturystow niezbyt przyjemnym miejscem. Straszna ilosc policji,
      widzielismy nawet po drodze transportery opancerzone i CKM'y.
      Ludnosc nastawiona wrogo, spozieraja spode lba. Jedynie dzieci machaja rekami.
      Nawet przy drodze ustawieni sa wojskowi, ktorzy patrza na pola z przygotowana
      do strzalu bronia.
      Sama swiatynia CUDOWNA. Zachowana w calosci, w rewelacyjnym stanie (warto bylo
      przyjechac). W drodze powrotnej zahaczylismy o Dandare.
      Tam po wejsciu na teren swiatyni (b. malo turystow) oczywiscie zaczelismy
      weszyc i wlezlismy na dach jakiejs malej swiatyni po prawej streonie.
      Potem zwiedzanie glownej swiatyni, rowniez z lazeniem po dachu, wiec fotki
      rewelacja!!!
      • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 16.01.04, 18:27
        Powrot do Luksoru (dalismy dodatkowy bakszysz kierowcy i jego kuzynowi, ktory
        wszystko zalatwial, poniewaz naprawde sie starali jak diabli).
        Obiadek w egipskiej knajpce (bardzo czysta i przyjemna - mam namiary).
        Zaliczylismy Muzeum Luksorskie i Muzeum Mumifikacji (oczywiscie wrocilismy z
        fotkami)Potem wybralismy sie na bazar, ktory lezy obok hotelu Horus.
        Rano znow wyprawa na zach. brzeg. Od rana zwiedzalismy Grobopwce Dostojnikow 8
        grobowcow (z wszystkich fotki - oczywiscie za bakszysz) Calkiem niezle wyszly.
        Potem zwiedzilismy swiatynie Seti I, ktorapolozona jest nieco na uboczu, wiec
        trzeba nieco zasuwac lub wynajac bus lub taxi.
        Zatrzymalismy sie jeszcze na jeden dzien u goscia, ktory nam zalatwial wyjazd
        do Dandary i Abydos - ma pokoje do wynajecia, za 2 os.60LE z jedzonkiem,
        wspaniala atmosfera domowa,baaaardzo czysto i przyjemnie, w cene wliczone
        sniadanie. Mieszka na Zach,. Brzegu. Nareszcie sie wyspalismy w cieplutkich
        lozeczkach, bez dzwieku klaksonow.
        • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 16.01.04, 18:34
          Rano zostalismy obdarowani prezentami i odprowadzeni na przystan promowa.
          Po przeprawieniu sie na drugi brzeg, kilkaset metrow dalej byla stacja
          autobusowa, z ktorej zabralismy sie do Asuanu. Bilet kosztuje 10LE od os.
          Autobus nieco gorszy, ale do wytrzymania.
          Podroz trwala 4 godziny. Tu obejrzelismy kilka hoteli i wybralismy jeden za
          50LE za pokoj dwuosobowy z balkonem na Nil.W cenie wliczone sniadanie.
          Nastepnie wybralismy sie na rejs feluka wokol Elefantyny. Porobilismy nieco
          fotek i zeszlismy na Elefantyne. Niestety tutejsze muzeum jest czynne do
          17:00, wiec sie nie zalapalismy. Teraz siedzimy w Internet Caffe, poniewaz
          musielismy zgrac fotki na CD (jest juz ich 600 szt.)
          Wybieramy sie na obiadokolacje.'
          Ogolnie, moge z cala stanowczoscia polecic wyprawe na wlasna reke po Egipcie.
          Jest bezpiecznie, jedynie tubylcy upierdliwi jak diabli.

Nastepne wiadomosci nadam juz od przyjaciolz Hurghady.
          Papatki dlawszystkich. NIE PRZEPLACAJCIE wycieczek po Egipcie, Bieganie jak
          stado baranow nie ma sensu!!!
    • Gość: NBP LE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 19:04
      a napisz ile to jest dzis 1LE??? Dzieki!
      • Gość: agusha7 Re: LE IP: 62.114.154.* 16.01.04, 19:18
        $1 = 6.20 LE

-----------
        Przewodnik po Hurghadzie
        www.hurghada.pl
        • radioaktywny Re: LE 16.01.04, 19:30
          Drogi Pc nie wracaj tu jesli nie musisz. Tu nadal zimno jak diabli i
          ślizgawica. Ucałuj od nas każdy kamień w Egipcie i koniecznie - jeśli bedziesz
          miał czas w Hurghadzie posnurkuj na rafie koralowej w Sharm el Naga, jak już
          Ci wspominałem...jest rewelacyjna.
          Pozdrawiam serdecznie :-)
          • pc_maniac Re: LE 19.01.04, 23:30
            1$ = 6,13 le w Hurghadzie,w Asuanie w hotelu wymienili nam na czarnym rynku po
            6,40 LE
            • pc_maniac Re: LE 19.01.04, 23:37
              w Luksorze cieplo, w Asuanie super pogoda, jak w piekne lato w Polsce.
              Nie korzystajcie z pociagow. Brudne nawet w 1 klasie, drozej niz w autobusach,
              ktore sa mniej wiecej tak czyste jak w polskich PKS'ach, a na dodatek na pociag
              nalezy kupowac bilet dzien wczesniej, jesli kupujecie w ten sam dzien, to mozna
              jedynie u konduktora, ktory wogole nie kuma po innym jezyku jak arabski, placi
              sie o 3 LE wiecej niz w kasie, a nie gwarantuje to miejsc siedzacych, powiem
              nawet, ze gwarantuje jedynie stojace!
              Bilet kolejowy z Asuanu do Luksoru kosztuje w kasie 16 LE, u konduktora 19 LE.
              ODRADZAM pociagi.
              Naprawde mozna zwiedzic caly Egipt ichniejszymi PKS'ami!
              • pc_maniac Re: LE 19.01.04, 23:42
                W Hurghadzie temperatura idealna do opalania sie, zas kapiel moze w pierwszej
                chwili sprawic niemile wrazenie lodowy.
        • beduinka Re: LE 27.01.04, 12:14
          Gość portalu: agusha7 napisał(a):

> $1 = 6.20 LE
          tyle to po oficjalnym kursie... jeśli wymieniasz na czarnym rynku to 1$ = 6,6 -
          6,9 LE
    • Gość: k25 Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac IP: *.gdynia.mm.pl 20.01.04, 10:50
      Uważnie śledze twoją trase-bo może uda mi sie choć w cześci ja powtorzyc-
      wielka prośba podawaj- ceny (oczywiście te finalne!) i miejsca
      noclegów+orientacyjnie gdzie sa te hoteliki i ewentualnie miejsca najlepszych
      posiłków-zwłaszcza falafeli itp.!!!
      POdrawiam
    • Gość: k25 Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac IP: *.gdynia.mm.pl 20.01.04, 11:14
      to znowu ja, przypomniało mi sie ,że nie zapytałam o temperatury , ale w nocy-
      czy w hotelach jest zimno? czy może jakoś je dogrzewają-pytam bo podczas
      zeszłorocznych zimowych podróży po Libanie i Syrii nieźle zmarzłam w
      nocy.wystarczy zwykły śpiwór?
      i jeszcze czy sa jakieś ulgowe bilety wstepu do zabytkow dla studentow? czy
      trzeba pokazywać ISIc?
      • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 20.01.04, 19:18
        Jesli chodzi o temperatury w hotelach w Hurghadzie, to nie ma problemu,
        poniewaz kazdy pokoj ma klime i mozna np. ustawic temp. na 30 st.

Zas jesli chodzi o hotele w trasie jaka pokonujemy, sa to pokoje 2*, zadna
        rewelacja, ale czysto (adresy, nazwy i ceny dokladnie opisze na swojej stronie-
        teraz korzystam z kafejki, wiec brak czasu na to nie pozwala)w tych pokojach
        czasem klima jestjedynie jako ozdoba-nie dziala i wtedy tyleczek nieco marznie.
        Dlatego warto zabrac ze soba dres i w nim spac.

Jak juz pisalem w Luksorze poznalem wspanialego, przemilego Egipcjanina, ktory
        w swoim domu oferuje pokoje do wynajecia (oficjalnie, nie na czarno). U niego
        nie dosc, ze wyspalismy sie jak hrabiowie, bo i cisza (w hotelach slychac cala
        noc trabienie klaksonow), to jeszcze dostalismy na 1 osobe 3 puchate koce,
        wiec bylo cieplutko jak u babci za piecem.
        Cena zas identyczna z hotelem 2* w Luksorze. No i do zabytkow blisko, bo
        mieszka w Zach. Tebach (po naszemu Zachodni Brzeg), a poza Swiatynia Luksorska
        i Karnakiem, ktore znajduja sie po drugiej stronie Nilu, wszystkie zabytki
        wlasnie znajduja sie w Zachodnich Tebach (czyli Dolina Krolow, Grobowce
        Krolowych, Grobowce Dostojnikow, Wioska Budowniczych Grobowcow, Sw. Ramzesa 3
        w Madinat Habu, Rammeseum, Sw. Seti I, Sw Meremptaha, Sw. Hatszepsut, itd., a
        wszystko to (poza Sw. Seti I) znajduje sie w promieniu 1-2 km od siebie,
        biegania lub jezdzenia na wypozyczonym rowerze sporo, ale kazdy kolejny
        zabytek jest od poprzedniego prawie na wyciagniecie reki.
        • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 20.01.04, 19:27
          Jesli chodzi o cene hoteli dla studentow nie wiem bo nie pytalem (ale chyba
          nie masz znizek). Jesli zas chodzi o przejazdy czy ceny biletow do obiektow,
          to znizka dla studentow to AZ 50% i wszedzie sa honorowane, wiec jesli mysmy
          placili 90% biletow po 12 LE, Ty mozesz je kupic z legitymacja studencka za
          6LE. Taka sama znizka jest na pewno w pociagach (brudne, obskurne i drozsze
          niz autobusy.

