Gość: casyeel IP: 212.76.35.* 17.02.04, 10:08 Witajcie w nasz piekny wtorek! Czy ktos z was nurkowal u wybrzezy Sudanu? Jesli tak to be\ardzo by mnie interesowalo skad i za ile takie safari mozna by sobie zrobic? Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaladia Re: Nurkowanie! - Egipt-Sudan 17.02.04, 11:56 Sam nie nurkowałem, bo pracowałem w Chartumie i nie miałem czasu na zbytki, ale rodziny pracowników kontraktu Khartoum North Power Station korzystały z tej przyjemności (lata 1989-1992). Rafy są podobno o wiele ciekawsze od tych w Egipcie. Napotkasz jednak parę problemów: 1. Wiza (nie ma ambasady, a i Sudan nie bardzo sobie życzy nadmiaru gości). 2. Dolecisz do Chartumu, potem jakoś trzeba się dostać nad Morze Czerwone. Samolotem - strach, bo Sudan Airways to istne "inchalaa airline", a poza tym nie trzymają się żadnego rozkładu lotów i możesz wogóle nie polecieć przez cały tydzień. Autobusem - 1250 km. 3. Przepustka - żeby podróżować po Sudanie potrzebna jest przepustka (jak w PRLu za stanu wojennego). Żeby ją zdobyć, trzeba tam być, a potem czekać, czekać, czekać... jeśli jednak się zdecydujesz na wyjazd - weź duuużo swoich fotografii, bo do każdej aplikacji załącza się kilka. 4. Rekiny. Na egipskim wybrzeżu trochę się je płoszy, trochę tępi, a w Sudanie żyją, rozmnażają się i rosną bez przeszkód, więc stanowią spore zagrożenie. 5. Pojęcia nie mam, jak w dzisiejszych czasach działa tam napełnianie butli i czy to, co oni do tych butli tłoczą jest bezpieczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casyeel do chaladia IP: 212.76.35.* 17.02.04, 13:08 Wielkie dzieki, za info chociaz myslalem ze sprawa jest prostsza, o wiele prostsza. No ale coz.... pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Tak - czy inaczej: POWODZENIA 17.02.04, 14:32 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10280 Odpowiedz Link Zgłoś