Dodaj do ulubionych

Snorkeling

IP: *.bater.net.pl / 213.216.77.* 18.02.04, 18:35
Czy opłaca brać ze sobą cały sprzęt do snorkeling-u czy bardziej opłaca się
kupić sprzęt już w Egipcie. Doradźcie też jak daleko i jak znałeżć rafy.
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Snorkeling 18.02.04, 20:07
      Jesli Ci chodzi o nurkowanie z zestawem: rurka, maska, pletwy to najlepiej na
      miejscu wypozyczyc za darmo od organizatora nurkowania. Raf raczej
      indywidualnie nie znajdziesz, chyba, ze beda to jakis mikrorafki przy hotelowej
      plazy. Pozostaje Ci korzystanie z profesjonalnych biur zajmujacych sie
      organizowaniem tego typu atrakcji.
      Jesli chcesz zobaczyc kilka zdjec z chyba najbardziej popularnej rafy w poblizu
      Hurghady wejdz w ponizszy link...
    • Gość: ana Hurghada czy Sharm? IP: 80.51.237.* 18.02.04, 20:25
      Wszystko jeszcze zalezy od tego do jakiej miejscowosci sie wybierasz. Jesli do
      Hurghady, to rzeczywiscie rafe przy plazy trudno znalezc (o ile w ogole mozna
      znalezc...) Przewaznie na jej ogladanie wyplywa sie na pelne morze.
      Organizatorzy takich wycieczek zapewniaja pletwy, maski i rurki, ale trzeba sie
      liczyc z tym ze sprzet ten nie jest w zbyt dobrym stanie.. w koncu uzywa go
      tyle ludzi!! Wiec nie mozna sie spodziewac nie wiadomo czego;)
      Jesli zas chodzi o Sharm, to tam po prostu trzeba miec swoj sprzet bo rafy sa
      od razu przy plazy, wiec nie trzeba nawet wyplywac daleko zeby zachwycic oko:)
      Oczywiscie z Sharm tez sa organizowane wycieczki na snorkling (m.in. na Ras
      Mohammad i wyspe Tiran) i sprzet rowniez jest w cenie.
      Tak wiec jesli Sharm, to koniecznie trzeba sie zaopatrzec w sprzet do
      snoreklingu. Najlepiej kupic sobie wszystko w Sharm, wybor duzy, a przynajmniej
      nie trzeba w jedna strone taszczyc wszystkiego z Polski do Egiptu;)
    • atamanek Re: Snorkeling 18.02.04, 21:18
      Witam :)

Mozna z Polski zabrac rurke i gogle, pltewy spokojnie kupic na miejscu lub
      wypozyczyc. Po co ciagnac z kraju ciezkie pletwy:)
    • Gość: andrzej Re: Snorkeling IP: *.espol.com.pl 18.02.04, 21:24
      jeżeli chcesz snurkować jedź do Sharm. poza zatoką Naama Bay wszędzie tam rafy
      zaczynają się od brzegu. są piękne.
      kilkanaście zdjęć znajdziesz na mojej stronie www.asiaiandrzej.com
      co do sprzętu. maskę i rurę kup w Polsce. warto wydać kilka groszy więcej, ale
      kupić dobry sprzęt. ten który wypożyczają na miejscu jest zajechany
      maksymalnie. co do płetw, zdania są podzielone.
      pzdr
    • Gość: Ktoś Re: Snorkeling IP: *.okg.gdynia.pl / *.okg.gdynia.pl 18.02.04, 21:35
      Jeżeli masz zamiar snorkować tylko przy okazji wyjazdu raz w życiu do Egiptu to
      nie inwestuj w sprzęt. Dobrej klasy maska (ok 100,- PLN)dobry jest Mares lub
      Technisub, dobra rurka z zaworkami ok 80,- PLN - tylko technisub. Płetwy można
      wypożyczyć (kupisz za 100- 130 PLN dobre)- ceny w polsce. Tam dostaniesz
      zajechany badziew. Weź też pod uwagę, że jeżeli będziesz pływał przez dwa
      tygodnie tak jak ja, to wypożyczając tam przepłacisz nowy kupiony w polsce.
      • tatig Re: Snorkeling 19.02.04, 14:29
        Wg mnie sprzęt tam przydaje się bardzo - jeśli oczywiście lubisz pływać i
        oglądać to co pod wodą. Nie same bowiem rafy są godne zainteresowania.
        Z plaży wystarczy wypłynąć kilka metrów a już pojawiają się kolorowe ryby i
        inne interesujące stworzenia!! W ubiegłym roku np. widziałam przy plaży mątwy.
        Woda Morza Czerwonego jest bardzo słona, wystarczy trochę popływać i masz dość.
        W masce, rurce i płetwach (tzw. abc) możesz siedzieć godzinę non stop, bo
        praktycznie w wodzie nie marzniesz. Oczywiście radzę uważać na oparzenia
        słoneczne, bo o to wtedy łatwo. Wystarczy jednak założyć podkoszulek. Wiele
        ludzi tak tam pływa. Ja nie wchodziłam do wody bez abc i uważam, że będąc tam
        naprawde szkoda marnować czas na moczenie pupy w basenie.
        Osobiście polecam sprzęt firmy Cressi, jest dużo tańszy niż snobski Mares
        (najdroższy z wszystkich firm), a polecają go freedivingowcy - czyli ci, którzy
        pływają w samym abc. Można trafić taki niedrogi zestaw w dużych sportowych
        sklepach. Cressi ma dobrą maskę i płetwy, ale kiepską rurkę bez zaworka. Rurkę
        lepiej kupić osobno a i tak wyjdzie taniej. Potwierdzam też - na miejscu tam
        wypożyczony sprzęt jest koszmarny. Widziałam jak ludzie sobie z nim nie
        radzili, poza tym wtedy będąc na plaży możesz najwyżej popatrzeć na morze z
        góry. Pozdrawiam i zachęcam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka