Dodaj do ulubionych

Nurkowanie! - Egipt-Sudan

IP: 212.76.35.* 17.02.04, 10:08
Witajcie w nasz piekny wtorek!
Czy ktos z was nurkowal u wybrzezy Sudanu? Jesli tak to be\ardzo by mnie
interesowalo skad i za ile takie safari mozna by sobie zrobic?
Pozdrawiam
Artur
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Nurkowanie! - Egipt-Sudan 17.02.04, 11:56
      Sam nie nurkowałem, bo pracowałem w Chartumie i nie miałem czasu na zbytki, ale
      rodziny pracowników kontraktu Khartoum North Power Station korzystały z tej
      przyjemności (lata 1989-1992). Rafy są podobno o wiele ciekawsze od tych w
      Egipcie.
      Napotkasz jednak parę problemów:
      1. Wiza (nie ma ambasady, a i Sudan nie bardzo sobie życzy nadmiaru gości).
      2. Dolecisz do Chartumu, potem jakoś trzeba się dostać nad Morze Czerwone.
      Samolotem - strach, bo Sudan Airways to istne "inchalaa airline", a poza tym
      nie trzymają się żadnego rozkładu lotów i możesz wogóle nie polecieć przez cały
      tydzień. Autobusem - 1250 km.
      3. Przepustka - żeby podróżować po Sudanie potrzebna jest przepustka (jak w
      PRLu za stanu wojennego). Żeby ją zdobyć, trzeba tam być, a potem czekać,
      czekać, czekać... jeśli jednak się zdecydujesz na wyjazd - weź duuużo swoich
      fotografii, bo do każdej aplikacji załącza się kilka.
      4. Rekiny. Na egipskim wybrzeżu trochę się je płoszy, trochę tępi, a w Sudanie
      żyją, rozmnażają się i rosną bez przeszkód, więc stanowią spore zagrożenie.
      5. Pojęcia nie mam, jak w dzisiejszych czasach działa tam napełnianie butli i
      czy to, co oni do tych butli tłoczą jest bezpieczne...
      • Gość: casyeel do chaladia IP: 212.76.35.* 17.02.04, 13:08
        Wielkie dzieki, za info chociaz myslalem ze sprawa jest prostsza, o wiele
        prostsza. No ale coz....
        pozdrawiam
        Artur
        • chaladia Tak - czy inaczej: POWODZENIA 17.02.04, 14:32
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10280

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka