Gość: Skatedomi IP: *.bater.net.pl / 213.216.77.* 18.02.04, 18:35 Czy opłaca brać ze sobą cały sprzęt do snorkeling-u czy bardziej opłaca się kupić sprzęt już w Egipcie. Doradźcie też jak daleko i jak znałeżć rafy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radioaktywny Re: Snorkeling 18.02.04, 20:07 Jesli Ci chodzi o nurkowanie z zestawem: rurka, maska, pletwy to najlepiej na miejscu wypozyczyc za darmo od organizatora nurkowania. Raf raczej indywidualnie nie znajdziesz, chyba, ze beda to jakis mikrorafki przy hotelowej plazy. Pozostaje Ci korzystanie z profesjonalnych biur zajmujacych sie organizowaniem tego typu atrakcji. Jesli chcesz zobaczyc kilka zdjec z chyba najbardziej popularnej rafy w poblizu Hurghady wejdz w ponizszy link... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Hurghada czy Sharm? IP: 80.51.237.* 18.02.04, 20:25 Wszystko jeszcze zalezy od tego do jakiej miejscowosci sie wybierasz. Jesli do Hurghady, to rzeczywiscie rafe przy plazy trudno znalezc (o ile w ogole mozna znalezc...) Przewaznie na jej ogladanie wyplywa sie na pelne morze. Organizatorzy takich wycieczek zapewniaja pletwy, maski i rurki, ale trzeba sie liczyc z tym ze sprzet ten nie jest w zbyt dobrym stanie.. w koncu uzywa go tyle ludzi!! Wiec nie mozna sie spodziewac nie wiadomo czego;) Jesli zas chodzi o Sharm, to tam po prostu trzeba miec swoj sprzet bo rafy sa od razu przy plazy, wiec nie trzeba nawet wyplywac daleko zeby zachwycic oko:) Oczywiscie z Sharm tez sa organizowane wycieczki na snorkling (m.in. na Ras Mohammad i wyspe Tiran) i sprzet rowniez jest w cenie. Tak wiec jesli Sharm, to koniecznie trzeba sie zaopatrzec w sprzet do snoreklingu. Najlepiej kupic sobie wszystko w Sharm, wybor duzy, a przynajmniej nie trzeba w jedna strone taszczyc wszystkiego z Polski do Egiptu;) Odpowiedz Link Zgłoś
atamanek Re: Snorkeling 18.02.04, 21:18 Witam :) Mozna z Polski zabrac rurke i gogle, pltewy spokojnie kupic na miejscu lub wypozyczyc. Po co ciagnac z kraju ciezkie pletwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Snorkeling IP: *.espol.com.pl 18.02.04, 21:24 jeżeli chcesz snurkować jedź do Sharm. poza zatoką Naama Bay wszędzie tam rafy zaczynają się od brzegu. są piękne. kilkanaście zdjęć znajdziesz na mojej stronie www.asiaiandrzej.com co do sprzętu. maskę i rurę kup w Polsce. warto wydać kilka groszy więcej, ale kupić dobry sprzęt. ten który wypożyczają na miejscu jest zajechany maksymalnie. co do płetw, zdania są podzielone. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Snorkeling IP: *.okg.gdynia.pl / *.okg.gdynia.pl 18.02.04, 21:35 Jeżeli masz zamiar snorkować tylko przy okazji wyjazdu raz w życiu do Egiptu to nie inwestuj w sprzęt. Dobrej klasy maska (ok 100,- PLN)dobry jest Mares lub Technisub, dobra rurka z zaworkami ok 80,- PLN - tylko technisub. Płetwy można wypożyczyć (kupisz za 100- 130 PLN dobre)- ceny w polsce. Tam dostaniesz zajechany badziew. Weź też pod uwagę, że jeżeli będziesz pływał przez dwa tygodnie tak jak ja, to wypożyczając tam przepłacisz nowy kupiony w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tatig Re: Snorkeling 19.02.04, 14:29 Wg mnie sprzęt tam przydaje się bardzo - jeśli oczywiście lubisz pływać i oglądać to co pod wodą. Nie same bowiem rafy są godne zainteresowania. Z plaży wystarczy wypłynąć kilka metrów a już pojawiają się kolorowe ryby i inne interesujące stworzenia!! W ubiegłym roku np. widziałam przy plaży mątwy. Woda Morza Czerwonego jest bardzo słona, wystarczy trochę popływać i masz dość. W masce, rurce i płetwach (tzw. abc) możesz siedzieć godzinę non stop, bo praktycznie w wodzie nie marzniesz. Oczywiście radzę uważać na oparzenia słoneczne, bo o to wtedy łatwo. Wystarczy jednak założyć podkoszulek. Wiele ludzi tak tam pływa. Ja nie wchodziłam do wody bez abc i uważam, że będąc tam naprawde szkoda marnować czas na moczenie pupy w basenie. Osobiście polecam sprzęt firmy Cressi, jest dużo tańszy niż snobski Mares (najdroższy z wszystkich firm), a polecają go freedivingowcy - czyli ci, którzy pływają w samym abc. Można trafić taki niedrogi zestaw w dużych sportowych sklepach. Cressi ma dobrą maskę i płetwy, ale kiepską rurkę bez zaworka. Rurkę lepiej kupić osobno a i tak wyjdzie taniej. Potwierdzam też - na miejscu tam wypożyczony sprzęt jest koszmarny. Widziałam jak ludzie sobie z nim nie radzili, poza tym wtedy będąc na plaży możesz najwyżej popatrzeć na morze z góry. Pozdrawiam i zachęcam. Odpowiedz Link Zgłoś