Wiec legitymacje wez.

Jedyne czego nie polecam bezposrednio (czyli zostawiam kazdemu pod rozwage i
          do wyboru), to wyjazd do Abydos - atmosfera w tym miescie i przyleglych wsiach
          nie sprzyja wycieczkom turystycznym. Na kazdym kroku odczuwa sie wojujacy
          fundamentalizm i wrogosc do obcych. Choc w konwoju w jakim jechalismy do tego
          miasta chyba nic Wam sie nie moze stac. Badz co badz, sa tam nawet
          transportery opancerzone na poboczach i CKMý, ale wrazenie dosc przykre.
          Za to swiatynia w Abydos to rewelacja - czym dla Muzulmanina jest Mekka, tym
          Abydos bylo dla starozytnych Egipcjan.

Dandara - JEJKU, toz to wogole rewelacja, jedyna swiatynia, w ktorej mozecie
          bez skrepowania i dodatkowych oplat polazic po dachu (choc my lazilismy po
          dachach kilku swiatyn ;o) ).

Czekajcie na fotki, zrobilismy ich juz 700, wiec napewno wiekszosc bedzie
          udana, a juz wiem, ze kilka to REWELA, szczegolnie Sw. Luksorska noca - Karnak
          sie chowa.
          • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 20.01.04, 19:30
            Jesli zas chodzi o zakup pamiatek na Suku (bazarze) to nie ma lepszego i
            tanszego miejsca niz Asuan. A ile tu fajowych orientalnych rzeczy!?
            Szczegolnie fajne sa pamiatki nubijske - takie bardziej afrykanskie niz
            arabskie.
            • Gość: blondynka Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac IP: *.nat.ino.tvknet.pl 20.01.04, 23:13
              PC_Maniaku gratulacje !!! Strasznie Ci zazdroszczę, pewnie nigdy tego
              wszystkiego nie zobaczę. Podróżuję zawsze tylko w towarzystwie kobiet (moja
              mama i siostrzenica 9 lat).Mój mąż nie lata samolotami. Makabrycznie boję się
              Arabów, nienawidzę ich spojrzeń i zaczepek. Wylatuję 25.01 do Sharm i chodzi
              mi po głowie, żeby nie jechać na wycieczki fakultatywne z rezydentem tylko z
              miejscowych biur ale nie wiem czy się na to odważę. Szkoda, że upodobałeś
              sobie Hurghadę a nie Sharm, bo może byś mi coś doradził (jakieś miejscowe
              biuro). Mimo to czytam wszystkie Twoje informacje, które napewno będą bardzo
              pomocne. Dzięki !
    • Gość: k25 Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac IP: *.gdynia.mm.pl 21.01.04, 09:54
      Dzieki za kolejne info-już nie mogę sie doczekać mojego wyjazdu, a w Polsce za
      oknami głęboka zima i mnóstwo śniegu-podrawiam.
    • Gość: sam Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac IP: *.saint / 195.117.38.* 22.01.04, 04:02
      Witam ,mam pytanie PC_maniac czy w swoim sprawozdaniu z przyjazdu będą opisy
      hoteli w których się zatrzymałeś a konkretnie ich ceny ,ceny autobusów jakimi
      podróżujesz .I jeszcze jedno z jakiego biura wykupiłeś lot czarterowy i jak
      dłudo będziesz przebywał w Egipcie.?Pozdrawiam i oczekuję na następnę
      relacje.Pytanie do k25 kiedy ruszasz na podbuj Egiptu?
      • Gość: k25 Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac IP: *.gdynia.mm.pl 22.01.04, 10:44
        Wylot mam 14.02 do 28.02., alfa z gdańska. Teoretycznie do hotelu Empire, a
        praktycznie to mam zamiar troszke pokorzystać z hotelu, a troche pojeździć po
        Egipcie.Zadecyduje na miejscu.Jeśli masz ten sam termin moze sie spotkamy w
        Egipcie.pozdrawiam
      • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 23.01.04, 14:46
        Odp.
        Jesli chodzi o relacje z podrozy, to oczywiscie zamieszcze nazwy hoteli, ich
        adresy i ceny, rowniez knajpek w ktorych sie stolowalismy. W wiekszosci mamy
        rowniez ich zdjecia.

Co do podawania nazwy biura z ktorego wykupywalem Egipt - przykro mi, ale
        postanowilem nie podawac nazwy, nie chce im robic darmowej reklamy.
        • pc_maniac Re: Egipt na wlasna reke (news - PC_Maniac 23.01.04, 14:49
          Wracam z 24 na 25 stycznia, wiec juz niedlugo.
          Wykupilismy jedna z najtanszych ofert na 2 tyg. Nie bylo sensu wykupywac
          jakiegos lepszego hotelu, jesli i tak pokoj stal ponad tydzien pusty.
          • marieia KOMARY KOMARY KOMARY!!! 23.01.04, 19:00
            Wg najnowszych wiesci od pc_maniac'a komary sa wszedzie bardzo natarczywe
            gryzace!!! kasajace!!!
            nie mozna nic kupic na ich zwalczanie na miejscu w Egipcie
            wiec jak ktos sie wybiera teraz do Egiptu KONIECZNIE trzeba sie zaopatrzyc w
            medykamnety na te kasajace okropnie owady!!!
            epiedmia komarow zapanowala w Hurgadzie...
            • Gość: Egipcjanka Re: KOMARY KOMARY KOMARY!!! IP: 213.131.78.* 24.01.04, 09:37
              Zima i wiosna wystepuja w Egipcie komary. Okresowo i miejscowo, czyli zalezy od
              szczescia. ZWykle w holetach bardziej zazielenionych (krzewy itp.) jest ich
              wiecej, Choc nie ma reguly.

Ale srodki przeciwkomarowe mozna kupic w Egipcie bez przeszkod. Te same, co i u
              nas, np. Raid niebieski (na latajace) spray lub taka wtyczka do kontaktu.
            • pc_maniac Re: KOMARY KOMARY KOMARY!!! 25.01.04, 13:08
              Sorki, ale nieco sprostuję:
              Komary w Hurghadzie są faktycznie obecnie cholernie natarczywe, szybkie i
              strasznie głodne, ale w Egipcie są dostępne środki na komary.
              Tyle, że nie zawsze jest czas by ich szukać, a tym bardziej już w pierwszą noc
              po przyjeździe.

Porządne hotele odymiają tereny wokół hotelu, ale z tego co wiem niezbyt to
              pomaga, bo one zamiast uciec z Hurghady, uciekają do budynków (np. przez
              klimę).

Więc warto zabrać np. ze sobą np. taki bajerek do kontaktu na komary
              (zapomniałem nazwę-Brise electric?!).
          • atamanek Do PC_Maniaca 24.01.04, 16:45
            Witam :)

Jade do Hurghady w srode i mam do Ciebie kilka pytan. Masz moze GG? :)
            • Gość: nija Re: Do PC_Maniaca IP: 62.135.62.* 25.01.04, 13:49
              witam
              juz z pewnoscia wiesz, ze tu mieszkam
              podam Tobie moj nr GG: 4497428
              powinnam byc wieczorkiem
              pozdrawiam
              • pc_maniac Re: Do PC_Maniaca 25.01.04, 14:39
                Tak się składa Nijo, że już wróciłem z Egiptu, więc na razie nie potrzebuję
                kontaktu (tym bardziej, że mam sporą rzeszę znajomych i przyjaciół w E., a ty
                jersteś nieco męczącą osobą na forum. Wpisujesz swoje reklamy nawet tam gdzie
                wątek nie dotyczy sprawy, którą reklamujesz.
                Spauzuj trochę. Nie jestem przeciwnikiem reklam, ale w taki sposób jak Ty to
                robisz jest nieco irytujące.
                • marieia Re: Do PC_Maniaca 26.01.04, 19:30
                  zgadzam sie calkowicie w 200%
                  ciekawe jak pozwolenie na prace? <uśmiech>
                  polecam
                  forum.wakacje.pl/read.php?f=1&i=9296&t=9296&dest=37%7C0%7C0&id_oferty=#reply_9296
                  pozdrawiam z zimnej,szarej w-wy
                  M
                  • Gość: deo Re: Do PC_Maniaca IP: *.smrw.lodz.pl 27.01.04, 00:07
                    A kiedy i gdzie bedzie mozna zobaczyc zdjecia z Egiptu i ewentualnie przeczytac
                    reportaz w całości ?
                    A może zdjęcie już są ?????
                    • imonate Re: Do PC_Maniaca 27.01.04, 00:12
                      Są deo, są :D ale na publikacje musisz troszku poczekać, no chyba że wcześniej
                      odszukasz nas na osiedlu bo zdaję mi się, że jesteśmy sąsiadami.
                    • pc_maniac Re: Do PC_Maniaca 28.01.04, 03:49
                      Co do reportażu to pewnie nieprędko, bo muszę się wykurować.

Na tą chwilę, dla zniecierpliwionych oddałem do dyspozycji I cz. kolekcji
                      Egipt na własną rękę. Link w serwisie:

"EGIPT - wszystko o ..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka